Hoi An – Tips en bezienswaardigheden ( 2024 )

Iedereen die door Vietnam reist, zal vroeg of laat arriveren in Hoi An. Deze werelderfgoed plaats is de ultieme combinatie van architectuur, geschiedenis, strand en voortreffelijk eten.

Hoi An was van de 16e tot de 18e eeuw een belangrijke havenstad en trok vele handelaars vanuit China, Japan en Europa. Deze handelaars hebben allemaal hun stempel gedrukt op de architectuur.

De oude straatjes van Hoi An staan vol met Chinese pagodes, Japanse handelshuizen, prachtige warenhuizen en Franse huisjes en winkelpanden.

Door het dichtslibben van de Thu Bon rivier in de 19e eeuw werd de stad afgesloten van de handelsroute wat ervoor gezorgd heeft dat Hoi An niet meegegaan is in de industriële ontwikkeling.

Door het uitblijven van alle negatieve effecten die deze ontwikkeling ongetwijfeld met zich meegebracht zou hebben is Hoi An als het ware stil in de tijd blijven staan wat het tot zo’n bijzondere toeristische bezienswaardigheid gemaakt heeft.

En het is niet enkel het oude centrum dat de bezoeker in extase laat. Ook de omgeving rond Hoi An is prachtig. De nabijgelegen Cham eilanden, de verschillende stranden, en het indrukwekkende platteland kunnen de bezoeker hier makkelijk een week zoet houden.

Video

Ligging klimaat en beste reistijd

Hoi An ligt in Centraal-Vietnam vlakbij de oude keizerlijke hoofdstad Hue en de moderne grote stad Da Nang. Andere trekpleisters in deze regio zijn Phong Nha vanwege de verbluffend mooie natuur en de relaxte badplaats Quy Nhon met haar mooie stranden.

De beste tijd om Hoi An te bezoeken is tussen februari en augustus. Dit is goed nieuws voor families die tijdens de zomervakantie reizen. Je kunt tijdens deze periode optimaal genieten van de stranden en de zon.

Het regenseizoen in Hoi An begint halverwege augustus en duurt tot halverwege januari. En als het regent, dan regent het hard. Erg hard.

Voor meer informatie lees mijn artikel over het klimaat en de beste reistijd voor Vietnam.

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Hoi An

Het sfeervolle oude centrum van Hoi An

Met meer dan 800 historische gebouwen op de UNESCO werelderfgoedlijst, is het oude centrum van Hoi An een grote bezienswaardigheid op zich.

Hier kun je uren door de nauwe straatjes lopen en genieten van alle prachtige architectuur, de goede koffietentjes en de voortreffelijke restaurants.

Zeker tijdens het hoogseizoen kan het erg druk zijn in Hoi An wat wel een beetje van de charme weg kan nemen voor sommige toeristen.

Video van het centrum

Maak een stadswandeling

Het is aan te raden om een dag in te plannen om Hoi An te voet te verkennen.

Voordat je op pad gaat moet je een entreebewijs kopen waarmee je de gebouwen binnen kunt gaan. Het ticket geeft toegang tot een groot aantal oude huizen, winkels, musea en fabriekjes. De opbrengsten worden gebruikt voor renovatiedoeleinden.

Een goed beginpunt voor de wandelroute is de centrale markt ( Cho Hoi An ).

Loop in deze volgorde

 • Het Museum of Trade Ceramics
 • Het Tan Ky Huis
 • De Japanse overdekte brug
 • Het Museum of Sa Huynh Culture
 • Het Kanton gemeenschapshuis
stadswandeling-hoi-an

Mooie gebouwen en voldoende restaurants en cafe's tijdens de stadswandeling.

De mooie stranden

Niet ver van Hoi An wordt je afhankelijk van het seizoen beloond met twee heerlijke stranden.

Je fietst er vanuit de stad zo heen maar er zijn ook een aantal prima resorts die direct aan het strand liggen.

Voor meer informatie lees ook even mijn blog over de mooiste stranden van Hoi An en de Cham eilanden.

An Bang Beach

Op slechts 4 kilometer van Hoi An centrum vind je het prachtige An Bang strand. Palmbomen, wit zand en de bekende parasols maken dit strand tot een paradijs. Er zijn enkele goede strandtenten waar je kunt eten.

an-bang-beach-hoi-an

An Bang Beach is waar je moet zijn...

Cua Dai Beach

Zuidelijk van het An Bang strand ligt het veel drukkere Cua Dai strand. Cua Dai is een prima strand om even te zwemmen, maar het kan behoorlijk druk worden en de verkopers staan bekend om hun agressieve benadering wat erg vervelend kan zijn.

hoi an cua dai

Erosie heeft het strand ook lelijk te pakken gehad en als het doorzet zou dit strand in de toekomst wel eens volledig kunnen verdwijnen.

Duiken en snorkelen bij de Cham eilanden

Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je niet ver van Hoi An erg goed snorkelen en duiken.

