Hoi An | Tips en bezienswaardigheden


Hoi An

Iedereen die door Vietnam reist, zal vroeg of laat arriveren in Hoi An. Deze werelderfgoed plaats is de ultieme combinatie van architectuur, geschiedenis, strand en voortreffelijk eten. 

Hoi An was van de 16e tot de 18e eeuw een belangrijke havenstad en trok vele handelaars vanuit China, Japan en Europa. Deze handelaars hebben allemaal hun stempel gedrukt op de architectuur. 

De oude straatjes van Hoi An staan vol met Chinese pagodes, Japanse handelshuizen, prachtige warenhuizen en Franse huisjes en winkelpanden.

Door het dichtslibben van de Thu Bon rivier in de 19e eeuw werd de stad afgesloten van de handelsroute wat ervoor gezorgd heeft dat Hoi An niet meegegaan is in de industriële ontwikkeling.

Door het uitblijven van alle negatieve effecten die deze ontwikkeling ongetwijfeld met zich meegebracht zou hebben is Hoi An als het ware stil in de tijd blijven staan wat het tot zo’n bijzondere toeristische bezienswaardigheid gemaakt heeft.

En het is niet enkel het oude centrum dat de bezoeker in extase laat. Ook de omgeving rond Hoi An is prachtig. De nabijgelegen Cham eilanden, de verschillende stranden, en het indrukwekkende platteland kunnen de bezoeker hier makkelijk een week zoet houden. 

Klimaat en de beste reistijd

Hoi An heeft een tropisch klimaat en heeft het hele jaar door hoge temperaturen.

De beste tijd om Hoi An te bezoeken is tussen februari en augustus.  Dit is goed nieuws voor families die tijdens de zomervakantie reizen. Je kunt tijdens deze periode optimaal genieten van de stranden en de zon.

Het regenseizoen in Hoi An begint halverwege augustus en duurt tot halverwege januari. En als het regent, dan regent het hard. Erg hard. 

Voor meer informatie lees mijn artikel over het klimaat en de beste reistijd voor Vietnam

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Hoi An

Hoe kom je in Hoi An?

Hoi An is perfect verbonden met alle belangrijke plaatsen in Vietnam. Waar je ook vandaan komt, bussen, treinen en binnenlandse vluchten zorgen ervoor dat je er snel kunt komen.

Hieronder lees je hoe je in Hoi An komt vanuit de meest voor de hand liggende plaatsen. 

Vliegen op Da Nang

Het vliegveld van Da Nang ligt op slechts 30 kilometer van Hoi An en is verbonden met zo'n beetje alle andere vliegvelden van het land.

Tickets zijn over het algemeen erg gunstig geprijsd en een enkeltje kost je in de meeste gevallen niet meer dan 50 euro.

Met de taxi ben je in 40 minuten in Hoi An.

Vanuit Hue

De goedkoopste manier om van Hue in Hoi An te geraken is per bus.

Echter veel leuker is om van deze afstand een speciale activiteit op zich te maken.

Zo kun je door het mooie Bach Ma National park gaan, over de beroemde Hai Van Pass om het laatste deel langs de mooie kustweg tussen Da Nang en Hoi An te gaan. 

Noteer deze tour

Spring achterop bij onze Easy Riders voor een onvergetelijke motortour die je in een dag van Hue naar Hoi An brenght.

Vanuit Phong Nha

Doe dit als je Hue overslaat. Je kunt vanuit Phong Nha de bus nemen naar Hoi An wat totaal zo'n 6 uur in beslag neemt. 

Het alternatief is met de trein van het nabijgelegen Dong Hoi naar Da Nang en het laatste stukje met de taxi. Erg leuk want je pakt zo een van de mooiste trajecten mee van het land.

Vanuit de Dalat of Nha Trang regio

Vietnam airlines heeft verbindingen van Dalat naar Da Nang en is naar mijn mening de beste optie. Bussen hebben altijd een stopover in Nha Trang en je bent een hele nacht onderweg. 

Langer de tijd? Overweeg dan ook eens om te stoppen in het heerlijke Quy Nhon. Deze relaxte badplaats ligt precies tussen Nha Trang en Hoi An in.

Bezienswaardigheden in Hoi An

Met meer dan 800 historische gebouwen op de UNESCO werelderfgoedlijst, is het oude centrum van Hoi An een grote bezienswaardigheid op zich.

hoi-an-vietnam

Tijd om in de bezienswaardigheden van Hoi An te duiken?

