Ho Chi Minh City – Tips en bezienswaardigheden ( 2024 )

Zet je schrap! Je bent zojuist geland in Ho Chi Minh City, ook wel bekend als Saigon en oh,oh wat is deze stad bruisend en energiek. 

Mits je weet waar je moet zijn dan maar je bent bij ons in goede handen. Als je klaar bent met deze pagina weet je genoeg om een topervaring te hebben. 

Ho Chi Minh City ontwikkelt zich in een razend tempo en is de economische hoofdstad van Vietnam.

Business is waar het hier om draait en Ho Chi Minh City trekt een enorm aantal jonge ondernemers uit binnen en buitenland aan die het hier hopen te maken. 

Naast de snelle ontwikkeling vind je hier een stad die nog veel trekken heeft van het oude Vietnam. Een wandeling door steegjes en smalle straten laten je het oude Saigon zien waar de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan. 

Ook het gruwelijke verleden van de oorlog heeft een plek in Ho Chi Minh City in de vorm van het indrukwekkende War Remnants Museum.

Vul je dagen met het afgaan van alle bezienswaardigheden, geniet van het nachtleven en maak een paar interessante trips buiten de stad. 

Kennismaking met Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City kwam in handen van de Fransen in 1859 en tijdens een wandeling door de stad kun je nog steeds veel invloeden van die tijd in met name de architectuur terugzien.

Lange tijd was Saigon de hoofdstad van Vietnam tot deze in 1975 in handen kwam van de Noord-Vietnamezen die de naam veranderden naar Ho Chi Minh City.

Ho Chi Minh City ontwikkelt zich razendsnel en de contrasten in de stad zijn groot. Het ene moment sta je cocktails te drinken in een van de luxe skybars en het andere moment zit je op kleine plastic krukjes een kom soep te eten. 

Verder heeft Ho Chi Minh City de beste uitgaansgelegenheden en restaurants van Vietnam en je kunt je hier al etend en drinkend hele dagen vermaken.

De stad is ook uitstekend verbonden met een groot aantal fantastische bestemmingen.

Een aantal must see bestemmingen die in korte tijd te bereiken zijn: 

  • De Mekong Delta 
  • Mui Ne
  • Dalat
  • Phu Quoc

Ook kun je vanuit Ho Chi Minh City verschillende interessante dagtrips maken maar daarover later meer. 

5 dingen die je moet doen in Ho Chi Minh City

Heb je weinig tijd en moet je keuzes maken? De volgende vijf activiteiten kun je makkelijk in twee dagen doen. 

1. Een wandeling door Cho Lon

cho-lon

Een bezoek aan Ho chi Minh City is niet compleet zonder een wandeling door Cho Lon, Saigon's Chinatown.

De wijk is rijk aan een groot aantal mooie pagodes, oude winkelpanden en de bekende Binh Tay markt

2. Vul je maag met streetfood

Schelpen, krab en inktvis in district 4 of Banh Trang Nuong in het park. De stad heeft een ruime keuze aan de beste streetfood gerechten. Het toenemende aanbod aan streetfood tours bewijst dit.

3. Ervaar het verkeer tijdens de avondspits

verkeer in saigon

Spring achterop een Xe Om of huur je eigen scooter en ervaar hoe het is om tijdens de avondspits door het centrum te rijden. Wat vanaf de kant als totale anarchie lijkt, is als je er middenin zit best ok georganiseert. 

4. Zonsondergang vanaf een skybar

ho-chi-minh-city-van-boven

Ho Chi Minh City heeft een groot aantal skybars waarvanaf je de krioelende menigte kunt bekijken onder het genot van een cocktail. Zeker tijdens zonsondergang is dit een machtig schouwspel terwijl de lucht langzaam van kleur veranderd. 

5. Doe een dagtrip buiten de stad

Leer over het indrukwekkende tunnelcomplex van Cu Chi dat gebruikt werdt door de Vietcong tijdens de Vietnam oolog en bezoek de indrukwekkende Cao Dai Tempel. Of wat te denken van een dagtrip naar Ben Tre in de Mekong Delta. 

