Tips Vietnam: De ultieme lijst met reistips - verrassendvietnam.nl

Tips Vietnam: De ultieme lijst met reistips

Tips Vietnam voor het plannen van je reis

Ben je een vakantie naar Vietnam aan het plannen? Dan is het leuk om je op de hoogte te stellen van het reilen en zijlen in dit land. Op deze pagina verzamel ik de beste tips Vietnam die je helpen om het land en haar inwoners te begrijpen. de lijst zal ook regelmatig aangevuld worden met nieuwe tips. Heb je zelf nog tips die je wilt delen met de lezers? Laat ze achter in de berichten onderaan de pagina.Bekijk ook de pagina's met uitgebreide reisinformatie en de hoogtepunten van Vietnam om alvast goed in de stemming te raken.

De complete lijst met Vietnam tips

 • Het is niet nodig om malaria tabletten te nemen in Vietnam. In het zeldzame geval dat je dit zou krijgen word meestal hetzelfde medicijn gegeven wat wij in Nederland als preventie kopen. Bespaar jezelf het geld en de negatieve bijwerkingen die deze medicijnen je geven. Dengue of knokkelkoorts komt wel voor. De muggen die dit virus dragen komen vooral voor in stedelijke gebieden en in vochtige gebieden. Een goede preventie is dan om bedekkende kleding te dragen en DEET te smeren. Er wordt aangeraden om enkele inentingen te halen voor vertrek. 
 • In de grote steden komt het voor dat er geknoeid wordt met de meters van taxi’s om zo op een veel te hoge prijs uit te komen. Bespaar jezelf deze ergernis en gebruik alleen taxi’s van VinaSun of MaiLinh. Tegenwoordig kun je ook gebruikmaken van mobiele apps als Uber en GrabTaxi. Deze werken ideaal voor om je te verplaatsen en zijn vaak de goedkoopste optie.
 • Nachtbussen zijn een handig vervoersmiddel om lange afstanden af te leggen. Houdt er echter rekening mee dat de bedjes aan de kleine kant zijn en als je langer bent dan 1,90m het erg krap is. Een beter alternatief voor lange mensen is door met de trein te reizen. Buschauffeurs in Vietnam hebben het toeteren zo’n beetje uitgevonden dus je wilt waarschijnlijk niet vooraan in de bus slapen. Oordopjes zijn voor sommigen de oplossing. 
 • Een simkaart met 3g internet installeren na aankomst is zeer aan te raden. Ideaal om te navigeren in de drukke steden en voor het boeken van hotels en services als Uber en Grab. 
 • In de grote steden is het raadzaam om alert te zijn bij tijdens het gebruik van je smartphone als je langs de kant van de weg staat. Er zijn overvallers actief die razendsnel langsrijden om de telefoon uit je handen te rukken. Ook tassen die los over de schouder hangen zijn doelwit. Lees je van te voren even in over het reisadvies voor het land.
 • Zorg dat je veilig de weg opgaat als je van plan bent om Vietnam op de motor te doorkruisen. Het is officieel verboden om dit te doen zonder geldig Vietnamees rijbewijs en de verzekering zal dan ook niet uitkeren in het geval van een ongeluk. Probeer in ieder geval niet in het donker te rijden en zorg ervoor dat je de motor goed laat checken voor vertrek en ook tijdens de reis af en toe laat checken. De aanschaf van een goede helm is ook aan te raden. Persoonlijk zou ik kiezen om gebruik te maken van de service van een Easy Rider zodat je met een ervaren motorgids de weg op gaat. Bovendien zie je meer van het land als je achterop zit.
 • Reizen tijdens de Vietnamese feestdagen zorgt voor extra drukte op de weg en het is aan te raden om vervoer van te voren vast te leggen. Ook is het aan te raden om hotels van te voren te reserveren. 
 • Drink geen water uit de kraan. IJsklontjes zijn veilig. Deze komen uit speciale fabrieken. Goed drinkwater is overal te koop.
 • Reizigersdiarree is een veelvoorkomende kwaal in Zuidoost Azië. Houden de klachten langer dan twee dagen aan is het aan te raden om even een dokter of apotheker te bezoeken. Een behandeling met Ciprofloxaxine ligt het meest voor de hand. Heb je bij thuiskomst nog steeds klachten dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden om een kweek te laten doen.
 • Afdingen op markten waar souvenirs verkocht worden is de norm. Onderhandel met een glimlach en ga uit van 50% van het gevraagde bedrag. Soms een derde. Tijdens het laagseizoen is het ook niet ongebruikelijk om te onderhandelen over de prijs van een hotel.
 • De ‘’saving face’’ cultuur in Vietnam is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je de lokale bevolking niet beledigt en tijdens onderhandelingen is het aan te raden om uiteindelijk akkoord te gaan met een prijs die voor de verkoper te billijken is. Humor is altijd een goede eigenschap om te hebben.
 • Afhankelijk van de tijd van het jaar is het aan te raden om wat warme kleding mee te nemen. In Noord Vietnam kan het namelijk behoorlijk koud worden. Lees je daarom even in over de beste reistijd Vietnam en wat je kunt verwachten van reizen tijdens het regenseizoen.
 • Pinnen is vrijwel overal te doen maar bedenk dat je in afgelegen gebieden wel eens lang kunt zoeken naar een automaat. Bij sommige banken moet je eerst de wereldfunctie activeren voordat je je pas in Azië kunt gebruiken.
 • Binnenlandse vluchten zijn vaak spotgoedkoop en kunnen je reistijd aanzienlijk verkorten. Het loont om deze een tijdje van te voren te boeken.
 • Hotels vragen vrijwel altijd om je paspoort achter te houden bij de receptie. Zowel aan buitenlandse als Vietnamese bezoekers. Dit omdat zij verplicht zijn bezoekers te registreren bij de lokale politie. Wil je dit absoluut niet dan kun je een kopie geven.
 • In toeristische gebieden heb je af en toe te maken met opdringerige verkopers. Je bent waarschijnlijk geneigd om vriendelijk voor hun diensten te bedanken maar dat is vaak een uitnodiging om door te gaan. Negeren is in dit geval het beste hoe onbeleefd dat ook voelt.
 • ‘’Moonshine’’ oftewel zelfgestookte alcohol verkocht in de flessen van originele merken sterke drank is gebruikelijk. Met name in Backpacker bars waar de drank vaak extreem goedkoop is. Bereid je voor op een kater als je deze sterke dranken drinkt. Het Bier in Vietnam is van uitstekende kwaliteit.
 • De weg oversteken doe je het beste langzaam voetje voor voetje zodat de stroom aan brommers gemakkelijk om je heen kan manoeuvreren. Het lijkt eng maar dat valt in de praktijk reuze mee. Na een paar dagen voel je je een echte prof.
 • Bij het betreden van heilige plekken als tempels en pagodes is het netjes om de schouders en knieën te bedekken. Het is op maar weinig plekken verplicht maar het wordt erg op prijs gesteld door de lokale bevolking.
 • Vietnamezen zijn erg vriendelijke mensen en als je je best doet om een woordje in hun taal te spreken dan kan je niet meer stuk. Verwacht een ware lofzang waarbij iedereen in de nabije omgeving op de hoogte wordt gesteld van de Vietnamees sprekende buitenlander. In steden met veel studenten zul je regelmatig aangesproken worden door groepjes studenten die graag hun Engels willen oefenen. Een leuke manier om in contact te komen met de locals.

Heb je zelf nog bruikbare Vietnam reistips dan hoor ik ze graag van je. Laat ze achter in de berichten hieronder en ik neem ze op in de lijst. 

Leave a Comment: