Halong Bay

Een wereldwonder

Gelegen in de Golf van Tonkin ligt een absoluut meesterwerk van moeder natuur. Meer dan 1600 kalkstenen eilandjes rijzen uit de zee en vormen zo de machtige Halong Bay. Het landschap is een mysterieus en adembenemend schouwspel en staat dus niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Volgens de legende is de beroemde baai ontstaan toen een grote draak in het water neerplofte en met zijn staart het landschap vorm gaf. Draak of niet, er is een prachtig landschap dat erop wacht om door je ontdekt te worden.

Voor vele reizigers is een bezoek aan Halong Bay een hoogtepunt van een reis door Vietnam. Velen zullen een cruise boeken in Hanoi waarna de cruise start vanuit het aparte Halong Stad. Een dagcruise geeft eigenlijk te weinig eer aan het landschap en een overnachting in de baai is eigenlijk wel een must. Door de enorme populariteit is er een enorme wildgroei aan cruise aanbieders.Het kan daarom moeilijk zijn om een keuze te maken. Op deze pagina proberen we daarom ons licht te laten schijnen en de beste aanbieders voor je op een rij te zetten. 

Veel onafhankelijke reizigers kiezen er tegenwoordig vaak voor om niet met een cruise te gaan en in plaats daarvan direct af te reizen naar het eiland Cat Ba. Van daaruit is het mogelijk om de grote toeristenmassa's te omzeilen. Voor de meesten zal het gemak van een georganiseerde cruise echter de doorslag geven en gelijk hebben ze. Wat is er nu mooier dan dit magische natuurspektakel te beleven op een romantische jonk terwijl je cocktails drinkt vanuit je luie stoel op het dek.

De beste tijd voor een bezoek

Halong Bay trekt het hele jaar door een hoop toeristen. Maar afhankelijk van de tijd van het jaar verandert ook de beleving die je zult hebben. Verwacht een wat koud en druilerig weer in de maanden januari tot maart. Zwemmen zit er dan niet in, maar de nevel en mist die er af en toe hangt geeft weer een hele aparte sfeer aan het landschap die zeker voor de fotografen onder ons genieten is. Het hoogseizoen start in de maand mei en eindigt in september. De meeste dagen is het dan prima weer met goed zicht. Echter is het dan ook het typhoon seizoen en het komt dus wel eens voor dat er cruises worden afgelast vanwege de gevaarlijke weersomstandigheden. Het laagseizoen van oktober tot december is misschien wel de beste tijd van het jaar. Het is dan nog steeds lekker warm en door de kleinere hoeveelheid toeristen ook een stuk minder druk. Wanneer je ook gaat, de ervaring is altijd uniek maar houdt rekening met de temperaturen. 

Het weer in Halong Bay

Hoe je er komt

De vraag hoe je er komt is meestal niet van belang aangezien bijna iedereen op een georganiseerde cruise gaat vanuit Hanoi. Wil je vanuit de hoofdstad op eigen gelegenheid naar Halong Stad vraag dan even bij je hotel om een minibusje voor je te reserveren. de rit duurt zo'n 4 uur. Wil je de baai bekijken vanuit Cat Ba eiland dan kun je de trein of bus nemen naar Hai Phong om daar over te stappen op de boot. Ben je al in Halong, neem dan de boot vanaf het Tuan Chau eiland. 

​Kom je vanuit Ninh Binh dan kun je rechtstreeks naar Halong Stad met bus of taxi. Reken op zo'n 4,5 uur. Vanuit Sapa of Mai Chau zul je altijd via Hanoi moeten reizen. 

​De hoogtepunten van een bezoek aan de baai

Halong Bay vanuit de lucht

Het is tegenwoordig mogelijk om een vlucht te boeken waarbij je in een klein vliegtuigje een prachtig uitzicht hebt over de Halong Bay. Een enkele vlucht is te boeken vanaf $99,- of in combinatie met een cruise. De vlucht duurt 25 minuten en laat je het beste van de baai zien. Leuk voor wie eens iets anders wilt.

Bai Tu Long Bay

​Een veelgestelde vraag is of Bai Tu Long Bay anders is dan Halong Bay. Het landschap is hetzelfde maar het is aanzienlijk rustiger dan Halong Bay. Er worden minder boten toegelaten en waar sommige delen van Halong Bay vervuild zijn is het hier een stuk schoner. Het kan net de doorslag geven om iets meer te betalen voor een cruise om zo de massa's te vermijden.

Bai Tu Long Bay

Grotten vol stalagmieten

Veel van de eilandjes in de baai zijn gezegend met prachtige grotten. De Hang Dau Go grot op het eiland Dau Go werdt in de 19e eeuw ontdekt door de Fransen en kreeg de naam ''Grot der Wonderen''. Een andere beroemde grot is de Hang Sung Sot op het eiland Bo Hon. De grot is bekend vanwege een rots met het uiterlijk van het mannelijk geslachtsorgaan waardoor het ook wel de naam ''Grot van de Vruchtbaarheid'' gekregen heeft. ​De grotten zijn mooi verlicht wat een bijzondere sfeer geeft aan het geheel.

De grotten in de Halong Baai

Klim naar de top

wandel naar de top van één van de eilandjes in de baai voor een spectaculair uitzicht en dat zo gewilde vakantieplaatje. 

Uitzicht over Halong Bay

Tips voor het kiezen van een Halong Bay cruise

Je hebt besloten dat je graag een cruise door Halong Bay wilt doen. En terecht want het is een unieke reiservaring die je niet snel zult vergeten. En voor een hoop reizigers is de baai het hoogtepunt van de reis. Maar hoe kies je de juiste Halong Bay cruise?

Het is niet dat er niet genoeg keuze is. In tegendeel, er is zo’n enorm aanbod dat het bijna onmogelijk lijkt er één te kiezen. En waarom zit er zo’n enorm verschil in de prijzen? Waarom is de ene maar 50 dollar voor een tweedaagse cruise terwijl de andere 300 dollar is? En dit is wat je misschien alleen nog maar op internet hebt kunnen vinden. Wacht tot je door de straten van Hanoi loopt.

Het lijkt wel of elk reisbureau, hotel en huisdier in Hanoi aanbieder is van één of andere cruise. De praktijk is echter dat zij deze cruises niet zelf organiseren maar verkopen voor derden. Hierdoor zal je niet altijd het juiste advies krijgen. Bovendien worden er cruises verkocht onder de naam van een populaire cruise maar blijkt het in de praktijk een hele andere te zijn.

Halong Bay
  • Enkele tips om rekening mee te houden

Stel een budget vast

Er is binnen elk budget wel een geschikte cruise te vinden. Je kunt er vanuit gaan dat bij een hoger budget faciliteiten als het eten, de kamers, de boot en het serviceniveau beter zijn dan bij de budget cruises. Maar, misschien zijn voor jou de faciliteiten van minder belang en wil je gewoon een betaalbare cruise van een redelijke kwaliteit en waar je ook vooral andere reizigers kunt ontmoeten die dezelfde mindset hebben.

In ieder geval is het aan te raden om van te voren na te denken over wat je wilt uitgeven. Dat maakt het al een stuk eenvoudiger om een hele hoop cruises uit te sluiten. En welk budget je ook vaststelt, je ziet uiteindelijk allemaal hetzelfde prachtige landschap.

Maar hier is nog iets om rekening mee te houden. Vermijd de absolute bodemprijzen. Het is gewoon niet mogelijk om een kwalitatief goede cruise voor deze extreem lage bedragen te krijgen. Bovendien zouden een aantal van die schepen bij ons absoluut niet door de keuring komen en in de haven vastgehouden worden.

Hoeveel dagen wil je gaan cruisen?

Ten eerste. Een dagtour is niet aan te raden. Voordat je vanuit Hanoi op de boot bent kun je bijna al weer terug. Om het beste van Halong Bay te zien kies je het beste een 3 dagen, 2 nachten cruise. Maar ook een 2 dagen, 1 nacht is een mooie ervaring.

Nadat je een budget hebt vastgesteld en weet hoe lang je wilt gaan kunnen we het koren van het kaf gaan scheiden.

De beste Halong Bay cruises

Halong Bay Castaway 3 dagen 2 nachten ( backpacker party tour )

Deze cruise wordt aangeboden door het Vietnam Backpackers hostel en staat erg goed aangeschreven. Let wel op. Dit is een prima keuze voor alleenreizende backpackers en reizigers die niet vies zijn van een feestje. Het publiek bestaat voornamelijk uit reizigers tussen de 20 en de 30 jaar. Je vindt het fantastisch of juist helemaal niet. De activiteiten en overnachting op een prachtig klein eiland zijn in ieder geval erg leuk. Met een prijs van 219 dollar kun je elders wel een betere deal krijgen. Maar het is de gezelligheid die vele backpackers blijft trekken.

Paradise luxury Cruise

Paradise cruises is al jarenlang een gevestigde naam en richt zich met name op het wat luxere segment. De boten zien er prachtig uit en zijn van alle gemakken voorzien. Erg belangrijk is dat de boot maar een beperkt aantal kamers heeft wat het een intieme sfeer geeft.

Signature Halong Cruise

Deze aanbieder is ook sinds lange tijd een gevestigde naam. Alle voorzieningen zijn van hoge kwaliteit en de kamers stralen grandeur uit. Met meer dan 500 positieve reviews op tripadvisor een cruise die je zonder kopzorgen kunt boeken.

Meer over Noord Vietnam