Wat te doen in Sapa? De mooiste bezienswaardigheden en tips

Sapa is een bestemming in Vietnam die je als reiziger gezien moet hebben. Het is naast Halong Bay één van die wonderen die het noorden van Vietnam rijk is.

Eindeloze uitzichten over magistrale rijstterrassen, het bijzondere leven van de Hmong minderheden en hun landbouwtechnieken zijn de trekpleisters van dit gebied.

Is Sapa dan niet onwijs toeristisch? Ja, er komen inderdaad hordes toeristen op af en de opdringerige verkopers in Sapa Town zijn niet altijd even prettig.

Moet je je hierdoor laten weerhouden? Nee, absoluut niet. Wie van de gebaande paden af wilt wijken heeft genoeg keuze in de valleien rond Sapa.

Sapa

Dit is wat je kunt verwachten van een wandeling door het prachtige landschap.

Er zijn genoeg mogelijkheden voor trekkingen waarbij je een enkele andere reiziger tegenkomt. En als je op zoek bent naar een uniek verblijf in een sfeervolle homestay dan zit je hier ook goed.

Om kort te gaan, Sapa is fantastisch en mag niet ontbreken op je planning.

Op deze pagina duiken we diep in deze bestemming zodat je precies weet wat te doen en wat te zien. 

5x absoluut doen in Sapa 

Voordat ik je alle praktische informatie geef volgen hier eerst 5 dingen die je absoluut moet doen als je in Sapa bent.

1. Ontdek Sapa met een trekking

Wat is er beter om de prachtige omgeving rond Sapa te verkennen door een trekking te doen. Een fikse wandeling door de valleien en door de bergen geven je het beste beeld van de prachtige natuurschoon die deze regio te bieden heeft. 

2. Verblijf in een homestay

Stel je voor dat je wakker wordt, naar buiten loopt en om je heen zie je niets anders dan bergtoppen en rijstterrassen. Sapa heeft voor iedere reiziger het juiste verblijf. 

3. Klim naar de top van Mount Fansipan

Vietnam’s hoogtse piek op de berg Fansipan geeft je op een heldere dag een uitzicht dat je voor altijd bij zult blijven. De wandeling naar de top is zwaar maar sinds kort kun je ook valsspelen door de kabelbaan te nemen. 

4. Trek er op uit met een motor gids

Wie van de gebaande paden af wilt wijken doet er goed aan om door de prachtige valleien rond Sapa te rijden op een scooter. Voor de veiligheid is het wel het beste dat je dit gewoon achterop doet bij een ervaren gids. 

5. Bezoek de authentieke markten

Minderheden die diep in de bergen leven lopen uren met hun handelswaar en komen samen op de vele markten. Hier verkopen zij hun handgemaakte producten, vee en pluimvee.

De minderheden die in de dorpen rondom Sapa leven

In en rondom Sapa leven een groot aantal etnische minderheden. Het met eigen ogen zien hoe deze groepen hier leven is erg interessant en levert mooie foto’s op.

Naast de Vietnamezen vindt je hier groepen als de H’mong, Dao, Tay, Giay, Muong, Thai, Hoa en Xa Pho. Een klein aantal van hen leeft in de stad zelf maar het grootste deel leeft in de valleien en bergen in de omgeving van Sapa en Lao Cai

Landbouw is voor deze groepen de belangrijkste inkomstenbron.

bevolking in Sapa, Vietnam

Je herkent de etnische minderheden aan hun kleurrijke klederdracht.

Naast de landbouw is het traditionele handwerk een belangrijke sector. De vrouwen maken prachtige traditionele kleding, dekens en kleden.

Armoede is een probleem onder de minderheden. Veel kinderen moeten helpen hun familie te onderhouden en je ziet dan ook regelmatig kinderen die souvenirs aan de toeristen willen verkopen.

De overheid raadt af om van kinderen te kopen. De andere kant van het verhaal is dat de scholen vaak de meest belangrijke faciliteiten missen wat de kansen op een beter leven nou niet echt bevordert.

Ligging, klimaat en beste reistijd

Sapa ligt op zo’n 1500 meter hoogte in het noordwesten van Vietnam bijna op de grens met China.

Sapa Town is omringd door prachtige valleien als Ta Van, Lao Chai, Ban Ho en Giang Ta Chai. 

Iets ten westen van de Sapa ligt Vietnam’s hoogste punt in de vorm van de berg Fansipan met een hoogte van 3143 meter.

De ligging van Sapa in Noord Vietnam

Zoals te verwachten is van zo’n bergachtig gebied is het weer erg moeilijk te voorspellen. Als richtlijn voor de beste reistijd kun je uitgaan van de periode maart tot mei en september tot november.

Het weer en de beste reistijd voor Sapa

Het weer is dan redelijk stabiel met veel droge en zonnige dagen wat het uitzicht aanzienlijk ten goede komt.

Onze zomermaanden zien aanzienlijk meer regen maar heeft als voordeel dat de rijstterrassen in volle bloei staan. 

De wintermaanden kunnen erg koud worden met zelfs kans op sneeuw in december en januari. Zorg ervoor dat je een hotel boekt met verwarming tijdens deze maanden.

Het oogstseizoen

Tijdens de oogst kleuren de rijstvelden prachtig goudgeel. Dit is de meest bijzondere tijd om Sapa te bezoeken. Helemaal plannen kun je het niet maar meestal valt de oogst halverwege de maand september t/m half oktober.

Een trekking in Sapa organiseren

Dit is natuurlijk waarom je hier komt. Een trekking door de valleien rondom Sapa is een hoogtepunt van elke reis door Vietnam.

Kom je vanuit Hanoi dan is het je waarschijnlijk al opgevallen dat werkelijk elk reisbureau en hotel trekkingen aanbiedt. Een keuze maken kan lastig zijn.

Bij ons kun je een trekking reserveren die je meeneemt langs een niet toeristische route zodat je zeker weet dat je het beste van Sapa gaat zien. 

Heb je slechts één dag in Sapa dan is een gids niet echt nodig. Je kunt namelijk prima zelf een wandeling doen naar het nabijgelegen Cat Cat dorp maar weet dat als je buiten de gebaande paden wilt raken je toch echt meerdere dagen op pad zult moeten gaan.

Reken op zo’n 5 uur wandeltijd per dag.

trekken in sapa

Tijdens een trekking tour wandel je urenlang door de meest bijzondere gebieden.

Nog enkele tips

  • Wees geen pakezel

Je grote bagage wordt meestal voor je naar de homestay gebracht dus daar hoef je je niet druk om te maken. Wat betreft een kleine rugzak zou ik niet al te veel mee nemen. Je bent meestal maar 5 uur aan het wandelen dus water en wat te eten is waarschijnlijk het enige dat echt nodig is.

  • Draag goede schoenen

Je gaat tijdens de trekking buiten de gebaande paden. Soms als het geregend heeft is het erg modderig dus goede schoenen met een profiel zijn noodzakelijk. Neem ook een paar slippers mee voor in de homestay.

  • Bescherm jezelf tegen de zon

Je bent hoog in de bergen en de zon heeft enorm veel kracht. Goede zonnebrand crème en een hoed zijn een must. Zelfs op bewolkte dagen kan je nog lelijk verbranden.

Boek een fantastische Sapa trekking tour

Onze trekking tour door de valleien rond Sapa nemen je mee ver buiten de gebaande paden en geven je een uniek kijkje in het leven van de bevolking en haar landbouwtechnieken.

''Onze gids Mie was fantastisch''

Sapa bezienswaardigheden

Naast de indrukwekkende natuur die je tijdens een trekking ziet zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden rondom Sapa de moeite waard.

Het Sapa Museum

Ben je na je trekking geïnteresseerd geraakt in het leven van de minderheden dan kun je overwegen om het Sapa Museum te bezoeken. Je vindt er informatie over de geschiedenis van de regio, het leven van de minderheden en de Franse koloniale tijd. Het museum is te vinden op nr 103 Cau May.

De centrale markt

Zoals in elke Vietnamese stad vindt je ook hier de centrale ‘’Cho’’ ( markt ). Dit overdekte gebouw bruist binnen van de handelsactiviteiten en is bijzonder kleurrijk. Kruiden, groenten, fruit en confronterende vlees stalletjes in combinatie met de kleurrijk geklede locals maken een leuk bezoek.

Mount Fansipan

Met een hoogte van 3143 meter is de Fansipan de hoogste berg in Vietnam. Waar de top voorheen alleen bereikbaar was voor de stevige wandelaar is er nu een kabelbaan die je in 20 minuten naar de top brengt.

Op een heldere dag heb je een 360 graden uitzicht over de indrukwekkende natuur van deze regio. 

Fansipan

Uitzicht vanaf de top.

Naast de kabelbaan kun je ook een trekking doen naar de top. Heb je een erg goede conditie dan is het mogelijk om de tocht in één dag af te leggen maar het betekent dat je een uur of 8 aan het lopen bent. .

Fanispan ligt 9 kilometer ten westen van de stad.

Notre Dame

Een goed herkenningspunt in het centrum van Sapa. De kerk is gebouwd door de Fransen en heeft nog steeds elke zondag dienst. Qua bouwstijl zijn er mooiere kerken in Vietnam te vinden maar desalniettemin voegt het zeker iets toe aan de uitstraling van de stad.

De martken van Bac Ha en Can Cau

Het stadje Bac Ha is elk weekend het toneel voor een authentieke markt waar de minderheden hun waar komen verkopen. Bac Ha ligt op zo'n 100km van Sapa en de rit duurt meer dan 2 uur. Houd daar rekening mee want de markt bezoek je het beste in de vroege ochtend.

Een andere super interessante markt is de Can Cau Markt. Deze wordt elke zaterdag gehouden.

Op de markten dragen de mensen altijd mooie traditionele kleding.

Thac Bac waterval

15 kilometer buiten Sapa ligt de imposante Thac Bac waterval ook wel Silver Waterfall genoemd. Leuk om een dagje naar toe te gaan ook vanwege de mooie route die naar de waterval leidt.

De waterval is een vaste stop op de tour routes dus verwacht wel een hoop toeristen. Bezoek de waterval in combinatie met de Tram Ton Pas voor een goede dag uit.

thac bac waterval

Cat Cat village

Het dorpje Cat Cat ligt op slechts 3 kilometer van Sapa en is daarom een populaire plek voor een dagtrekking. Je kunt de wandeling gemakkelijk zonder gids doen.

De richting staat goed aangegeven op borden. Als je eenmaal bent aangekomen en geen zin hebt om terug te lopen kun je ervoor kiezen om een motortaxi te nemen. 

De Tram Ton Pas

Tussen Lao Cai en Sapa ligt de hoogste pas in Vietnam op 1900 meter. Op een heldere dag heb je een fantastisch uitzicht en vanwege de ligging dichtbij beide steden een erg leuke dagbesteding. Een pas als deze vraagt om gezien te worden vanaf een motor. Het beste huur je dus een motorbike gids in voor de dag.

Tram Ton Pass

De super mooie Tram Ton Pass ligt niet ver buiten Sapa.

Eten en drinken

De meeste restaurants die ook westerse gerechten serveren zijn te vinden in de Cau May straat. Verwacht geen culinaire hoogstandjes maar het voldoet.

Leuker is om de lokale keuken te ontdekken. Bekende streekgerechten zijn kleefrijst in bamboe, Thang Co ( een soep van paardenvlees ) en Tao Meo wijn ( een sterke fruitwijn ).

Ook zie je op veel plekken hele varkens aan het spit. Dit gerecht luistert naar de naam thit heo cap nach. De varkens worden met de huid er nog aan geroosterd boven een houtskool vuur.

Lokale specialiteit

De lokale specialiteit. Gegrilde varkens boven een houtskoolvuur.

Overnachten in Sapa

In Sapa Town vind je een groot aantal hotels in alle mogelijke prijsklassen. Dit is een goede plek voor als je bijvoorbeeld laat in de avond aankomt.

Veel leuker echter is om te overnachten in één van de dorpen in de valleien in de buurt van Sapa. Zo heeft het dorp Tavan een leuk aanbod aan homestays en mooi gelegen resorts. Wat zo leuk is aan een verblijf buiten Sapa is dat je echt midden tussen de rijstterrassen zit. Dat is nog eens lekker opstaan in de ochtend.

Boek een fantastische Sapa trekking tour

Onze trekking tour door de valleien rond Sapa nemen je mee ver buiten de gebaande paden en geven je een uniek kijkje in het leven van de bevolking en haar landbouwtechnieken.

''Onze gids Mie was fantastisch''

Hoe je er komt

Je kunt Sapa vanuit verschillende gebieden in Vietnam goed bereiken maar je zit meestal wel minimaal zo'n 5 a 6 uur in de bus.

Het is leuk om een trekking in Sapa te combineren met een bezoek aan Ha Giang. Daar kun je op een motor de beroemde Ha Giang Loop afleggen. Er gaan dagelijks bussen tussen beide plaatsen. De rit duurt ongeveer 6 uur.

Vanuit Hanoi

Bijna iedereen zal vanuit Hanoi aankomen en het vervoer tussen de twee plaatsen is dan ook goed geregeld. Het leukste is nog steeds om met de trein te gaan.

De trein verbind Hanoi en het nabijgelegen Lao cai met elkaar en je zult het laatste stukje dan nog met een minibusje of taxi af moeten leggen.

Verbeterde infrastructuur zorgt ervoor dat je tegenwoordig ook prima met de bus direct naar Sapa kunt gaan. Lees hier meer over het vervoer van Hanoi naar Sapa en hoe je tickets kunt reserveren.

Hoe je in Sapa komt

Reis door:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.