Con Dao National Park

Con Dao National Park

Con Dao, de meest idyllische eilandengroep in Vietnam bestaat voor een groot deel uit National Park. In een land waar de natuur vaak plaats moet maken voor ‘’ontwikkeling’’ is dit goed nieuws. Het Con Dao National Park is belast met de bescherming van het park op het eiland Con Son en de eilanden en riffen in de gehele archipel. Voor de toerist heeft het National Park een hoop te bieden. Zo zijn er een aantal mooie wandelingen die je kunt maken, zijn er een aantal goede plekken om vanaf de kant te snorkelen en kun je verder op zee in het Marine Park prachtig duiken en snorkelen. Een van de hoogtepunten is zeker om te zien hoe de beschermde zeeschildpadden hun eieren komen leggen op een van de stranden in de archipel. Ook vind je hier als je geluk hebt dugongs, maar helaas is de toekomst onzeker voor deze dieren.

Con Dao National Park

Een dugong op sterk water

Sea Turtle Conservation program in Con Dao

De Con Dao archipel bestaat uit 16 eilanden waarop voor zover bekend 14 plekken zijn waar de zeeschildpadden komen nesten. Het nestseizoen loopt van mei tot november maar kansen dat je de dieren buiten de maanden juni-augustus ziet is klein. Tijdens het nestseizoen worden de schildpadden voorzien van een zender om zo hun locatie gedurende het jaar te bepalen. De rangers verzamelen de eieren en laten ze op een andere plek broeden. Dit gebeurt omdat de eieren voor hoge bedragen verkocht kunnen worden op de zwarte markt. Een nest eieren levert al gauw 500 dollar op. Zodra de eieren uitkomen na 2 maanden worden de kleine schildpadden vrijgelaten op het strand waarna ze aan hun grootste avontuur beginnen. De schildpadden die de gevaren van de oceaan doorstaan zullen terugkeren naar het eiland zodra zij volwassen zijn om zelf eieren te leggen.

Con Dao National Park

De route die de schildpadden afleggen nadat zij getagd zijn

Bedreigingen voor de zeeschildpadden

  • De schildpadden en eieren worden gevangen door mensen voor voedsel en commerciele doeleinden
  • De schildpadden komen vast te zitten in visnetten
  • De schildpadden worden gejaagd voor de productie van souvenirs en andere sieraden
  • Klimaatverandering en vervuiling kunnen de nestgebieden van de schildpadden aantasten
  • Voedselschaarste in de leefomgeving van de schildpadden

Je kunt een steentje bijdragen door wat geld in de tipbox van het National park hoofdkwartier te doen.

Wandelen in het Con Dao National Park

Een wandeling door het park is zonder twijfel een van de leukste activiteiten die je kunt ondernemen op Con Dao. Door het geringe aantal bezoekers loop je hier vaak alleen en het enige dat je hoort zijn de geluiden van de jungle. Er is een grote diversiteit aan dieren die je kunt zien maar zoals gebruikelijk zijn de dieren schuw en is de kans dat je ze ziet klein. De meeste kans heb je op wilde apen, die minder schuw zijn naar mensen.

Voordat je aan een wandeling kunt beginnen zult je je altijd moeten melden in het hoofdkwartier op 29 Vo Thi Sau. Je kunt in het hoofdkwartier een rondleiding krijgen door het kleine museum zodat je een goed beeld krijgt van de activiteiten van de rangers. Hier krijg je een toegangsbewijs voor het park waarvan de ingang een stuk verder langs de weg ligt. Toegang is gratis tenzij je gebruik moet maken van een gids.

Afhankelijk van de tijd van het jaar zijn niet alle wandelroutes open. Gedurende de droge tijd, met name april en mei is er een groter gevaar op bosbranden waardoor niet alle routes toegankelijk zijn voor het publiek.

Wandelroutes in het Con Dao National Park

Bai Ong Dung

De wandeling naar Bai Ong Dung brengt je naar een prachtig en rustig rotsstrandje. Ongeveer 300 meter vanaf de kant kun je prima snorkelen boven een rif. Je ziet daar verschillende soorten koraal en vele soorten vissen. Haal een entree bewijs bij het hoofdkwartier. Ga links het hoofdkwartier uit en volg de weg tot je bij een kruispunt komt. Houdt links aan en vervolg de weg tot je rechts af kunt buigen. Ga heuvelopwaarts en laat je kaartje zien bij de conrolepost. Vervolg je weg tot je het bord ‘’Bai Ong Dung’’ ziet. Hier begint je wandeling. Het is een makkelijke wandeling over een pad dat afdaalt tot je het strand bereikt. Neem wel genoeg water mee. Je hebt het nodig bij deze hoge temperaturen.

Con Dao National Park

Even relaxen na een stuk lopen door de jungle

Andere strandjes op deze weg van het National Park zijn Bai Ong Cau en Bai Dai. Deze staan aangegeven met borden langs de route.

So Ray plantage

Hier vind je een groot aantal bijzondere fruitbomen en medicinale planten. Ook is er een mooi uitkijkpunt over het eiland. Er is een grote kans dat je wilde apen ziet bij het uitkijkpunt. Om er te komen ga je weer links het hoofdkwartier uit en ga je links op de splitsing. Vervolg je weg tot je een groot roze huis ziet. Kijk uit naar het bord dat het beginpunt van de route aangeeft.

Dam Tre Bay

In het noorden van het eiland, vlakbij het vliegveld vind je Dam Tre Bay. De uitzichten over de baai worden gecombineerd met grote delen wandelen door de jungle. Aangeraden wordt om deze wandeling met een gids van het park te doen vanwege de kans dat je vast komt te zitten tijdens vloed.

Afhankelijk van de tijd die je op het eiland spendeert raden wij aan om in ieder geval een dag of dagdeel uit te trekken voor een van deze wandelingen. Je zult er geen spijt van hebben.


bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.