Sapa

Sapa is een bestemming in Vietnam die je als reiziger gezien moet hebben. Het is naast Halong Bay één van die natuurwonderen die het noorden van Vietnam rijk is.

Eindeloze uitzichten over magistrale rijstterrassen, het bijzondere leven van de Hmong minderheden en hun landbouwtechnieken zijn de trekpleisters van dit gebied.

Is Sapa dan niet onwijs toeristisch? Ja, er komen inderdaad hordes toeristen op af en de opdringerige verkopers in het stadje zijn niet altijd even prettig. Moet je je hierdoor laten weerhouden? Nee, absoluut niet. Wie van de gebaande paden af wilt wijken heeft genoeg keuze in de valleien rond de stad.

Er zijn genoeg mogelijkheden voor trekkingen waarbij je een enkele andere reiziger tegenkomt. En als je op zoek bent naar een uniek verblijf in een sfeervolle homestay dan zit je hier ook goed.

5x absoluut doen in Sapa 

Voordat ik je alle praktische informatie geef volgen hier eerst 5 dingen die je absoluut moet doen als je in Sapa bent.

1. Ontdek Sapa met een trekking

Wat is er beter om de prachtige omgeving rond Sapa te verkennen door een trekking te doen. Een fikse wandeling door de valleien en door de bergen geven je het beste beeld van de prachtige natuurschoon die deze regio te bieden heeft. Ga dus op pad met een goede gids en laat je overweldigen.

2. Verblijf in een homestay

Stel je voor dat je wakker wordt, naar buiten loopt en om je heen zie je niets anders dan bergtoppen en rijstterrassen. Sapa heeft voor iedere reiziger het juiste verblijf. Of je nu op zoek bent naar luxe lodges of een simpel bed op een gemengde slaapzaal. Je vindt het allemaal hier.

3. Klim naar de top van Mount Fansipan

Vietnam’s hoogtse piek op de berg Fansipan geeft je op een heldere dag een uitzicht dat je voor altijd bij zult blijven. De wandeling naar de top is zwaar maar sinds kort kun je ook valsspelen door de kabelbaan te nemen. Ergens wel jammer maar nu heeft wel iedereen de mogelijkheid om van het uitzicht te genieten.

4. Trek er op uit met een motor gids

Wie van de gebaande paden af wilt wijken doet er goed aan om door de prachtige valleien rond te rijden op een scooter. Voor de veiligheid is het wel het beste dat je dit gewoon achterop doet bij een ervaren gids. De haarspeldbochten en de soms onvoorspelbare weersomstandigheden zijn niet ideaal voor onervaren rijders. Bovendien zie je veel meer als je zelf niet op de weg hoeft te letten.

5. Bezoek de authentieke markten

Minderheden die diep in de bergen leven lopen uren met hun handelswaar en komen samen op de vele markten. Hier verkopen zij hun handgemaakte producten, vee en pluimvee. Een beter kijkje in het leven van de minderheden kun je niet krijgen.

De minderheden die hier leven

In en rondom Sapa leven een groot aantal etnische minderheden. Het met eigen ogen zien hoe deze groepen hier leven is erg interessant en levert mooie foto’s op. Naast de Vietnamezen vindt je hier groepen als de H’mong, Dao, Tay, Giay, Muong, Thai, Hoa en Xa Pho. Een klein aantal van hen leeft in de stad zelf maar het grootste deel leeft in de valleien en bergen in de omgeving. Met de landbouw als grootste inkomstenbron.

bevolking in Sapa, Vietnam

Naast de landbouw is het traditionele handwerk een belangrijke sector. De vrouwen maken prachtige traditionele kleding, dekens en kleden om voornamelijk aan de toeristen te verkopen.

Armoede is een probleem onder de minderheden. Veel kinderen moeten helpen hun familie te onderhouden en je ziet dan ook regelmatig kinderen die souvenirs aan de toeristen willen verkopen. De overheid raadt af om van kinderen te kopen. De andere kant van het verhaal is dat de scholen vaak de meest belangrijke faciliteiten missen wat de kansen op een beter leven nou niet echt bevordert.

Ligging en klimaat

Sapa ligt op zo’n 1500 meter hoogte in het noordwesten van Vietnam bijna op de grens met China. Het stadje is omringt door prachtige valleien als Ta Van, Lao Chai, Ban Ho en Giang Ta Chai. Allen perfect voor een lange trekking en een stuk minder toeristisch dan de stad zelf. Iets ten westen van de stad ligt Vietnam’s hoogste punt in de vorm van de berg Fansipan met een hoogte van 3143 meter.

De ligging van Sapa in Noord Vietnam

Zoals te verwachten is van zo’n bergachtig gebied is het weer erg moeilijk te voorspellen. Als richtlijn voor de beste tijd om de omgeving te bezoeken kun je uitgaan van de periode maart tot mei en september tot november.

