Hoi An | Het leukste stadje van Azië | Tips en inspiratie 2018

Hoi An: Het leukste stadje van Azië

Hoi An

Iedereen die door Vietnam reist, zal vroeg of laat arriveren in Hoi An. Deze werelderfgoed plaats is de ultieme combinatie van architectuur, geschiedenis, strand en voortreffelijk eten. Een bezoek aan Hoi An laat de reiziger Vietnam ’s beste kant zien en voor velen is dit charmante havenstadje één van de absolute hoogtepunten van de reis door Vietnam..

De stad was van de 16e tot de 18e eeuw een belangrijke havenstad en trok vele handelaars vanuit China, Japan en Europa. Deze handelaars hebben allemaal hun stempel gedrukt op de beroemde architectuur. De oude straatjes van de stad staan vol met Chinese pagodes, Japanse handelshuizen, prachtige warenhuizen en Franse huisjes en winkelpanden. Door het dichtslibben van de Thu Bon rivier in de 19e eeuw werd de stad afgesloten van de handelsroute wat ervoor gezorgd heeft dat Hoi An niet meegegaan is in de industriële ontwikkeling. Door het uitblijven van alle negatieve effecten die deze ontwikkeling ongetwijfeld met zich meegebracht zou hebben is Hoi An als het ware stil in de tijd blijven staan wat het tot zo’n bijzondere toeristische bestemming gemaakt heeft.

Hoi An staat sinds 1999 op de UNESCO- werelderfgoedlijst en is tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische attracties in Vietnam. Ondanks deze nieuwe status blijft de stad zijn oude charme behouden en waan je je als bezoeker terug in de tijd.

De stad is ook de bestemming voor vele reizigers om zich in het nieuw te steken. Het staat bekend om zijn vele getalenteerde kleermakers en dit is dan ook de uitgelezen mogelijkheid voor dat zo gewilde maatpak. Met de gunstige prijzen en de prima kwaliteit slag je hier altijd. En wil je niet zeulen met al je op maat gemaakte kleding dan laat je het gewoon naar je huis sturen. Makkelijk zat.

Het is niet enkel de oude stad die de bezoeker in extase laat. Ook de omgeving is prachtig. De nabijgelegen Cham eilanden, de verschillende stranden, en het indrukwekkende platteland kunnen de bezoeker hier makkelijk een week zoet houden. En met het historische Hue en het moderne Da Nang op slechts korte afstand heeft Hoi An alles wat je zoekt.

Tip: Reis je na Hoi An door naar Hue? Spring dan achterop de motor en ga mee op onze onvergetelijke tour over de Hai Van Pass naar Hue. Lees hier alles over het programma en de route.


Ligging en Klimaat

Hoi An is gelegen aan de Thu Bon rivier in de provincie Quang Nam in het midden van Vietnam zo’n 30 Km ten zuiden van Danang. Dit maakt dat de oude stad gemakkelijk te bereiken is met een binnenlandse vlucht. Hoi An ligt dicht bij de zee en in de buurt vind je heerlijke stranden en eeuwenoude vissersdorpjes. Iets verder weg maar nog steeds gemakkelijk te bereiken vind je de historische plaats Hue op zo’n 120 Km afstand.

Het klimaat in deze regio is tropisch wat er voor zorgt dat er een droog en een nat seizoen is. De gemiddelde temperatuur is 29 graden. De beste tijd om Hoi An te bezoeken is ongetwijfeld tussen februari en mei. De regentijd is dan voorbij en de temperaturen zijn relatief mild. Onze zomermaanden brengen erg hoge temperaturen naar de regio wat het wandelen door de oude straatjes vermoeiend maakt. Het goede nieuws is dat de stranden er dan prima bij liggen en voor de duikliefhebber is dit de beste tijd om te gaan duiken rond de Cham eilanden. Het regenseizoen is grofweg van september tot januari en brengt veel regen en zorgt ervoor dat de straten af en toe onder water staan. November tot januari brengen koudere temperaturen. Gemiddeld 19-24 graden. In combinatie met regen en miezer niet ideaal en het kan dan soms koud aanvoelen.Lees meer over de beste reistijd voor Vietnam als geheel voor de juiste planning.

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Hoi An

Hoe je er komt

Hoi An is perfect verbonden met alle belangrijke plaatsen in Vietnam. Waar je ook vandaan komt, bussen, treinen en binnenlandse vluchten zorgen ervoor dat je er snel kunt komen. Hieronder lees je hoe je er komt vanuit de meest voor de hand liggende plaatsen. 

Vliegen op Da Nang

Het vliegveld van Da Nang ligt op slechts 30 kilometer van de oude stad en is verbonden met zo'n beetje alle andere vliegvelden van het land. Tickets zijn over het algemeen erg gunstig geprijsd en een enkeltje kost je in de meeste gevallen niet meer dan 50 euro.

Vanuit Da Nang kun je een taxi nemen wat zo rond de 20 euro kost of de pendelbus als je geld wilt besparen. De rit zal niet meer dan 40 minuten in beslag nemen. ​

Vanuit Hue

​De goedkoopste manier om van Hue in Hoi An te geraken is per bus. Je hotel in Hue kan deze voor je boeken. Reken op een kleine 3 uur reistijd. Veel leuker is om van deze afstand een speciale activiteit op zich te maken. Boek een dagtour bij één van de Easy Riders in Hue en laat je achterop meenemen langs magistrale landschappen. Zo kun je door het mooie Bach Ma National park gaan, over de beroemde Hai Van Pass om het laatste deel langs de mooie kustweg tussen Da Nang en Hoi An te gaan. 

Ga naar Hoi An over de beroemde Hai Van pass

Doe de prachtige route over de Hai Van Pass

Vanuit de Phong Nha/ Dong Hoi regio

Doe dit als je Hue overslaat. Je kunt vanuit Phong Nha de bus nemen wat totaal zo'n 6 uur in beslag neemt. Wat echter mijn voorkeur heeft is om eerst naar het nabijgelegen Dong Hoi te gaan om daar de trein te nemen naar Da Nang. Vervolgens zou ik het laatste deel met de taxi of bus doen. Dit is namelijk één van de mooiste treintrajecten van het land. Je doet er dan wel wat langer over maar je ziet tenminste wat. ​Treintickets boek je gemakkekkelijk online via de website van 12GoAsia of aan de balie van het treinstation.

Vanuit de Dalat/Nha Trang regio

​Vietnam airlines heeft verbindingen van Dalat naar Da Nang en is naar mijn mening de beste optie. Bussen hebben altijd een stopover in Nha Trang en je bent een hele nacht onderweg. Heb je nog wat extra tijd dan kun je de rit een beetje breken door nog even een dagje strand in Nha Trang in te lassen om vervolgens met de nachtbus of trein je reis naar Hoi An te vervolgen. 

Langer de tijd? Overweeg dan ook eens om te stoppen in het heerlijke Quy Nhon. Deze relaxte badplaats ligt precies tussen Nha Trang en Hoi An in. ​


Bezienswaardigheden in Hoi An

Met meer dan 800 historische gebouwen op de UNESCO werelderfgoedlijst, is de oude stad een grote bezienswaardigheid op zichzelf. Maar naast de stad zelf zijn er ook genoeg activiteiten te ondernemen in de directe omgeving.

bezienswaardigheden Hoi An

Het historische stadscentrum

Dit is Azië op haar best en zonder twijfel het meest sfeervolle oude stadscentrum in Vietnam. Hier kun je uren door de nauwe straatjes lopen en genieten van alle prachtige architectuur, de goede koffietentjes en de voortreffelijke restaurants. Zeker tijdens het hoogseizoen kan het erg druk zijn wat wel een beetje van de charme weg kan nemen voor sommige toeristen. Wil je de drukte voorkomen sta dan vroeg op voor een wandeling. Niks zo mooi als het stadje tot leven zien komen en de straten te zien zonder alle toeristen.

Tips voor een stadswandeling

Het is aan te raden om een dag in te plannen om de oude stad te voet te verkennen. Er zijn zoveel mooie oude gebouwen te zien waarvan een groot aantal ook open is voor bezoekers. De informatie binnenin is niet altijd even duidelijk dus een extra reisgids kan van pas komen. Voor duidelijke informatie over de verschillende bouwstijlen en wat er zich afspeelde is de Capitool gids een aanrader.

Voordat je op pad gaat moet je een entreebewijs kopen waarmee je de gebouwen binnen kunt gaan. Het ticket geeft toegang tot een groot aantal oude huizen, winkels, musea en fabriekjes. De opbrengsten worden gebruikt voor renovatiedoeleinden.

Ga vroeg op pad want een aantal bezienswaardigheden zal sluiten tijdens lunchtijd. Je hebt nooit de tijd om alle bezienswaardigheden van het ticket op één dag te zien en dat is ook zeker niet nodig. Het beste kies je er een stuk of 4 a 5 terwijl je onderweg lekker vaak stopt voor een hapje en een drankje.

De meest populaire stops op de wandelroute:

 • Het Museum of Trade Ceramics
 • Het Tan Ky Huis
 • De Japanse overdekte brug
 • Het Museum of Sa Huynh Culture
 • Het Kanton gemeenschapshuis

Een goed beginpunt voor de wandelroute is de centrale markt ( Cho Hoi An ). Begin de dag met een heerlijke Banh Mi, Vietnam’s versie van het stokbrood met heerlijk beleg en begin aan de wandeling. Begin bij het Museum of Trade Ceramics en eindig bij de Japanse overdekte brug. Straten die je kunt volgen zijn Bach Dang, Nguyen Thai Hoc, Le Loi en Tran Phu. Onderweg zitten genoeg leuke cafeetjes en restaurants.

Het Tan Ky huis

Het beroemdste traditionele pand in Hoi An. Het huis is gebouwd rond een binnenplaats en is een mengsel van Japanse, Vietnamese en Chinese bouwstijlen. Het huis werd door meerdere generaties van een handelsfamilie bewoond en diende ook deels als opslagplaats voor de handelswaar. Deze opslagplaats is nog steeds in de originele staat evenals grote delen van de buitenkant bestaande uit tegels en bakstenen. De prachtige binnenplaats moet je ook zeker even bekijken. Het Tan Ky huis is te vinden op nummer 101 in de straat Nguyen Thai Hoc.

De Japanse overdekte brug

Deze opvallende brug in de oude stad is gebouwd in 1593 door de Japanse handelsgemeenschap om de Japanse en de Chinese wijken met elkaar te verbinden. De brug was gebouwd als loopbrug maar de Fransen hebben de brug later omgebouwd voor grotere vervoersmiddelen. Gelukkig is de brug weer in orgiginele staat gebracht in de jaren 80 waardoor je als bezoeker weer kunt zien hoe de brug in de oude tijd was. 

hoi an japanse brug

Populaire activiteiten

Naast het bekijken van de oude historische stad hoef je je verder niet te vervelen. Er zijn genoeg activiteiten die je nog wel een aantal dagen bezig kunnen houden. Hieronder lees je enkele suggesties. ​

Doe een kookcursus

Vietnam heeft een voortreffelijke keuken en in Hoi An is de kwaliteit van de restaurants ongeëvenaard. Een leuke dagbesteding is door een kookcursus te volgen om zo zelf te leren hoe je dit heerlijke eten maakt. Enkele bekende en goed aangeschreven kookscholen zijn:

Vy’s market restaurant and cooking school

Green Bamboo cooking school and café

Gioan Cookery school

106 Nguyen Thai Hoc Street, Hoi An, Vietnam

21 Truong Minh Hung street- Cam An ward

95 Bach Dang street, Riverside, Hoi An

Vietnamese kookcursus in Hoi An

Toeristen aan het werk in de keuken. Foto: Stephen Ridgeway

Een kookcursus bestaat meestal uit een bezoek aan de lokale markt om ingrediënten te kopen waarna je met je mede chefs de keuken induikt om een heerlijke maaltijd te maken. Zorg ervoor dat je een cursus kiest waar de klassen niet te groot zijn zodat er genoeg individuele aandacht is.

Ga op pad met de fiets

Fietsen zijn over het algemeen te huur bij elk hotel of bij een van de vele aanbieders in de oude stad. De oude stad is het best te bekijken per benenwagen, maar de omliggende plattelandsgebieden maken het een zeer interessante dagbesteding om te gaan fietsen. Zorg dat je een kaart meeneemt of ga op pad met een georganiseerde fietstour.

Een leuke dagbesteding is om te gaan fietsen op Cam Kim eiland. Eenmaal op het eiland kun je hier heerlijk fietsen. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan op het eiland wat het een erg leuke attractie maakt. De bewoners van Cam Kim staan bekend om hun houtsnijwerk en je kunt dit hier voor een goede prijs kopen.

De veerboot naar het eiland vertrekt van de bootstop aan de Bach Dang kade. Je kunt sinds kort ook gebruik maken van de nieuwe Cam Kim brug zodat je niet meer hoeft te wachten tot de veerboot genoeg passagiers heeft voor hij vertrekt. 

Een veerpont in Hoi An

Volle bak

Kleding laten maken

Je zal er vast wel eens van gehoord hebben. Maatkleding laten maken in Vietnam zou goedkoop en van uitstekende kwaliteit zijn. En laat nu net Hoi An beroemd zijn door haar grote aanbod aan uitstekende kleermakers. Maar wat als je door jan en alleman benaderd wordt met het verhaal dat zij je wel naar de beste kleermaker van de stad kunnen brengen? Terecht dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

In Vietnam kan iedereen commissie voor alles krijgen. En zeker gaat dit op in de kleermakers scene van Hoi An. Hotel personeel, taxi chauffeurs, tour gidsen en nog veel meer mensen kunnen commissie krijgen als ze jouw als toerist naar een bepaalde kleermaker brengen. Het is dus niet verwonderlijk dat de kleermakers deze kosten weer doorberekenen in de prijs waardoor je uiteindelijk teveel betaalt. Veel van deze kleermakers zijn niet meer dan een showroom en besteden het eigenlijke kleermaken uit aan een fabriek. Hierdoor gaat er een stuk kwaliteitscontrole verloren die net het verschil kan maken tussen een fantastisch maatpak en een middelmatige.

Gelukkig doen de beste kleermakers niet mee aan dit commissiecircus waardoor je voor je geld juist betere materialen en beter vakmanschap krijgt. Deze gerespecteerde kleermakers hebben hun eigen workshops en hebben jaren ervaring in combinatie met uitstekende klanten service.

Kleermakers met een eigen fabriek:

 • Ba Be
 • Yaly
 • A Dong Silk
 • Kimmy

De service en kwaliteit zijn beter bij bovenstaande bedrijven maar het wil niet zeggen dat je niet tevreden bent met de kwaliteit van een andere kleermaker. Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf tevreden bent met het resultaat. Doe dus even wat vergelijkend waren onderzoek voordat je besluit.

Reken op een dag of twee a drie om voldoende tijd te hebben voor het passen en eventueel aanpassingen.

Een excursie naar de My Son Ruïnes

40 kilometer ten zuidwesten van de stad vind je de beroemde ruïnes van My Son. De ruïnes werden opnieuw ontdekt door Franse archeologen in de 19e eeuw en staan inmiddels op de werelderfgoedlijst. Het My Son complex dateert uit de 4e tot 13e eeuw voor christus en is gerelateerd aan de hindoeïstische cultuur uit India. Tegenwoordig is het complex vrij klein nadat er gedurende de oorlog veel bommen op gevallen zijn. My son is te bereiken per brommer en neemt iets meer dan een uur in beslag. Je kunt ook mee met een van de vele tourbussen die vroeg in de ochtend vertrekken. Deze zijn te boeken via je hotel. Het My Son complex is mooi, maar erg klein. Zeker als je later nog van plan bent Angkor wat in Cambodja te bezoeken zou ik aanraden om My Son te laten voor wat het is.

De ruines van My Son

Duiken en snorkelen bij de Cham eilanden

Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je niet ver van Hoi An erg goed snorkelen en duiken. De Cham eilanden voor de kust zijn een waar paradijs vol koraal, tropische vissen en goudgele stranden. Dagtrips zijn populair maar er is ook de mogelijkheid om te overnachten op het grootste eiland. Er zijn een aantal guesthouses en er is de mogelijkheid om op het strand te kamperen. ​

Het duikseizoen begint meestal in maart en loopt tot half oktober. De beste omstandigheden zijn in de maanden juli en augustus. ​

Enkele duikscholen die snorkel en duik trips verzorgen:​

Cham Island diving center

Rainbow divers

Dit duikcentrum verzorgt op maat gemaakte duiktrips naar de Cham eilanden. Ook kun je hier je padi certificaat halen. Je kunt de tours boeken bij de Cham Island dive bar.

88 Nguyen Thai Hoc, Hoi An

Het eerste duikcenrum van Hoi An en met meerdere duikscholen in Vietnam een van de bekendste. Je kunt hier je PADI halen en ze verzorgen op maat gemaakte duik tours. 

39, Tran Hung dao


Het Full Moon Festival in Hoi An bijwonen

Het full moon festival in Hoi An

Elke 14e dag van de Maan Maand ( Lunar Calendar ) vind in Hoi An het Full Moon Festival plaats. Een jarenlange traditie waarbij in heel Hoi An de elektriciteit wordt afgesloten, het verkeer wordt afgesloten en de hele stad veranderd in een sprookje. Overal zie je de prachtige lichtjes van lampionnen, kaarsen en verlichte pagodes.

Voor de Vietnamezen is dit de avond om hun voorouders te de eer te bewijzen. Je ziet de mensen voedsel, bloemen en wierrook offeren bij speciaal ingerichte altaars in de huizen. Een ritueel dat je ook ziet tijdens TET, het belangrijkste festival van Vietnam.

Als bezoeker zijn er een aantal activiteiten erg de moeite waard. Zo zijn de tempels en pagodes in de stad vol met mensen die een gebed komen doen. Een erg interessant schouwspel. Misschien wel het meest in het oog springende zijn de duizenden drijvende lampionnen in het water van de Thu Bon rivier. Je kunt er aan de kade ook een aantal kopen om uit te laten varen. Volgens de verkopers brengt dit geluk en voorspoed.

Wil je het prachtig verlichte Hoi An vanaf het water bekijken dan kun je een sampantochtje maken. De kosten zijn rond de 150.000 Dong afhankelijk van je onderhandelingsvaardigheden. Je hoeft geen moeite te doen er één te vinden. Je wordt vanzelf wel aangesproken door de aanbieders.

Moon festival

Foto via Flickr

Het Full Moon Festival trekt zoals te verwachten enorme hoeveelheden toeristen naar het oude centrum van Hoi An. Ik kan mij voorstellen dat je na een wandeling door de drukte je ook even terug wilt trekken. Een goede plek om nog steeds een mooi uitzicht over het bijzonder verlichte stadje te hebben is door de brug Cau An Hoi over te gaan naar de straat Nguyen Phuc Chu. Daar vind je leuke barretjes en restaurants om even rustig te kunnen zitten en van het mooie uitzicht te genieten.

Het festival begint rond het vallen van de avond en duurt meestal tot 10 – 11. Omdat je waarschijnlijk geen maankalender hebt volgt hieronder de data voor het Full Moon Festival in 2018.

30 januari, 1 maart, 30 maart. 29 april, 28 mei, 27 juni, 26 juli, 24 augustus, 23 september, 22 oktober, 21 november, 20 december.


Stranden

Niet ver van Hoi An wordt je afhankelijk van het seizoen beloond met twee heerlijke stranden. je fietst er vanuit de stad zo heen maar er zijn ook een aantal prima resorts die direct aan het strand liggen. ​Voor meer informatie lees ook even mijn blog over de mooiste stranden van Hoi An en de Cham eilanden.

An Bang beach

Op slechts 4 kilometer van het oude stadscentrum vind je het prachtige An Bang strand. Palmbomen, wit zand en de bekende parasols maken dit strand tot een paradijs. Er zijn enkele goede strandtenten waar je kunt eten. Dit is het beste strand rond Hoi An en is een stuk rustiger dan het nabijgelegen Cua Dai strand. Je kunt het An Bang strand gemakkelijk bereiken per fiets of brommer.

An Bang beach vlakbij de oude stad van Hoi An

Cua Dai beach

Zuidelijk van het An Bang strand ligt het veel drukkere Cua Dai strand. Cua Dai is een prima strand om even te zwemmen, maar het kan behoorlijk druk worden en de verkopers staan bekend om hun agressieve benadering wat erg vervelend kan zijn. Voor een relaxtere ervaring ga je naar het noordelijker gelegen An Bang strand. Erosie heeft het strand ook lelijk te pakken gehad en als het doorzet zou dit strand in de toekomst wel eens volledig kunnen verdwijnen. 

hoi an cua dai

Eten en drinken in Hoi An

Het is niet moeilijk om goede restaurants te vinden en het oude centrum is dan ook afgeladen met kwaliteit restaurants, Het eten hier wordt onder het beste wat Vietnam te bieden heeft geschaard.Het leukste is om lekker rond te slenteren door het oude centrum en je neus te volgen. Hieronder zie je enkele populaire restaurants maar er zijn er teveel om op te noemen. 

Nu Eatery

Minh Hien

Ho Lo Quan

Red Dragon

Fusion

10A Nguyen Thi Minh Khai​

Vegetarisch Vietnamees

50 Tran Cao Van​

Vietnamees

20 Tran Cao Van​

Vietnamees

​332 Cua Dai

Nachtleven

Hoi An heeft geen uitbundig nachtleven zoals in Nha Trang of Ho Chi Minh City. De meeste restaurants langs de rivier hebben ook bar service en zijn dus een prima plek om te genieten van een cocktail of een biertje.

Enkele populaire bars

 • Dice bar
 • Q bar
 • Tiger Tiger
 • Why Not bar

Hotel tips

Hoang Trinh Hotel

hoang trinh hotel

Een uitstekend budget hotel. Het is centraal gelegen op loopafstand van de Japanse brug. Er kunnen fietsen gehuurd worden en het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam.

Villa Orchid Garden RiverSide

Villa Orchid Garden in Hoi An

Met een prachtig uitzicht over de rivier, een gunstige ligging en prijs is dit hotel een echte aanrader. In het restaurant serveren ze heerlijk eten en de wijnliefhebber heeft hier een ruime keuze.

 Voor meer hotel tips lees de uitgebreide Hoi An Hotelgids met daarin de beste hotels in elke prijsklasse.

Kaart van Hoi An en de omgeving

Bestemmingen in de buurt van Hoi An


Leave a Comment: