Ninh Binh: Wonder der natuur | Dit moet je zien | Tips 2018

Ninh Binh: Natuurpracht die je niet mag missen

Ninh Binh

In deze Ninh Binh reisgids vindt je alles wat je moet weten voor een bezoek aan één van de mooiste plekken in Vietnam. 

Je zult misschien even met je wenkbrouwen fronsen als je Ninh Binh Stad binnenrijdt. Het stadje is op zichzelf  niet bepaald inspirerend. Maar oordeel niet te snel. Het is één van de absolute hoogtepunten van Vietnam.

Het is namelijk niet de stad waar de toeristen voor  komen, maar de prachtige omgeving. De bestemming wordt dan ook vaak aangeduid als het Ha Long Bay op het land. Dit vanwege de prachtige rotsformaties die er te vinden zijn temidden van slaperige dorpjes, waterwegen en rijstvelden. Twee dagen zal voor de meeste reizigers wel voldoende zijn, maar je kunt hier ook gemakkelijk een week verblijven en nog steeds elke dag iets nieuws ontdekken. 

Het landschap is facinerend, mysterieus en elk jaargetijde geeft weer een unieke uitstraling aan de plek. ​

Peddelend door het landschap van Ninh Binh en tam Coc

Hoe kom je in Ninh Binh

Ninh Binh ligt op zo’n 100 km ten zuiden van hoofdstad Hanoi. Minibusjes en de trein zijn de beste vormen van vervoer. Ook is het een populaire bestemming om als dagtrip te doen. Maar geloof me, het is juist de moeite waard om langer te gaan en zo de toeristenmassa's te vermijden. De stad ligt verder ook erg gunstig op de route vanuit andere plaatsen in Noord en Centraal Vietnam. 

Een kaart met informatie hoe je in Ninh Binh komt

Vanuit Hanoi

De trein van Hanoi naar Ninh Binh doet er ongeveer 2,5 uur over en gaat 3 keer per dag. Tickets zijn gemakkelijk online te boeken. Reizen per trein is iets duurder dan de bus maar is zeker comfortabeler.

Mini busjes vertrekken regelmatig vanuit Hanoi’s old quarter. Je boekt deze bij vrijwel elk hotel of reisbureau. Een andere optie is om naar Giap Bat busstation te gaan en daar een van de minibusjes pakken.

Vanuit andere plaatsen

Kom je zuidelijk vanuit Hue, Phong Nha of Dong Hoi, dan heb je de keuze uit de bus of de trein. Het is een lange rit dus de nachttrein is in dit geval het meest comfortabel. In het geval van Phong Nha zul je wel eerst even naar het nabijgelegen Dong Hoi moeten om de trein te pakken. Bussen boek je het beste bij je hotel, hostel of guesthouse.

Vanuit Mai Chau (4 uur )en Halong Bay ( 5 uur ) gaan bussen​. Ook hier boek je deze het beste bij je hotel. Kom je vanuit Sapa ( lastig in één dag ), dan zul je via Hanoi moeten reizen. 

Klimaat en de beste reistijd 

Ninh Binh is uitstekend het gehele jaar door te bezoeken. Zelfs met slecht weer is de omgeving prachtig en het regenseizoen zorgt er voor dat de rijstvelden prachtig groen kleuren. Wat betreft de temperatuur en regen is de beste tijd tussen November en April.  Dit is het droge seizoen. De temperatuur is aangenaam en de luchtvochtigheid daalt. Dit is de ideale tijd om de omgeving te verkennen per fiets. In onze zomermaanden stijgt de temperatuur en de hoge luchtvochtigheid maakt dat het erg heet aanvoelt. Het beste is dan om juist erg vroeg op te staan, siesta houden om er daarna weer tegen te kunnen in de namiddag. 

Gemiddelde temperatuur en regenval in Ninh Binh

Bezienswaardigheden in Ninh Binh

De omgeving is magistraal en je wordt verwend met een groot aantal prachtige landschappen en leuke activiteiten. Van een boottocht door Tam Coc of Trang An, Fietsen door slaperige dorpjes tussen de rijstvelden tot een trekking door het Cuc Phuong National park wat verder buiten de stad. Genoeg te doen dus en je zult dus waarschijnlijk keuzes moeten maken. Zeker omdat de rest van Noord Vietnam ook zo mooi is en je waarschijnlijk niet eeuwig de tijd hebt. Hieronder kun je lezen welke bezienswaardigheden echt de moeite waard zijn zodat je je tijd in Ninh Binh goed kunt besteden.

Je zult vervoer moeten hebben om vanuit Ninh Binh of Tam Coc, waar ook veel toeristen verblijven de omgeving te verkennen. Een fiets of brommer is het vervoersmiddel bij uitstek. Brommers zijn in Vietnam echter meestal 110cc+ dus het valt voor je  verzekering onder de categorie motor. Je rijdt dus onverzekerd rond. Een alternatief is door met een brommergids op pad te gaan. Je hotel kan altijd wel iemand voor je vinden. ​

Doe een boottochtje in Trang An

De perfecte manier om van het landschap te genieten. Trang An is kwa landschap vergelijkbaar met Tam Coc maar ziet aanzienlijk minder toeristen. En hier is het waar je voordeel kunt halen door in Ninh Binh te overnachten. Ga je namelijk vroeg in de ochten of in de namiddag dan vermijdt je de grote groepen dagjesmensen vanuit Hanoi. 