Het weer is dan redelijk stabiel met veel droge en zonnige dagen wat het uitzicht aanzienlijk ten goede komt. Onze zomermaanden zien aanzienlijk meer regen maar zijn niet heel slecht als het op temperatuur en zicht gaat.

De wintermaanden kunnen erg koud worden met zelfs kans op sneeuw in december en januari. Zorg ervoor dat je een hotel boekt met verwarming tijdens deze maanden.

Het oogstseizoen

​Tijdens de oogst kleuren de rijstvelden prachtig goudgeel. Dit is de meest bijzondere tijd om Sapa te bezoeken. Helemaal plannen kun je het niet maar meestal valt de oogst halverwege de maand september t/m half oktober. 

Het weer en de beste reistijd voor Sapa

Hoe je er komt

Je kunt Sapa vanuit verschillende gebieden in Vietnam goed bereiken. Maar ook reizigers die uit Laos komen willen graag direct naar Sapa reizen. Hieronder lees je hoe je er komt vanuit de meest voor de hand liggende plaatsen in de omgeving.

Vanuit Hanoi

Bijna iedereen zal vanuit Hanoi aankomen en het vervoer tussen de twee plaatsen is dan ook goed geregeld. Het leukste is nog steeds om met de trein te gaan. De trein verbind Hanoi en het nabijgelegen Lao cai met elkaar en je zult het laatste stukje dan nog met een minibusje of taxi af moeten leggen. Verbeterede infrastructuur zorgt ervoor dat je tegenwoordig ook prima met de bus direct naar Sapa kunt gaan. Lees hier meer over het vervoer van Hanoi naar Sapa en hoe je tickets kunt reserveren.

Hoe je in Sapa komt

Een trekking in Sapa organiseren

Dit is natuurlijk waarom je hier komt. Een trekking door de valleien rondom Sapa is een hoogtepunt van elke reis door Vietnam. Kom je vanuit Hanoi dan is het je waarschijnlijk al opgevallen dat werkelijk elk reisbureau en hotel trekkingen aanbiedt. Een keuze maken kan lastig zijn.

Bij Verrassend Vietnam kun je een trekking reserveren die je meeneemt langs een niet toeristische route zodat je zeker weet dat je het beste van Sapa gaat zien. 

Je kunt ook zelf een trekking organiseren. Na aankomst in Sapa stad wordt je namelijk overal aangesproken door lokale gidsen die je graag meenemen op een trekking. Dit kan opdringerig overkomen dus zorg dat je alvast wat geregeld hebt als je dit vervelend vindt.

Heb je slechts één dag dan is een gids niet echt nodig. Je kunt namelijk prima zelf een wandeling doen naar het nabijgelegen Cat Cat dorp maar weet dat als je buiten de gebaande paden wilt raken je toch echt meerdere dagen op pad zult moeten gaan. Reken op zo’n 5 uur wandeltijd per dag.

Nog enkele tips

  • Wees geen pakezel

Je grote bagage wordt meestal voor je naar de homestay gebracht dus daar hoef je je niet druk om te maken. Wat betreft een kleine rugzak zou ik niet al te veel mee nemen. Je bent meestal maar 5 uur aan het wandelen dus water en wat te eten is waarschijnlijk het enige dat echt nodig is.

  • Draag goede schoenen

Je gaat tijdens de trekking buiten de gebaande paden. Soms als het geregend heeft is het erg modderig dus goede schoenen met een profiel zijn noodzakelijk. Neem ook een paar slippers mee voor in de homestay.

  • Bescherm jezelf tegen de zon

Je bent hoog in de bergen en de zon heeft enorm veel kracht. Goede zonnebrand crème en een hoed zijn een must. Zelfs op bewolkte dagen kan je nog lelijk verbranden.

De beste Sapa trekking buiten de gebaande paden!

Ga mee op een onvergetlijke trekking door deze prachtige omgeving op een niet toeristische route. Dit is Sapa op haar mooist. 

Bezienswaardigheden in Sapa

Naast de indrukwekkende natuur die je tijdens een trekking ziet zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden de moeite waard.

Het Sapa Museum

Ben je na je trekking geïnteresseerd geraakt in het leven van de minderheden dan kun je overwegen om het Sapa Museum te bezoeken. Je vindt er informatie over de geschiedenis van de regio, het leven van de minderheden en de Franse koloniale tijd. Het museum is te vinden op nr 103 Cau May.

De centrale markt

Zoals in elke Vietnamese stad vindt je ook hier de centrale ‘’Cho’’ ( markt ). Dit overdekte gebouw bruist binnen van de handelsactiviteiten en is bijzonder kleurrijk. Kruiden, groenten, fruit en confronterende vlees stalletjes in combinatie met de kleurrijk geklede locals maken een leuk bezoek.

Mount Fansipan

Met een hoogte van 3143 meter is de Fansipan de hoogste berg in Vietnam. Waar de top voorheen alleen bereikbaar was voor de stevige wandelaar is er nu een kabelbaan die je in 20 minuten naar de top brengt. Op een heldere dag heb je een 360 graden uitzicht over de indrukwekkende natuur van deze regio. Naast de kabelbaan kun je ook een trekking doen naar de top. Heb je een erg goede conditie dan is het mogelijk om de tocht in één dag af te leggen maar het betekent dat je een uur of 8 aan het lopen bent. De meesten zullen de tocht in 2 dagen afleggen met een overnachting op de berg. Een 3 daagse tocht lijkt vooral overbodig. Om een trekking te organiseren kun je een gids inhuren in Sapa. Veelal wandel je in een groep maar het is ook mogelijk om met een privégids op pad te gaan tegen een meerprijs. Fanispan ligt 9 kilometer ten westen van de stad.

Fansipan is de hoogste berg van Vietnam

Foto via Flickr

Notre Dame

Een goed herkenningspunt in het hart van de stad. De kerk is gebouwd door de Fransen en heeft nog steeds elke zondag dienst. Qua bouwstijl zijn er mooiere kerken in Vietnam te vinden maar desalniettemin voegt het zeker iets toe aan de uitstraling van de stad.

Cat Cat village

Het dorpje Cat Cat ligt op slechts 3 kilometer van Sapa en is daarom een populaire plek voor een dagtrekking. Je kunt de wandeling gemakkelijk zonder gids doen. De richting staat goed aangegeven op borden. Als je eenmaal bent aangekomen en geen zin hebt om terug te lopen kun je ervoor kiezen om een motortaxi te nemen. Zoals gezegd is een gids op deze route niet nodig maar je zult wel een toegangsbewijs moeten hebben voordat je begint. Koop deze dus voordat je gaat bij het toerisme informatie centrum in Sapa.

De Bac Ha markt

Het stadje Bac Ha is elk weekend het toneel voor een authentieke markt waar de minderheden hun waar komen verkopen. Vanwege de ligging op zo’n 100 km van Sapa vindt je hier nog weinig andere toeristen wat de ervaring te goede kan komen. Wil je hier overnachten verwacht dan erg simpele accommodatie zonder enkele luxe. Het stadje zelf is erg mooi gelegen tussen de bergen en biedt ook enkele mogelijkheden tot een trekking in de omgeving.

Thac Bac waterval

15 kilometer buiten Sapa ligt de imposante Thac Bac waterval ook wel Silver Waterfall genoemd. Leuk om een dagje naar toe te gaan ook vanwege de mooie route die naar de waterval leidt. De waterval is een vaste stop op de tour routes dus verwacht wel een hoop toeristen. Bezoek de waterval in combinatie met de Tram Ton Pas voor een goede dag uit.

thac bac waterval

De Tram Ton Pas

Tussen Lao Cai en Sapa ligt de hoogste pas in Vietnam op 1900 meter. Op een heldere dag heb je een fantastisch uitzicht en vanwege de ligging dichtbij beide steden een erg leuke dagbesteding. Een pas als deze vraagt om gezien te worden vanaf een motor. Het beste huur je dus een motorbike gids in voor de dag.

De Tram Ton Pas

Foto via Flickr

Eten en drinken

De meeste restaurants die ook westerse gerechten serveren zijn te vinden in de Cau May straat. Verwacht geen culinaire hoogstandjes maar het voldoet. Leuker is om de lokale keuken te ontdekken. Bekende streekgerechten zijn kleefrijst in bamboe, Thang Co ( een soep van paardenvlees ) en Tao Meo wijn ( een sterke fruitwijn ). Ook zie je op veel plekken hele varkens aan het spit. Dit gerecht luistert naar de naam thit heo cap nach. De varkens worden met de huid er nog aan geroosterd boven een houtskool vuur.

Hotels

Een greep uit het ruime aanbod aan hotels en homestays. Er is erg veel keuze en je hoeft zeker niet altijd in de stad zelf te verblijven. De omliggende valleien hebben namelijk ook genoeg keuze en dezelfde natuurpracht.

Topas Ecolodge

Prijs per overnachting v.a €162

happy day hotel in Da Nang

Gelegen op een adembenemende locatie. Een uitstekdende keuze voor de liefhebber van luxe hotels in combinatie met een fantastisch uitzicht over de rijstterrassen.

Luckydaisy Buffalo House

Prijs per overnachting v.a €11

Thalasa boutique hotel vlakbij het strand in Da Nang

Nederlander Eddie heeft hier samen met zijn vrouw een prachtige homestay gebouwd. Prachtig gelegen in de rustiger Ta Van vallei.

Heart of Sapa Hotel

Prijs per overnachting v.a €29

Het King's Finger hotel in Da Nang

Het Heart of Sapa Hotel ligt op een erg gunstige locatie en heeft een prachtig uitzicht. Ruime en mooi ingerichte kamers voor een schappelijke prijs. 

Kaart van Sapa