Het coronavirus in Vietnam

Op deze pagina houden we je op de hoogte van het verloop van de coronacrisis in Vietnam en wat de verwachtingen zijn voor reizigers die het land willen bezoeken. 

Coronavirus status in Vietnam

Algemene toestand

De aanpak van Vietnam op de uitbraak van het Corona virus is alom geprezen. Het land doet enorm snel aan track and trace zodat positief geteste mensen snel in isolatie gezet kunnen worden. 


Dit in combinatie met het sluiten van de grenzen heeft ervoor gezorgd dat er in Vietnam eigenlijk nauwelijks besmettingen en overlijdens voorkwamen. 


Sinds mei 2021 heeft het land echter te maken met grotere uitbraken en ondanks dat de track en trace strategie nog steeds erg goed werkt schieten de besmettingen toch snel omhoog.


Echter, het aantal doden valt in verhouding mee. We weten niet precies waardoor dit komt. Misschien heeft dit te maken met de leeftijdsgroepen waarbinnen de besmettingen vallen of de snelle behandeling.

Vaccinatiestrategie

Vaccinatie begint op stoom te komen. In Ho Chi Minh City waar op dit moment de meeste uitbraken zijn wordt in rap tempo gevaccineerd. Groepen die met prioriteit gevaccineerd worden zijn leraren, fabrieksmedewerkers, politie, zorgpersoneel en het leger. Na deze groepen lijkt men zich te focussen op districten en wijken waar op dat moment nog uitbraken zijn. 

In het laatste kwartaal van 2021 worden nog grote hoeveelheden vaccins geleverd voor de landelijke uitrol. Vietnam heeft ook technologie ingekocht om zelf vaccins te gaan produceren. Daarbij komt ook nog een eigen ontwikkeld vaccin dat momenteel in de derde testfase zit. 

De verwachting is dat de benodigde vaccinatiegraad tegen het einde van 2021 / begin 2022 gehaald zal zijn. 

Wanneer gaan de grenzen open voor toeristen?

Dit zal waarschijnlijk afhangen van  de behaalde vaccinatiegraad. Toeristen zullen bovendien moeten kunnen aantonen dat zij gevaccineerd zijn. 


Zodra we meer weten wordt deze pagina aangepast. 


Phu Quoc Sandbox Model

Vietnam is bezig met het ontwikkelen van een test waarbij gevaccineerde toeristen worden toegelaten op het eiland Phu Quoc. Dit zou moeten starten in september. Hoe het er precies uit gaat zien weten we niet maar we kunnen kijken naar het voorbeeld dat op dit moment gestart is in Thailand. 

Thailand is namelijk een sandbox model gestart op het eiland Phuket. Gevaccineerde toeristen kunnen invliegen op dat eiland waar zij vrij mogen bewegen. Na een bepaalde periode mogen ze verder het land in reizen.