Hanoi

Hanoi | Tips en bezienswaardigheden

Hanoi, voor veel reizigers het begin of eindpunt van een reis door Vietnam. Deze stad barst van de cultuur, heeft een bruisend straatleven en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan vele natuurwonderen in de regio.

Na je landing ben je al gauw in de oude wijk wat de beste plek is om de stad te verkennen. De nauwe straatjes met elk hun eigen karakter zitten vol met heerlijke eettentjes, hotels in elke prijsklasse en niet te vergeten ''Bia Hoi'' gelegenheden. Ook wel bekend als het goedkoopste bier ter wereld.

Op deze pagina neem ik je mee langs alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden en activiteiten in deze bruisende hoofdstad.


Een introductie tot Hanoi

Hanoi. De hoofdstad van Vietnam, die in volle vaart meegaat in de moderne tijd herbergt een charme die je niet vaak tegenkomt in een Aziatische stad. De boulevards, de Franse architectuur, pagodes en tempels, de meren en de voortreffelijke keuken geven de bezoeker een geweldige tijd in deze stad die barst van de cultuur. Wandel door de 600jaar oude straten van de oude wijk ( old quarter ), zie hoe de stad ontwaakt met ochtendgymnastiek rond het Hoan Kiem meer en trek je terug in een van de voortreffelijke koffiehuizen en laat de indrukken op je inwerken.

Hanoi heeft veel te bieden en daarom is het gemakkelijk om je hier een week bezig te houden en steeds nieuwe indrukken op te doen. Voor de meeste toeristen is echter een 2 daags bezoek genoeg om een goed beeld te krijgen van de stad. Hanoi is vermoeiend en menig bezoeker trekt dan ook verder naar een van de omliggende gebieden op het platteland zoals Ba Be Lake en National Park en natuurlijk het wereldberoemde Halong Bay en Sapa voor de nodige beweging en ontspanning.

Hanoi is ook de stad waar je de grote leider ‘’Uncle Ho’’( Ho Chi Minh) kunt bezoeken in zijn mausoleum. Hier ligt de grote leider opgebaard en krijgt hij bezoek van duizenden mensen die hun respect komen tonen. Het frappante is dat Ho Chi Minh hier eigenlijk tegen zijn wil ligt. Zijn wens was om gecremeerd te worden en de as zou uitgestrooid moeten worden over Noord, midden en Zuid Vietnam als toonbeeld van de hereniging van zijn geliefde land.

Ondanks al de charme van Hanoi is het stadsbeeld behoorlijk aan het veranderen en heeft het te kampen met problemen die we zo vaak zien in Aziatische steden. Hanoi is niet gebouwd op de explosieve economische groei wat tot grote verkeerschaos leidt. Laat je hier echter niet door afschrikken en geniet van de energie.

Hanoi infographic

Vijf dingen die je moet doen in Hanoi

1. Wandel door de oude wijk

De oude wijk van Hanoi

Leer over de aparte straatnamen, geniet van de oude gebouwen en fotografeer er op los. Dit is de oude wijk van Hanoi, ook wel ''Old Quarter'' genoemd. Deze bruisende wijk is het toeristische epicentrum van de stad en je vind hier dan ook de beste hotels en restaurants. Vergeet ook niet om aan het einde van een lange wandeling neer te strijken bij een van de vele Bia Hoi plekken.

2. Zonsondergang vanaf de Long Bien brug

long bien brug

Deze historisch belangrijke brug is een icoon van Hanoi en een absolute aanrader om de zonsondergang te bekijken. De brug wordt gebruikt door de trein, fietsers en brommers. En er is een voetgangersgedeelte. Dit maakt een wandeling over de brug een leuke besteding van de namiddag. Zeker fotografen kunnen hier hun hart ophalen.

3. Bezoek het Ho Chi Minh mausoleum

ho chi minh mausoleum

Bekijk de vader des vaderlands ''Uncle Ho''. Deze invloedrijke man ligt opgebaard in zijn eigen mausoleum. Met name voor Vietnamezen is een bezoek aan het mausoleum erg belangrijk. Wil je de grote leider zien kleed je dan respectvol en denk eraan dat foto en video niet toegestaan is.

