Mekong Delta:tips over tours, fietsen en de hoogtepunten

Mekong Delta

Een bezoek aan Vietnam is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de fascinerende Mekong delta. Ondanks de razendsnelle ontwikkeling van het land kun je hier nog steeds met eigen ogen zien hoe de mensen leven zoals zij al eeuwen doen. De eindeloze waterwegen nemen de bezoeker mee op een fascinerende tocht langs prachtige groene rijstvelden, slaperige dorpjes, pagodes, khmer tempels, mangrove bossen, drijvende markten en een keur aan inspirerende gerechten. Sluit je bezoek af op het prachtige eiland Phu Quoc of het minder bekende Hai Tac eiland voor een onvergetelijke ervaring.

Ligging en klimaat

De machtige Mekong rivier vind zijn oorsprong in Tibet en loopt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja, de Vietnamese Mekong delta en mondt uiteindelijk uit in de Zuid Chinese zee. De delta begint in het gebied zuid westelijk van Ho Chi Minh City en begint bij de plaats My Tho en loopt als een soort driehoek tot zuidelijk Ca Mau en oostelijk Chau Doc.

De Delta heeft een tropisch klimaat met een droog seizoen dat loopt van december tot mei en een regenseizoen van juni tot november. Een bezoek is echter het gehele jaar door prima te doen. Regenbuien zijn kort en hevig waarna het de rest van de dag meestal lekker weer is. Reis je tijdens de maanden april en mei houdt dan rekening met erg hoge temperaturen. Een iets rustiger tempo is dan aan te raden. 

Hoogtepunten van de Mekong delta

De drijvende markten van Can Tho

Can Tho is de grootste stad in de Mekong delta en is één van de mooiste bestemmingen in het zuiden van Vietnam. De grootste en tevens de fraaiste drijvende markt van misschien wel heel zuid oost Azië is de Cai Rang markt. Hier zie je handelaren hun waar verkopen vanuit een gekrioel van sampans. De beste tijd om de deze markt te bezoeken is tussen 6 uur tot 11 uur in de ochtend. Cai Rang ligt ongeveer 7 km ten zuiden van Can Tho en is het best te bereiken per boot. Wil je dit op eigen gelegenheid doen dan is het enige wat je hoeft te doen naar de boulevard te lopen. Hier komen de sampanvaarders vanzelf naar je toe om je een toer aan te bieden. Verwacht zo rond de 15 a 20 dollar te betalen voor een boottochtje waarin je meegenomen wordt naar de drijvende markt Cai Rang en door de vele nauwe kanaaltjes rond Can Tho. De tour duurt een kleine 3 uur. Andere drijvende markten rond Can Tho zijn de kleinere Phong Dienmarkt en Phung Hiep. Deze markten liggen verder van Can Tho af en zijn minder indrukwekkend dan de Cai Rang markt.

De drijvende markt van Can Tho is voor velen een hoogtepunt in de Mekong Delta

handelen op het water

Fietsen of wandelen op An Binh Island in Vinh Long

Het eiland An Binh is gemakkelijk te bereiken per veerpont vanuit Vinh Long. Een ritje duurt 5 minuten waarna je aankomt op dit authentieke Mekong delta eilandje. Dit is de plek om te verblijven in een traditionele homestay en activiteiten als wandelen en fietsen te ondernemen.

vinh long

fietsen op An Binh, Vinh Long

Snoepgoed in Ben Tre

Ben tre ligt op slechts 85 km ten zuiden van Ho Chi Minh city en is zeker een bezoekje waard voor diegenen die niet alle tijd hebben voor een uitgebreide tour rond de Mekong delta. Ben Tre is beroemd om zijn kokosnoot snoepgoed gemaakt van de overvloed aan kokosnoten in de omgeving. Hier kun je zien hoe dit snoepgoed gemaakt word ten wij raden aan om een voorraadje in te slaan om aan het thuisfront te laten proeven. Verder kun je een bezoek brengen aan de leuke authentieke markten en ook een boottocht door de smalle kanalen is zeker de moeite waard.

