Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen - verrassendvietnam.nl

Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen

Beste reistijd Vietnam

Het is een veelgestelde vraag door iedereen die een vakantie naar dit mooie land aan het voorbereiden is. Wat is de beste reistijd voor Vietnam? Het is een vraag waarop je op deze pagina zonder twijfel het antwoord zult vinden, maar vanwege de lengte van het land en de verschillende klimaatzones zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Op deze pagina leg ik je uit hoe het klimaat van Vietnam in elkaar steekt, ik geef suggesties voor de beste reisperiode per deelregio en als afsluiter kun je een compleet overzicht van het weer per maand bekijken en vindt je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Een introductie tot het klimaat van Vietnam

Vietnam is een langgerekt land en strekt van Noord naar Zuid uit over een lengte van ongeveer 1650 kilometer. Veel reizigers denken dat Vietnam het gehele jaar door een overdaad aan zonneschijn heeft en ofschoon je het gehele jaar een prima vakantie kunt hebben is enige voorbereiding en inzicht in het klimaat belangrijk om optimaal van je reis te kunnen genieten. Voordat ik toe kom aan het beschrijven van de beste reisperiode is het goed om eerst wat inzicht te krijgen in hoe het klimaat hier werkt. Voor mijn reizen houdt ik hier voornamelijk rekening mee en een weerbericht heb ik al vier jaar niet meer bekeken. Ik zou je aanraden om hetzelfde te doen. 

De drie klimaatzones van Vietnam

Toegegeven, er zijn eigenlijk meer dan drie klimaatzones maar de verschillen zijn marginaal en bij het plannen van je vakantie is inzicht in deze drie deelregeio's voldoende. ​We gaan uit van het noorden, het centrale midden gedeelte en het zuiden waaronder ook de Mekong Delta en de tropische eilanden Phu Quoc en Con Dao vallen. 

Noord Vietnam

​Noord Vietnam kent een subtropisch klimaat met een duidelijk onderscheid in seizoenen. De relatief koude winter duurt van november tot maart waar temperaturen schommelen tussen de 22 en 16 graden. De zomer loopt ongeveer van mei tot oktober en is heet en vochtig. De meeste regen valt in de maanden juli, augustus en september.

Centraal / midden Vietnam

​Centraal Vietnam heeft een tropisch klimaat maar krijgt te maken met elementen vanuit de noordelijke zone. Tussen februari en augustus is het droog en heet waarna langzaam de temperaturen dalen en er een heftig regenseizoen aankomt met oktober en november als piek. Afgezwakte tyfoons kunnen overstromingen veroorzaken.

Zuid Vietnam

Zuid Vietnam kent een tropisch klimaat met hoge temperaturen het hele jaar door. Het klimaat kenmerkt zich door een milde droge periode tussen december en maart. Een hete droge periode tussen april en juni en een regenseizoen tussen juni en november. De regen komt meestal kort maar hevig. Temperaturen liggen gemiddeld rond de 32 graden.​

Voor klimaat tabellen kun je een kijkje nemen op de website van klimaatinfo.nl. ​Daar vindt je goede informatie over de gemiddelde neerslag en temperatuur.

De beste reistijd voor Vietnam

Nu je inzicht hebt in de verschillende klimaatzones van het land kunnen we beginnen met het antwoorden van de vraag ''wat is de beste reisperiode voor een bezoek aan Vietnam?''. ​Nu je ook weet dat het weer nogal kan verschillen per regio zul je soms rekening moeten houden met een aanpassing hier en daar van de route die je af wilt leggen. Geen probleem want wanneer je ook gaat, er is genoeg te zien en te beleven en alternatieve bestemmingen zijn zo gevonden en makkelijk in te passen. 

De beste periode om Vietnam als geheel te bezoeken is tussen februari en april en tussen augustus en oktober waar de nadruk vooral op het noorden ligt. Dit omdat de weersomstandigheden in die regio het sterkst verschillen.

Reis je buiten deze periodes dan is er verder niet veel aan de hand, maar lees vooral verder om er achter te komen welke gebieden je zou kunnen overslaan en waar je op dat moment de beste weersomstandigheden kunt vinden.

Bekijk ook eens de infographic hieronder voor een snel overzicht van waar je de beste omstandigheden gedurende het jaar kunt vinden.​

Infographic: De beste reistijd in een oogopslag

De beste periode om Zuid Vietnam te bezoeken

Januari, februari, maart: Droog seizoen in het zuiden

We starten het nieuwe jaar in het zuiden van Vietnam. Dit is de droge periode en is absoluut de beste reistijd in deze regio. De luchtvochtigheid daalt en temperaturen zijn zeer aangenaam, vooral in de ochtend en de avond. Verwacht blauwe luchten, een kalme zee en maximale zonneschijn. Kortom prima strandweer. En stranden zijn er genoeg in Zuid Vietnam. Dit is de tijd van het jaar om optimaal te genieten van badplaatsen als Mui Ne. Nha Trang en de heerlijke eilanden zoals Phu Quoc, Hai Tac en Con Dao.