4. Slenter rond het Hoan Kiem meer

Hoan Kiem lake vlakbij de oude wijk van Hanoi

Vlakbij de oude wijk ligt het Hoan Kiem meer. Tijdens de koelere uren van de dag kun je hier een heerlijke wandeling maken. Sta vroeg op om de Vietnamezen hun ochtendgymnastiek te zien doen hier. In het midden van het meer zie je de iconische Thap Rua pagode. Deze pagode is gebouwd ter eren van de magische schildpad die er indirect voor zorgde dat de Chinese indringers verdreven werden.

5. Drink in de Bia Hoi corner

De Bia Hoi corner

De Bia Hoi corner is de plek in Hanoi om in de avond nieuwe vrienden te maken. Deze plek is bekend vanwege de vele tentjes met vers bier en snacks. Het publiek is een leuke mengelmoes van lokals en toeristen. Misschien is dit je eerste kennismaking met de piepkleine krukjes waarop je tijdens je Vietnam reis nog wel vaker een biertje of twee zult drinken.


Ligging en klimaat

Hanoi is gelegen in de delta van de rode rievier in het noorden van Vietnam en is de perfecte uitvalsbasis voor bezoeken aan Sapa ( 345 km ), Mai Chau ( 135 km ), Ninh Binh ( 115 km ) en Halong Bay ( 170 km ).

In tegenstelling tot het zuiden heeft het Noorden van Vietnam in de regio Hanoi 4 seizoenen. Afhankelijk van de tijd van het jaar zul je rekening moeten houden met wat je in je koffer stopt. 

De winters zijn relatief koud. Mischien niet in temperatuur maar in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan het wel degelijk koud aanvoelen. De zomers zijn heet en er valt tijdens deze tijd een hoop regen. Voor de toerist is dit echter niet zo storend.

De absoluut beste reistijd voor een bezoek aan Hanoi is tijdens de herfst en lente maanden. september-november en ​maart-mei. De temperatuur is dan erg aangenaam en de luchtvochtigheid op een lager niveau wat een flinke stadswandeling een leuke bezigheid maakt. 

weer cijfers voor hanoi

Hoe je er komt

Vanuit Amsterdam doe je er afhankelijk van de overstap zo'n 16 uur over. Het verschil in prijs tussen een vlucht op Ho Chi Minh City of Hanoi is verwaarloosbaar. Dus afhankelijk van waar je je reis door Vietnam wilt beginnen kun je een keuze maken.

De internationale luchthaven van Hanoi, Noi Bai airport licht op zo’n 30 km van de oude buurt. Een taxi rit naar de oude buurt  van Hanoi kost ongeveer VND 400.000 wat omgerekend een bedrag van 20 euro is. Zorg ervoor dat de bestuurder de meter aanzet om een conflict over de prijs te voorkomen. Een andere optie is om je op te laten halen door je hotel. De meeste hotels bieden een ophaal service voor een bedrag van ongeveer 17 Amerikaanse dollars. 

Kom je vanuit een andere stad in Vietnam en wil je Hanoi bezoeken dan is de bus of trein een optie. Voor het optimale gemak laat je dit vervoer regelen door je hotel of hostel. 

Hanoi bezienswaardigheden

De stad heeft genoeg bezienswaardigheden om je dagen lang bezig te houden, musea, parken, meren, pagodes en zo veel meer. Maar de leukste bezienswaardigheid is het straatleven. Een bezoek aan Hanoi is niet compleet zonder een goede wandeling door de oude straten. 

Leuk!

Je moet natuurlijk een wandeling maken als je in Hanoi bent. Ik heb een programma gemaakt hoe je twee dagen in de stad goed kunt besteden. In het artikel wat te doen in Hanoi in 2 dagen vind je een uitgebreid programma.

De oude wijk ( old quarter )

De 600 jaar oude wijk van Hanoi is voor vele toeristen de uitvalsbasis voor een bezoek aan deze fascinerende stad. De wijk is van oorsprong een handelswijk vergelijkbaar met de gilde buurten van ons eigen Amsterdam. De straten in de oude wijk zijn vernoemd naar de handel die hier gedreven werd. Tegenwoordig is dat niet meer zo duidelijk aangezien er in het moderne Hanoi van alles door elkaar verkocht wordt maar het is nog steeds terug te vinden op de straatnaam bordjes.

De oude wijk van Hanoi

De oude wijk is opgebouwd uit een 36 tal straten die dus allemaal weergeven wat de bezigheid van de handelslieden was. In de oude wijk vind je nu een keur aan hotels van luxe tot zeer goedkope backpacker hostels. Een wandeling door de oude wijk is een must en we garanderen je dat je met prachtige foto’s in je hotel terugkomt aan het einde van de dag.

Het Hoan Kiem meer

Net buiten de oude wijk vind je het Hoan Kiem meer. Dit is de plek voor pas getrouwde koppels om bruidsfoto’s te maken. Rond het meer kun je heerlijk slenteren en even tot rust komen van al de razende brommers. Volgens een legende kreeg generaal Le Loi tijdens de Chinese bezetting een magisch zwaard van een gouden schildpad uit het meer. Met dit zwaard verdreef hij de Chinezen en werd hij tot Keizer gekroond. Toen Le Loi later over het meer voer kwam de schildpad naar het oppervlak en eiste het zwaard terug. Sindsdien heet het meer Hoan Kiem wat zoiets betekend als het meer van het geretourneerde zwaard. In het midden van het meer zie je een eilandje met daarop de Thap Rua pagode. ( schildpad pagode ). In het noorden van het meer vind je de Den Ngoc Son pagode. De pagode is te bereiken via een rode houten brug.

Het Hoan Kiem Meer

De Long Bien brug

Dichtbij de oude buurt van Hanoi vind je de Long Bien brug. Deze brug is ontworpen door Eiffel en verbind twee delen van Hanoi over de rode rivier. De brug heeft het flink te verduren gehad tijdens de Vietnam oorlog en op sommige delen van de brug kun je de schade nog steeds zien. De brug is een populaire plek onder fotografen. Bezoek de brug aan het einde van de dag aangezien dit een van de beste plekken is om de zonsondergang te bekijken.

Long Bien brug

De tempel van de literatuur

De oudste tempel van Hanoi ( 1070) werd gebouwd ter ere van Confucius. De tempel is gelegen op ongeveer 2km van het Hoan Kiem meer. De eerste universiteit van Vietnam was gehuisvest binnen de muren van de tempel en speciaal geselecteerde studenten vanuit alle streken van Vietnam kwamen hier naar toe voor hun studie.

De Tempel van de literatuur

Ho Chi Minh Mausoleum

Vietnamezen vanuit het hele land komen hier naar toe om hun respect te tonen aan de grote leider Ho Chi Minh. Het Ho Chi Minh Mausoleum heeft een echte communistische uitstraling zoals we kennen uit de oude Sovjet Unie. Bereid je voor om in de rij te staan aangezien het hier vaak druk is. Zonder gepaste kleding kom je hier niet binnen en fotografie is ten strengste verboden.

Het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi

St-Jozef kathedraal

De st-Jozef kathedraal ( 1886 ) is de belangrijkste kerk in Hanoi. Op zondagen trekt de kathedraal veel bezoekers maar verwacht dat je doordeweeks voor een dichte deur kan komen te staan.

Hoa Lo gevangenis

Het ‘’Hanoi Hilton” tijdens de Vietnam oorlog werd gebruikt om Amerikaanse krijgsgevangen op te sluiten ( voornamelijk piloten ). De gevangenis is gebouwd tijdens de Franse overheersing. De meest bekende gevangene was de Amerikaanse politicus John McCain.

Water poppen theater

Dichtbij het Hoan Kiem meer vind je het bekende water poppen theater. Het theater is te vinden op 57B Dinh Tien Hoang. Hier kun je naar een traditionele voorstelling kijken die voornamelijk gaat over het dagelijks leven van de Vietnamese boeren.

Voorstelling in een waterpoppen theater

De Opera

De opera van Hanoi opende haar deuren in 1911 en is gebouwd naar het voorbeeld van de Opera Garnier in Parijs. De opera heeft zo’n 600 zitplaatsen en er worden regelmatig voorstellingen gegeven.

De opera van Hanoi

Dong Xuan markt

Dong Xuan is de centrale overdekte markt vergelijkbaar met de Binh tay markt in Saigons Chinatown. De markt richt zich voornamelijk op de lokale klanten met hier en daar een souvenir winkeltje. Dit is een leuke plek om rond te lopen tijdens de hete uren in Hanoi aangezien de markt overdekt is. Ga je rond lunch tijd bezoek dan de beroemde streetfood steeg vlak bij. 

Dong Xuan markt in Hanoi

De Hanoi train street

Heb je ooit uit het raam gekeken en een trein op 50 centimeter afstand langs zien komen? In de Hanoi train street leven de mensen letterlijk op het spoor. Een indrukwekkend schouwspel. Tik de naam in op je Google Maps app en je loopt er zo heen.

train street

De train street is gesloten

De populariteit van de straat is een beetje uit de hand gelopen en de autoriteiten hebben de straat tot nader order gesloten voor toeristen.

Eten en drinken

Misschien wel het leukste van een bezoek aan Hanoi is om op te gaan in de lokale keuken. Hanoi heeft een uitstekende selectie restaurants waar je onder comfortabele omstandigheden kunt dineren. Voor de liefhebbers van streetfood is deze stad fantastisch. Van de kleine Pho stalletjes tot een complete straat gewijd aan gegrilde kip. Hanoi heeft het. Na het eten kun je plaatsnemen op een van de plastic stoeltjes en de dag afsluiten met het wereldberoemde lokaal gemaakte bier ( Bia Hoi ).

Streetfood in Hanoi

Volg je neus en strijk neer waar het druk is. Dat is meestal een teken dat het eten goed is. Voor de wat afwachtende reiziger heb ik enkele suggesties op een rijtje gezet.

De Bia Hoi Corner

Op de kruising tussen de straten Hang Bac en Ta hien vind je wat tegenwoordig de bijnaam ‘’the Bia Hoi Corner ‘’ heet. Dit gebied wordt in de avond afgesloten voor verkeer. Hier kun je je tegoed doen aan het lokaal gemaakte Bia Hoi. Bia Hoi wordt dagelijks vers aangeleverd en is wat lichter dan normaal bier. ( 3-4 %). Reizigers en locals komen hier elke avond samen en zitten gebroederlijk naast elkaar op kleine plastic stoeltjes te genieten van vers bier en snacks. Je vind Bia Hoi cafés overal in de stad maar dit is de plek om nieuwe vrienden te maken.

Ngo Dong Xuan: De streetfood steeg

Wil je lunchen in een echte Hanoise ( is dat een woord? ) steeg dan is dit de plek. Dichtbij de Dong Xuan markt is deze steeg een must see voor iedereen die Hanoi bezoekt. Populair bij locals en toeristen, dit is de plek om al het lekkers van deze regio te proberen. De producten zijn vers en door de populariteit van deze steeg is de omloopsnelheid hoog wat betekent dat je hier veilig kunt eten. De ingang van de steeg is gemakkelijk te vinden op nummer 85 Hang Chieu.

BBQ Chicken street

Een hele straat gewijd aan gegrilde kip. Perfect om een bodem te leggen voordat je de Bia Hoi Corner bezoekt. De straat heeft de naam Ly van Phuc en grenst aan Nguyen Thai Hoc.

Eierkoffie

Een beroemd drankje uit Hanoi is eierkoffie. Dit drankje is ontstaan tijdens de periode dat er een tekort aan melkproducten was. Het eigeel wordt geklopt en gemengd met verse Vietnamese koffie en tegenwoordig gezoet met gecondenseerde melk. Dit is werkelijk een feest voor de smaakpapillen en wordt door sommigen omschreven als vloeibare tiramisu. De uitvinder van deze koffie, meneer Giang heeft een café dat gerund wordt door zijn zoon. Gelegen dicht bij het Hoan Kiem meer is dit een uitgelezen gelegenheid om hem een bezoek te brengen. Je vind het Giang café op 39 Nguyen Huu Huan.

Zin gekregen in een reis door Vietnam?

Stel dan je eigen droomreis samen door te kiezen uit de beste tours of laat een individuele rondreis op maat samenstellen. Zo wordt je vakantie gegarandeerd en succes. 

Hotel tips

De oude wijk van Hanoi wemelt werkelijk waar van de hotels en guesthouses. Je vindt altijd wel wat leuks. Voor de eerste nacht na aankomst wil je waarschijnlijk niet te lang zoeken. Voor meer goede hotels in Hanoi, lees mijn Hanoi Hotelgids.

Hanoi Elite Hotel

Hanoi Elite Hotel in de oude wijk

Ideaal gelegen in de oude wijk op loopafstand van het Hoan Kiem meer. Ze bieden een ophaal en breng service van en naar het vliegveld. Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Hanoi Chiq Hotel

hanoi chiq hotel

Vriendelijk personeel en goede service in dit centraal gelegen hotel in de oude wijk. Op loopafstand vind je het Hoan Kiem meer. Ophaal en breng service van en naar het vliegveld.

Meer blogs over Hanoi