Mui Ne: Zandduinen, strand en kitesurfen | Tips voor 2018

Mui Ne: zandduinen, strand en watersport

Mui Ne

Eens was Mui ne een slaperig vissersdorpje tot dat de eerste reizigers hier neerstreken. Dit stadje is uitgegroeid tot een bijzondere badplaats in Vietnam en heeft van alles te bieden voor elke reiziger. In de eerste plaats zijn er de heerlijke stranden maar ook voor watersporters is dit de plek bij uitstek.

De badplaats is beroemd bij surfers en kite surfers dus dit is de plek in Vietnam om actief te worden en die golven te pakken. Ben je van plan om voor het eerst te gaan surfen dan is dit je kans om het te leren.

Even buiten het stadje vind je de beroemde rode zand duinen en de interessante vismarkt. Ga je verder de stad uit dan kun je een bezoek brengen aan de prachtige witte zand duinen en waan je jezelf even in de woestijn. Fotografen kunnen hun hart ophalen in Mui Ne en het is dan ook moeilijk om zonder prachtige foto’s Mui Ne te verlaten. Verder is een bezoek aan Mui Ne niet compleet zonder een wandeling door het markante landschap van de fairy stream.

Ligging en klimaat

Mui Ne ligt in het zuiden van Vietnam op 225 km afstand van Ho Chi Minh City in de provincie Binh Thuan en 25 km gelegen van de provinciale hoofdstad Phan Thiet. Het Ham Tien strand begint iets ten oosten van Phan Thiet en loopt door tot het vissersdorp Mui Ne. De meeste resorts, hotels en guesthouses zijn te vinden langs de weg Nguyen Dinh Chieu.

Het is hier het hele jaar door lekker warm met volop zonneschijn. Voor de beste omstandigheden kom je tijdens het droge seizoen dat grofweg loopt van half november tot eind mei. Het regenseizoen loopt van juni tot november maar dit houdt meestal in dat het aan het eind van de middag even flink regent. De rest van de dag is het dan meestal gewoon prima weer. Deze provincie is één van de droogste van Vietnam en ziet minder regen dan andere provincies. ​

weercondities Mui Ne

Hoe je er komt

Het stadje is een populaire bestemming op de toeristische routes. De meeste reizigers bezoeken Mui Ne vanuit het noordelijk gelegen Nha Trang en Dalat of vanuit het zuidelijk gelegen Ho Chi Minh City. Er is op het moment geen vliegveld in de buurt dus je bent aangewezen op treinen en bussen. Hieronder lees je hoe je er komt vanuit de meest voor de hand liggende bestemmingen.

Vanuit Ho Chi Minh City

 Kom je vanuit Ho Chi Minh City dan heb je verschillende vervoersopties. Een taxi kost je rond de 100 dollar en is natuurlijk erg comfortabel maar zeker niet nodig. De beste optie is om de trein te pakken naar het nabijgelegen Phan Thiet om vanuit daar nog het laatste stukje met de taxi of bus te doen. Treintickets kun je gemakkelijk online boeken op de site van 12GoAsia. 

Bustickets kun je ook online boeken of bij elke reisbureau of hotel in de stad. Het zal zo rond de 5 uur duren afhankelijk van de drukte op de weg. Het is op het moment nog niet mogelijk om direct vanaf het vliegveld een bus naar Mui Ne te nemen. ​

Bijna alle bussen op het traject zijn slaapbussen met de bekende bedjes. Wil je liever een bus met gewone stoelen geef dit dan aan bij het bureau waar je wilt boeken. Ze gaan er namelijk standaard van uit dat je de slaapbus wilt nemen. ​

Vanuit Dalat

Grote kans dat je vanuit de prachtige bergplaats Dalat richting Mui Ne wilt reizen. Reken op een uur of 4 als je de bus pakt. De tocht is ook erg fraai achterop bij een Easy rider. Erg leuk dus als je onderweg nog het nodige wilt zien. 

Vanuit Nha trang

Bustickets zijn te boeken bij vrijwel elk hotel of reisbureau in Nha trang. In de meeste gevallen wordt je opgepikt bij je Hotel door een mini busje en naar de bus gebracht. Verwacht afhankelijk van het verkeer een reisduur van 5 uur. Iets sneller en zeker leuker is door vanuit Nha Trang de trein naar Phan Thiet te nemen en van daaruit het laatste stukje per bus of taxi te doen. 

Mui Ne bezienswaardigheden

De badplaats is beroemd om de vlakbij gelegen rode zandduinen en de iets verder gelegen witte zandduinen. Hier kun je je even in de woestijn wanen. Leuk om te doen is het sleeën op de duinen. De zandduinen zijn een uitstekende plek voor fotografen om de meest prachtige plaatjes te schieten.

Voor vroege vogels is de nabij gelegen vismarkt een zeer interessante bezienswaardigheid.

Sluit je dag af met een wandeling door het markante landschap van de fairy stream.

Het zal je niet verbazen dat de zandduinen erg toeristisch zijn. ​Gelukkig zijn de meeste toeristen ook erg lui dus als je de moeite neemt om diep de duinen in te wandelen is het nog steeds erg rustig. 

Op de witte duinen na kun je alles gemakkelijk bereiken met de fiets. ​

mui ne

de omgeving rond Mui Ne

De beroemde rode zandduinen

De rode zandduinen liggen een klein stukje buiten het stadje en zijn gemakkelijk te bereiken per fiets, brommer of taxi. Omdat het zo gemakkelijk te bereiken is zijn de rode zandduinen ook erg druk. Je zult een aardig stukje de duinen in moeten lopen om uit de drukte te komen. Niettemin is het landschap prachtig en je kunt je lol op met de sleetjes die worden aangeboden door de lokale jeugd. De beste tijd om de rode zandduinen te bezoeken is gedurende zonsopkomst of ondergang.

rode zandduinen

Rode zandduinen in Mui Ne

De witte zandduinen

Een kleine 40km buiten Mui Ne kun je één van de meest fascinerende landschappen in Vietnam bezoeken. De witte zandduinen. Dit is de droogste plek in heel zuidoost Azië wat vanwege de regenval in Vietnam opmerkelijk te noemen is. Hier waan je je even in de Sahara. Vanwege de afstand komen hier minder toeristen wat absoluut sfeer verhogend werkt. De weg naar de witte zandduinen is mooi en voor een groot gedeelte rijd je langs de kust. De weg is over het algemeen veilig en er is weinig verkeer wat het een goede gelegenheid maakt hier met een gehuurde scooter naar toe te gaan. Wil je liever comfortabeler reizen boek dan een toertje bij je hotel of een reisbureautje. De beste tijd om de witte zandduinen te bezoeken is gedurende zonsopgang of ondergang.

witte zand duinen

De witte zand duinen van Mui Ne

De fairy stream

Dit door erosie veroorzaakte landschap is opmerkelijk mooi en leent zich uitstekend voor een wandeling. Laat je schoenen in het hotel en neem alleen je slippers mee. Je kunt de gehele wandeling vrijwel op blote voeten doen. Dit is een van de meest ontspannende wandelingen die ik gemaakt heb in Vietnam en door het markante landschap kijk je je ogen uit. Aan het eind van de stream vind je een kleine waterval voor de nodige verfrissing. 

wil je de grootste groepen vermijden dan kun je de wandeling goed doen rond het middaguur. Het is dan wel snikheet maar er zijn redelijk wat delen met schaduw. Een goede hoed is geen overbodige luxe. ​

mui ne fairy stream

Mui Ne's fairy stream

De vismarkt in het dorp

Bij het woord markt denk je waarschijnlijk aan allerlei kraampjes die hun waar verkopen. Hier gaat het er iets anders aan toe. De talloze vissersboten gaan hier voor anker en brengen hun waar naar het strand waar het direct vanuit allerlei bakken verkocht wordt. Als je nog niet ontbeten hebt kunnen de verkopers hier ter plekke van alles voor je grillen. Verser krijg je het nergens. Om dit prachtige schouwspel meet e maken zul je vroeg op moeten staan. Het beste is om de markt te bezoeken tussen 5 en 8 in de ochtend.

De vismarkt van Mui Ne

Zelf op pad met de brommer

Goed nieuws. Verdwalen rond Mui Ne is vrijwel onmogelijk. Alle bezienswaardigheden zijn prima te vinden als je besluit op eigen gelegenheid te gaan.

  • Beginpunt: Nguyen Dinh Chieu
  • Eindpunt: witte zandduinen

We gaan er vanuit je ergens verblijft op deze strip met resorts en hotels. Rijd richting het vissersdorpje. De zee is aan je rechterkant. De eerste bezienswaardigheid voordat je het dorp bereikt is de fairy stream aan je linkerkant. Dit staat aangegeven met borden. Rijd door tot je het dorp bereikt. In het begin van het dorp zie je aan je rechterkant een laag stenen muurtje. Hier kun je de trap af naar de vismarkt. Rijd rechtdoor het dorp tot je een rotonde ziet. Neem deze driekwart en vervolg je weg totdat je op een kruising komt en rechtsaf slaat. Hier zie je aan je linkerkant de rode zandduinen. Rijd rechtdoor en na een aantal minuten zie je aan je rechterkant een strand met de nodige visrestaurants. Nu kun je je weg vervolgen richting de witte zandduinen. Volg de kustweg. Aan het einde van de kustweg sla linksaf en ga een stukje heuvelopwaarts. Hier zie je een bord dat aangeeft dat je er bijna bent. Het laatste stuk is een weg vol met stukjes rots en losse stenen. Niet de meest ideale ondergrond voor scooterrijders. Rijd rustig en probeer voor het donker weg te gaan. Zonder te stoppen duurt deze rit ongeveer 1,5 uur.

Stranden in en rond Mui Ne

In en rondom Mui Ne vindt je een aantal prima stranden maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo heeft een deel van het strand te maken met erosie waardoor sommige stukken strand geheel verdwijnen tijdens vloed. Dit is vooral vervelend als je een resort direct aan het strand geboekt hebt en later blijkt dat een groot deel van de dag dit strand niet bestaat.

Verder is het grootste deel van het strand bebouwd met hotels en restaurants. De uitbaters hebben het strand als het ware toegeëigend waardoor je soms zult moeten betalen om er te verblijven. Dit is op zich geen probleem omdat ze er ook voor zorgen dat het strand schoon blijft waar andere onbebouwde delen te maken hebben met veel aanspoelend afval.

Goede plekken om een dag neer te strijken zijn bij het Coco beach resort en Jibes beach club. Verder doe je er goed aan om gewoon ergens het strand op te lopen. Er is een kans dat er iemand naar je toe komt en om geld vraagt maar dit komt niet vaak voor.

stranden rond Mui Ne

Iets ten noorden buiten Mui Ne zijn er nog een aantal stranden die de moeite waard zijn. Zo is er het Hon Rom strand vlakbij de rode zandduinen. Dit strand is erg populair bij lokale toeristen en je vindt er dan ook een groot aantal visrestaurants. Ik ben er zowel in het weekend als doordeweeks geweest en ik zou zeggen vermijd het weekend. Het had nogal een hoog Scheveningen gehalte. Erg druk dus. Tijdens de week is het een stuk relaxter.

Ga je nog meer naar het noorden dan wordt je beloond met mooie lege stranden. Je zult wel eigen vervoer moeten hebben. Een aanrader is het Suoi Nuoc strand. Kilometers leeg wit zand en een heldere zee wachten hier op je. Jibes heeft hier een tweede strandtent geopend en is de beste plek om de dag door te brengen.

Suoi Nuoc is naar mijn mening het beste strand en ik ga tegenwoordig dan ook altijd hier heen in plaats van het strand in Mui Ne zelf.

Kitesurfen

Mui Ne is een walhalla voor kitesurfers en de stad wordt gezien als één van de beste plekken in Azië voor deze sport. Je kunt de sport bijna het gehele jaar hier beoefenen maar de beste tijd is tussen oktober en maart met december en januari als het hoogseizoen. Niet verwonderlijk dat je hier een groot aantal scholen vindt die je de sport kunnen leren.

Er zijn echter maar een beperkt aantal scholen die het keurmerk van de IKO dragen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere scholen niet goed zouden zijn maar het is iets om in overweging te nemen bij het maken van een keuze.

Naast Mui Ne wordt het noordelijker gelegen Phan Rang ook steeds populairder onder de kitesurfers.

Een beginnerscursus zal gemiddeld twee a drie dagen duren. Reken op zo’n 4 uur per dag.

Eten en drinken 

Mui Ne heeft een uitgebreid aanbod van restaurants en bars. Frans, Indiaas, Vietnamees. Zoals te verwachten van een toeristische badplaats zijn de prijzen een stuk hoger dan elders en is er minder keuze aan simpele lokale restaurants.Zelf kies ik meestal voor één van de vele Vietnamese Seafood restaurants die te herkennen zijn aan de aquaria en bakken met verse vis en schaaldieren. Vraag altijd even naar de kiloprijs en weeg van te voren wat je wilt eten. Zo kan er geen onduidelijkheid over de prijs ontstaan.  

Hotel tips

De keuze aan accommodatie is gigantisch. Van backpackerhostels tot luxe resorts. In iedere prijsklasse zijn er uitstekende plekken te vinden.Voor een uitgebreid overzicht kun je kijken in mijn Mui Ne hotelgids waarin de beste opties voor elk budget uitgezocht zijn. 

Mia Mui Ne Resort

Mia Mui Ne Resort

Volgens velen het beste resort in Mui Ne. Het beschikt over een eigen privestrand en een groot buitenzwembad. Hier wordt op de kleinste details gelet  met een hele goede service. 

Cocosand Hotel

cocosand hotel Mui Ne

Een absolute topper onder de budget guesthouses. Deze kleine bunglaows liggen dichtbij populaire bars en restaurants. De eigenaren zijn vriendelijk en kunnen al je tours en vervoer regelen.

Bestemmingen in de buurt van Mui Ne


Leave a Comment: