Hue | Keizerlijke stad in Vietnam | Tips en bezienswaardigheden ( 2024 )

Welkom in Hue, de voormalig keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Rijk aan historie, cultuur, een voortreffelijke keuken en omringd door prachtige plattelandslandschappen.

Het is ook een stad die helaas vaak wordt overgeslagen door reizigers die direct doorreizen naar nabijgelegen hoogtepunten als Phong Nha en het karaktervolle stadje Hoi An.

Maar ik kan zeggen dat Hue zeker een dag of 2 a 3 verdiend zeker als je een geschiedenis liefhebber bent.

En daar ligt ook meteen het grootste probleem van Hue.

Informatie is schaars bij de prachtige bezienswaardigheden waardoor de meeste toeristen naar gebouwen staan te kijken en geen flauw benul hebben van wat er zich daar afgespeeld heeft.

Een gids of een erg uitgebreide reisgids met achtergrond informatie is dan geen overbodige luxe als je dit een probleem vindt.

Dat gezegd is alleen al de sfeer die de gebouwen uitstralen voldoende om Hue te bezoeken.

Persoonlijk vindt ik Hue wel een van de mooiste bezienswaardigheden van Vietnam. De prachtige ligging aan de Parfum rivier, de mysterieuze tombes, het mooie platteland en de indrukwekkende Citadel zijn allemaal prachtige plaatjes om vast te leggen.

Tijd dus om Hue te verkennen. Op deze pagina kun je alles lezen over de bezienswaardigheden, de voortreffelijke keuken en praktische reisinformatie.
Khai Dinh Tombe

Ligging, klimaat en beste reistijd

Hue is gelegen in de centrale regio van Vietnam aan de beroemde Parfum Rivier en op kleine afstand van de kust. Door de relatief kleine afstand tussen de stad en andere bekende trekpleisters als Hoi An, Da Nang en Phong Nha is het een ideale stop voor iedereen die door deze regio reist.

Vanaf midden januari tot september is het droge seizoen met hoge temperaturen ( 30+ ) en luchtvochtigheid. Uit eigen ervaring kan ik spreken dat de combinatie met de hoge luchtvochtigheid echt behoorlijk zweten geblazen is. Plan je bezoek aan de Citadel en de tombes dus in de vroege ochtend of namiddag en rust uit tijdens de siësta.

Vanaf september koelt het af en begint het regenseizoen. Temperaturen zijn dan aangenaam tussen de 20 en de 30 graden.

De Citadel van Hue

De Citadel van Hue

De citadel is de belangrijkste trekpleister van Hue en was de thuishaven van keizerlijke Nguyen Dynastie tussen 1802 en 1945.

De citadel heeft hevig geleden onder de oorlog waardoor sommige delen nog slechts bestaan uit ruïnes. Ondanks het oorlogsverleden is de citadel nog steeds een enorm indrukwekkend bouwwerk waar je zeker wel een uur of twee voor uit moet trekken om goed te kunnen bekijken.

Keizer Gia Long begon met de bouw van in 1804 en gebruikte de verboden stad van Bejing als inspiratie.

Tijdens het TET offensief in 1968 was het gebied rond de citadel een slagveld en bombardementen legden het complex voor het grootste deel in as. Pas sinds 1992 na de opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst begon men met de restauratie.

De Citadel van Hue
De Citadel van Hue
De Citadel van Hue
De Citadel van Hue
Detail van de Citadel
Detail van de Citadel

De citadel ligt op een kleine afstand van het centrum van Hue en je kunt er gemakkelijk naar toe fietsen en zelfs lopen.

Op hete dagen brand je hier weg dus kies de vroege ochtend of de namiddag om de ergste hitte te vermijden. We betaalden VND 150.000 per persoon om binnen te komen.

Vinh Moc Tunnels

Vanuit Hue kun je een dagtrip maken naar de Vinh Moc Tunnels. Dit indrukwekkende complex werd tijdens de oorlog gebruikt als schuilplaats en aanvoerroute van wapens en proviand. De mensen leefden hier soms maanden achtereen onder de grond. Heb je de tijd dan moet je de tunnels zeker bezoeken.

Ik heb een uitgebreid artikel over deze tunnels geschreven.

Lees meer: De Vinh Moc Tunnels en de DMZ

Hai Van Pass

Bewaar de Hai Van Pass voor als je klaar bent met Hue en doorreist naar Hoi An. Een tocht achterop de motor bij een EasyRider over deze spectaculaire bergpas is een activiteit die je niet mag overslaan. We krijgen keer op keer van onze klanten te horen dat deze dag een absoluut hoogtepunt van de rondreis was.

Lees meer: De Hai Van Pass - De beroemde motorroute

Meer bezienswaardigheden in Hue

Er is geen tekort aan interessante bezienswaardigheden in en om Hue. De belangrijkste trekpleisters zijn de Citadel en de indrukwekkende keizerlijke tombes die rond de stad liggen.

Naast de tombes en de Citadel is er echter nog veel meer te doen. Kom je in het juiste seizoen dan ligt er niet ver van de stad een mooi strand ( Thuan An ) op je te wachten en ook het omringende platteland is zeker de moeite waard om te verkennen evenals een boottochtje over de Parfum Rivier.

Tijd om dieper in Hue’s bezienswaardigheden te duiken.

Thien Mu Pagode

Thien Mu is de oudste pagode van Hue en is een indrukwekkend bouwwerk gelegen op een prachtige locatie aan de Parfum Rivier met de zevenlaagse Phuoc Duyen toren als eyecatcher.

Het is één van Hue’s belangrijkste bezienswaardigheden en het kan er dan ook heel erg druk zijn met ladingen toeristen die er gedropt worden.

Ga dus erg vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag om de grootste hordes te vermijden.

Thien Mu pagode
Thien Mu Pagode
De Parfum Rivier

Vanaf de pagode heb je een mooi uitzicht over de Parfum Rivier.

De keizerlijke tombes rond Hue

Grote kans dat je hiervoor naar Hue gekomen bent. De tombes van de voormalige keizers van Vietnam zijn extreem fotogeniek en erg inspirerend om doorheen te wandelen.

De mooiste tombes liggen iets meer dan 6km buiten de stad en voor de actievelingen onder ons perfect om met de fiets te bezoeken. De weg er naar toe leidt je namelijk langs kleine dorpjes gelegen in een erg fraai plattelands landschap van rijstvelden en boerderijen.

Ik zou ook hier wederom kiezen voor of de vroege ochtend of de namiddag maar houdt rekening met het feit dat de tombes om 17.30 dicht gaan.

Wat betreft schriftelijke uitleg bij de tombes, dat is er gewoonweg niet. Wat mij betreft geen probleem want ik vind al die borden maar lelijk maar je wilt dan misschien een gids inhuren of je van te voren even inlezen.

De twee mooiste tombes zijn die van keizer Tu Duc en Khai Dinh.

Tu Duc’s Tombe

De tombe van keizer Tu Duc ligt zo’n 6 km ten zuiden van Hue in een enorm complex omringd door bos. Het is gebouwd tussen 1864 en 1867. De tombe wordt vaak aangeduid als de mooiste maar op het moment wordt er flink gerestaureerd en persoonlijk vond ik de tombe van Khai Dinh mooier. Dat gezegd is het zeker de moeite waard. Een entreebewijs kost VND100.000 voor volwassenen en 20.000 voor kinderen.

Opmerkelijk feiten

  • Keizer Tu Duc had 104 vrouwen en geen kinderen
  • Om grafrovers te weren is de keizer niet in de aangewezen tombe begraven maar op een geheime plaats ergens anders. De 200 werkers die hem begraven hebben zijn daarna allemaal onthoofd om de plek geheim te houden.
Tu Duc Tombe
Tu Duc Tombe
Tu Duc Tombe

Maak ook een rondje langs de verder gelegen plekken in het complex.

Tu Duc Tombe

Lees meer over Tu Duc’s tombe op de site van lonelyplanet

Khai Dinh’s Tombe

De tombe van Khai Dinh ligt zo’n 10 km ten zuiden van Hue en is dus goed te combineren met een bezoek aan Tu Duc’s tombe. De bouw van het complex nam 11 jaar in beslag tussen 1920 en 1931. De keizer zelf regeerde tussen 1916 en 1925 en werd gezien als een marionet van het Franse koloniale regime.

Deze tombe is wat mij betreft de mooiste en leverde de foto’s hieronder op. De entree kost VND 100.000 voor volwassenen en 20.000 voor kinderen.

Tombe van Khai Dinh in Hue
Khai Dinh Tombe
Khai Dinh Tombe
Khai Dinh Tombe

Lees meer over Khai Dinh’s tombe op de site van lonelyplanet

Verlaten waterpark

Er is vlakbij Hue een verlaten waterpark dat uit het niets enorm populair is geworden door Instagram Influencers. De ingang wordt tegenwoordig bewaakt en je zult dus naar binnen moeten glippen. Je bent een beetje een cultuurbarbaar als je alleen voor deze bezienswaardigheid naar Hue komt maar goed. Heb je wat tijd over dan is het misschien wel leuk.

Thanh Toan Brug

Ik had al gezegd dat Hue omringd is met mooi platteland en als je dan toch een tochtje in de omgeving maakt, stop dan bij de Thanh Toan Brug. Deze mooie brug doet erg denken aan de Japanse Brug in Hoi An. Voordat de brug in 1776 gebouwd werd was de enige manier om over te steken per boot. De brug was dus een enorme verbetering voor de boeren die hun spullen moesten vervoeren. Aan beide uiteinden van de brug was ook plaats gemaakt voor de mensen om uit te rusten in de schaduw van de overdekte brug.

Thuan An Beach

Hue is volslagen onbekend als strandbestemming maar de verrassing is dat vlakbij de stad een van de mooiste stranden van deze regio te vinden is. Thuan An Beach ligt ongeveer 12km buiten de stad en is een leuk dagje uit als je extra tijd hebt. Er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden, restaurants en bars. Het is echter niet altijd mooi strandweer in deze regio van het land. Ben je in Hue tussen april en september dan ligt het strand er fraai bij.

Eten en drinken

Het keizerlijke verleden van Hue heeft een enorme stempel gedrukt op de lokale keuken. De keizers verzamelden de beste chefs van het land wat heeft geleidt tot de ontwikkeling van een cuisine die kan worden gezien als uniek in Azië.

De Hue cuisine is inmiddels ook buiten Hue enorm populair en je vindt de lokale specialiteiten dan ook door het hele land. Een goede introductie tot de specialiteiten is door eens te gaan eten bij de populaire keten ‘’Mon Hue’’. Dit zal de meeste toeristen aanspreken omdat je zo in een schone airconditioned ruimte kunt eten. Deze keten heeft filialen door het hele land.

Maar goed, je bent nu eenmaal in de originele stad waar de oorsprong ligt van deze keuken dus stap ook eens over je angst heen en ga eten bij de lokale ‘’Quan’’ restaurants. Deze restaurants hebben nou niet het meest aantrekkelijke interieur maar het eten is goedkoop en vaak van voortreffelijke kwaliteit.

Deze restaurants specialiseren zich vaak in één of enkele gerechten waardoor versheid gegarandeerd is. Vergeet de restaurants in de toeristenstraten met hun menu’s zo dik als de bijbel. Hier krijg je niet de echte Hue smaak. Gebruik de restaurants in deze straten als je even een pizza of ander westers eten wilt.

Maar wat zijn nu de gerechten die je echt moet proberen? Ik zal het kort houden en je 3 gerechten geven die je wat mij betreft moet proberen en goed passen bij de smaak van westerse toeristen.

Bun Bo Hue

Bun Bo Hue is een soep getrokken van rund. De vulling bestaat uit een ronde witte rijstnoedel die weer heel anders oogt dan de noedels van bijvoorbeedl Pho. Het komt met stukken gefermenteerde worst, dungesneden rundvlees en een stuk runderbout. Als garnering krijg je taugé en een groot bord met verse kruiden. De soep is van zichzelf niet pittig maar ik vind het wel lekker om er nog een flinke schep chilies in te doen.

Bun Bo Hue

Foto via Flickr

Nem Lui in combinatie met Banh Khoai

Mijn persoonlijke favoriet uit de keuken van Hue. Het zijn twee aparte gerechten maar worden eigenlijk altijd gecombineerd. Nem Lui is een gehakt dat om een stengel citroengras wordt gedrukt en vervolgens gegrilld. Banh Khoai is een rijstpannenkoek gevuld met garnalen, vlees, kokosnoot en tauge.

Het lijkt een beetje op de zuidelijke Banh Xeo maar dan kleiner, dikker en knapperiger.

Neem nu een vel rijstpapier en vul het met de sla en kruiden die op tafel staan, doe er een stuk gegrilld vlees en een stuk van de pannenkoek in en rol het op. De dipsauzen maken het geheel af. Een echte aanrader.

Je vindt Nem Lui restaurants overal door Hue. Verschillende locals raadden ons het volgende adres aan

Adres: 6 Nguyen Hue

Eten in Hue
Nem Lui

Banh Beo

Banh Beo zijn kleine in aparte schaaltjes gestoomde rijstpannekoekjes. Vaak gevuld met garnalen of gekruid gehakt. Als garnering krijg je taugé en verschillende soorten kruiden. De heerlijk samengestelde vissaus maakt het geheel af.

Banh Beo

Foto via Flickr

Westers eten en nachtleven

De straat Pham Ngu Lao en de aangrenzende straten is zo’n beetje het toeristen en backpacker kwartier. Hier vindt je alle mogelijke soorten westers eten en koffiezaakjes die cappuccino, espresso en dergelijke verkopen. Ook het nachtleven speelt zich hier af met een aantal leuke bars om uit te kiezen.

Toeristenstraat in Hue

Pham Ngu Lao is de toeristenstraat in Hue.

Overnachten in Hue

De leukste hotels in Hue zitten allemaal rond het gebied aan de Parfum Rivier in de straat Le Loi met net daarachter de straat Pham Ngu lao en aangrenzende straten. Vanuit dit blok ben je snel bij alle belangrijke bezienswaardigheden en gezellige restaurants en barretjes. 

Freedom Hostel

Prijs per overnachting v,a €4

Freedom hostel in Hue

Gunstig gelegen backpackers hostel. Vriendelijk personeel, goed ontbijt en erg goedkoop.

The Times Hotel

Prijs per overnachting v.a €11

The times hotel in Hue

Uitstekende prijs/ kwaliteitsverhouding. Schoon, gunstig gelegen en uitstekende service.

The Scarlet Boutique Hotel

Prijs per overnachting v.a €34

The Scarlet Boutique hotel in Hue

Betaalbare luxe. Erg mooie kamers, goed ontbijt en gelegen op een toplocatie. Een echte aanrader.

Hoe je er komt

Hue heeft een vliegveld en is goed verbonden met meerdere dagelijkse vluchten tussen de belangrijke bestemmingen in Vietnam. Het treinstation ligt op kleine afstand van de straten waar de leukste restaurants, bars en hotels te vinden zijn en kost je niet meer dan 10 minuten met de taxi.

Waarschijnlijk kom je vanuit één van de volgende plaatsen.

Vanuit Hanoi

Wil je vanuit Hanoi direct naar Hue ( afstand 688 km )dan heb je twee opties. Neem een binnenlandse vlucht of de nachttrein. Vergeet de bus, dat is een ramp.

Boek je vliegtickets via een vergelijkingssite als Skyscanner en treintickets via de site van 12GoAsia voor de voordeligste tarieven.

Vanuit Phong Nha / Dong Hoi

Kom je vanuit deze regio dan is busvervoer wat mij betreft de beste optie. Eventueel kun je vanuit Dong Hoi de trein pakken maar dan laat je een interessante dag liggen. Het leukste is namelijk om vanuit één van deze plaatsen een tour te boeken die je meeneemt langs de Vinh Moc Tunnels en de DMZ om zo een interessant stuk geschiedenis mee te pakken.

Vanuit Hoi An

Wil je vanuit Hoi An naar Hue dan heb je ook weer een erg indrukwekkende dagtrip te pakken. Veel reizigers kiezen ervoor om een scooter te huren en over de magische Hai Van Pass te rijden. Wil je niet zelf rijden huur dan een gids met motor in voor de dag.

Als alternatief is er de prachtige treinroute tussen Da Nang en Hue. In dat geval kun je het beste een taxi nemen vanuit Hoi An naar het treinstation in Da Nang .

Kaart

Deze bestemmingen wil je ook bezoeken:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.