Visum Vietnam aanvragen:online, bij aankomst of bij de ambassade in Den Haag

visum vietnam aanvragen

Als reiziger met de Nederlandse of Belgische nationaliteit is het verplicht om een visum Vietnam voor aankomst aan te vragen. Dit in tegenstelling tot andere landen in de regio. De aanvraag is slechts een kleine formaliteit en kan in de meeste gevallen dezelfde dag afgehandeld worden. Voor dat je de aanvraag doet is het belangrijk om te bepalen welk soort visum nodig is. Denk er ook aan dat je paspoort bij aankomst in Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Op mijn pagina reisvoorbereiding voor Vietnam lees je meer belangrijke dingen die je moet doen voor vertrek.

Verschillende visum mogelijkheden

Afhankelijk van de duur van je Vietnam reis en of je ook nog andere landen in de regio wilt bezoeken kun je een keuze maken voor een van de volgende visa.

 • 1 maand single ( meest aangevraagd )

Geldig voor één maand waarbij je één keer het land in kunt. Dit is voor de meeste reizigers voldoende.

 • 3 maanden single

Geldig voor 3 maanden waarbij je één keer het land in kunt. Niet aan te raden als je meerdere landen in de regio wilt bezoeken.

 • 1 maand multiple

Geldig voor één maand waarbij je onbeperkt het land in en uit kunt reizen.

 • 3 maanden multiple

Geldig voor 3 maanden waarbij je onbeperkt het land in en uit kunt reizen. Aanbevolen als je nog geen strakke planning hebt en meerder landen in de regio wilt bezoeken.

Visum Vietnam aanvraagprocedure

Nu je een keuze hebt gemaakt voor het soort visum kunnen we bespreken hoe de aanvraag verloopt. Er zijn grofweg vier mogelijkheden.

 • Visum bij aankomst ( on arrival )
 • Bij de Vietnamese ambassade in Den Haag
 • Visum Vietnam over land
 • Visum verlengen in Vietnam

Online aanvragen visum Vietnam bij aankomst (aanbevolen )

Voor een visum Vietnam bij aankomst, ook wel on arrival genoemd heb je een approval brief nodig. Deze brief vraag je online aan. Met de brief, een aanvraagformulier en twee pasfoto's ga je bij aankomst naar de immigratiebalie en daar wordt de rest afgehandeld. Nadat het visum in je paspoort is geplakt ga je naar de bagageband waar inmiddels je koffers al op je staan te wachten. De Visum bij aankomst brief kan alleen gebruikt worden op de internationale luchthavens van Hanoi, Ho Chi Minh City en Da Nang.

Visum Vietnam bij aankomst is de beste manier om het visum te bemachtigen

 • De goedkoopste manier 
 • Binnen 10 minuten aangevraagd
 • Maximaal 3 werkdagen levertijd

Er zijn op het internet een groot aantal aanbieders van het visum Vietnam on arrival. Ik zou aanraden om dit bij een Nederlands bedrijf te doen. Voordat ik een werk en verblijfsvergunning had vroeg ik deze altijd aan via deze website. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar, hebben uitstekende recenties en bieden de service aan voor een prima prijs. Wel zo prettig om zonder kopzorgen op reis te gaan.

visum vietnam online aanvragen

Visum Vietnam aanvragen op de ambassade in Den Haag

Voordat je naar Vietnam gaat kun je ook een visum aanvragen bij de ambassade in Den Haag. Bij aankomst op de ambassade vul je het aanvraagformulier in. In de meeste gevallen sta je binnen een uur weer buiten met het visum in je paspoort. Ik raadt echter aan om vooraf even contact met de betreffende ambassade op te nemen om te vragen op welke dagen zij de visumafhandeling doen.

Op het moment zijn de openingstijden voor de Visum aanvraag in Den Haag op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14.00 en 17.00. Neem een pasfoto mee en het aanvraagformulier. Dit formulier vindt je op de website van de ambassade. Ook liggen er formulieren op de ambassade mocht je dit vergeten.​

 • Adres Nederland: Nassauplein 12, 2585 EB Den Haag
 • Adres Belgie: Boulevard General Jaques 1, 1050 Brussel

Een visum voor Vietnam over land in Cambodja, Thailand of Laos

Voor reizigers die meerdere landen willen bezoeken tijdens hun reis is het vaak makkelijker om een visum voor Vietnam over land aan te vragen in een van de buurlanden. Dit kan bij de Vietnamese ambassade ter plekke, maar de meeste toeristen kiezen ervoor om dit bij een van de talloze reisbureautjes te doen. In dat geval verspil je geen tijd met het wachten en heb je meer tijd over om leuke dingen te doen. Uit mijn ervaringen is gebleken dat de aanvraag het snelst verloopt in Cambodja.Phnom Penh en Sihanoukville zijn de beste plekken om het Vietnam visum over land aan te vragen, In de meeste gevallen is het visum de volgende dag gereed. Controleer dit wel even van te voren om niet voor verrassingen te komen staan.

​Wil je je visum vietnam aanvragen in Thailand, Cambodja of Laos en vlieg je naar Vietnam ga dan voor de Visum bij aankomst optie en vraag deze online aan.

Visum verlengen

Ben je tijdens je reis in de gelegenheid om langer te blijven dan is een verlenging van je visum snel geregeld. De prijzen gaan echter altijd omhoog vlak voor de TET vakantie waarna deze weer terugkeren tot het normale niveau in de maanden erna. Je zult gebruik moeten maken van een reisbureau.

Een visum voor Vietnam met spoed aanvragen

In het beste geval heb je natuurlijk het visum al ruim van te voren aangevraagd. Mocht het echter zo zijn dat je het vergeten bent en er is nog maar erg weinig tijd dan kun je het visum ook met spoed aanvragen. Het gaat in dit geval om de visum bij ankomst ( on arrival ) brief waarmee je het visum op de internationale vliegvelden op kunt halen. Meestal heb je de brief nog dezelfde dag in je mailbox maar probeer deze optie echt te vermijden. Het kost een hoop meer en bovendien kan het zijn dat de spoedaanvraag gewoon niet meer mogelijk is vanwege vakanties of weekenden.  

Een visum voor werk en zaken in Vietnam

Voor het geval je wilt werken of zaken wilt doen  in Vietnam dan is het aan te raden om een ander visum aan te vragen dan het standaard toeristenvisum. In het geval dat je werkgever je naar Vietnam stuurt dan zal het bedrijf een werkvergunning en een tijdelijke verblijfsvergunning voor je regelen.Wil je echter lang in Vietnam blijven om op zoek te gaan naar een baan of zaken te doen dan kun je het land het beste betreden met een zakenvisum. Let op. Het is niet toegestaan om te werken op het zakenvisum.

Het Zakenvisum

 Het zakenvisum voor Vietnam heeft de categorie DN en is verkrijgbaar voor een maand, 3 maanden, 6maanden en 12 maanden. Het is beter om dit visum te nemen omdat je deze eenmaal in het land makkelijk kan laten omzetten tot een werkvergunning zonder weer het land te hoeven verlaten.  Ook het verlengen van het visum kan onbeperkt in tegenstelling tot het toeristenvisum. Voor het zakenvisum heb je officieel een sponsorship brief nodig van een bedrijf of zakenpartner. De praktijk is echter anders en vrijwel elke visum agent kan het zakenvisum voor je regelen zonder deze uitnodigingsbrief. 

Veelgestelde vragen

Hoe lang van te voren moet je een visum voor Vietnam aanvragen?

Het antwoord op hoe lang van te voren moet je een visum voor Vietnam aanvragen is simpel. Regel het zodra je weet wanneer je in het land aan zult komen. In de meeste gevalen duurt de aanvraag maar 3 werkdagen maar idealiter wil je dit niet op het laatste moment doen. Weekenden en vakanties kunnen namelijk roet in het eten gooien. Met name de TET vakantie is er één om rekening mee te houden. De Vietnamese immigratie dienst is dan buiten bereik een aantal dagen voor en na deze feestdag. 

Wat heb je nodig om een visum aan te vragen?

Je hebt in ieder geval altijd twee pasfoto's met witte achtergrond nodig om het visum aan te vragen. Kies je voor een visum bij aankomst dan dien je ook het aanvraagformulier te printen en in te vullen. De website waar je dit besteld geeft je de juiste instructies. Behalve dat zorg je er voor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Vietnam. 

Is een visum in de toekomst nog nodig?

​De Vietnamese overheid heeft op dit moment een gratis visum voor 15 dagen ter beschikking gesteld voor mensen met de de Britse, Franse, Spaanse, Duitse en Italiaanse nationaliteit. Er zijn nog geen berichten dat dit in de nabije toekomst ook beschikbaar wordt voor Nederlanders en Belgen. Zodra er nieuws is kun je dat hier lezen.

Meer informatie om je reis voor te bereiden

Leave a Comment: