Con Dao | Is dit het vergeten paradijs?

Con Dao is een eilandengroep die bestaat uit 16 eilanden. Ooit berucht als gevangenis eiland dat gebruikt werd door de Fransen en later de Zuid Vietnamezen en Amerikanen om politieke gevangen te huisvesten en te martelen. Tegenwoordig is er behalve een museum en de gevangenissen zelf niet veel te merken van deze bloederige geschiedenis.

Con Dao kan nu met recht een van de mooiste eilanden van Vietnam genoemd worden en is tevens de beste duiklocatie van het land. Met een groot National Marine Park heeft de onderwaterwereld een beschermde status en heeft het niet geleden onder het dynamietvissen wat in zo veel andere plekken praktijk was.

De stranden op Con Dao zijn prachtig en in het juiste seizoen kun je hier de schildpadden hun eieren zien leggen. Ondanks al deze pracht is Con Dao nog geen hotspot op de toeristen radar wat betekent dat je hier nog dat echte paradijs kunt vinden. 

Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over deze bijzondere plek. 

Video

Bekijk mijn video van Con Dao. Dit eiland is een van mijn favoriete plekken in Vietnam maar veel reizigers slaan deze bestemming over. 

5 dingen die je moet doen op Con Dao 

1. Bekijk de zonsondergang op Bai Nhat

Con Dao

Bai nhat is een van de meest bijzondere stranden die je in Vietnam en op Con Dao kunt vinden. Het strand is alleen toegankelijk tijdens eb, het water is helder als glas en het strand is extreem schoon. De bergen op de achtergrond geven dit strand een mysterieus karakter wat niet zou misstaan in een film. 

2. Ga hiken in het National Park

Con dao national park

Con Dao bestaat voor een groot deel uit National Park. Je kunt hier een aantal prachtige trekkingen maken en door het geringe aantal toeristen ben je vaak alleen in de jungle. Niets mooier dan na een lekkere wandeling uit te komen op een verlaten strandje met het helderste water dat je ooit gezien hebt. Vergeet ook je snorkelset niet want je kunt hier prima snorkelen vanaf de kant.

3. Leer over het vreselijke verleden van het eiland

Het is niet altijd paradijs geweest hier. Lange tijd werd Con Dao gebruikt als gevangenis voor politieke dissidenten. Hier werden gevangenen vreselijk gemarteld en vastgehouden in de beruchte ''tiger cages''. Je kunt op het eiland over dit verleden leren door de gevangenissen te bezoeken. Ook een bezoek aan het nieuwe museum is een must.

4. Verken het leven onder water

vissen op con dao

Con Dao is de beste plek om te duiken in Vietnam. Ook het snorkelen is hier fantastisch. Je ziet vele soorten vissen en koraal. Kom je in de juiste tijd dan kun je hier zeeschildpadden zien die hun eieren komen leggen op de eilanden in de archipel. 

5. Tour over het eiland met een scooter

Ver weg van het drukke vasteland kun je hier uitstekend de weg op met een scooter. Verken de vissersdorpjes en de vele verlaten strandjes van het eiland. Een rit over de Con Son promenade mag ook niet ontbreken. 


Ligging, klimaat en beste reistijd

Con Dao ligt op zo’n 250 kilometer ten zuid oosten van Ho Chi Minh City. De eilandengroep is onderdeel van de provincie Ba Ria-Vung Tau en ligt op 180 kilometer afstand van de kustplaats Vung Tau

Een 45 minuten durende vlucht brengt je naar het grootste eiland Con Son waar je de meeste guesthouses, resorts en hotels vind.

Een kaart van de Con Dao eilanden

Als je het online weerbericht moet geloven is het altijd slecht weer op de Con Dao eilanden. Dit is uiteraard niet waar, maar vanwege de ligging is een nauwkeurige weersvoorspelling onmogelijk. Geen zorgen en laat je niet weerhouden door het weerbericht.

Con Dao heeft een tropisch klimaat wat betekent dat er grofweg een droog en een regenseizoen is.

Droog Seizoen- november tot mei

Het droge seizoen op de eilanden loopt grofweg van november tot mei. Onze wintermaanden zijn erg aangenaam maar de zee kan wild zijn. Voor de beste strand en duik condities kom je vanaf maart.