Ligging, klimaat en beste reistijd

Ho Chi Minh City ligt in het zuiden van Vietnam, 1800km ten zuiden van de hoofdstad Hanoi. Voor veel reizigers is dit de begin of eindbestemming van hun reis.

De internationale luchthaven Tan Son Nhat ligt 6 km ten noorden van het stadscentrum ( aangeduid als district 1 ) en is goed bereikbaar per bus of taxi.

Ho Chi Minh City is eigenlijk het gehele jaar door prima te bezoeken maar de beste reistijd is zonder twijfel tussen december en maart. De temperatuur is dan zeer aangenaam en er valt geen spatje regen.

Het regenseizoen loopt grofweg van juni tot november en is ook een aangename tijd om de stad te bezoeken.

Zeker op bewolkte dagen voelt het niet zo heet aan. De regen komt meestal kort maar hevig aan het einde van de middag.

Ho Chi Minh City bezienswaardigheden

Ho Chi Minh City heeft genoeg bezienswaardigheden om je een aantal dagen bezig te houden. 

Ik zet ze hieronder voor je op een rij. 

Jade emperor pagode

Pagodes zijn in Ho Chi MInh City bijna net zo vaak te vinden als Pho restaurants en de meeste zijn niet echt interessant om te bezoeken. De Jade Emperor pagode is echter één van de fraaiste pagodes en gelegen net buiten het centrum. 

De pagode dankt zijn naam aan de Jade Keizer die beslist wie er een plekje in de hemel krijgt. Het complex is populair bij Vietnamezen die hier hun offers komen brengen en bidden.

Jade Emperor Pagode

De pagode is door zijn rokerige en donkere interieur erg fotogeniek en zeker een bezoek waard. Zorg ervoor dat je gepast gekleed gaat en de bezoekers niet teveel stoort in hun rituelen.

Adres: 73 Mai Thi Luu district 3

War remnants museum

Heb je maar tijd voor één museum dan is dit degene die je moet bezoeken. Het museum laat de verwoestende gevolgen van de Vietnam oorlog op een indringende manier aan de bezoeker zien.

War Remnants Museum

Het museum is een van de weinige musea in Vietnam die echt goed gedocumenteerd is.

Het War Remnants Museum bestaat uit een buitenplaats waar tanks, kanonnen en helikopters tentoongesteld staan. Binnen zijn er 3 verdiepingen met verschillende zalen vol foto’s en tekstuitleg die de gruwelijkheden van de oorlog duidelijk maken.

Adres: 28 Vo Van Tan district 3

Herenigings Paleis

Het Reunification Palace of zoals wij het noemen het herenigings paleis is een andere belangrijke bezienswaardigheid in Ho Chi MInh City.

Hier kwamen op 30 April 1975 de eerste noord Vietnamese tanks de stad binnen denderen wat de val van Saigon inluidde.

Het herenigingspaleis

Omringd door een machtig park is het paleis een niet te missen bezienswaardigheid in Ho Chi Minh City. De imposante zalen van het paleis zijn te bekijken alsmede de indrukwekkende bunkers onder het paleis. 

Adres: 136 Nam Ky Khoi Nghia

Het hoofdpostkantoor

Dit typisch Frans koloniale postkantoor is één van de oudste gebouwen in Ho Chi Minh City en was lange tijd het drukste postkantoor in Vietnam. Het exterieur en interieur van het kantoor zijn prachtig. 

Hoofdpostkantoor Saigon

Het grote portret van Ho Chi Minh heeft ook een prominente plek gekregen in het gebouw. Ondanks dat het kantoor nu vooral een toeristische attractie is kun je hier nog steeds pakketten en kaarten versturen. Een goede gelegenheid om een kaartje naar huis te sturen als je er toch bent.

Adres: 2 Cong Xa Paris

De Notre Dame

Tegenover het centrale postkantoor ligt de imposante Notre Dame. Deze kathedraal werd gebouwd door de Fransen tussen 1877 en 1883 met als doel om religieuze diensten aan te bieden. Alle materialen voor de bouw werden geïmporteerd uit Frankrijk. Elke zondag om 9.30 kun je de mis bijwonen.