Het droge seizoen heeft ook zijn intrede gedaan in de centrale hooglanden waar de temperatuur overdag zo rond de 25 graden is en de nachten koud. Dit maakt het ideaal weer om te gaan trekken in de omgeving rond Dalat.

beste reisperiode Vietnam voor het zuiden

Prima strandweer in Zuid Vietnam

De beste periode om Noord Vietnam te bezoeken

April, mei, juni-september en oktober. Lente in het hoge noorden

Nu de temperaturen in Zuid Vietnam tot grote hoogten stijgen is het tijd om het hoge noorden te gaan bezoeken. De lente ontluikt wat betekent dat de kou voorbij is en de nevels optrekken. Dit is de tijd om te gaan trekken in Sapa of Ha giang. De temperaturen zijn aangenaam en de vergezichten adembenemend. Dit is ook de tijd dat alles in bloei staat wat prachtige foto’s oplevert.

Vergeet in deze periode niet om ook het gebied iets ten zuiden van Hanoi aan te doen. De omgeving rond Mai Chau, Pu Luong national park en Ninh Binh is werkelijk prachtig.

Temperaturen zijn over het algemeen aangenaam en warm maar op grote hoogte in de bergen kan het nog aardig fris zijn. Wij raden aan om in ieder geval wat warme kleren mee te nemen.

Beste reisperiode voor het noorden van Vietnam

Heerlijk weer voor een lange wandeling

De beste periode om centraal Vietnam te bezoeken

Juli, augustus, september: Zomer in centraal Vietnam

Onze zomermaanden brengen hoge temperaturen over heel Vietnam. In het zuiden is het regenseizoen begonnen en het Noorden is erg vochtig en heet. Het midden van Vietnam is gedurende deze periode het meest aangenaam. Interessante plaatsen om te bezoeken zijn het Phong nha ke bang national park, Danang, Hue, Hoi An de stranden van Quy Nhon en Nha Trang. Hier vind je alles wat een vakantie naar Vietnam zo geweldig maakt. Historie, prachtige stranden en indrukwekkende natuur. Het midden van Vietnam staat ook bekend om de uitstekende keuken en hier vind je de meeste diversiteit aan gerechten.

De beste reisperiode voor Centraal Vietnam

Heerlijk zomerweer in centraal Vietnam

De beste periode voor de omgeving direct rond Hanoi

Oktober, november, december: Herfst in het noorden

Onze herfstmaanden zijn een uitstekende gelegenheid om Hanoi en de omgeving rond Hanoi te bezoeken. De hoofdstad van Vietnam voelt aan als een zuid Europese stad en maakt het perfect om lekker te slenteren door de oude straten zonder dat het zweet je constant uitbreekt. Dit is ook de tijd van het jaar om de rijst te oogsten wat de rijstvelden rond Mai Chau en Ninh Binh een prachtige goudgele kleur geeft.

beste reistijd Hanoi

Zuid Franse temperaturen in Hanoi

Overzicht van het weer per maand in Vietnam

Benieuwd hoe het weer in Vietnam gedurende een specifieke maand is? Bekijk dan het overzicht hieronder. Je kunt hier bijna de klok op gelijk zetten wat de noodzaak van het continue bekijken van het weerbericht overbodig maakt. ​

Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

Reizen tijdens de Vietnamese feestdagen

Behalve het weer kun je het beste ook rekening houden met reizen tijdens de TET vakantie ( lunar new year). Tijdens deze vakantie lopen de steden leeg doordat mensen hun familie op het platteland gaan bezoeken. Bussen, treinen en vliegtuigen zitten snel vol dus mocht je in deze tijd reizen zorg er dan voor dat je vervoer wat langer van te voren vastlegt. De TET vakantie duurt zo’n 10 dagen en valt meestal eind januari, begin februari.

Veelgestelde vragen over de beste reistijd voor Vietnam

​Tot slot probeer ik hieronder nog antwoord te geven op veelgestelde vragen over de beste reisperiode en het klimaat voor Vietnam. 

  • Ik ga ook naar Cambodja. Wat is daar de beste reistijd?

Voor Cambodja geldt dat het klimaat vrijwel naadloos aansluit op dat van zuid Vietnam. Ga daar dus vanuit bij het plannen van je vakantie.​

  • Het actuele weerbericht voorspeld alleen maar regen. Wat nu?

​Weerberichten in de tropen hebben wat mij betreft geen functie anders dan een grove indicatie. Als je alleen maar regen ziet dan betekent dat vaak een flinke bui waarna het weer opklaart. Algemene weerpatronen zoals beschreven in dit artikel geven je een betere indicatie.

  • Komen er gevaarlijke tyfonen voor in Vietnam?

Vietnam heeft af en toe te kampen met stormen die vooral op de Filipijnen huis houden. Echter voordat ze aan land komen in Vietnam zijn deze meestal behoorlijk afgezwakt. Dat gezegd, brengen ze wel enorme regenval mee waar met name de centrale regio veel last van heeft. Meestal september en oktober dus volg het nieuws met een schuin oog om op de hoogte te blijven.​

  • Wanneer is het regenseizoen in Vietnam en wat kan ik ervan verwachten?

Ook de periode van het regenseizoen verschilt per regio in Vietnam. Lees dit uitgebreide artikel over wat je kunt verwachten van reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam. ​

Heb je na het lezen nog vragen over de beste reistijd voor Vietnam. Laat dan even een bericht achter hieronder.​

Download de reisgids voor Vietnam

Download het gratis Ebook en plan een absolute droomreis!

62  pagina's met de beste tips, praktische informatie en inspiratie. Ideaal voor op je tablet of smartphone.

Leave a Comment:

6 comments
Add Your Reply