Hoi An Ancient Town - Het oude stadscentrum

Dit is Azië op haar best en zonder twijfel het meest sfeervolle oude stadscentrum in Vietnam.

Hier kun je uren door de nauwe straatjes lopen en genieten van alle prachtige architectuur, de goede koffietentjes en de voortreffelijke restaurants.

Zeker tijdens het hoogseizoen kan het erg druk zijn in Hoi An wat wel een beetje van de charme weg kan nemen voor sommige toeristen.

Tip

                               Wil je de drukte voorkomen, sta dan vroeg op voor een wandeling. Niets is zo mooi als Hoi An tot leven te zien komen en door de bijna lege straten te lopen.

Het Tan Ky huis

Het beroemdste traditionele pand in Hoi An. Het huis is gebouwd rond een binnenplaats en is een mengsel van Japanse, Vietnamese en Chinese bouwstijlen.

Het Tan Ky huis werd door meerdere generaties van een handelsfamilie bewoond en diende ook deels als opslagplaats voor de handelswaar.

Deze opslagplaats is nog steeds in de originele staat evenals grote delen van de buitenkant bestaande uit tegels en bakstenen. De prachtige binnenplaats moet je ook zeker even bekijken.

Het Tan Ky huis is te vinden op nummer 101 in de straat Nguyen Thai Hoc. Voor een uitgebreide omschrijving lees verder op de website van Lonely Planet. 

De Japanse overdekte brug

Deze opvallende brug in Hoi An is gebouwd in 1593 door de Japanse handelsgemeenschap om de Japanse en de Chinese wijken met elkaar te verbinden. Het is één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Hoi An.

De brug was gebouwd als loopbrug maar de Fransen hebben de brug later omgebouwd voor grotere vervoersmiddelen. In de jaren 80 is de brug teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

hoi an japanse brug

De My Son Ruïnes

40 kilometer ten zuidwesten van Hoi An vind je de ruïnes van My Son. De ruïnes werden opnieuw ontdekt door Franse archeologen in de 19e eeuw en staan inmiddels op de werelderfgoedlijst.

Het My Son Sanctuary dateert uit de 4e tot 13e eeuw voor christus en is gerelateerd aan de hindoeïstische cultuur uit India. Tegenwoordig is het complex vrij klein nadat er gedurende de oorlog veel bommen op gevallen zijn. 

My Son is vanuit Hoi An te bereiken per brommer, bus of taxi en neemt iets meer dan een uur in beslag. Je kunt ook mee met een van de vele tourbussen die vroeg in de ochtend vertrekken. Deze zijn te boeken via je hotel. 

Wat te doen in Hoi An? 6 leuke tips

Naast het bekijken van het oude historische centrum van Hoi An hoef je je verder niet te vervelen. Er zijn genoeg activiteiten die je nog wel een aantal dagen bezig kunnen houden.  

1. Maak een stadswandeling

Het is aan te raden om een dag in te plannen om Hoi An te voet te verkennen. 

Voordat je op pad gaat moet je een entreebewijs kopen waarmee je de gebouwen binnen kunt gaan. Het ticket geeft toegang tot een groot aantal oude huizen, winkels, musea en fabriekjes. De opbrengsten worden gebruikt voor renovatiedoeleinden.

Een goed beginpunt voor de wandelroute is de centrale markt ( Cho Hoi An ).

Loop in deze volgorde

 • Het Museum of Trade Ceramics
 • Het Tan Ky Huis
 • De Japanse overdekte brug
 • Het Museum of Sa Huynh Culture
 • Het Kanton gemeenschapshuis
stadswandeling-hoi-an

Mooie gebouwen en voldoende restaurants en cafe's tijdens de stadswandeling.

2. Doe een kookcursus

Vietnam heeft een voortreffelijke keuken en in Hoi An is de kwaliteit van de restaurants ongeëvenaard.

Een leuke dagbesteding is door een kookcursus te volgen om zo zelf te leren hoe je dit heerlijke eten maakt. Enkele bekende en goed aangeschreven kookscholen zijn:

 • Vy's market restaurant and cooking school
 • Green Bamboo cooking school en cafe
 • Gioan Cookery school
Vietnamese kookcursus in Hoi An

Toeristen aan het werk in de keuken. Foto: Stephen Ridgeway

Een kookcursus in Hoi An bestaat meestal uit een bezoek aan de lokale markt om ingrediënten te kopen waarna je met je mede chefs de keuken induikt om een heerlijke maaltijd te maken.

