Con Dao reisgids 2017

Con Dao

Con Dao is een eilandengroep die bestaat uit 16 eilanden. Ooit berucht als gevangenis eiland dat gebruikt werd door de Fransen en later de Zuid Vietnamezen en Amerikanen om politieke gevangen te huisvesten en te martelen. Tegenwoordig is er behalve een museum en de gevangenissen zelf niet veel te merken van deze bloederige geschiedenis.

Con Dao kan nu met recht een van de mooiste eilanden en strandbestemmingen van Vietnam genoemd worden en is tevens de beste duiklocatie van het land. Met een groot National Marine Park heeft de onderwaterwereld een beschermde status en heeft het niet geleden onder het dynamietvissen wat in zo veel andere plekken praktijk was.

De stranden zijn prachtig en in het juiste seizoen kun je hier de schildpadden hun eieren zien leggen. Ondanks al deze pracht is Con Dao nog geen hotspot op de toeristen radar wat betekent dat je hier nog dat echte paradijs kunt vinden. Zoals het er nu naar uitziet zal dit ook nog wel even blijven met de Focus die nu vooral op de ontwikkeling van Vietnams andere hotspot Phu Quoc eiland ligt.

Inspiratie: bekijk onze video over Con Dao

Ligging en klimaat

De Con Dao eilandengroep ligt op zo’n 250 kilometer ten zuid oosten van Ho Chi Minh City.De eilandengroep is onderdeel van de provincie Ba Ria-Vung Tau en ligt op 180 kilometer afstand van de kustplaats Vung Tau. Een 45 minuten durende vlucht brengt je naar het grootste eiland Con Son waar je de meeste guesthouses, resorts en hotels vind.

Con Dao heeft een tropisch klimaat wat betekent dat er grofweg een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt van november tot februari maar een ruige zee kan de ervaring tijdens deze tijd minder aantrekkelijk maken. De beste reistijd is tussen maart en juni waarin de zee het kalmst is en de dagen overwegend droog. Onze zomermaanden zijn doorgaans ook een goede tijd om de eilanden te bezoeken maar verwacht wat meer regen.

Belangrijk: vergeet het weerbericht en laat je daar niet door leiden. Het weerbericht klopt nooit!! Wil je de eilanden bezoeken ga dan gewoon of neem contact op met een van de duikscholen. Zij kunnen je meestal goed op de hoogte stellen van de situatie ter plaatse.

Broedseizoen zeeschildpadden

Tussen mei en oktober komen de schildpadden hun eieren leggen op de stranden van Bay Canh eiland. Dit is een machtig schouwspel en is uniek in Vietnam. De meeste kans om de schildpadden te zien heb je vanaf juni tot augustus. Een goede plek om informatie in te winnen over de schildpadden is bij het Con Dao National Park hoofdkwartier.

Hoe kom je op Con Dao?

Vooralsnog is de beste manier om op Con Dao te komen per vliegtuig. Vietnam Airlines vliegt dagelijks vanuit Ho Chi Minh City en enkele dagen per week vanuit Can Tho. VA heeft een vaste prijs voor de vlucht naar Con Dao. Op het moment ligt deze prijs op 150 dollar wat ongeveer neerkomt op VND 3.500.000. Veel reizigers klagen dat zij deze prijs niet kunnen krijgen bij gebruik van een vergelijkingssite. Om de juiste prijs te krijgen zult je moeten boeken op de officiële website van Vietnam Airlines.

Het is ook mogelijk om Con Dao te bereiken per boot. De boot vertrekt van Vung Tau, wat op 2 uur van Ho Chi Minh City ligt. De boottocht duurt echter erg lang en de boot is verre van comfortabel. Voor de budgetreiziger die van avontuur houdt is het een optie maar voor de meeste reizigers zal het geen goede keuze zijn.

Boot Vung Tau --> Con Dao

Afhankelijk van het seizoen en de situatie op zee gaat de boot elke dag om 17:00 en doet er ongeveer 12 uur over. Soms gaat de boot echter maar enkele keren per week en het is moeilijk om daar de juiste informatie over te krijgen.

De boot vertrekt vanaf Vung Tau port op dit adres: 1007 D 30/4. Zorg dat je minimaal een uur van te voren aanwezig bent. Neem ook wat pilletjes tegen de misselijkheid mee.

Nieuwe bootroute vanaf juni 2017​

​Zoals het er nu naar uitziet gaan er vanaf juni 2017 boten van de firma Superdong richting Con Dao. De rit gaat zo'n 2,5 uur duren wat goed nieuws is. Zo is er eindelijk een alternatief voor de relatief dure vliegtickets. De boten zullen gaan vertrekken vanuit de stad Soc Trang in de Mekong Delta. 

Activiteiten 

Als unieke strandbestemming in Vietnam is er genoeg te ondernemen op de eilanden en voor duikliefhebbers is dit de plek die zeker op de bucketlist moet staan. We zetten de leukste activiteiten hier voor je op een rijtje.

