Ho Chi Minh Stad reisgids: Bezienswaardigheden, excursies, musea en hotels

Ho Chi Minh Stad reisgids: Bezienswaardigheden, excursies, musea en hotels

Ho Chi Minh Stad

Welkom in Ho Chi Minh Stad. Bij vele locals en reizigers nog steeds bekend als Saigon. Je bent terecht gekomen in Vietnams grootste en meest energieke stad. Het leven in Saigon gaat in sneltreinvaart en er lijkt geen eind te komen aan de onaf latende stroom scooters die het straatbeeld van de stad bepalen.

De stad kwam in handen van de Fransen in 1859 en tijdens een wandeling door de stad kun je nog steeds veel invloeden van die tijd in met name de architectuur terugzien. Lange tijd was Saigon de hoofdstad van Vietnam tot de stad in 1975 in handen kwam van de Noord Vietnamezen die de naam veranderden naar Ho Chi Minh City.

Ho Chi Minh Stad ontwikkelt zich razendsnel en de contrasten in de stad zijn groot. Het ene moment sta je cocktails te drinken in een van de luxe skybars en het andere moment zit je op kleine plastic krukjes een kom pho te eten en zie je de straatverkopers hun waar slijten zoals dat ging in de oude tijd. Het zijn deze contrasten die het zo interessant maken en de stad heeft voor iedere toerist oneindig veel te bieden.

Naast een aantal interessante bezienswaardigheden en enkele excursies buiten de stad gaat het hier allemaal om het leven op straat en het nachtleven. Ho Chi Minh Stad heeft de beste uitgaansgelegenheden en restaurants van Vietnam en je kunt je hier al etend en drinkend hele dagen vermaken.

Na aankomst in de stad kan het allemaal een beetje overweldigend aanvoelen met al het verkeer en de stoepen die soms onloopbaar zijn door alle stalletjes en geparkeerde brommers. Na het lezen van deze gids ben je goed voorbereid op de vele bezienswaardigheden en ervaringen die deze stad voor velen zo speciaal maakt.

Straatleven in Ho Chi MInh Stad

Een wandeling door de stad levert vaak mooie beelden op

Ligging en klimaat

Ho Chi Minh Stad ligt in het zuiden van Vietnam, 1800km ten zuiden van de hoofdstad Hanoi. Voor vele reizigers is dit de begin of eindbestemming van hun reis. De internationale luchthaven Tan Son Nhat ligt 6 km ten noorden van het stadscentrum en is goed bereikbaar per bus of taxi.

Ho Chi Minh Stad heeft een tropisch klimaat met een droog seizoen ( dec-mei ) en een regenseizoen ( jun-nov ). De stad is echter het gehele jaar door prima te bezoeken. Het enige waar je rekening mee kunt houden is de erg hete tijd in april en mei. Verwacht dat een stadswandeling dan erg zwaar is dus probeer de middagzon te vermijden.​

Van het vliegveld naar het hart van district 1 in Ho Chi Minh Stad

Internationaal vliegveld Ton San Nhat

Zorg dat je je Visum geregeld hebt voor dat je vertrekt. Na aankomst op het vliegveld is het allemaal vrij overzichtelijk. Na de douane en het ophalen van de bagage staan de taxi’s je al op te wachten. Een rit naar district 1  moet niet meer kosten dan VND 200.000 wat neerkomt op zo’n 8 euro. Er zijn verhalen over taxichauffeurs die je proberen op te lichten en veel te hoge bedragen vragen. Een betrouwbaar bedrijf is Vinasun of Mai Linh. Een andere optie is om gebruik te maken van de ophaalservice van het hotel dat je geboekt hebt.

Airport bus 152 en 109

Goedkoop en gemakkelijk. De airport bus nummer 152 en 109 brengt je in ongeveer 30 minuten naar het Ben Thanh busstation in het hart van de stad. De prijs is rond de VND 6.000 (152) afhankelijk van hoeveel bagage je hebt. Je vind de bus door na aankomst naar rechts te lopen. Sinds kort is er ook de optie om de iets comfortabeler bus 109 ( VND 20.000) naar het centrum te nemen. De gele bussen hebben een opvallend uiterlijk en brengen je in korte tijd van het vliegveld naar district 1 van Ho Chi Minh Stad.

Ho Chi Minh Stad bezienswaardigheden

Ho Chi MInh Stad heeft genoeg bezienswaardigeheden om je een aantal dagen bezig te houden. Wij hebben deze lijst voor je samengesteld waarin je de bekendste terug kunt vinden. Neem echter ook eens de tijd om gewoon een beetje te verdwalen tussen de vele steegjes en straatjes. Hier is het waar je vaak verrassende dingen ziet.

Jade emperor pagode

Pagodes zijn in Ho Chi MInh Stad bijna net zo vaak te vinden als Pho restaurants en de meeste zijn niet echt interessant om te bezoeken. De Jade Emperor pagode is echter een van de fraaiste pagodes en gelegen net buiten het centrum gemakkelijk te bereiken. De pagode dankt zijn naam aan de Jade Keizer die beslist wie er een plekje in de hemel krijgt. Het complex is populair bij Vietnamezen die hier hun offers komen brengen en bidden. De pagode is door zijn rokerige en donkere interieur erg fotogeniek en zeker een bezoek waard. Zorg ervoor dat je gepast gekleed gaat en de bezoekers niet teveel stoort in hun rituelen.

Adres: 73 Mai Thi Luu district 3

War remnants museum

Heb je maar tijd voor een museum dan is dit het museum dat je moet bezoeken. Het museum laat de verwoestende gevolgen van de Vietnam oorlog op een indringende manier aan de bezoeker zien. Het museum bestaat uit een buitenplaats waar tanks, kanonnen en helikopters tentoongesteld staan. Binnen zijn er 3 verdiepingen met verschillende zalen vol foto’s en tekstuitleg die de gruwelijkheden van de oorlog duidelijk maken.

Adres: 28 Vo Van Tan district 3

Herenigings paleis

Het reunification palace of zoals wij het noemen het herenigings paleis is een ander belangrijke bezienswaardigheid in Ho Chi MInh Stad. Hier kwamen op 30 April 1975 de eerste noord Vietnamese tanks de stad binnen denderen wat de val van Saigon inluidde. Omringd door een machtig park is het paleis een niet te missen bezienswaardigheid in de stad. De imposante zalen van het paleis zijn te bekijken alsmede de indrukwekkende bunkers onder het paleis. Een bezoek aan het paleis is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de Notre Dame en het postkantoor wat allemaal op loopafstand van elkaar ligt. Een gids kun je inhuren tijdens de openingstijden en is zeker een must als je de functie van het gebouw wilt begrijpen.

Adres: 136 Nam Ky Khoi Nghia

Hoofdpostkantoor Saigon

Dit typisch Frans koloniale postkantoor is een van de oudste gebouwen in Ho Chi MInh Stad en was lange tijd het drukste postkantoor in Vietnam. Het exterieur en interieur van het kantoor zijn prachtig en met name het plafond maakt indruk. Het grote portret van Ho Chi Minh heeft ook een prominente plek gekregen in het gebouw. Ondanks dat het kantoor nu vooral een toeristische attractie is kun je hier nog steeds pakketten en kaarten versturen. Een goede gelegenheid om een kaartje naar huis te sturen als je er toch bent.

Adres: 2 Cong xa Paris

bezienswaardigheden ho chi minh Stad

Het postkantoor is nogal toeristisch

De Notre Dame

Tegenover het centrale postkantoor ligt de imposante Notre Dame. Deze kathedraal werd gebouwd door de Fransen tussen 1877 en 1883 met als doel om religieuze diensten aan te bieden. Alle materialen voor de bouw werden geïmporteerd uit Frankrijk. Elke zondag om 9.30 kun je de mis bijwonen.

Ben Thanh markt

De Ben Thanh markt is een ander imposant gebouw in het hart van de stad. Voorheen werd het marktgebouw gebruikt als markt voor de lokale bevolking maar sinds de massale instroom van toeristen worden hier vooral souvenirs verkocht. De nauwe gangetjes van de markt hebben een heel groot aanbod aan kleding, horloges, sieraden en souvenirs en is dan ook een van de beste markten om vakantie inkopen te doen. De verkopers kunnen soms vrij agressief zijn en afdingen is erg belangrijk. Deel de gequote prijzen door drieën om op een eerlijke prijs uit te komen.

Cho Lon, Saigons Chinatown

Cho Lon is de oude Chinese wijk in district 5. De wijk leent zich ideaal voor een wandeling en heeft een aantal erg fraaie pagodes, markten en oude Chinese huizen. De Binh Tay markt is bijvoorbeeld een erg interessante markt om te bezoeken. Qua bouwstijl komt deze erg overeen met de meer toeristische ben Tanh markt, maar hier wordt je niet lastig gevallen door agressieve verkopers. De verkopers verkopen hier in bulk en zijn de leverancier voor vele winkels in de stad. De foodcourt in het achterste gedeelte van de markt is een prima stop voor een lunch waarbij je keuze hebt uit een groot aantal heerlijke gerechten.

Chinatown in Ho chi minh Stad

Neem een kijkje in een van de vele pagodes in de wijk

Ho Chi Minh Museum

Het ho Chi Minh museum is gehuisvest in een Frans koloniaal pand. Hier kun je een kijkje krijgen in het leven van de grote leider ‘’Uncle Ho’’. Voor vele toeristen is de grote leider vrij onbekend maar voor Vietnamezen is hij absoluut belangrijk. Een goede mogelijkheid voor als je extra tijd hebt om dit museum te bezoeken.

Adres: 1D Nguyen tat Thanh

History museum

Voor degene die geïnteresseerd is in de complete Vietnamese geschiedenis is dit museum een bezoek waard. De exposities variëren van de tijd voor christus tot halverwege de 20e eeuw.

Adres: 2 Nguyen Binh Khiem

Dam Sen waterpark

Heb je even genoeg van de hitte in de stad of reis je met kinderen dan is een dagje naar het Dam Sen waterpark een welkome afwisseling. Het park heeft een groot aantal glijbanen en een zwembad en een korte taxirit brengt je gemakkelijk naar het park.

Adres: 3D Hoa Binh, district 11

Ho Chi Minh people’s committee

Ontworpen door de Franse architect Gardes is dit gebouw op de kop van Nguyen Hue straat een echt herkenningspunt in Saigon. Doordat het gebouw nog steeds door de overheid gebruikt wordt is het helaas niet mogelijk om binnen een kijkje te nemen.

People's committee in Ho Chi Minh Stad

Nguyen Hue walking street

De walking street op Nguyen Hue is een welkome aanvulling op de stad. Eindelijk is er een plek waar de brommers niet de baas zijn. De straat is populair onder toeristen en lokals en is een prima plek voor een avondwandeling. De straat wordt geflankeerd aan beide zijden met een scala aan coffeeshops en ijstentjes.

Excursies vanuit de stad

Ho Chi MInh Stad is de ideale basis voor een aantal interessante dagtrips waaronder de Mekong Delta, De fameuze Cu Chi Tunnels, de Cao Dai tempel en het Can Gio bioreservaat.

Cu Chi Tunnels

Bekend van de Vietnam oorlog. De Cu Chi tunnels was een complex tunnelstelsel van waaruit de Vietcong de Zuid Vietnamezen en de Amerikanen aanviel. Onder de grond hadden zij vele faciliteiten zoals ziekenhuizen en scholen. De Tunnels zijn breder gemaakt voor de toeristen om te ervaren hoe het was onder de grond. Mocht je last hebben van claustrofobie dan kun je maar het beste boven de grond blijven. Hier kun je ook zien hoe de Vietcong boobytraps gebruikte om e vijand te verwonden en er is een schietbaan waar je verschillende soorten geweren en pistolen kunt gebruiken.

dagtours ho chi minh city

Een boobytrap in Cu Chi

Cao Dai Tempel

Veel tours combineren een bezoek aan de Cu Chi Tunnels met een bezoek aan de Cao Dai tempel in Tay Ninh. Caodaisme is een relatief nieuw religie dat is ontstaan in 1926 in de stad Tay Ninh. Hier vind je dan ook de grootste Cao Dai Tempel in Vietnam. Het bouwwerk is gelegen op een indrukwekkend groot complex waar de monniken verblijven. Naast de grote tempel vind je er ook meerdere kleinere bouwwerken. Ook lopen er apen op het terrein rond. Vraag voordat je de tour boekt even of je ook de tempel in kunt aangezien de tempel op sommige tijden gesloten is voor publiek.

dagtours ho chi minh city

De Cao Dai tempel in Tay Ninh

Can Gio bio reservaat

Can Gio is een district van Ho Chi Minh Stad en wordt ook wel ‘’de groene longen van Saigon’’ genoemd. Het bio reservaat bestaat voor het grootste deel uit mangrovebos en is leuk om met een bootje doorheen te varen. Verder is het reservaat een thuis voor een groot aantal bijzondere vogels en lopen er hele hordes apen rond. Je kunt de apen bekijken in het Can Gio monkey Island. De apen worden goed behandeld maar de toeristen voeren de dieren teveel rotzooi helaas. Ga je hier naartoe dan dien je ook op te passen voor je bezittingen. Met name brillen en tassen zijn populair bij de apen en je zult niet de eerste zijn die de rangers om hulp moet vragen omdat een aap er vandoor is met je spullen. Aan het einde van de weg naar Can Gio heb je ook de mogelijkheid om een aantal stranden te bezoeken. Het zand is echter een beetje bruin van kleur vanwege het slib in het water. Desondanks zijn er enkele restaurants op het strand waar het prima vertoeven is. Tours stoppen hier niet dus wilt je naar het strand zult je je eigen vervoer moeten regelen.

Excursies naar de Mekong Delta

Vergeet de drijvende markten als je maar een dag hebt voor de Mekong Delta. Voor een dag tour heb je de mogelijkheid om naar My Tho of Ben Tre te gaan. Met name Ben Tre is echt een aanrader vanwege de kleinere aantallen toeristen die het aantrekt. Hier kun je een boottour door de nauwe kanalen doen en zien hoe de lokals verschillende regioproducten produceren. Dit is echt een hele leuke dagbesteding en de perfecte tour voor degene die geen tijd meer hebben voor een langere tocht door de Mekong Delta.

dagtours ho chi minh city

Leven in de Mekong Delta

Ho Chi Minh Stad als hub voor de eilanden

Wilt je tijdens je reis door Vietnam nog even relaxen op een prachtig tropisch strand dan is Ho Chi Minh Stad de perfecte uitvalsbasis. Binnen een uur ben je vanaf het vliegveld op het prachtige Phu Quoc of het idyllische Con Dao. Boek je op tijd dan heb je altijd wel een goedkoop ticket naar Phu Quoc. Voor Con Dao ligt de prijs vast rond de 150 dollar voor een retour. Op deze eilanden vind je de beste stranden van Vietnam. Een absolute aanrader.

Zoek je naar stranden maar wil je er niet te lang voor reizen of een vliegtuig pakken, dan is Vung Tau een optie. Deze mooie stad is te bereiken vanuit de stad met de Ferry ( 90 minuten ) of minibusjes ( 2 uur ).​

Eten en drinken 

Van street food tot fine dining. Ho Chi MInh Stad heeft het allemaal en het is hier waar je de beste restaurants van Vietnam vindt. Ik zal hier enkele goede locaties voor eten en drinken geven. 

Saigon street food market

Ben je zoals veel toeristen een beetje huiverig voor de hygiëne van al het Street food dan is dit de plek om naartoe te gaan. Geopend in 2015 huisvest deze markt een keur aan kraampjes waar alle klassieke Vietnamese street food gerechten worden verkocht. De markt is schoon en perfect voor toeristen die graag verschillende gerechten willen proberen. Na dat je besteld hebt kun je plaats nemen aan een van de lange tafels achterin de markt. De centrale locatie net achter de Ben Thanh markt maakt dat je deze markt moet bezoeken.

Adres: 19 Thu Khoa Huan

Bui Vien Street ( Backpackers area)

De straten rond Pham Ngu Lao, Bui Vien en De Tham kenmerken zich door de vele goedkope hostels, hotels, bars en restaurants. Deze omgeving is met name populair bij backpackers vanwege het actieve nachtleven. De straat Bui Vien is waar het in de avond gebeurt. De straat wordt soms vergeleken met de bekende Koh San Road in Bangkok.

Vietnamees eten op Pasteur street

Op 160 Pasteur vind je het beroemde Vietnamese restaurant Nha Hang Ngon. Het restaurant is gehuisvest in een prachtig koloniaal pand en alle Vietnamese klassiekers worden geserveerd. In de steeg rechts van dit restaurant op nummer 158 vind je een absoluut pareltje in de restaurant scene van Saigon. Secret garden restaurant is gelegen op een dak. De ingang vind je in de steeg waarna je een aantal trappen op moet lopen. Het restaurant serveert gerechten die getypeerd kunnen worden als ‘’Vietnamese home cooking style’’. De sfeer in het restaurant is fantastisch en omdat je op een dak zit zorgt een briesje voor wat koelere lucht. Reserveren in het weekend is noodzakelijk.

Chill Skybar

De bekendste sky bar van Ho Chi MInh Stad vind je vlak bij de backpackers area van Pham Ngu Lao. Vanaf dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over de drukke straten van district 1. Aan te raden is om rond zonsondergang te komen.

Hotel tips

Zoals te verwachten van zo'n immense stad is er ook een enorm aanbod aan hotels in elke prijsklasse. We hebben de beste hotels voor elk budget voor je op een rijtje gezet in de Ho Chi Minh City Hotelgids. Hier vind je meer informatie over de prijs, faciliteiten en locatie.

Meer over Ho Chi MInh City

Oversteken in Vietnam: Zo doe je dat in Hanoi en Ho Chi Minh Stad
Na het zien van een aantal filmpjes voelt het misschien als iets onmogelijks. De weg oversteken in Vietnam. En zeker[...]
Traditioneel eten bij Secret Garden in Saigon
De afgelopen jaren is er een trend gaande waarin steeds meer restaurants in Ho Chi Minh City het traditionele ‘’home[...]
Cu Chi Tunnels: De Vietnamoorlog van dichtbij
Voor iedereen die meer te weten wilt komen over de Vietnam oorlog is een bezoek aan het tunnelcomplex van Cu[...]

Leave a Comment: