Hanoi – Tips en bezienswaardigheden ( 2024 )

Welkom in Hanoi, de fantastische hoofdstad van Vietnam. Voor veel reizigers is dit de eerste kennismaking met dit mooie land. 

Hanoi barst van de cultuur, heeft een bruisend straatleven en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan vele natuurwonderen in de regio.

Na je landing ben je al gauw in de 'Old Quarter' wat de beste uitvalsbasis is om Hanoi te verkennen. De nauwe straatjes met elk hun eigen karakter zitten vol met heerlijke eettentjes, hotels in elke prijsklasse en niet te vergeten 'Bia Hoi' gelegenheden. 

Op deze pagina neem ik je mee langs alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden, speciale eetgelegenheden en de leukste activiteiten. 

Rond het Hoan Kiem Meer worden veel bruidsfoto's gemaakt.

Hanoi barst van de leuke koffietentjes.

Een introductie tot Hanoi

Hanoi, de stad die in volle vaart meegaat in de moderne tijd herbergt een charme die je niet vaak tegenkomt in Azië. De boulevards, de Franse architectuur, pagodes en tempels, de meren en de voortreffelijke keuken geven de bezoeker een geweldige tijd in deze stad die barst van de cultuur.

Wandel door de 600jaar oude straten van de oude wijk ( old quarter ), zie hoe de stad ontwaakt met ochtendgymnastiek rond het Hoan Kiem meer en trek je terug in een van de voortreffelijke koffiehuizen en laat de indrukken op je inwerken.

Koloniale architectuur in Hanoi

Mooie oude panden in het straatbeeld.

Verdwaal in de nauwe steegjes van de oude wijk.

Hanoi is ook de stad waar je de grote leider ‘’Uncle Ho’’( Ho Chi Minh) kunt bezoeken in zijn mausoleum. Hier ligt de grote leider opgebaard en krijgt hij bezoek van duizenden mensen die hun respect komen tonen. 

Hanoi heeft veel te bieden en daarom is het gemakkelijk om je hier een week bezig te houden en steeds nieuwe indrukken op te doen. Voor de meeste toeristen is echter een 2 daags bezoek genoeg om een goed beeld te krijgen van de stad.

5 dingen die je moet doen in Hanoi

Heb je niet veel tijd? Vink dan in ieder geval deze vijf af. 

De oude wijk van Hanoi

1. Wandel door de oude wijk

Leer over de aparte straatnamen, geniet van de oude gebouwen en fotografeer er op los. Dit is de oude wijk van Hanoi, ook wel ''Old Quarter'' genoemd. Deze bruisende wijk is het toeristische epicentrum van de stad. 

long bien brug

2. Zonsondergang vanaf de Long Bien brug

Deze historisch belangrijke brug is een icoon van Hanoi en een absolute aanrader om de zonsondergang te bekijken. 

ho chi minh mausoleum

3. Bezoek het Ho Chi Minh mausoleum

Bekijk de vader des vaderlands ''Uncle Ho''. Deze invloedrijke man ligt opgebaard in zijn eigen mausoleum. 

Hoan Kiem lake vlakbij de oude wijk van Hanoi

4. Slenter rond het Hoan Kiem meer

In het hart van Hanoi ligt het Hoan Kiem meer. Tijdens de koelere uren van de dag kun je hier een heerlijke wandeling maken. Sta vroeg op om de Vietnamezen hun ochtendgymnastiek te zien doen. 

De Bia Hoi corner

5. Drink in de Bia Hoi corner

De Bia Hoi corner is de plek in Hanoi om in de avond nieuwe vrienden te maken. Deze plek is bekend vanwege de vele tentjes met vers bier en snacks. 

Ligging, klimaat en beste reistijd

Hanoi is gelegen in de delta van de rode rivier en heeft In tegenstelling tot het zuiden 4 seizoenen.

De winters zijn relatief koud. Misschien niet in temperatuur maar in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan het wel degelijk koud aanvoelen. De zomers zijn heet en vochtig. 

Het regenseizoen in Hanoi loopt van mei tot augustus. 

weer cijfers voor hanoi

De absoluut beste reistijd voor een bezoek aan Hanoi is tijdens de herfst en lente maanden. September tot november en maart tot mei

15 beste bezienswaardigheden in Hanoi

1. De oude wijk ( Old Quarter )

De 600 jaar oude wijk van Hanoi is voor vele toeristen de uitvalsbasis voor een bezoek aan deze fascinerende stad. De wijk is van oorsprong een handelswijk vergelijkbaar met de gilde buurten van ons eigen Amsterdam.

De straten in de oude wijk zijn vernoemd naar de handel die hier gedreven werd. Tegenwoordig is dat niet meer zo duidelijk aangezien er in het moderne Hanoi van alles door elkaar verkocht wordt maar het is nog steeds terug te vinden op de straatnaam bordjes.

De oude wijk is opgebouwd uit een 36 tal straten die dus allemaal weergeven wat de bezigheid van de handelslieden was. 

De oude wijk van Hanoi
Old Quarter

2. Het Hoan Kiem meer

Net buiten de oude wijk vind je het Hoan Kiem Lake. Dit is de plek voor pas getrouwde koppels om bruidsfoto’s te maken. Rond het meer kun je heerlijk slenteren en even tot rust komen van al de razende brommers.

Volgens een legende kreeg generaal Le Loi tijdens de Chinese bezetting een magisch zwaard van een gouden schildpad uit het meer. Met dit zwaard verdreef hij de Chinezen en werd hij tot Keizer gekroond.

Het Hoan Kiem Meer
Het Hoan Kiem Meer van boven gezien

3. De Long Bien brug

Dichtbij de oude buurt vind je de Long Bien brug. Deze brug is ontworpen door Eiffel en verbind twee delen van Hanoi over de rode rivier. De brug heeft het flink te verduren gehad tijdens de Vietnamoorlog en op sommige delen kun je de schade nog steeds zien. 

De Long Bien brug is een populaire plek onder fotografen. Bezoek de brug aan het einde van de dag aangezien dit een van de beste plekken is om de zonsondergang te bekijken.

Long Bien brug

4. De tempel van de literatuur

De oudste tempel van Hanoi ( 1070) werd gebouwd ter ere van Confucius. De tempel of literature is gelegen op ongeveer 2km van het Hoan Kiem meer. De eerste universiteit van Vietnam was gehuisvest binnen de muren van de tempel en speciaal geselecteerde studenten vanuit alle streken van Vietnam kwamen hier naar toe voor hun studie.

De tempel van de literatuur in Hanoi, ook wel Van Mieu genoemd.

5. Ho Chi Minh Mausoleum

Vietnamezen vanuit het hele land komen hier naar toe om hun respect te tonen aan de grote leider Ho Chi Minh. Het Ho Chi Minh Mausoleum heeft een echte communistische uitstraling zoals we kennen uit de oude Sovjet Unie.

Bereid je voor om in de rij te staan aangezien het hier vaak druk is. Zonder gepaste kleding kom je hier niet binnen en fotografie is ten strengste verboden.

Het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi

6. St-Jozef kathedraal

De st-Jozef kathedraal ( 1886 ) is de belangrijkste kerk in Hanoi. Op zondagen trekt de kathedraal veel bezoekers maar verwacht dat je doordeweeks voor een dichte deur kan komen te staan.

7. Hoa Lo gevangenis

Het ‘’Hanoi Hilton” werd tijdens de Vietnam oorlog gebruikt om Amerikaanse krijgsgevangen op te sluiten ( voornamelijk piloten ). De gevangenis is gebouwd tijdens de Franse overheersing. De meest bekende gevangene was de Amerikaanse politicus John McCain.

8. Water poppen theater

Dichtbij het Hoan Kiem meer vind je het bekende Thang Long waterpoppen theater. Het theater is te vinden op 57B Dinh Tien Hoang. Hier kun je naar een traditionele voorstelling kijken die voornamelijk gaat over het dagelijks leven van de Vietnamese boeren.

Voorstelling in een waterpoppen theater
Een close up van de poppen.

9. De Opera

De opera van Hanoi opende haar deuren in 1911 en is gebouwd naar het voorbeeld van de Opera Garnier in Parijs. De opera heeft zo’n 600 zitplaatsen en er worden regelmatig voorstellingen gegeven.

De opera van Hanoi

10. Dong Xuan markt

Dong Xuan is de centrale overdekte markt vergelijkbaar met de Binh tay markt in Saigons Chinatown. De markt richt zich voornamelijk op de lokale klanten met hier en daar een souvenir winkeltje. Dit is een leuke plek om rond te lopen tijdens de hete uren in Hanoi aangezien de markt overdekt is. 

11. De Hanoi train street

Heb je ooit uit het raam gekeken en een trein op 50 centimeter afstand langs zien komen? In de Hanoi train street leven de mensen letterlijk op het spoor. Een indrukwekkend schouwspel. Tik de naam in op je Google Maps app en je loopt er zo heen.

train street

12. De Long Bien groothandel markt

De Long Bien markt is een fantastische plek voor fotografen en iedereen die gek is op het ervaren van het echte lokale leven. Een plek waar chaos mooi is. 

De Long Bien markt in Hanoi

13. Quang Phu Cau Wierookdorp

Leuk als dagtrip is een bezoek aan Quang Phu Cau, een dorp dat zich volledig richt op de productie van wierook en bamboestokjes. Elke dag als de stokjes liggen te drogen is het een waar kleurenspektakel. Erg fotogeniek en snel te bereiken. 

Quang Phu Cau wierook dorp

14. Fietsen door Hanoi en over het bananeneiland

Ga fietsen in Hanoi en bekijk de stad eens van een hele andere kant. Dit is een van de leukste activiteiten die je hier kunt doen. In een dagdeel zie je de mooiste plekken van de stad en kom je ook even tot rust in de groene long van de stad op het bananeneiland. 

Fietsers over het banana island.
Fietsen door Hanoi Old Quarter.

15. Banana Island

De groene longen van Hanoi, ook wel Banana Island genoemd is een Heerlijke plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. 

Interessante dagtochten vanuit Hanoi

Even heen en weer vanuit de stad is mogelijk maar gezien de lange afstanden zijn je opties beperkt. 

Heb je niet zo veel tijd dan kun je denken aan een dagtocht naar Hoa Lu en Trang An of een dagcruise door Halong Bay. 

Ik raad aan om meerdere meerdaagse tours te boeken door het noorden en je tijd in Hanoi ook daadwerkelijk in de stad te besteden. 

Overnachten

Het beste zoek je je hotel in Hanoi Old Quarter. Hier vind je het grootste aanbod aan hotels, hostels en guesthouses. Dit is ook het gebied waar tour operators hun klanten ophalen voor meerdaagse tours of dag excursies. Verblijf je buiten dit gebied dan moet je naar een centraal verzamelpunt wat soms een beetje onpraktisch is. 

Ik heb de leukste hotels in elke prijsklasse voor je uitgezocht en in een aparte hotelgids beschreven. 

Lees meer: Dit zijn de beste hotels in Hanoi

Eten en drinken

Misschien wel het leukste van een bezoek aan Hanoi is om op te gaan in de lokale keuken. Hanoi heeft een uitstekende selectie restaurants waar je onder comfortabele omstandigheden kunt dineren.

Voor de liefhebbers van streetfood is deze stad fantastisch. Van de kleine Pho stalletjes tot een complete straat gewijd aan gegrilde kip, Hanoi heeft het.

Na het eten kun je plaatsnemen op een van de plastic stoeltjes en de dag afsluiten met het wereldberoemde lokaal gemaakte bier ( Bia Hoi ).

Volg je neus en strijk neer waar het druk is. Dat is meestal een teken dat het eten goed is. Voor de wat afwachtende reiziger heb ik enkele suggesties op een rijtje gezet.

Letterlijk street food! Lekker, en antibiotica koop je hier zonder recept mocht het verkeerd vallen.

De lokale specialiteit: Cha Ca La Vong

Cha Ca La Vong is een restaurant in Hanoi Old Quarter dat al sinds 1871 op hetzelfde adres hetzelfde gerecht serveert.

Je eet hier letterlijk in de huiskamer van de familie. 

Echt een uniek kijkje in een bijzonder familiebedrijf in de fraaie oude wijk van Hanoi.

Cha Ca is een riviervis die gebakken wordt in een dikke laag olie met turmeric. Het wordt verder geserveerd met noedels, pinda's wat groenten, vissaus en garnalenpasta.

Je vind dit bijzondere restaurant op nr 14 Cha Ca street. Hieronder een korte sfeerimpressie van ons bezoek aan dit restaurant. 

De Bia Hoi Corner

Op de kruising tussen de straten Hang Bac en Ta hien vind je wat tegenwoordig de bijnaam ‘’the Bia Hoi Corner ‘’ heet.

Dit gebied wordt in de avond afgesloten voor verkeer. Hier kun je je tegoed doen aan het lokaal gemaakte Bia Hoi. Bia Hoi wordt dagelijks vers aangeleverd en is wat lichter dan normaal bier. ( 3-4 %).

De Bia Hoi Corner
Bia Hoi Cafe

Reizigers en locals komen hier elke avond samen en zitten gebroederlijk naast elkaar op kleine plastic stoeltjes te genieten van vers bier en snacks. Je vind Bia Hoi cafés overal in de stad maar dit is de plek om nieuwe vrienden te maken.

Ngo Dong Xuan: De streetfood steeg

Wil je lunchen in een echte Hanoise ( is dat een woord? ) steeg dan is dit de plek. Dichtbij de Dong Xuan markt is deze steeg een must see voor iedereen die Hanoi bezoekt.

Dit is de plek om al het lekkers van deze regio te proberen. De producten zijn vers en door de populariteit van deze steeg is de omloopsnelheid hoog wat betekent dat je hier veilig kunt eten.

De ingang van de steeg is gemakkelijk te vinden op nummer 85 Hang Chieu.

Hanoi streetfood steeg

Eierkoffie

Een beroemd drankje uit Hanoi is eierkoffie. Dit drankje is ontstaan tijdens de periode dat er een tekort aan melkproducten was. Het eigeel wordt geklopt en gemengd met verse Vietnamese koffie en tegenwoordig gezoet met gecondenseerde melk.

Praktische tips voor reizen in Hanoi

Vervoer

Als je in de oude wijk verblijft kun je aardig wat afstanden lopend afleggen maar dit kan vermoeiend worden na een tijdje. Taxi's zijn dan een uitkomst. In Hanoi zie je vooral de taxi bedrijven Hanoi Taxi en Mai Linh. Deze rijden beiden op de meter. 

Grab bike en Grab car

Een beter alternatief is om de app Grab te downloaden op je telefoon. Hier kun je je bestemming invoeren en dan kiezen voor vervoer per auto of achterop de motorbike. Je ziet dan gelijk de prijs en je hoeft niet meer moeilijk uit te leggen waar je naartoe wilt aangezien de chauffeur dit al ziet in de app. 

Grab Taxi

Je herkent de Grab motorbike taxi's aan hun opvallende groene jassen.

Ouderwets maar wel leuk en je helpt de bestuurder aan inkomen. 

Riksja's

Riksja's of cyclo's zoals ze in Vietnam genoemd worden zijn ook hoewel langzaam ook wel een leuke manier om een stukje door de stad mee af te leggen. 

Geldzaken

Pinautomaten zijn overal te vinden in Hanoi. open je maps app en je hebt er zo een gevonden. Geld wisselen kan bij winkels waar je een bordje ''currency exchange'' ziet maar vaak krijg je daar niet de beste koers. In Vietnam gaan mensen naar goudwinkels en juweliers om geld te wisselen. 

Ziekenhuizen en klinieken

Voor simpele ongemakken kun je het beste naar een kliniek. Je wordt daar snel en goed geholpen. Een goede kliniek is Family Medical Practice. 

Voor meer serieuze zaken kun je terecht bij verschillende internationale ziekenhuizen zoals Vinmec of het Hanoi French Hospital. 

Veiligheid

Hanoi is een veilige stad. Kijk wel uit voor het drukke verkeer en steek rustig de straat over. 

Probeer je kostbare bezittingen dicht bij je te houden en ga niet langs de weg op je telefoon staan kijken.

Hoewel er weinig criminaliteit is komt het voor dat dieven op scooters langsrijden om telefoons of handtassen te stelen van niets vermoedende voetgangers. 

Reizen met kinderen

Hanoi is prima te bezoeken met jonge kinderen. Een ongemak om wel rekening mee te houden is dat de stoepen vaak geblokkeerd zijn door geparkeerde brommers of eetkraampjes. Je loopt dus regelmatig op de weg. 

Hoe je er komt

Vanuit Amsterdam doe je er afhankelijk van de overstap zo'n 16 uur over. Er gaan op dit moment nog geen rechtstreekse vluchten van Nederland naar Vietnam. 

De internationale luchthaven van Hanoi, Noi Bai airport ligt op zo’n 30 km van de oude buurt. Een taxi rit naar de oude buurt van kost ongeveer VND 400.000 wat omgerekend een bedrag van 20 euro is.  Je kunt ook een transfer laten verzorgen door je hotel.

Doorreizen naar andere gebieden

Hanoi is vermoeiend en menig bezoeker trekt dan ook verder naar een van de omliggende gebieden op het platteland zoals Ba Be Lake en National Park ( 230km ) en natuurlijk het wereldberoemde Halong Bay ( 170km ) en Sapa ( 345km ) voor de nodige beweging en ontspanning.

De natuur van Noord Vietnam.

Andere fantastische bestemmingen die je vanuit Hanoi kunt bezoeken zijn: 


Ga op reis met Verrassend Vietnam

Je ontdekt het echte Vietnam. Bijzonder en buiten de gebaande paden. 


Meer blogs over Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.