• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Hanoi
  • |
  • Hanoi Train Street – Doe een bakkie op het spoor

Hanoi Train Street – Doe een bakkie op het spoor

Voor deze vorm van train spotting kun je je verrekijker wel thuis laten. Hier tuft de trein gewoon langs de voordeur.  

Ik heb het over de treinstraat, internationaal bekend als Train Street, en het is één van de meest besproken bezienswaardigheden van de Vietnamese hoofdstad. . 

Het is een smalle straat, waar kleine huisjes aan beide kanten van het treinspoor staan. Stap je de deur uit, dan sta je bijna meteen op het spoor. 

Sinds deze plek bekend is geworden onder toeristen zijn de locals hier allemaal leuke cafés begonnen. 

Letterlijk een bakkie op het spoor, dus. Een van de bezienswaardigheden van Hanoi die je niet mag missen. 

Waar vind je Hanoi Train Street?

Er zijn meerdere ingangen tot de trein straat. Een goed punt om in te vullen op google maps is 224 Le Duan. 

Een ander handig herkenningspunt is de straat ‘’Kham Thien’’. Deze straat grenst ook aan Le Duan en vandaar loop je ook makkelijk het spoor op. 

Verder kun je zoeken op termen als ‘’ Train Track Cafe’’, Cafe 28 Train Track  of ‘’ Train Street Coffee’’ en je hebt het snel gevonden. 

De locatie van het spoor is te vinden op Le Duan Street.

Een stukje geschiedenis

De Hanoi Train Street bestaat sinds 1902, toen de Franse bezetter een treinspoor aanlegde om Hanoi met de kustplaats Hai Phong te verbinden. Een grote gemeenschap van spoorwerkers ging in de loop der tijd langs de lijn wonen. 

Zo ontstond dus de smalle straat met het spoor in het midden en de huizen er pal naast. 

Tijdens de Vietnamoorlog werd dit gebied ernstig gebombardeerd en ook het treinspoor liep grote schade op. 

De mensen hebben gelukkig de handen uit de mouwen gestoken en de huizen gerestaureerd. 

Hoe dit treinspoor nu zo populair is geworden onder toeristen is niet helemaal duidelijk maar social media heeft een grote invloed gehad.

Als zoiets eenmaal viraal gaat op Instagram dan zorgt dat voor een enorme toestroom. 

Ik vind dat wel mooi. Het laat zien dat reizigers niet alleen geïnteresseerd zijn in de standaard highlights maar juist grote interesse hebben in hoe de lokale bevolking leeft. 

Is de treinstraat nu open of gesloten voor bezoekers?

Technologie is mooi, maar het heeft er ook voor gezorgd dat onze ‘’snappertjes’’ wat kleiner zijn geworden. 

Zo zijn er verschillende incidenten geweest met toeristen die blijkbaar niet begrijpen dat een trein op een spoor rijdt en dus niet om je heen kan sturen. 

Na een aantal bijna-aanrijdingen was de maat voor de autoriteiten vol en in oktober 2019 gooiden ze de treinstraat dicht. De sluiting was geen groot succes en de cafés verplaatsten hun operatie gewoon naar andere delen van het spoor die nog wel open waren. 

Sinds begin 2023 is Hanoi Train Street weer geheel geopend.

De treinstraat als toeristische trekpleister

Het heeft iets magisch, die grote stalen bak die de smalle ruimte tussen de huisjes opvult. De locals die hier stoïcijns mee omgaan en een potje dammen op plastic stoeltjes naast de rails. 

De oma die haar hond binnen roept, kinderen die een balletje overgooien en de verkoopster die haar fruit uitstalt op het spoor. 

Dit is wat wij toeristen willen zien. Het echte leven in de straten meemaken. Prachtige plaatjes voor het fotoboek maken. Dit is één van de meest fotogenieke plekken van de stad. 

Ook leuk is de economische activiteit die de nieuw verworven populariteit heeft gebracht. De locals hebben hier leuk op ingespeeld en allerlei gezellige cafés geopend waar je lekker een kopje koffie of een biertje kunt drinken. 

Op welke tijden komt de trein langs?

De grootste kans om de trein te zien heb je in het weekend. Dan rijdt de trein vaker door Hanoi. Het schema hieronder is zo goed als up to date maar er is ook vaak vertraging. 

De café eigenaren weten meestal precies wanneer de trein komt en kunnen je op de hoogte brengen 

Treintijden

Maandag tot vrijdag: 19.00, 19.45, 20.45, 21.30

Zaterdag en zondag: 08.30, 09.30, 11.30, 15.20, 17.30, 19.20, 20.45

Veiligheid

Hanoi Train Street is veilig en prima te bezoeken zolang je maar niet te dicht bij het spoor gaat staan als de trein langsrijdt.  

Een bijzondere foto is natuurlijk leuk, maar door rare capriolen uit te halen breng je jezelf en anderen in gevaar. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de autoriteiten de boel weer dicht gooien en daar zit niemand op te wachten. 

Vanuit de cafés kun je ook prima foto's maken. Een aantal koffiezaakjes heeft ook de eerste verdieping geopend zodat je mooie foto’s van boven kunt maken.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.