De Notre Dame van Saigon

Ben Thanh markt

De Ben Thanh markt is een ander imposant gebouw in het hart van de stad. Voorheen werd het marktgebouw gebruikt als markt voor de lokale bevolking maar sinds de massale instroom van toeristen worden hier vooral souvenirs verkocht.

Lees meer: Bekijk mijn video en artikel over de Ben Thanh Markt

Cho Lon, Saigons Chinatown

Cho Lon is de oude Chinese wijk in district 5. De wijk leent zich ideaal voor een wandeling en heeft een aantal erg fraaie pagodes, markten en oude Chinese huizen.

De Binh Tay markt is bijvoorbeeld een erg interessante markt om te bezoeken. Qua bouwstijl komt deze erg overeen met de meer toeristische Ben Thanh markt, maar hier wordt je niet lastig gevallen door agressieve verkopers.

Cho Lon

Cho Lon is de groothandelsbuurt van Ho Chi Minh City.

De verkopers verkopen hier in bulk en zijn de leverancier voor vele winkels in de stad. De foodcourt in het achterste gedeelte van de markt is een prima stop voor een lunch. 

Ho Chi Minh Museum

Het ho Chi Minh museum is gehuisvest in een Frans koloniaal pand. Hier kun je een kijkje krijgen in het leven van de grote leider ‘’Uncle Ho’’. Voor vele toeristen is de grote leider vrij onbekend maar voor Vietnamezen is hij absoluut belangrijk. 

Adres: 1D Nguyen tat Thanh

Ho Chi Minh people’s committee

Ontworpen door de Franse architect Gardes is dit gebouw op de kop van Nguyen Hue straat een echt herkenningspunt in Saigon. Doordat het gebouw nog steeds door de overheid gebruikt wordt is het helaas niet mogelijk om binnen een kijkje te nemen.

People's Committee gebouw

Nguyen Hue walking street

De walking street op Nguyen Hue is een welkome aanvulling op de stad. Eindelijk is er een plek waar de brommers niet de baas zijn. De straat is populair onder toeristen en lokals en is een prima plek voor een avondwandeling. De straat wordt geflankeerd aan beide zijden met een scala aan coffeeshops en ijstentjes.

Nguyen Hue Walking Street

Nguyen Hue is overdag rustig maar komt super gezellig tot leven na zonsondergang. Aanrader!

Excursies vanuit Ho chi Minh City

Ho Chi Minh City is de ideale uitvalsbasis voor een aantal interessante dagtrips waaronder de Mekong Delta, De fameuze Cu Chi Tunnels, de Cao Dai tempel en het Can Gio bioreservaat.

Cu Chi Tunnels

Bekend van de Vietnam oorlog. De Cu Chi tunnels was een complex tunnelstelsel van waaruit de Vietcong de Zuid Vietnamezen en de Amerikanen aanviel. Onder de grond hadden zij vele faciliteiten zoals ziekenhuizen en scholen. De Tunnels zijn breder gemaakt voor de toeristen om te ervaren hoe het was onder de grond. 

Pas jij hier in?

Cao Dai Tempel

Veel tours combineren een bezoek aan de Cu Chi Tunnels met een bezoek aan de Cao Dai tempel in Tay Ninh. Caodaisme is een relatief nieuw religie dat is ontstaan in 1926 in de stad Tay Ninh. Hier vind je dan ook de grootste Cao Dai Tempel in Vietnam.

Cao Dai tempelcomplex

Excursies naar de Mekong Delta

Voor een dag tour heb je de mogelijkheid om naar My Tho of Ben Tre te gaan. Met name Ben Tre is echt een aanrader vanwege de kleinere aantallen toeristen die het aantrekt. Hier kun je een boottour door de nauwe kanalen doen en zien hoe de lokals verschillende regioproducten produceren. 

Bekijk onze mooie tours:

Naar het strand in Vung Tau

Voor wie even de stad wilt ontvluchten door de kust op te zoeken is de badplaats Vung Tau een aardige optie. Je bent er erg snel vanuit Ho Chi Minh City en ondanks dat het niet een super mooi strand is is de stad wel leuk om te bezoeken.

Ik raad aan om doordeweeks te gaan vanwege de enorme stroom aan toeristen tijdens de weekenden.

Vung Tau

Rio? Nee, dit is het levensgrote beeld van Jezus in Vung Tau.

Eten en drinken

Van street food tot fine dining. Ho Chi Minh City heeft het allemaal en het is hier waar je de beste restaurants van Vietnam vindt. Ik zal hier enkele goede locaties voor eten en drinken geven. Bekijk ook eens de Engeltalige site van de Saigoneer. Daar vindt je alle informatie over data van evenementen en wat de nieuwste hotspots zijn.

Saigon street food market

Ben je zoals veel toeristen een beetje huiverig voor de hygiëne van al het Street food dan is dit de plek om naartoe te gaan. Geopend in 2015 huisvest deze markt een keur aan kraampjes waar alle klassieke Vietnamese street food gerechten worden verkocht.

De markt is schoon en perfect voor toeristen die graag verschillende gerechten willen proberen. 

Adres: 19 Thu Khoa Huan

Bui Vien Street ( Backpackerstraat)

De straten rond Pham Ngu Lao, Bui Vien en De Tham kenmerken zich door de vele goedkope hostels, hotels, bars en restaurants. Deze omgeving is met name populair bij backpackers vanwege het actieve nachtleven. De straat Bui Vien is waar het in de avond gebeurt. De straat wordt soms vergeleken met de bekende Koh San Road in Bangkok.

Bui Vien Walking Street

Bui Vien is van oudsher de partystraat in de stad. Locals, en toeristen gaan hier tot in de vroege uurtjes door.

Vietnamees eten op Pasteur street

Op 160 Pasteur vind je het beroemde Vietnamese restaurant Nha Hang Ngon. Het restaurant is gehuisvest in een prachtig koloniaal pand en alle Vietnamese klassiekers worden geserveerd.

In de steeg rechts van dit restaurant op nummer 158 vind je een absoluut pareltje in de restaurant scene van Saigon. Secret garden restaurant is gelegen op een dak. 

Lees meer: Dineren bij Secret Garden

Chill Skybar

De bekendste sky bar van Ho Chi MInh Stad vind je vlak bij de backpackers area van Pham Ngu Lao. Vanaf dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over de drukke straten van district 1. Aan te raden is om rond zonsondergang te komen.

Chill Sky Bar Ho Chi Minh Stad

Hotel tips

Zoals te verwachten van zo'n immense stad is er ook een enorm aanbod aan hotels in elke prijsklasse. 

Welke wijk je moet kiezen en welke hotels leuk zijn om te verblijven heb ik in een uitgebreide gids voor je uitgezocht. 

Zie: Dit zijn de beste hotels in Ho Chi Minh

Hoe je er komt

Na aankomst op het vliegveld is het allemaal vrij overzichtelijk. Na de douane en het ophalen van de bagage staan de taxi’s je al op te wachten. Een rit naar District 1 moet niet meer kosten dan VND 200.000 wat neerkomt op zo’n 8 euro. 

Airport bus 152 of 109

Goedkoop en gemakkelijk. De airport bus nummer 152 en 109 brengt je in ongeveer 30 minuten naar het Ben Thanh busstation in het hart van de stad. De prijs voor een kaartje is omgerekend ongeveer een Euro. 

Vervoer in de stad

Download de Grab app of de Gojek app op je smartphone. Hiermee kun je super makkelijk taxi's en motorbike taxi's bestellen. Je ziet direct de prijs en je hoeft niet moeilijk uit te leggen waar je naartoe wilt. De chauffeur ziet dit exact op zijn kaart. 

Reis verder:

Je bent vanuit Ho Chi Minh City in een handomdraai op een groot aantal fraaie bestemmingen.

Kies hieronder waar je naartoe wilt.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.