Het Cham Island voor de kust van Hoi An is een waar paradijs vol koraal, tropische vissen en goudgele stranden. Dagtrips zijn populair maar er is ook de mogelijkheid om te overnachten op het grootste eiland.

Er zijn een aantal guesthouses en er is de mogelijkheid om op het strand te kamperen.

Het duikseizoen begint meestal in maart en loopt tot half oktober. De beste omstandigheden zijn in de maanden juli en augustus.

We verzorgen graag een dag snorkelen of duiken als we je rondreis door Vietnam samen stellen.

Fantastisch fietsen in Hoi An

Het platteland rond Hoi An is uitstekend op de fiets te verkennen. Dit moet je zeker een dag of halve dag gaan doen. Bijvoorbeeld een tocht over het Cam Kim eiland of andere kleine eilandjes in de Thu Bon rivier. 

Onze fietstour rond Hoi An heeft gegarandeerd de beste route. 

Het leuke aan fietsen in Hoi An is dat het oude centrum grotendeels auto en brommer vrij gemaakt is. Een unieke aangelegenheid in het land waar de brommers maar blijven razen. Daarnaast zijn de paden op het platteland en buiten het stadje vrij rustig en veilig genoeg om heerlijk lange fietstochten te maken.

Fietsen in Hoi An is leuk

Spring op de fiets!

Meer bezienswaardigheden en activiteiten in Hoi An

Naast het bekijken van het oude historische centrum van Hoi An en de nabijgelegen stranden hoef je je verder niet te vervelen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden en activiteiten die je nog wel een aantal dagen bezig kunnen houden.

Bezoek de Hoi An Night Market

De gezellige night market is te vinden op het An Hoi Islet aan de overkant van het oude centrum. Het is een leuke plek om wat te slenteren en te genieten van de verschillende snacks die er in kraampjes worden verkocht. 

De straat is prachtig verlicht en versierd door honderden kleurrijke lantaren. Elke avond is het een komen en gaan van toeristen en locals. 

Night market

Het Tan Ky House

Het beroemdste traditionele pand in Hoi An. Het huis is gebouwd rond een binnenplaats en is een mengsel van Japanse, Vietnamese en Chinese bouwstijlen.

Het Tan Ky huis werd door meerdere generaties van een handelsfamilie bewoond en diende ook deels als opslagplaats voor de handelswaar.

Deze opslagplaats is nog steeds in de originele staat evenals grote delen van de buitenkant bestaande uit tegels en bakstenen. De prachtige binnenplaats moet je ook zeker even bekijken.

Het Tan Ky huis is te vinden op nummer 101 in de straat Nguyen Thai Hoc

De Japanse overdekte brug

Deze opvallende brug in Hoi An is gebouwd in 1593 door de Japanse handelsgemeenschap om de Japanse en de Chinese wijken met elkaar te verbinden. Het is één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Hoi An.

hoi an japanse brug

De brug was gebouwd als loopbrug maar de Fransen hebben de brug later omgebouwd voor grotere vervoersmiddelen. In de jaren 80 is de brug teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

De My Son Ruïnes

40 kilometer ten zuidwesten van Hoi An vind je de ruïnes van My Son. De ruïnes werden opnieuw ontdekt door Franse archeologen in de 19e eeuw en staan inmiddels op de werelderfgoedlijst.

Het My Son Sanctuary dateert uit de 4e tot 13e eeuw voor christus en is gerelateerd aan de hindoeïstische cultuur uit India. Tegenwoordig is het complex vrij klein nadat er gedurende de oorlog veel bommen op gevallen zijn.

My Son

My Son is vanuit Hoi An te bereiken per brommer, bus of taxi en neemt iets meer dan een uur in beslag. Je kunt ook mee met een van de vele tourbussen die vroeg in de ochtend vertrekken.

Doe een kookcursus

Vietnam heeft een voortreffelijke keuken en in Hoi An is de kwaliteit van de restaurants ongeëvenaard.

Een leuke dagbesteding is door een kookcursus te volgen om zo zelf te leren hoe je dit heerlijke eten maakt.

Vietnamese kookcursus in Hoi An

Toeristen aan het werk in de keuken. Foto: Stephen Ridgeway

Een kookcursus in Hoi An bestaat meestal uit een bezoek aan de lokale markt om ingrediënten te kopen waarna je met je mede chefs de keuken induikt om een heerlijke maaltijd te maken.

Het Full Moon Festival

Elke 14e dag van de Maan Maand ( Lunar Calendar ) vind in Hoi An het Full Moon Festival plaats. Een jarenlange traditie waarbij in heel Hoi An de elektriciteit en het verkeer wordt afgesloten en de hele stad veranderd in een sprookje.

Overal zie je de prachtige lichtjes van lampionnen, kaarsen en verlichte pagodes.

Het full moon festival in Hoi An

Voor de Vietnamezen is dit de avond om hun voorouders te de eer te bewijzen. Je ziet de mensen voedsel, bloemen en wierrook offeren bij speciaal ingerichte altaars in de huizen. Een ritueel dat je ook ziet tijdens TET, het belangrijkste festival van Vietnam.