3. Ga op pad met de fiets

Fietsen zijn over het algemeen te huur bij elk hotel of bij een van de vele aanbieders in de oude stad. De oude stad is het best te bekijken per benenwagen, maar de omliggende plattelandsgebieden maken het een zeer interessante dagbesteding om te gaan fietsen. 

Een leuke dagbesteding is om te gaan fietsen op Cam Kim eiland. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan op het eiland. De bewoners van Cam Kim Island staan bekend om hun houtsnijwerk en je kunt dit hier voor een goede prijs kopen. Bekijk de website van Rusty Compass voor meer informatie over het eiland.

De veerboot naar het eiland vertrekt van de bootstop aan de Bach Dang kade maar je kunt ook direct naar het eiland fietsen over de gelijknamige Cam Kim brug. 

Gewoon heel erg leuk...

Een fietstocht rond Hoi An is vaak onderdeel van onze individuele rondreizen op maat door Vietnam. Tijdens deze tour laat je het toeristische centrum ver achter je en ontdek je het echte Vietnamese plattelandsleven.

Een veerpont in Hoi An

Volle bak

  4. Laat kleding op maat maken

  Je zal er vast wel eens van gehoord hebben. Maatkleding laten maken in Vietnam zou goedkoop en van uitstekende kwaliteit zijn.

  En laat nu net Hoi An beroemd zijn door haar grote aanbod aan uitstekende kleermakers. Maar wat als je door jan en alleman benaderd wordt met het verhaal dat zij je wel naar de beste kleermaker van de stad kunnen brengen? Terecht dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

  In Vietnam kan iedereen commissie voor alles krijgen. En zeker gaat dit op in de kleermakers scene van Hoi An. Hotel personeel, taxi chauffeurs, tour gidsen en nog veel meer mensen kunnen commissie krijgen als ze jouw als toerist naar een bepaalde kleermaker brengen.

  Het is dus niet verwonderlijk dat de kleermakers deze kosten weer doorberekenen in de prijs waardoor je uiteindelijk teveel betaalt. Veel van deze kleermakers zijn niet meer dan een showroom en besteden het eigenlijke kleermaken uit aan een fabriek.

  Hierdoor gaat er een stuk kwaliteitscontrole verloren die net het verschil kan maken tussen een fantastisch maatpak of een middelmatige.

  Gelukkig doen de beste kleermakers niet mee aan dit commissiecircus waardoor je voor je geld juist betere materialen en beter vakmanschap krijgt.

  Deze gerespecteerde kleermakers hebben hun eigen workshops en hebben jaren ervaring in combinatie met uitstekende klanten service.

  Kleermakers met een eigen fabriek:

 • Ba Be
 • Yaly
 • A Dong Silk
 • Kimmy

Reken op twee of drie dagen om voldoende tijd te hebben voor het passen en eventueel aanpassingen.

5. Duiken en snorkelen bij de Cham eilanden

Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je niet ver van Hoi An erg goed snorkelen en duiken.

Het Cham Island voor de kust van Hoi An is een waar paradijs vol koraal, tropische vissen en goudgele stranden. Dagtrips zijn populair maar er is ook de mogelijkheid om te overnachten op het grootste eiland.

Er zijn een aantal guesthouses en er is de mogelijkheid om op het strand te kamperen. 

Het duikseizoen begint meestal in maart en loopt tot half oktober. De beste omstandigheden zijn in de maanden juli en augustus. 

We verzorgen graag een dag snorkelen of duiken als we je rondreis door Vietnam samen stellen.

6. Het Full Moon Festival in Hoi An bijwonen

Het full moon festival in Hoi An

Elke 14e dag van de Maan Maand ( Lunar Calendar ) vind in Hoi An het Full Moon Festival plaats. Een jarenlange traditie waarbij in heel Hoi An de elektriciteit en het verkeer wordt afgesloten en de hele stad veranderd in een sprookje.

Overal zie je de prachtige lichtjes van lampionnen, kaarsen en verlichte pagodes.

Voor de Vietnamezen is dit de avond om hun voorouders te de eer te bewijzen. Je ziet de mensen voedsel, bloemen en wierrook offeren bij speciaal ingerichte altaars in de huizen. Een ritueel dat je ook ziet tijdens TET, het belangrijkste festival van Vietnam.

Als bezoeker zijn er een aantal activiteiten erg de moeite waard. Zo zijn de tempels en pagodes in de stad vol met mensen die een gebed komen doen.

Een erg interessant schouwspel. Misschien wel het meest in het oog springende zijn de duizenden drijvende lampionnen in het water van de Thu Bon rivier. Je kunt er aan de kade ook een aantal kopen om uit te laten varen. Volgens de verkopers brengt dit geluk en voorspoed.

Wil je het prachtig verlichte Hoi An vanaf het water bekijken dan kun je een sampantochtje maken. De kosten zijn rond de 150.000 Dong afhankelijk van je onderhandelingsvaardigheden. 

Moon festival

Foto via Flickr

Het festival begint rond het vallen van de avond en duurt meestal tot 22.00 of 23.00.

Omdat je waarschijnlijk geen maankalender hebt volgt hieronder de data voor het Full Moon Festival in 2021.

Full Moon Festival 2021

26 januari 2021

25 februari 2021

26 maart 2021

25 april 2021

25 mei 2021

23 juni 2021

23 juli 2021

21 augustus 2021

20 september 2021

19 oktober 2021

18 november 2021

17 december 2021

Stranden

Niet ver van Hoi An wordt je afhankelijk van het seizoen beloond met twee heerlijke stranden.

Je fietst er vanuit de stad zo heen maar er zijn ook een aantal prima resorts die direct aan het strand liggen.

Voor meer informatie lees ook even mijn blog over de mooiste stranden van Hoi An en de Cham eilanden.

An Bang beach

Op slechts 4 kilometer van Hoi An centrum vind je het prachtige An Bang strand. Palmbomen, wit zand en de bekende parasols maken dit strand tot een paradijs. Er zijn enkele goede strandtenten waar je kunt eten. 

an-bang-beach-hoi-an

An Bang Beach is waar je moet zijn...

Cua Dai beach

Zuidelijk van het An Bang strand ligt het veel drukkere Cua Dai strand. Cua Dai is een prima strand om even te zwemmen, maar het kan behoorlijk druk worden en de verkopers staan bekend om hun agressieve benadering wat erg vervelend kan zijn.

Erosie heeft het strand ook lelijk te pakken gehad en als het doorzet zou dit strand in de toekomst wel eens volledig kunnen verdwijnen. 

hoi an cua dai

Eten en drinken in Hoi An

Het is niet moeilijk om goede restaurants te vinden en het oude centrum van Hoi An is dan ook afgeladen met kwaliteit restaurants, Het eten hier wordt onder het beste wat Vietnam te bieden heeft geschaard.

Het leukste is om lekker rond te slenteren door het oude centrum en je neus te volgen. Hieronder zie je enkele populaire restaurants in Hoi An maar er zijn er teveel om op te noemen. 

 • Nu Eatery
 • Minh Hien
 • Ho Lo Quan
 • Red Dragon

Nachtleven

Hoi An heeft geen uitbundig nachtleven zoals in Nha Trang of Ho Chi Minh City. De meeste restaurants langs de rivier hebben ook bar service en zijn dus een prima plek om te genieten van een cocktail of een biertje.

Enkele populaire bars...

 • Dice bar
 • Q bar
 • Tiger Tiger
 • Why Not bar

Hotel tips

Hoang Trinh Hotel

hoang trinh hotel

Een uitstekend budget hotel. Het is centraal gelegen op loopafstand van de Japanse brug. Er kunnen fietsen gehuurd worden en het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam.

Villa Orchid Garden RiverSide

Villa Orchid Garden in Hoi An

Met een prachtig uitzicht over de rivier, een gunstige ligging en prijs is dit hotel een echte aanrader. In het restaurant serveren ze heerlijk eten en de wijnliefhebber heeft hier een ruime keuze.

 Voor meer hotel tips lees de uitgebreide Hoi An Hotelgids met daarin de beste hotels in elke prijsklasse.

Kaart van Hoi An

Meer toffe bestemmingen...

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Laten we samen jouw mooiste reis ooit samenstellen...