Regenseizoen-juni tot oktober

Het regenseizoen is de beste tijd voor als je de zeeschildpadden wilt zien. Deze dieren komen hun eieren leggen op de vele strandjes in de Con Dao eilandengroep. Er valt aanzienlijk meer regen maar de dagen zijn nog steeds overwegend zonnig met aan het eind van de dag een bui. Het regenseizoen is geen goede tijd om te duiken.

klimaat op de con dao

Broedseizoen van de zeeschildpadden

Tussen mei en oktober komen de schildpadden hun eieren leggen op de stranden van Bay Canh eiland. Dit is een machtig schouwspel en is uniek in Vietnam. De meeste kans om de schildpadden te zien heb je vanaf juni tot augustus. Een goede plek om informatie in te winnen over de schildpadden is bij het Con Dao National Park hoofdkwartier.

Con Dao bezienswaardigheden en activiteiten

Tijd om eens te kijken wat er allemaal te zien en doen is op Con Dao.

En we trappen af met de leukste activiteit.

Duiken en snorkelen

Con Dao is DE plek om te gaan duiken in Vietnam. Er zijn een aantal duikscholen op Con Dao die duik en snorkeltrips verzorgen. Onder het aanbod valt onder andere wrakduiken, open water duiken en PADI cursussen. Duiken kan het gehele jaar door maar de beste tijd is tussen februari en juli. 

Snorkeltours kosten 43-50USD en zijn inclusief lunch. De boten droppen je op 2 spots en op elke spot heb je ongeveer 90 minuten tot 2 uur de tijd om te snorkelen.

snorkelen Con Dao

De boot waar we op zaten.

Hiken in het Con Dao national park

Ongeveer 80% van het eiland is onderdeel van het Con Dao National park. De beste tijd voor een trekking door het park is van februari tot november. April en mei is zweten geblazen.

Je hebt voor sommige hikes een lokale gids nodig om het park te verkennen en het is zeker de moeite waard. Je zult je altijd moeten melden bij het hoofdkwartier.

Er is een leuk klein museum en hier geven zij je een toegangsbewijs voor het park. Volg de routebeschrijving en instructies en vervolg je weg in het park.

  • Hoofdkwartier National Park: 29 Vo Thi Sau

Lees meer: Alles wat je moet weten over het Con Dao National Park

trekken in het Con Dao National Park

Verken Con Dao per scooter

Ver weg van de hectiek op de Vietnamese wegen van het vasteland is dit de perfecte plek om er op uit te gaan met een gehuurde scooter. De wegen op Con Dao zijn goed en een scooter huur je bij je hotel of resort.

Verdwalen is vrijwel onmogelijk en met een beetje planning en een kaart heb je een fantastische dagbesteding. Tijdens laagtij kom je veel verlaten strandjes tegen dus vergeet je zwemkleding niet. Houd er rekening mee dat er maar 3 tankstations zijn op het eiland. Twee in Con Son en 1 in Ben Dam.

De Con Son promenade

In de namiddag komen de locals naar de promenade voor een snack, een drankje en een duik in de zee. Dit is een erg leuk schouwspel en een goede plek om zelf ook even lekker rond te slenteren.

De Con Son promenade

De Con Son gevangenis

De Con Son gevangenis werd gebouwd in 1861 door de Franse kolonisten en werd gebruikt om tegenstanders van het koloniale bestuur gevangen te zetten. 

Het toegangsbewijs voor de verschillende gevangenissen kun je kopen bij het oude museum op Ton Duc Thang ( zie kaart). Je krijgt een speldje als bewijs. Met dit speldje heb je toegang tot de gevangenissen en het nieuwe museum.

Lees meer: Alles wat je moet weten over de Con Son Gevangenis

Een gevangenis op Con Dao

Con Dao museum

Het nieuwe museum huisvest een indrukwekkende collectie foto’s en informatie wat met name over de roerige en bloederige geschiedenis van het eiland gaat. Ook vind je er een kleine collectie flora en fauna die te vinden is op de eilanden.

Hang Duong begraafplaats

Op de Hang Duong begraafplaats liggen een groot aantal van de gevangenen en onafhankelijkheidsstrijders die zijn overleden in een van de Con Dao gevangenissen. Oud gevangenen, veteranen en familieleden reizen naar het eiland om de eer te bewijzen aan de overledenen. Naast de begraafplaats vind je een nieuw tempelcomplex.

Stranden

Con Son, Con Dao’s grootste eiland en tevens het eiland waar de toeristen verblijven heeft een keur aan prachtige stranden. De meeste stranden zijn echter te vinden buiten het stadje waar je zult verblijven. Het beste verken je de stranden door een scooter te huren. 

De beste stranden op de Con Dao eilanden

Bai An Hai / An Hai Beach

Bai An Hai is een perfect strand om te zwemmen en is gelegen iets ten zuid westen van het stadje Con Son. Een deel van het strand is privé dus om het strand te bezoeken rijd je door tot het uiterste zuiden van het strand.

Bai Nhat

Om Bai Nhat te bezoeken rijd je naar de zuidoostelijke punt van het eiland waarna je richting het westen rijd. Dit strand is spectaculair en er zijn geen woorden voor hoe je je voelt als je daar alleen staat te genieten. Kom je echter tijdens vloed dan is er geen strand te zien. Het beste check je even de getijden voordat je gaat, maar over het algemeen is de ochtend en de namiddag eb en kun je genieten van dit strand.

Bai Nhat. Het mooiste strand van Con Dao

Dit is voor mij het mooiste strand van Con Dao.

Bai Dam Trau

Een ander prachtig strand vind je vlakbij het vliegveld op de Noord-west kant van Con Dao. Er zijn enkele plekken om een drankje te doen en verder geniet je hier van rust en vrijheid.

Vanaf de weg zult je nog een klein stuk over een zandweg moeten rijden om het strand te bereiken. Vind je dit eng dan kun je de scooter gewoon laten staan aan het begin van de zandweg en het restant lopen. 

Bai Dam Trau

Bai Ong Dung

Een van de meest idyllische stranden vind je op de noord kant van het eiland. Je zult om dit strand te bereiken een kleine hike door het Con Dao National Park moeten maken.

Nadat je je entreebewijs hebt voor het park rijd je door tot je de trap naar Ong Dung ziet. ( Dit staat goed aangegeven) Een afdaling van 700 meter brengt je naar dit bijzondere rotsstrandje. Neem je snorkelset mee want 300 meter uit de kust ligt een koraalrif.

Bai Dac Dot

Dit is het strand waar het ultra luxe Six Senses resort ligt. Op de noordkant van het strand vind je de openbare toegangsweg naar het strand.

Eten en drinken

Zoals overal in Vietnam ben je ook op Con Dao niet ver verwijderd van een heerlijke maaltijd. In het stadje Con Son kun je diverse goede lokale restaurantjes vinden. Zie de kaart voor de locaties.

Con Son markt

De Con Son markt vind je op de hoek van Vo Thi Sau en Pham Van Dong. Hier vind je enkele stalletjes met goedkoop maar lekker eten.

Infinity Café

Prachtig décor en een goed menu met westerse en Vietnamese gerechten. Een heerlijke plek voor een smoothie of koffie in de namiddag.

Thu Tam

Uitstekend Vietnamees restaurant. Deze plek is ontzettend populair bij Vietnamese tour groepen en met een reden. Er wordt een klein woordje Engels gesproken en het menu heeft ook een Engelse vertaling.

De avondmarkt

Wie op Phu Quoc geweest is kan zich waarschijnlijk wel de levendige avondmarkt met alle restaurants herinneren. Con Dao heeft ook een avondmarkt, maar deze is bij lange na nog niet zo populair. Je vind hier vooral schelpen en slakken restaurants. Misschien in de toekomst kan deze markt uitgroeien tot een toeristische trekpleister.

Hotel tips

Op Con Dao is een klein maar goed aanbod aan resorts en hotels. Ik heb de beste plekken ondergebracht in de Con Dao Hotelgids. Daar vindt je de meest populaire plekken in verschillende prijsklassen.

Hoe je er komt

Vooralsnog is de beste manier om op Con Dao te komen per vliegtuig. Vietnam Airlines vliegt dagelijks vanuit Ho Chi Minh City en enkele dagen per week vanuit Can Tho. 

Het is ook mogelijk om Con Dao te bereiken per boot. De boot vertrekt van Vung Tau, wat op 2 uur van Ho Chi Minh City ligt. De boottocht duurt echter erg lang en is verre van comfortabel. 

Beter is om de boot te nemen vanuit Soc Trang in de Mekong Delta. Vanuit die plaats gaan er snelle boten die je in 2 uur naar Con Dao brengen. 

Sinds kort is het ook mogelijk om de boot vanuit Can Tho te nemen. Dit is ideaal omdat het mooi aansluit op reisplannen waar Mekong Delta tours in opgenomen worden. De boot vertrekt rechtstreeks vanaf de Ninh Khieu Pier. 

Kaart

Wil je meer weten over Con Dao, lees dan hieronder verder voor meer informatie.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.