Als bezoeker zijn er een aantal activiteiten erg de moeite waard. Zo zijn de tempels en pagodes in de stad vol met mensen die een gebed komen doen.

Moon festival

Foto via Flickr

Misschien wel het meest in het oog springende zijn de duizenden drijvende lampionnen in het water van de Thu Bon rivier. Je kunt er aan de kade ook een aantal kopen om uit te laten varen. Volgens de verkopers brengt dit geluk en voorspoed.

Het festival begint rond het vallen van de avond en duurt meestal tot 22.00 of 23.00.

Omdat je waarschijnlijk geen maankalender hebt volgt hieronder de data voor het Full Moon Festival.

Full Moon Festival 2023

24 januari 

23 februari 

23 maart 

22 april 

21 mei

19 juni

19 juli

17 augustus 

16 september 

16 oktober 

14 november 

14 december 

Maatkleding laten maken

Je zal er vast wel eens van gehoord hebben. Maatkleding laten maken in Vietnam zou goedkoop en van uitstekende kwaliteit zijn.

En laat nu net Hoi An beroemd zijn door haar grote aanbod aan uitstekende kleermakers. Maar wat als je door jan en alleman benaderd wordt met het verhaal dat zij je wel naar de beste kleermaker van de stad kunnen brengen? Terecht dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

In Vietnam kan iedereen commissie voor alles krijgen. En zeker gaat dit op in de kleermakers scene van Hoi An. Hotel personeel, taxi chauffeurs, tour gidsen en nog veel meer mensen kunnen commissie krijgen als ze jouw als toerist naar een bepaalde kleermaker brengen.

Het is dus niet verwonderlijk dat de kleermakers deze kosten weer doorberekenen in de prijs waardoor je uiteindelijk teveel betaalt. Veel van deze kleermakers zijn niet meer dan een showroom en besteden het eigenlijke kleermaken uit aan een fabriek.

Kleermaker in Hoi An

Hierdoor gaat er een stuk kwaliteitscontrole verloren die net het verschil kan maken tussen een fantastisch maatpak of een middelmatige.

Gelukkig doen de beste kleermakers niet mee aan dit commissiecircus waardoor je voor je geld juist betere materialen en beter vakmanschap krijgt.

Deze gerespecteerde kleermakers hebben hun eigen workshops en hebben jaren ervaring in combinatie met uitstekende klanten service.

Kleermakers met een eigen fabriek:

 • Ba Be
 • Yaly
 • A Dong Silk
 • Kimmy

Reken op twee of drie dagen om voldoende tijd te hebben voor het passen en eventueel aanpassingen.

Eten en drinken in Hoi An

Het is niet moeilijk om goede restaurants te vinden en het oude centrum van Hoi An is dan ook afgeladen met kwaliteit restaurants, Het eten hier wordt onder het beste wat Vietnam te bieden heeft geschaard.

Het leukste is om lekker rond te slenteren door het oude centrum en je neus te volgen. Hieronder zie je enkele populaire restaurants in Hoi An maar er zijn er teveel om op te noemen.

 • Nu Eatery
 • Minh Hien
 • Ho Lo Quan
 • Red Dragon

Nachtleven

Hoi An heeft geen uitbundig nachtleven zoals in Nha Trang of Ho Chi Minh City. De meeste restaurants langs de rivier hebben ook bar service en zijn dus een prima plek om te genieten van een cocktail of een biertje.

Enkele populaire bars:

 • Dice bar
 • Q bar
 • Tiger Tiger
 • Why Not bar

Hotels

In en om Hoi An puilt het werkelijk uit van de hotels, resorts en homestays. Ik heb een gids samengesteld met informatie over de verschillende gebieden en waar je het leukste kunt verblijven. Zie hier een overzicht met Hotels in Hoi An in verschillende prijsklasse.

Hoe je er komt

Hoi An is perfect verbonden met alle belangrijke plaatsen in Vietnam. Waar je ook vandaan komt, bussen, treinen en binnenlandse vluchten zorgen ervoor dat je er snel kunt komen.

Het vliegveld van Da Nang ligt op slechts 30 kilometer van Hoi An en is verbonden met zo'n beetje alle andere vliegvelden van het land.Met de taxi ben je in 40 minuten in Hoi An.

Kom je uit Hue spring dan achterop bij een Easy Rider en ga over de beroemde Hai Van Pass om het laatste deel langs de mooie kustweg tussen Da Nang en Hoi An te gaan.

Noteer deze tour

Spring achterop bij onze Easy Riders voor een onvergetelijke motortour die je in een dag van Hue naar Hoi An brengt.

Vanuit Phong Nha kun je een bus nemen naar Hoi An wat totaal zo'n 6 uur in beslag neemt.

Het alternatief is met de trein van het nabijgelegen Dong Hoi naar Da Nang en het laatste stukje met de taxi. Erg leuk want je pakt zo een van de mooiste trajecten mee van het land.

Kaart

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.