Voor een boottocht hoef je maar gewoon naar de kade te gaan. De vrouwen die de boten besturen wachten al op je. Je zult verbaasd staan over de vaardigheden die ze bezitten. Zo kunnen ze moeiteloos peddelen met behulp van hun voeten.​ Ondertussen vaar je door overhangende grotten en de rivier die aan twee kanten geflankeerd wordt door de karakteristieke karst rotsen die je zoveel ziet in Noord Vietnam. 

ninh binh vietnam

Tam Coc

Hetzelfde soort landschap als Trang An en de meest toeristische. De omgeving is werkelijk spectaculair en eigenlijk nog wel iets mooier dan Trang An.  Het nadeel is dat deze bezienswaardigheid zo platgelopen is door toergroepen. Ook zijn er onwijs veel opdringerige verkopers op het water. Je kunt dit ietwat voorkomen door erg vroeg in de ochtend te gaan. 

Tam Coc in Ninh Binh

Van Long Nature reserve

Het Vanh Long Nature Reserve ligt op een kleine 20 kilometer van Ninh Binh. Het reservaat is één van de grootste wetlands in Vietnam en een unieke kans om bijzondere vogelsoorten te zien. Je zult dus weer het water op moeten. Veel toeristen slaan de plek daarom ook over nadat zij al een boottochtje door Tam Coc of Trang An gedaan hebben. Ga vanuit Ninh Binh met een toer of op eigen gelegenheid met de brommer. Ook hier loont het weer om lekker vroeg in de ochtend te gaan. 

Het briljante Hang Mua viewpoint

Voor het beste uitzicht over het landschap ga je naar deze plek. Op de top kom je uit bij de Hang Mua tempel nadat je eerst een groot aantal trappen hebt moeten lopen. Ik beklom de trappen in de brandende zon en kwam gebroken boven aan. Vergeet niet om water mee te nemen en een grote hoed is ook geen overbodige luxe. 

Het uitzicht is de klim meer dan waard. Op de foto hieronder zie je de witte reling van de trappen en het uitzicht aan de andere kant van de berg. ​

Het beste uitkijkpunt over Ninh Binh

Huur een fiets en verdwaal tussen de rijstvelden

Een fiets huren en maar gewoon een beetje verdwalen in de omgeving is misschien wel één van de leukste dingen die je kunt doen. Je hotel heeft meestal wel een papieren kaart of gebruik je smartphone.

fietsen in Ninh Binh

Foto via Flickr

Stippel een globale route uit en wijk dan vervolgens af van de hoofdwegen. Je wordt beloond met smalle paadjes tussen de rijstvelden en bijzondere dorpjes waar de mensen nog steeds voornamelijk van de landbouw leven. 

Cuc Phuong national park

Gelegen op de weg tussen Hanoi en Ninh Binh ligt het 200 vierkante kilometer grote Cuc Phuong National Park. Vanuit Ninh Binh is het zo'n 58 kilometer. Het park heeft vele grotten, eeuwenoude reuzenbomen, wilde dieren en dichte jungle. 

Het park is ook bekend vanwege de indrukwekkende botanische tuin en het Endangered Primate Rescue Centre waar een groot aantal bijzondere primaten vanuit het hele land zitten. 

Eten, drinken en geldzaken

Je verblijft waarschijnlijk niet in Ninh Binh stad maar juist in het nabijgelegen Tam Coc. Erg veel opties om te eten zijn er dan niet. De meeste toeristen eten in het restaurant van de homestay of het resort waar ze verblijven. Prima, meer heb je niet nodig.

De lokale specialiteit is geitenvlees en dat is verrassend lekker. Kijk uit naar het woord ''Con De'' wat geit betekent. Varianten ervan zijn '' Lau De'' wat een hotpot is met geitenvlees. De gegrilde versie luistert naar de naam ''De Nuong''​ en valt over het algemeen beter in de smaak bij toeristen.

Pinnen kan je doen in Ninh Binh Stad maar je boekt waarschijnlijk een hotel op het platteland dus neem genoeg cash geld mee. 

Hotel tips

​Om maximaal van de omgeving te kunnen genieten verblijf je het beste buiten de stad op het platteland. Er is geen reden waarom je in de stad zelf zou willen verblijven.

Er is inmiddels een groot aanbod aan homestays en luxe resorts waarin je midden in de rustige natuur zit. Heerlijk om even helemaal tot rust te komen na een dag fietsen door de prachtige omgeving.

Ninh Binh Valley Homestay

ninh binh valley homestay

Qua locatie wordt het niet veel beter dan dit. Je kunt gratis de fietsen van de homestay gebruiken en de omgeving is prachtig. Alle bezienswaardigheden zijn dichtbij de homestay. Ontbijt is inbegrepen.

prijs per overnachting v.a €19​

Tam Coc Garden Resort

tam coc garden resort

Perfect gelegen tussen de rijstvelden en de rivier. Perfect voor wie op zoek is naar luxe in een setting van indrukwekkende natuur. Fietsen zijn gratis te gebruiken en het ontbijt is inbegrepen.

prijs per overnachting v.a €114​

Kaart van Ninh Binh

Op de kaart kun je de beschreven bezienswaardigheden in en rondom Ninh Binh terugvinden. 

Replace this with your Google Map embed code.

Bestemmingen in de buurt van Ninh Binh


Leave a Comment: