Dalat | Tips, bezienswaardigheden en wat te doen


Dalat was voorheen een toevluchtsoord voor Franse kolonisten die de hitte van de laaglanden ontsnapten. Tegenwoordig is dit een populaire vakantiebestemming voor Vietnamese en buitenlandse toeristen.

Als je de brommers even wegdenkt waan je je zelf in de Franse Alpen. De palmbomen van de laaglanden worden hier verruild voor eindeloze heuvels vol met naaldbomen.

Naast het vele natuurschoon en de frisse lucht kun je hier ook heerlijk eten. Er wordt zelfs wijn gemaakt in deze regio. Verder kun je in de omgeving prachtig wandelen, watervallen bezoeken en kijken hoe de Vietnamese minderheden in de omgeving leven.

Heb je de tijd om de omgeving rond Dalat te verkennen ga dan op pad met een Easy Rider. Deze motorrijders weten alles over de omgeving en kunnen je een op maat gemaakte tour aanbieden die je niet snel meer zult vergeten.

Ligging en klimaat

Dalat is gelegen in de centrale hooglanden van Vietnam dichtbij toeristische trekpleisters als Mui Ne, Nha Trang en Ho Chi Minh City.

De centrale hooglanden bieden een ervaring die je meeneemt langs minderheden, prachtige vergezichten, natuurparken, watervallen en valleien. En dit alles kan bezichtigd worden zonder dat je het gevoel krijgt dat het overlopen is met toeristen.

Dalat is gelegen op zo’n 1500 meter hoogte wat het een heerlijk klimaat geeft. Hier kun je even ontsnappen van de hitte in de rest van Vietnam. De stad is gedurende het hele jaar goed te bezoeken maar de beste tijd is tussen november en april. Dit is het droge seizoen. De dagen zijn zonnig maar de nachten zijn koud.

Hoe kom je in Dalat

Dalat is te bereiken per vliegtuig ( Vietnam Airlines ) en per bus. Vanuit Mui Ne ( 5 uur ), Nha Trang ( 4 uur ) en Ho Chi Minh City ( 9 uur ). Bus tickets zijn te koop bij elk reisbureau of hotel in de plaats van vertrek.

Op pad met de Easy Riders

Misschien wel een van de leukste activiteiten die je in Vietnam kunt ondernemen is een tocht met een Easy Rider. Deze motorbike gidsen hebben erg veel kennis over de regio en nemen je mee langs de minder toeristische bezienswaardigheden van de centrale hooglanden.

Het is in Dalat niet moeilijk om een Easy Rider tegen het lijf te lopen. Vaak hebben zij een boekje met daarin ervaringen en foto’s van reizigers zodat je een idee krijgt van de kwaliteit van de tours.

De mooiste tocht...

heart

Een van de mooiste motorbike tochten die je kunt maken hier is door vanuit Dalat naar Mui Ne of Nha Trang te gaan. Beide tochten maak je het beste achterop bij een Easy Rider in twee dagen. 

Dalat bezienswaardigheden

Dalat heeft geen tekort aan bezienswaardigheden, maar het is vooral de bergachtige omgeving die interessant is. De bezienswaardigheden in de stad zelf zijn in onze westerse ogen misschien een beetje kitsch, maar mateloos populair bij Vietnamese toeristen. Verrassend Vietnam zet de hoogtepunten voor je op een rij.

Xuan Huongmeer

Dit meer in het centrum van Dalat wordt geflankeerd door een boulevard wat het een uitstekende gelegenheid geeft om een mooie wandeling te maken. Op de noord oever kun je een bezoek brengen aan een bloementuin. Wil je het water op dan kun je waterfietsen huren in de vorm van een zwaan.

Dalatkathedraal

De Fransen hebben in Dalat een mooie kathedraal achtergelaten. Als je een wandeling door Dalat centrum doet dan is een bezoekje aan de kathedraal de moeite waard. Je vind de katherdraal in de straat Tran Phu.

Hang Nga’s crazy house

Nga’s crazy house is een aparte bezienswaardigheid. Dit boomhutachtige bouwwerk is leuk om een bezoek te brengen. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de stad. Je vind het crazy house op 3 Huynh Thuc Khang.

Dalat Vietnam

Uitzicht vanaf het Crazy House

Zomerpaleis van Bao Dai

Dit was het paleis van de laatste Nguyenkeizer, Bao Dai. Hij woonde hier met zijn familie tussen 1938 en 1945. Het paleis is niet de meest indrukwekkende bezienswaardigheid, maar kan goed gecombineerd worden met een dagje rondwandelen. Je vind het paleis op 1 Trieu Viet Vuong.

Dalat spoorwegstation

Het spoorwegstation van Dalat werd gebouwd als replica van het station Deauville in Frankrijk. Hier zie je enkele mooie oude locomotieven en er is de mogelijkheid om een stukje met een locomotief te rijden naar het dorpje Trai Mat. Je vind het station op 1 Quang Trung

Dalat night market

In het centrum van Dalat vind je de centrale markt. Een leuke bezienswaardigheid vooral in de avond als de geuren van al het heerlijke eten je tegemoet komen.

Dalat

Dalat night market

Chicken village

Het chicken village is een minderheden dorp even buiten Dalat. Het is een populaire stop voor tours in de omgeving van Dalat. Het dorp dankt zijn naam aan een groot standbeeld van een kip. Het dorp doet eigenlijk een beetje treurig aan. De inwoners hebben weinig inkomsten en de huizen zijn vervallen. Heb je langer de tijd bezoek dan andere dorpen met behulp van een Easy Rider.

De watervallen in de regio

Goed nieuws voor de liefhebbers van watervallen. Er zijn een aantal indrukwekkende watervallen te bezoeken in de omgeving van Dalat. Vooral tijdens het natte seizoen zijn deze watervallen zeker de moeite van het bezoeken waard.

Datanla waterval

Gemakkelijk te bereiken zo’n 5 km ten zuiden van Dalat vind je de Datanawaterval. De ingang vind je aan de top waarna je langzaam af kunt dalen naar beneden.

Dambri waterval

De dambri waterval is misschien wel de meest indrukwekkende waterval in zuid en midden Vietnam. Om deze waterval te bezoeken zult je helaas wel een stuk moeten reizen vanuit Dalat. De waterval is zo’n 120 km gelegen van de stad. Het water dondert hier zo’n 70 meter naar beneden en is vooral in het natte seizoen erg indrukwekkend.

Pongour waterval

40 km vanuit Dalat vind je de Pongour waterval. Deze waterval is de grootste in de buurt van Dalat en zeker in het natte seizoen erg indrukwekkend. Gezien de afstand raden wij af deze waterval te bezoeken in het droge seizoen aangezien de waterval dan een stuk minder mooi is.

Dalat waterval

Pongour waterval

Elephant Falls

De Elephant Falls is een populaire waterval op een dagtripje rond Dalat. Bijna alle Easy Riders stoppen hier. Leuk is om het pad naar beneden te volgen om vervolgens de rotsen aan de voet van de waterval op te klimmen voor een leuke foto.​

elephant falls waterval

    Eten en drinken

    Dalat heeft een goede selectie van restaurants, maar een echt nachtleven ontbreekt. Voor goedkoop eten ga je naar de centrale avondmarkt waar een keur aan simpele maar lekkere gerechten te koop zijn bij de vele straatstalletjes. Voor goede restaurants kun je vooral terecht in de straatjes rond het Hoa Binh plein. Enkele populaire restaurants onder reizigers zijn:

  • One more cafe ( internationaal ) 77 Hai Ba Trung
  • Artist alley restaurant ( internationaal / Vietnamees) 86 Truong Cong Dinh
  • V Cafe ( internationaal en live muziek ) 1/1 Bui Thi Xuan
  • Tu Anh's Peace Restaurant ( Vietnamees ) 57 Truong Cong Dinh

Hotel tips

Dalat Hotel Du Parc

hotel du parc dalat

Gehuisvest in een prachtig koloniaal gebouw vlakbij de Centrale markt van Dalat. Hier waan je je even in Parijs. Erg leuk omdat je dit soort hotels in de rest van Vietnam niet tegenkomt.

prijs per overnachting v.a €33,-

Dreams Hotel

dreams hotel dalat

Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Het hotel is gunstig gelegen in het centrum van Dalat. vlakbij vind je de centrale markt en vele restaurants en barretjes. Ontbijt is inbegrepen.

Prijs per overnachting v.a €20,-

Kaart van Dalat 

Toffe bestemmingen in de buurt van Dalat

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Laten we samen jouw mooiste reis ooit samenstellen...