Het coronavirus in Vietnam

Op deze pagina houden we je op de hoogte van het verloop van de coronacrisis in Vietnam en wanneer Vietnam weer open gaat voor toeristen.

Coronavirus status in Vietnam

Algemene toestand

De aanpak van Vietnam op de uitbraak van het Corona virus is alom geprezen. Het land doet enorm snel aan track and trace zodat positief geteste mensen snel in isolatie gezet kunnen worden. 


Dit in combinatie met het sluiten van de grenzen heeft ervoor gezorgd dat er in Vietnam eigenlijk nauwelijks besmettingen en overlijdens voorkwamen. 


Sinds mei 2021 kreeg het land echter te maken met grotere uitbraken.


Vaccinatiestrategie

Vaccinatie begint op stoom te komen. In Ho Chi Minh City waar op dit moment de meeste uitbraken zijn wordt in rap tempo gevaccineerd. Groepen die met prioriteit gevaccineerd worden zijn leraren, fabrieksmedewerkers, politie, zorgpersoneel en het leger. Na deze groepen lijkt men zich te focussen op districten en wijken waar op dat moment nog uitbraken zijn. 

In het laatste kwartaal van 2021 worden nog grote hoeveelheden vaccins geleverd voor de landelijke uitrol. Vietnam heeft ook technologie ingekocht om zelf vaccins te gaan produceren. Daarbij komt ook nog een eigen ontwikkeld vaccin dat momenteel in de derde testfase zit. 

De verwachting is dat de benodigde vaccinatiegraad tegen het einde van 2021 / begin 2022 gehaald zal zijn. 

Vaccinatiegraad januari 2022

Update 31 januari 2022: Vietnam is inmiddels één van de landen met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld. De vaccinatiegraad is 80% over de gehele bevolking genomen. De vaccinatiegraad voor de groep vanaf 18 jaar ligt volgens VNExpress op 90% ( bron: https://e.vnexpress.net/news/news/vietnam-among-six-countries-with-highest-vaccine-coverage-rate-govt-data-4412534.html )

Wanneer gaat Vietnam open voor toeristen?

Vietnam is op dit moment in een aantal locaties open voor toerisme maar praktisch gezien is dit niet interessant voor het merendeel van de toeristen. Je moet namelijk nog steeds 7 dagen in quarantaine in een hotel. 


Dit zal naar verwachting snel gaan veranderen. Vanaf januari zullen er meerdere internationale vluchtroutes geopend worden en zal de 7 dagen quarantaine regel vervallen.


Het is op dit moment alleen nog niet duidelijk wat er bij aankomst gaat gebeuren. 


De verwachting is dat er een bewijs van vaccinatie + een negatieve test ( 72 uur voor vertrek ) nodig is. 


Update 31 januari 2022

Vietnamese reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben een petitie ingediend waarin zij oproepen tot volledige heropening in Februari 2022. 

In navolging hierop heeft het ministerie van cultuur, sport en toerisme een voorstel ingediend bij de minister president. In het voorstel vraagt het ministerie om volledige heropening vanaf 31 maart 2022. 

We raden aan om nog even te wachten met het boeken van vliegtickets tot na de officiële aankondiging. We verwachten det het besluit na de TET ( Vietnamees Nieuwjaar ) vakantie bekend gemaakt zal worden. 

Update:  14 februari 2022

Vietnam heft vanaf 15 februari 2022 alle beperkingen op het inkomende vliegverkeer op. Luchtvaartmaatschappijen kunnen zo hun vluchtschema gaan samenstellen. Er worden echter nu nog geen toeristenvisa uitgegeven maar we verwachten dat deze aankondiging spoedig zal volgen. De verwachting is nog steeds dat Vietnam volledig open gaat voor toerisme op 31 maart 2022. 

Update: 15 maart 2022

Yes! Het is eindelijk zover. Vietnam is vanaf vandaag open voor toeristen. Hetzij met bepaalde inreisvoorwaarden zoals negatieve test voor vertrek en het invullen van een gezondheidsverklaring.

Update: 15 mei 2022 - Inreisvoorwaarden versoepeld

Vanaf 15 mei vervalt nu ook de verplichting om voor vertrek een negatieve test te moeten laten zien. 

Vietnam is dus weer open en toegankelijk zoals vanouds. 

Controleer aub wel goed of de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt bepaalde voorwaarden heeft en of er op de luchthaven waar je overstapt nog regels zijn. 

Toeristenvisa

Nederlanders en Belgen kunnen op dit moment een 30 dagen Evisum aanvragen. 

De 3 maanden visum on arrival autorisatiebrieven worden nog niet uitgegeven. 

Ontvang een melding als er nieuwe informatie beschikbaar is

Schrijf je hieronder in voor de corona nieuwsbrief. Je ontvangt dan een mail als er een update is. 

Deze email groep wordt alleen gebruikt voor updates over het heropenen van Vietnam.