Ben Tre

Ben Tre, kokosnoot stad in de Mekong Delta

Leven op het water in Chau Doc

Chau doc is een leuke stad dichtbij de grens met Cambodja. Je vindt hier vele mooie pagodes, markten en khmer invloeden van het dichtbij gelegen Cambodja. Rond Chau Doc wonen talloze mensen langs de rivier en op het water in paalwoningen of drijvende huizen. De mensen leven hier van de visvangst. Ook een bezoek aan een van de Cham dorpjes is aan te raden. De Cham is een moslim minderheid die je vooral in deze regio tegenkomt.

Chau Doc

leven op het water

Relaxen op Phu Quoc eiland

Wil je je tocht door de Mekong delta relaxend afsluiten op het strand bezoek dan het prachtige eiland Phu Quoc. Phu Quoc is per boot te bereiken vanuit de plaatsen Rach Gia en Ha Tien. Vanuit deze plaatsen ben in in ongeveer 2 uur op Phu Quoc eland.

Phu Quoc

geniet van de mooiste zonsondergang in Vietnam

Op eigen gelegenheid of met een tour?

De vraag die vaak gesteld wordt is ‘’moet ik met een georganiseerde tour of op eigen gelegenheid de Delta in?’’

Wat mij betreft is het een kwestie van tijd. Heb je de tijd om een paar dagen er voor uit te trekken dan zou ik zeggen ga op eigen gelegenheid. Reizen in de Delta is erg gemakkelijk en je zult een veel authentiekere ervaring hebben. De kosten zijn hoger maar nog steeds zul je zien dat het erg goedkoop is. 

Wanneer dan wel met een tour?

Wil je wel graag met een georganiseerde tour dan zou ik er een groter bedrag voor budgetteren. De spotgoedkope tours die je in Saigon kunt boeken nemen je allemaal mee naar dezelfde plaatsen, dezelfde restaurants en dezelfde hotels. Verre van authentiek dus. En dat is jammer want de Mekong Delta is nog steeds een fantastisch gebied om te reizen met fantastische inwoners. ​Een hoger budget geeft je in dit geval veel meer opties om tours te boeken die je niet meenemen langs de massagekte.

Waar op letten bij het boeken van tours

Tours naar de Mekong delta zijn gemakkelijk te organiseren. De meeste reizigers boeken een tour bij één van de vele reisbureautjes in Ho Chi Minh City. Je krijgt waar je voor betaald en hoe goedkoper de tour hoe groter de groep en hoe minder authentiek de ervaring. Het loont dus om even wat vergelijkend onderzoek te doen voordat je boekt. 

Voorbeeld populaire Mekong Delta tour

Wil je alle hoogtepunten van de Mekong delta zien dan is dit een populaire optie. In 3 dagen en 2 overnachtingen krijg je een goed beeld van het leven in de Mekong delta. De meeste tours laten je het volgende zien.

Persoonlijk zou ik een tour zoeken die My Tho vervangt voor het nabijgelegen Ben Tre. My Tho ziet zoveel dagjesmensen dat de populaire sampan tocht door de kanalen meer op een file lijkt. ​

Dag 1. HCMC-My Tho-Can Tho

Je wordt opgehaald bij je hotel en met een privé auto naar de stad My Tho gebracht. Daar vaar je rond door de nauwe kanaaltjes en bezoek je een fruitboerderij, zie je hoe honing gemaakt wordt en krijg je een kijkje in de productie van de vele beroemde lekkernijen die van kokosnoten gemaakt worden. Aan het eind van de dag wordt je naar de stad Can Tho gebracht waar je zult overnachten in een hotel of homestay.

Dag 2. Can Tho- chau doc

Vroeg uit de veren want in Can Tho is de beroemde drijvende markt Cai Rang te bekijken. DIt is zonder meer een van de hoogtepunten in de Mekong delta. Je gaat met een boot naar de drijvende markt waarna je een rondvaart krijgt door de prachtige kanalen rond Can Tho. Daarna wordt je naar de stad Chau Doc gebracht. Hier overnacht je wederom in een luxe hotel.

Dag 3. Chau doc – HCMC

Na het ontbijt ga je weer het water op. ditmaal om de drijvende huizen rond Chau Doc te bekijken. Verder bezoek je een moslimdorpje, de Ba Chua Xu tempel en de Sam berg. Na al dit moois wordt je teruggebracht naar Ho Chi Minh City.

Fietsen in de Mekong Delta

​De delta is één van de leukste gebieden in Vietnam om op eigen houtje door heen te fietsen. Het vlakke terrein, de authentieke dorpjes en de mogelijkheid om van de hoofdwegen af te wijken maakt het een fantastische ervaring. 

In dit voorbeeld ga ik er van uit dat je vanuit Ho Chi Minh City komt. Zorg ervoor dat je een goede papieren kaart en een smartphone meeneemt. Als je in Google Maps kijkt zul je zien dat de plaatsen in de delta goed verbonden zijn via de gele wegen. Dit is je leidraad maar probeer deze wegen juist zo veel mogelijk te vermijden. Het verkeer is er chaotisch en je ziet veel meer moois door er omheen te fietsen.

Als het even kan zou ik het eerste stuk vanuit de stad met de bus doen. Het duurt namelijk zeker een aantal uur voordat je uit de chaotische bende bent en je verspeeld een hoop kostbare energie. Er zijn busmaatschappijen die je fiets onder in het ruim mee kunnen nemen. Vraag daarvoor hulp via een reisbureau of bij je hotel.

Onderstaande route is haalbaar en heeft een goede balans wat betreft stops en tijd op de fiets.

dag 1: bus van HCMC naar Ben Tre

dag 2. Ben Tre naar Tra Vinh

dag 3. Tra Vinh naar Vinh Long

dag 4. Vinh Long naar Can Tho

Vanuit Can Tho zou je richting Chau Doc kunnen gaan maar dat is waarschijnlijk niet te doen in een dag. Je zou dan kunnen stoppen in Long Xuyen of elke willekeurige stad onderweg. Hotels staan hier meestal niet als zodanig aangeduid maar luisteren naar de naam Khach San, Nga Nhi of Nha Tro. Het is absoluut geen probleem om een plek voor de nacht te vinden. 

Chau Doc is vaak de laatste plaats die fietsers vanuit Ho Chi Minh zullen bezoeken. Het is een relatief grote stad en het moet geen probleem zijn om vanuit hier de fietsen mee te nemen in de bus.​

Naar Cambodja via de Mekong Delta

Wil je vanuit de Delta doorreizen naar Phnom Penh of een andere stad in Cambodja dan is dat gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de delta. Boten vanuit Chau Doc naar Phnom Penh vertrekken dagelijks en doen er zo’n 5 uur over. Belangrijk is dat je 2 pasfoto’s en wat Amerikaanse dollars bij je hebt om de visum afhandeling soepel te laten verlopen.

Wil je het zuiden van Cambodja aandoen voor een bezoek aan de populaire badplaatsen Kep en Sihanoukville dan zul je de grensovergang bij Ha Tien moeten gebruiken. Vervoer naar deze plaatsen is in Ha Tien te boeken of je neemt een brommertaxi naar Kep. Inclusief de visumafhandeling bij de grens duurt de rit maar iets meer dan een uur.

Vervoer in de Mekong Delta

Wil je graag op eigen gelegenheid de Mekong delta bezoeken dan is het verstandig dat je van te voren even bekijkt wat de vervoersmogelijkheden zijn. Nadat je een keuze hebt gemaakt welke stad je als eerste wilt bezoeken kun je een ticket kopen bij een van de vele reisbureautjes in Ho Chi Minh City.

Vervoer mekong delta

de lokale bus is niet altijd even comfortabel

Tussen de verschillende plaatsen in de Mekong delta kun je gebruik maken van minibusjes. Deze rijden af en aan. Het is dus niet per se noodzakelijk om dit te plannen. Ga naar het busstation en vraag daar aan iemand welk busje je moet hebben. Maak je geen zorgen. De mensen van het busstation zetten je wel in de juiste bus. De meeste minibusjes vertrekken van het centrale busstation in elke stad. Busstation in Vietnamees is tram xe buyt.

Geldzaken en internet

Pin automaten zijn makkelijk te vinden in de meeste steden. Het kan soms iets meer zoeken zijn dan in de grote steden. Wij raden aan om wat cash geld mee te nemen. Internet is in bijna elk hotel te vinden, zelfs in de goedkoopste budget opties.

Reis verder in de Mekong Delta


Leave a Comment: