• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Reistips
 • |
 • Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen

Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen

Het is een veelgestelde vraag door iedereen die een vakantie naar dit mooie land aan het voorbereiden is.

Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

Het is een vraag waarop je op deze pagina zonder twijfel het antwoord zult vinden, maar vanwege de lengte van het land en de verschillende klimaatzones zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Op deze pagina leg ik je uit hoe het klimaat van Vietnam in elkaar steekt, ik geef suggesties voor de beste reisperiode per deelregio en een compleet overzicht van het weer per maand. 

Het klimaat van Vietnam

Vietnam is een langgerekt land en strekt van Noord naar Zuid uit over een lengte van ongeveer 1650 kilometer. Veel reizigers denken dat Vietnam het gehele jaar door een overdaad aan zonneschijn heeft en ofschoon je het gehele jaar een prima vakantie kunt hebben is enige voorbereiding en inzicht in het klimaat belangrijk om optimaal van je reis te kunnen genieten.

Voordat ik toe kom aan het beschrijven van de beste reisperiode is het goed om eerst wat inzicht te krijgen in hoe het klimaat hier werkt.

Voor mijn reizen houdt ik hier voornamelijk rekening mee en een weerbericht heb ik al vier jaar niet meer bekeken. Ik zou je aanraden om hetzelfde te doen. 

Drie klimaatzones

Toegegeven, er zijn eigenlijk meer dan drie klimaatzones maar de verschillen zijn marginaal en bij het plannen van je vakantie is inzicht in deze drie deelregeio's voldoende. We gaan uit van het noorden, het centrale gedeelte en het zuiden waaronder ook de Mekong Delta en de eilanden Phu Quoc en Con Dao vallen. 

Klimaat Noord - Vietnam

Noord Vietnam kent een subtropisch klimaat met een duidelijk onderscheid in seizoenen.

De relatief koude winter duurt van november tot maart waar temperaturen schommelen tussen de 16 en 23 graden. De zomer loopt ongeveer van mei tot oktober en is heet en vochtig.

De meeste regen valt in de maanden juli, augustus en september.

Klimaat Centraal - Vietnam

Centraal Vietnam heeft een tropisch klimaat maar krijgt te maken met elementen vanuit de noordelijke zone. Tussen februari en augustus is het droog en heet waarna langzaam de temperaturen dalen en er een heftig regenseizoen aankomt met oktober en november als piek. Afgezwakte tyfoons kunnen overstromingen veroorzaken.

Klimaat Zuid - Vietnam

Zuid Vietnam kent een tropisch klimaat met hoge temperaturen het hele jaar door. Het klimaat kenmerkt zich door een milde droge periode tussen december en maart. Een hete droge periode tussen april en juni en een regenseizoen tussen juni en november. De regen komt meestal kort maar hevig. Temperaturen liggen gemiddeld rond de 32 graden.

Gemiddelde temperatuur in Vietnam

 • temperatuur in °C
 • Noord = Hanoi
 • Centraal = Da Nang
 • Zuid = Ho Chi Minh City

maand

Noord 

Centraal 

Zuid

jan

17

23

27

feb

17

23

28

maa

21

24

29

apr

24

27

30

mei

28

29

30

jun

29

30

29

jul

29

30

28

aug

29

29

29

sep

28

28

28

okt

25

26

28

nov

22

25

27

dec

18

23

27

Gemiddelde neerslag

 • In milimeters
 • HCMC = Zuid - Vietnam
 • Da Nang = Centraal - Vietnam
 • Hanoi = Noord - Vietnam
gemiddelde neerslag in vietnam

Voor meer klimaat tabellen kun je een kijkje nemen op de website van klimaatinfo.nl. Dat is een handige site met veel data.

Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

December tot en met maart

Dit zijn de beste maanden om Vietnam over de hele lengte van het land te bereizen. Tijdens deze periode valt er veel minder regen dan in de zomermaanden en kun je genieten van een strakblauwe lucht met zon. Binnen deze periode zijn de maanden februari en maart de twee beste maanden. De temperatuur is dan in het hele land zeer aangenaam.

Beste reistijd Vietnam

Dit betekent echter niet dat als je buiten deze perioden reist slechte omstandigheden aan zult treffen. 

Vietnam is prima het hele jaar door te bezoeken.

Maar...

Je wilt sommige plaatsen misschien overslaan, of op een andere bestemming graag langer verblijven.

Het volgende gedeelte van dit artikel gaat je daar bij helpen. 

Bekijk voor een snel overzicht ook de inforgraphic hieronder.

Infographic

Infographic met informatie over de beste reistijd in Vietnam

Beste reistijd voor Vietnam naar plaats

Plaats

Beste reistijd

Hanoi

september, oktober, maart, april

Sapa

september t/m november, maart t/m mei

Halong Bay

september, oktober, maart, april

Ha Giang

oktober t/m april

Phong Nha

februari t/m augustus

Hue

januari t/m mei

Hoi An

februari t/m augustus

Quy Nhon

januari t/m mei

Nha Trang

januari t/m mei

Mui Ne

november t/m april

Ho Chi Minh City

november t/m februari

Mekong Delta

november t/m april

Phu Quoc

december t/m maart

Con Dao

december t/m april

Beste reistijd Zuid - Vietnam

 • Januari, februari, maart: Droog seizoen in het zuiden

We starten het nieuwe jaar in het zuiden van Vietnam. Dit is de droge periode en is absoluut de beste reistijd in deze regio. De luchtvochtigheid daalt en temperaturen zijn zeer aangenaam, vooral in de ochtend en de avond. Verwacht blauwe luchten, een kalme zee en maximale zonneschijn. Kortom prima strandweer. En stranden zijn er genoeg in Zuid Vietnam. Dit is de tijd van het jaar om optimaal te genieten van badplaatsen als Mui Ne. Nha Trang en de heerlijke eilanden zoals Phu Quoc, Hai Tac en Con Dao.

Het droge seizoen heeft ook zijn intrede gedaan in de centrale hooglanden waar de temperatuur overdag zo rond de 25 graden is en de nachten koud. Dit maakt het ideaal weer om te gaan trekken in de omgeving rond Dalat.

beste reisperiode Vietnam voor het zuiden

Prima strandweer in Zuid Vietnam

Beste reistijd Noord - Vietnam

 • April, mei, juni-september en oktober. Lente in het hoge noorden

Nu de temperaturen in Zuid Vietnam tot grote hoogten stijgen is het tijd om het hoge noorden te gaan bezoeken. De lente ontluikt wat betekent dat de kou voorbij is en de nevels optrekken. Dit is de tijd om te gaan trekken in Sapa of Ha giang. De temperaturen zijn aangenaam en de vergezichten adembenemend. Dit is ook de tijd dat alles in bloei staat wat prachtige foto’s oplevert.

Vergeet in deze periode niet om ook het gebied iets ten zuiden van Hanoi aan te doen. De omgeving rond Mai Chau, Pu Luong national park en Ninh Binh is werkelijk prachtig.

Temperaturen zijn over het algemeen aangenaam en warm maar op grote hoogte in de bergen kan het nog aardig fris zijn. Wij raden aan om in ieder geval wat warme kleren mee te nemen.

Heerlijk weer voor een lange wandeling

Beste reistijd Centraal - Vietnam

 • Juli, augustus, september: Zomer in centraal Vietnam

Onze zomermaanden brengen hoge temperaturen over heel Vietnam. In het zuiden is het regenseizoen begonnen en het Noorden is erg vochtig en heet. Het midden van Vietnam is gedurende deze periode het meest aangenaam. Interessante plaatsen om te bezoeken zijn het Phong nha ke bang national park, Danang, Hue, Hoi An de stranden van Quy Nhon en Nha Trang. Hier vind je alles wat een vakantie naar Vietnam zo geweldig maakt. Historie, prachtige stranden en indrukwekkende natuur. 

De beste reisperiode voor Centraal Vietnam

Heerlijk zomerweer in centraal Vietnam

Aanbevelingen per maand

Benieuwd hoe het weer in Vietnam gedurende een specifieke maand is?

Bekijk dan het overzicht hieronder.

Je kunt hier bijna de klok op gelijk zetten wat de noodzaak van het continue bekijken van het weerbericht overbodig maakt. 

Klik op de maand om de tekst uit te klappen.

Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

Reizen tijdens de Vietnamese feestdagen

Behalve het weer kun je het beste ook rekening houden met reizen tijdens de TET vakantie ( lunar new year). Tijdens deze vakantie lopen de steden leeg doordat mensen hun familie op het platteland gaan bezoeken. Bussen, treinen en vliegtuigen zitten snel vol dus mocht je in deze tijd reizen zorg er dan voor dat je vervoer wat langer van te voren vastlegt. De TET vakantie duurt zo’n 10 dagen en valt meestal eind januari, begin februari.

Veelgestelde vragen over de beste reistijd voor Vietnam

Tot slot probeer ik hieronder nog antwoord te geven op veelgestelde vragen over de beste reisperiode en het klimaat voor Vietnam. 

 • Ik ga ook naar Cambodja. Wat is daar de beste reistijd?

Voor Cambodja geldt dat het klimaat vrijwel naadloos aansluit op dat van zuid Vietnam. Ga daar dus vanuit bij het plannen van je vakantie.

 • Het actuele weerbericht voorspeld alleen maar regen. Wat nu?

Weerberichten in de tropen hebben wat mij betreft geen functie anders dan een grove indicatie. Als je alleen maar regen ziet dan betekent dat vaak een flinke bui waarna het weer opklaart. Algemene weerpatronen zoals beschreven in dit artikel geven je een betere indicatie.

 • Komen er gevaarlijke tyfonen voor in Vietnam?

Vietnam heeft af en toe te kampen met stormen die vooral op de Filipijnen huis houden. Echter voordat ze aan land komen in Vietnam zijn deze meestal behoorlijk afgezwakt. Dat gezegd, brengen ze wel enorme regenval mee waar met name de centrale regio veel last van heeft. Meestal september en oktober dus volg het nieuws met een schuin oog om op de hoogte te blijven.

 • Wanneer is het regenseizoen in Vietnam en wat kan ik ervan verwachten?

Ook de periode van het regenseizoen verschilt per regio in Vietnam. Lees dit uitgebreide artikel over wat je kunt verwachten van reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam.

Heb je na het lezen nog vragen over de beste reistijd voor Vietnam. Laat dan even een bericht achter hieronder.

Zin gekregen in een reis door Vietnam?

Stel dan je eigen droomreis samen door te kiezen uit de beste tours of laat een individuele rondreis op maat samenstellen. Zo wordt je vakantie gegarandeerd een succes. 

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Leuk en Interessant artikel. Ik wil graag heel Maart 2017 van Noord naar Zuid Vietnam reizen. Ik dacht dat dit een geschikte maand was om dit te doen i.v.m. het weer in vietnam. Klopt dit? Of denken jullie dat het dan nog behoorlijk koud is in het noorden?

  1. Hi Joany

   Maart is inderdaad een prima tijd om het hele land door te trekken. Als je hoog de bergen in gaat kan het nog een beetje fris zijn maar een simpele jas is prima. De rest van het land heeft hele aangename temperaturen. Veel plezier met het plannen van je reis en als je vragen hebt kun je ze altijd stellen. Groeten Thomas

 2. Hoi Thomas,
  Super leuk en handig om alle tips te lezen.
  Ik had een vraagje over Sapa.
  Wij zullen hier rond begin april zijn, zijn de rijstvelden dan al de moeite waard om te bezoeken of is dit echt alleen in onze zomermaanden het geval?
  Groeten,
  Ewald

  1. Hoi Ewald

   De kans dat de rijstvelden al in bloei staan is begin april wel kleiner als aan het einde van de maand. In april begint alles langzaam te groeien. Niettemin is het zeker de moeite waard hetzij misschien iets minder groen. De temperaturen zijn lekker en er valt erg weinig regen.

   Groeten,
   Thomas

 3. Wij zijn van plan volgend jaar in december Vietnam te bezoeken.
  Wij gaan ca. vier weken en willen zoveel.mogelijk per trein reizen en zoveel mogelijk zien.
  Heb je tips voor een goede robdreis

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.