Van Vietnam naar Cambodja

Voor veel reizigers is de route van Vietnam naar Cambodja er één die ongetwijfeld op de planning staat. De meesten van jullie zullen de grensovergang doen waarbij je vertrekt vanuit ho Chi Minh City naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De grenspost waar je de oversteek maakt luistert naar de naam ‘’Moc Bai’’ aan de Vietnamese kant en ‘’Bavet’’ aan de Cambodjaanse kant. In dit artikel kun je lezen hoe je de tocht zo soepel mogelijk organiseert.

De bus vanuit Ho Chi Minh City naar Phnom Penh

De bussen naar Phnom Penh vertrekken vanaf het busstation in het Pham Ngu Lao park in het hart van de backpacker buurt. Er zijn een aantal operators die de route uitvoeren waaronder Giant Ibis, Mekong Express en mijn persoonlijke favoriet Kumho Samco. Tickets koop je gemakkelijk bij het kantoor van je keuze in dezelfde straat. Ver vooruit boeken is niet nodig. Over het algemeen is er altijd plek als je dit een dag van te voren doet.

De straat Pham Ngu Lao

In de Pham Ngu Lao straat vind je de buskantoortjes

Eenmaal in de bus komt er een personeelslid alle paspoorten verzamelen. Zij doen dit om de uitreisprocedure te versnellen aan de Vietnamese kant van de grens. Sommige reizigers raken hiervan in de stress en het personeel spreekt ook geen woord Engels. Geen reden tot paniek. Dit is de gebruikelijke procedure.

Pham Ngu Lao busstation

Pham Ngu Lao busstation

De rit vanuit Ho Chi Minh City naar de grens duurt ergens tussen de 2,5 a 3 uur. De bus rijdt door de provincies Cu Chi ( van de beroemde Cu Chi Tunnels ) en Tay Ninh. Eenmaal aangekomen bij de Moc Bai grensovergang gaat het bus personeel met de stapels paspoorten naar de uitreisbalie. Daar wacht je tot je naam wordt omgeroepen waarna je terug de bus ingaat. Als iedereen terug is rijdt de bus een heuse 100 meter door naar de Cambodjaanse kant van de grens. Hier kun je terplekke je visum voor Cambodja kopen. Het is aan te raden om een setje pasfoto’s mee te nemen. Er wordt niet altijd om gevraagd maar het is wel een officieel vereiste. Nadat iedereen het Cambodja visum heeft terug de bus in. Na een korte stop bij een Cambodjaans wegrestaurant vertrekt de bus voor het laatste gedeelte richting Phnom Penh. Reken op minimaal 4 uur. Ik pak het zelf het liefste de ochtend bus om de middagspits rond Phnom Penh te vermijden.

De Vietnamese kant van de grens met Cambodja

De Vietnamese kant van de grens

De Cambodjaanse kant van de grens met Vietnam

De Cambodjaanse kant van de grens met Vietnam

Aankomst in Phnom Penh

Het straatbeeld in Phnom Penh

Het straatbeeld in Phnom Penh

Afhankelijk van de busmaatschappij kom je aan in de straat Preah Sihanouk Boulevard of Sisowath Quay ( de mooie boulevard aan de rivier ). Een kort ritje met de tuk tuk brengt je naar je hotel of guesthouse. Verwacht een warm onthaal. De tuk tuk chauffeurs staan als hongerige wolven te wachten op de toeristen. Gezien de armoede in Cambodja is dat te begrijpen. Sommige reisgidsen schrijven dat een tuk tuk ritje 1 dollar zou moeten kosten. Ik heb dat nog nooit voor elkaar gekregen en moet altijd meer betalen.

Hotels en guesthouses zijn overal te vinden aan de boulevard of duik een zijstraat in die er op uitkomt. Persoonlijke favoriet is straat 178 in het Bright Lotus guesthouse. Op loopafstand van het Grand Palace en een keur aan restaurants en bars.

Een korte impressie van Phnom Penh

Vanuit Vietnam naar Sihanoukville

Stel je bent op het Vietnamese eiland Phu Quoc of in Can Tho in de Mekong Delta en je wilt direct doorreizen naar de populaire Cambodjaanse badplaats Sihanoukville en het nabijgelegen eiland Koh Rong. Dan is het aan te raden om de grensovergang te nemen bij Ha Tien. Vanuit daar ben je in een kleine 1,5 uur bij de eerste interessante plek in Cambodja. De badplaats Kep. Ook het iets verder gelegen Kampot is een erg leuke stop. De bus vanuit Ha Tien naar Sihanoukville doet er zo’n 5 uur over. Tickets kun je kopen bij de Oasis bar in Ha Tien of bijvoorbeeld bij een reisbureau op Phu Quoc.

Van Vietnam nar Sihanoukville

Een stop in Kampot is een aanrader vanwege de prachtige omgeving

Van Vietnam naar Cambodja per boot

Reis je vanuit Ho Chi Minh City dan is de bus de snelste en goedkoopste optie. Wil je echter veel zien van de Mekong Delta dan is een boot vanuit Chau Doc naar Phnom Penh een goede optie. De boten vertrekken om 7 uur in de ochtend. Op de website van Blue cruiser kun je informatie vinden over de route en de prijzen.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Hoi Thomas, weet jij een goede Vietnamese travel agency bij wie je een boot/bus tour kan regelen van Hi chi minh city naar Phnom Penh? Eventueel incl Mekong tour? Blue Cruiser is niet vanaf Saigon zo lijkt het. Dank! Groetjes Jacobien

  1. Hoi Jacobien,

   Wat een beetje de standaard is en wat ik ook zou aanraden is om te kiezen voor een Mekong Delta tour die eindigt in Chau Doc om vervolgens vanuit daar de Blue Cruiser naar Phnom Penh te nemen. Dat is de meest comfortabele manier om deze afstand af te leggen.

  1. Hoi Femke,

   Ja, je kunt het Cambodjaanse visum aan de grens krijgen. Neem een pasfoto mee en dollars. Gaat erg soepel in Ha Tien.

 2. Hoi, wij willen van Vietnam naar Cambodja. Kunnen we dan gewoon terug met onze visum naar Vietnam. We vliegen nl van Ho chi min terug naar Amsterdam

  1. Hoi Sarita,

   Je zult daarvoor een multiple entry visum nodig hebben. Als je het E-visum gebruikt dan moet je een nieuw visum aanvragen voor je terug Vietnam in kunt reizen.

 3. hi Thomas,
  We zijn bezig met een E-visum voor Vietnam. Daarin wordt ook gevraagd via welke grensovergang we het land gaan verlaten. We hebben een trip geregeld over de mekong Delta vanuit Chau Doc naar Phnom Penh. Als ik het goed begrepen heb, gaan we dan via Vinh Xuong-Kaam Samnor. Deze staat echter niet in het keuzemenu van de grensovergangen. Wel staat er Song Tien tussen. Is dat dan de juiste grensovergang?

  1. Hoi Charlotte,

   Hangt er vanaf of je per boot of over land vanuit Chau Doc naar Cambodja gaat. Met de boot is Song Tien, over land is Tinh Bien.

   Groeten,
   Thomas

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.