Alles over Vietnam in je mailbox

Blijf op de hoogte van de mooiste plekjes en de beste tips die je reis naar Vietnam onvergetlijk maken.

Beste reistijd Vietnam: wat is de beste reisperiode?

beste reistijd vietnam

Wat is de beste reistijd vietnam? Vietnam is een langgerekt land en strekt van Noord naar Zuid uit over een lengte van ongeveer 1650 kilometer. Veel reizigers denken dat Vietnam het gehele jaar door een overdaad aan zonneschijn heeft en ofschoon je het gehele jaar een prima vakantie kunt hebben is enige voorbereiding en inzicht in het klimaat belangrijk om optimaal van je Vietnam reis te kunnen genieten.

Vietnam is grofweg in te delen in drie gebieden met elk haar eigen klimaat. Noord Vietnam, Midden Vietnam en Zuid Vietnam. Het zuiden is het gehele jaar door heet en kent een droog seizoen en een regenseizoen, dit in tegenstelling tot het noorden dat 4 seizoenen kent en waar het flink koud kan worden. Het midden van Vietnam heeft net als het zuiden een tropisch klimaat en krijgt af en toe te maken met afgezwakte tyfoons vanuit de Filipijnen.

De beste tijd voor een vakantie in Vietnam als geheel is dan ook niet te geven en betekent dat je hier en daar wat concessies zult moeten doen. Over het algemeen zijn onze zomermaanden juli, augustus en september prima maanden om het land te bezoeken. Verwacht hoge temperaturen in het hele land. De stranden liggen er in deze periode prima bij, maar verwacht regelmatig een tropische regenbui.

Voor de reizigers die zich erg goed willen voorbereiden op het reizen in Vietnam hebben wij de beste reistijd Vietnam gedurende het jaar voor je op een rijtje gezet. Ga je in deze maanden naar de gebieden die wij aanraden dan heb je gegarandeerd het beste weer. Denk tijdens het plannen van je reis ook na over de beste route.

Bekijk voor een snel overzicht voor waar je moet zijn in welke tijd van het jaar de Infographic hieronder.

Infographic: De beste reistijd in een oogopslag

Beste reistijd Vietnam: Het zuiden en de centrale hooglanden

Januari, februari, maart: Droog seizoen in het zuiden

We starten het nieuwe jaar in het zuiden van Vietnam. Dit is de droge periode en is absoluut de beste reistijd in deze regio. De luchtvochtigheid daalt en temperaturen zijn zeer aangenaam, vooral in de ochtend en de avond. Verwacht blauwe luchten, een kalme zee en maximale zonneschijn. Kortom prima strandweer. En stranden zijn er genoeg in Zuid Vietnam. Dit is de tijd van het jaar om optimaal te genieten van badplaatsen als Mui Ne. Nha Trang en de heerlijke eilanden zoals Phu Quoc, Hai Tac en Con Dao.

Het droge seizoen heeft ook zijn intrede gedaan in de centrale hooglanden waar de temperatuur overdag zo rond de 25 graden is en de nachten koud. Dit maakt het ideaal weer om te gaan trekken in de omgeving rond Dalat.

vietnam beste reistijd

Prima strandweer in Zuid Vetnam

Beste reistijd Noord Vietnam-De rijstterrassen van Sapa.

April, mei, juni-september en oktober. Lente in het hoge noorden

Nu de temperaturen in Zuid Vietnam tot grote hoogten stijgen is het tijd om het hoge noorden te gaan bezoeken. De lente ontluikt wat betekent dat de kou voorbij is en de nevels optrekken. Dit is de tijd om te gaan trekken in Sapa of Ha giang. De temperaturen zijn aangenaam en de vergezichten adembenemend. Dit is ook de tijd dat alles in bloei staat wat prachtige foto’s oplevert.

Vergeet in deze periode niet om ook het gebied iets ten zuiden van Hanoi aan te doen. De omgeving rond Mai Chau, Pu Luong national park en Ninh Binh is werkelijk prachtig.

Temperaturen zijn over het algemeen aangenaam en warm maar op grote hoogte in de bergen kan het nog aardig fris zijn. Wij raden aan om in ieder geval wat warme kleren mee te nemen.

vietnam reizen beste tijd

Heerlijk weer voor een lange wandeling

Beste reistijd Centraal Vietnam en Zuid centraal Vietnam

Juli, augustus, september: Zomer in centraal Vietnam

Onze zomermaanden brengen hoge temperaturen over heel Vietnam. In het zuiden is het regenseizoen begonnen en het Noorden is erg vochtig en heet. Het midden van Vietnam is gedurende deze periode het meest aangenaam. Interessante plaatsen om te bezoeken zijn het Phong nha ke bang national park, Danang, Hue, Hoi An de stranden van Quy Nhon en Nha Trang. Hier vind je alles wat een vakantie naar Vietnam zo geweldig maakt. Historie, prachtige stranden en indrukwekkende natuur. Het midden van Vietnam staat ook bekend om de uitstekende keuken en hier vind je de meeste diversiteit aan gerechten.

beste reistijd vietnam

Zomer in Centraal Vietnam, Hoi An

Beste reistijd Hanoi en omgeving

Oktober, november, december: Herfst in het noorden

Onze herfstmaanden zijn een uitstekende gelegenheid om Hanoi en de omgeving rond Hanoi te bezoeken. De hoofdstad van Vietnam voelt aan als een zuid Europese stad en maakt het perfect om lekker te slenteren door de oude straten zonder dat het zweet je constant uitbreekt. Dit is ook de tijd van het jaar om de rijst te oogsten wat de rijstvelden rond Mai Chau en Ninh Binh een prachtige goudgele kleur geeft.

beste reistijd vietnam

Zuid Franse temperaturen in Hanoi

Reizen tijdens de Vietnamese feestdagen

Behalve het weer kun je het beste ook rekening houden met reizen tijdens de TET vakantie ( lunar new year). Tijdens deze vakantie lopen de steden leeg doordat mensen hun familie op het platteland gaan bezoeken. Bussen, treinen en vliegtuigen zitten snel vol dus mocht je in deze tijd reizen zorg er dan voor dat je vervoer wat langer van te voren vastlegt. De TET vakantie duurt zo’n 10 dagen en valt meestal eind januari, begin februari.

Overzicht van het weer per maand

Dit vind je misschien ook interessant


Gebruik de embed code hieronder om de infographic te delen op je blog of website.

Embed This Image On Your Site (copy code below):

Leave a Comment:

4 comments
Add Your Reply