Duiken en snorkelen

Con Dao is DE plek om te gaan duiken in Vietnam. Er zijn een aantal duikscholen op Con Son die duik en snorkeltrips verzorgen. Onder het aanbod valt onder andere wrakduiken, open water duiken en PADI cursussen. Duiken kan het gehele jaar door maar de beste tijd is tussen februari en juli.

Enkele duikscholen op Con Son:

Dive Dive Dive

Rainbow divers

Con Dao Dive Center

De eigenaars zijn een goede bron van informatie over alles wat met Duiken en Con Dao te maken heeft. Snorkeltours gaan alleen als er minimaal 8 deelnemers zijn. Wil je graag snorkelen, loop dan op je eerste dag gelijk even binnen zodat je de meeste kans hebt.

De eerste duikschool in Vietnam en met meerdere duikcentra in Vietnam een gevestigde naam. 

Dit duikcentrum opereert vanuit Bar200. Een relaxte bar/restaurant met uitstekend westers eten. De eigenaars weten veel over het eiland en zij verzorgen dagelijkse duiktrips.

Snorkeltours kosten 43-50USD en zijn inclusief lunch. De boten droppen je op 2 spots en op elke spot heb je ongeveer 90 minuten tot 2 uur de tijd om te snorkelen.

Con Dao

De boot van Dive Dive Dive

Hiken in het Con Dao national park

Ongeveer 80% van Con Son Island is onderdeel van het Con Dao National park. De beste tijd voor een trekking door het park is van februari tot november. April en mei is zweten geblazen. Je hebt voor sommige hikes een lokale gids nodig om het park te verkennen en het is zeker de moeite waard. Je zult je altijd moeten melden bij het hoofdkwartier. Er is een leuk klein museum en hier geven zij je een toegangsbewijs voor het park. Volg de routebeschrijving en instructies en vervolg je weg in het park.

Hoofdkwartier National Park: 29 Vo Thi Sau

Con Dao

Aapjes kijken in het National Park

Verken Con Dao per scooter

Ver weg van de hectiek op de Vietnamese wegen van het vasteland is dit de perfecte plek om er op uit te gaan met een gehuurde scooter. De wegen op het eiland zijn goed en een scooter huur je bij je hotel of resort. Verdwalen is vrijwel onmogelijk en met een beetje planning en een kaart heb je een fantastische dagbesteding. Tijdens laagtij kom je veel verlaten strandjes tegen dus vergeet je zwemkleding niet. Houd er rekening mee dat er maar 3 tankstations zijn op het eiland. Twee in Con Son en 1 in Ben Dam.

Bezienswaardigheden Con Dao

Tussen het bezichtigen van de prachtige stranden, het duiken of snorkelen en al het lekkere Vietnamese eten kan het geen kwaad om ook even stil te staan bij de minder leuke geschiedenis van de Con Dao eilanden. Lange tijd is deze eilandengroep gebruikt door de Fransen, Amerikanen en de Zuid- Vietnamezen om gevangenen te huisvesten en te martelen.

De Con Son promenade

In de namiddag komen de locals naar de promenade voor een snack, een drankje en een duik in de zee. Dit is een erg leuk schouwspel en een goede plek om zelf ook even lekker rond te slenteren. ​

con dao

Als de avond valt is dit de plek om even lekker te relaxen

De Con Dao gevangenis

De gevangenis op Con Son eiland werd gebouwd in 1861 door de Franse kolonisten en werd gebruikt om tegenstanders van het koloniale bestuur gevangen te zetten. Na de Franse bezetting werd de gevangenis overgenomen door de Zuid Vietnamese regering en werden de praktijken doorgezet. Onder de gevangenen waren vooral Viet Cong soldaten. Overlevenden claimen te zijn gemarteld door Amerikaanse en Zuid-Vietnamese soldaten tijdens de Vietnam oorlog.

Het toegangsbewijs voor de verschillende gevangenissen kun je kopen bij het oude museum op Ton Duc Thang ( zie kaart). Je krijgt een speldje als bewijs. Met dit speldje heb je toegang tot de gevangenissen en het nieuwe museum.

Con Dao

Een van de gevangenissen op het eiland

Con Dao museum

Het nieuwe museum huisvest een indrukwekkende collectie foto’s en informatie wat met name over de roerige en bloederige geschiedenis van het eiland gaat. Ook vind je er een kleine collectie flora en fauna die te vinden is op de eilanden.

Hang Duong begraafplaats

Op de Hang Duong begraafplaats liggen een groot aantal van de gevangenen en onafhankelijkheidsstrijders die zijn overleden in een van de Con Dao gevangenissen. Oud gevangenen, veteranen en familieleden reizen naar het eiland om de eer te bewijzen aan de overledenen. Naast de begraafplaats vind je een nieuw tempelcomplex.

Con Dao

Nieuwe tempel naast de begraafplaats

Stranden 

Con Son, Con Dao’s grootste eiland en tevens het eiland waar de toeristen verblijven heeft een keur aan prachtige stranden. De meeste stranden zijn echter te vinden buiten het stadje waar je zult verblijven. Het beste verken je de stranden door een scooter te huren en zonder de chaos van het vasteland heb je geen reden om dit niet te doen.

Bai An Hai

Bai An Hai is een perfect strand om te zwemmen en is gelegen iets ten zuid westen van het stadje Con Son. Een deel van het strand is privé dus om het strand te bezoeken rijd je door tot het uiterste zuiden van het strand.

Con Dao

Bai An Hai

Bai Nhat

Om Bai Nhat te bezoeken rijd je naar de zuidoostelijke punt van het eiland waarna je richting het westen rijd. Dit strand is spectaculair en er zijn geen woorden voor hoe je je voelt als je daar alleen staat te genieten. Kom je echter tijdens vloed dan is er geen strand te zien. Het beste check je even de getijden voordat je gaat, maar over het algemeen is de ochtend en de namiddag eb en kun je genieten van dit strand.

Con Dao

Bai Nhat. Een van de mooiste stranden in Vietnam

Bai Dam Trau

Een ander prachtig strand vind je vlakbij het vliegveld op de Noord-west kant van het eiland. Er zijn enkele plekken om een drankje te doen en verder geniet je hier van rust en vrijheid. Vanaf de weg zult je nog een klein stuk over een zandweg moeten rijden om het strand te bereiken. Vind je dit eng dan kun je de scooter gewoon laten staan aan het begin van de zandweg en het restant lopen. Je hoeft hier niet bang te zijn voor diefstal. Wel altijd even op stuurslot zetten.

Con Dao

Bai Dam Trau

Bai Ong Dung

Een van de meest idyllische stranden vind je op de noord kant van het eiland. Je zult om dit strand te bereiken een kleine hike door het National Park moeten maken. Nadat je je entreebewijs hebt voor het park rijd je door tot je de trap naar Ong Dung ziet. ( Dit staat goed aangegeven) Een afdaling van 700 meter brengt je naar dit bijzondere rotsstrandje. Neem je snorkelset mee want 300 meter uit de kust ligt een koraalrif.

Con Dao

Bai Ong Dung in het National Park

Bai Dac Dot

Dit is het strand waar het ultra luxe Six Senses resort ligt. Op de noordkant van het strand vind je de openbare toegangsweg naar het strand.

Eten en drinken 

Zoals overal in Vietnam ben je ook op Con Dao niet ver verwijderd van een heerlijke maaltijd. In het stadje Con Son kun je diverse goede lokale restaurantjes vinden. Zie de kaart voor de locaties.

Con Son markt

De Con Son markt vind je op de hoek van Vo Thi Sau en Pham Van Dong. Hier vind je enkele stalletjes met goedkoop maar lekker eten.

Con Dao

De markt van Con Son heeft genoeg keuze aan Vietnamees eten

Bar200

Voor westers eten ga je naar Bar200 in het hart van Con Son stad. Prima koffie en een uitstekende selectie westers ontbijt. In de avond serveren ze ook pizza’s

Infinity Café

Prachtig décor en een goed menu met westerse en Vietnamese gerechten. Een heerlijke plek voor een smoothie of koffie in de namiddag.De ochtend kun je beter vermijden vanwege de volle zon die op het cafe staat te branden. En

Thu Tam

Uitstekend Vietnamees restaurant. Deze plek is ontzettend populair bij Vietnamese tour groepen en met een reden. Er wordt een klein woordje Engels gesproken en het menu heeft ook een Engelse vertaling.

Con Dao

Beste Vietnamees eten op het eiland

Con Dao avondmarkt

Wie op Phu Quoc geweest is kan zich waarschijnlijk wel de levendige avondmarkt met alle restaurants herinneren. Con Dao heeft ook een avondmarkt, mar deze is bij lange na nog niet zo populair. Je vind hier vooral schelpen en slakken restaurants. Misschien in de toekomst kan deze markt uitgroeien tot een toeristische trekpleister.

Geldzaken en internet

Er zijn enkele pinautomaten op het eiland. Het is echter moeilijk om een wisselkantoor te vinden. Neem dus genoeg cash mee als je zonder bankpas reist. Wifi is op de meeste plekken beschikbaar.

Hotel tips

Con Dao Camping

con dao camping

De beste budgetoptie op Con Dao. De bungalows zijn gelegen aan het strand Bai An Hai. Het beste boek je de bungalows met uitzicht op zee. Dichtbij vind je een aantal prima restaurants.

prijs per overnachting v.a €30​

Con Dao resort

con dao resort

Gelegen aan het strand Bai An Hai. Het Con Dao resort is de beste middenklasse optie op het eiland. Er is een zwembad, tennisbaan en restaurant. Ontbijtbuffet is inbegrepen

prijs per overnachting v.a €64​

Meer hotel tips voor Con Dao

Kaart van Con Dao

Meer over Con Dao


Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply