Het War Remnants Museum – Indrukwekkend verslag van de oorlog in Vietnam

Het War Remnants Museum is het drukst bezochte museum van Ho Chi Minhstad. Ondanks dat dit museum in de bruisende wijk District 3 ligt, is een waarschuwing wel op zijn plaats. Dit museum valt namelijk niet in de categorie “leuk”, maar eerder in de categorie “zeer indrukwekkend”. Het is daarom minder geschikt voor kinderen.

Buitenkant War Remnants Museum.

De exposities in het War Remnants museum laten op een indringende manier de verschrikkingen van de oorlog in Vietnam zien, vanuit een Vietnamees perspectief. Toch is het een must-see voor iedereen met interesse in de Vietnamoorlog. De exposities trekken gemiddeld een half miljoen bezoekers per jaar.

Het buitengedeelte van het oorlogsmuseum

Het War Remnants Museum werd in 1975 geopend. Het is gevestigd in het voormalige Museum of American War Crimes in District 3 van Ho Chi Minhstad. Het museum heeft drie verdiepingen met diverse tentoonstellingen over de oorlog. 

Buiten is er een ommuurde tuin, waar het nodige Amerikaanse oorlogsmaterieel te zien is in de vorm van tanks, vliegtuigen, bommen en wapens. 

Buitengedeelte van het oorlogsmuseum.

Buiten is er ook een gedeelte waar een deel van de voormalige gevangenis op het eiland Con Dao is nagemaakt. Hier zie je de beruchte ‘tijgerkooien’ uit de gevangenis, waarin de Zuid-Vietnamese regering tijdens de oorlog politieke gevangenen vasthield. In de kleine kooien zaten soms tot wel veertien gevangenen tegelijk. 

Het binnengedeelte

Het binnengedeelte van het museum bestaat uit drie verdiepingen met verschillende afdelingen en themaruimtes. Op de begane grond draait het vooral om de internationale anti-oorlogsbeweging. 

vredesprotest.

Requiem fotogalerij

Een indrukwekkende tentoonstelling hier is de Requiem fotogalerij, samengesteld door de iconische oorlogsfotografen Tim Page en Horst Faas. De fotoserie bestaat uit foto's die zijn gemaakt door fotojournalisten die aan beide kanten van het conflict zijn omgekomen. Het is waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende anti-oorlogstentoonstellingen die je ooit zult zien. 

Tentoonstellingen over de oorlog

Op de tweede en derde verdieping zijn vooral tentoonstellingen te zien over de gruwelijkheden van de oorlog, die 3 miljoen Vietnamezen het leven kostte. Bereid je voor op schokkende foto’s over de effecten van Agent Orange en andere chemische ontbladeringsmiddelen, het gebruik van napalm- en fosforbommen en gruwelijke oorlogsdaden zoals het bloedbad in My Lai waarbij honderden Vietnamese burgers omkwamen.

Een telegram van Ho Chi Minh is tentoongesteld in het museum.

Vietnamees perspectief

Het War Remnants Museum zal veel emoties in je losmaken. Het laat vooral het Vietnamese perspectief van de oorlog zien en het is goed om je daar bewust van te zijn tijdens je bezoek. De oorlog was voor de Amerikaanse soldaten natuurlijk ook een traumatische ervaring.  

Het gegeven dat aan beide kanten mensen leden en streden voor wat in hun ogen de ''goede zaak'' was komt in dit museum niet voor het voetlicht. Ook de verschrikkingen die plaatsvonden in de strijd tussen Noord-en-Zuid-Vietnamezen blijft onderbelicht. Dit kan met name pijnlijk zijn voor de vele Vietnamezen die tot de groep bootvluchtelingen behoorde. 

Waar vind je het War Remnants Museum?

Het museum ligt in de bruisende wijk District 3 van de stad. Het adres is 28 Vo Van Tan, Phuong 6, District 3, Ho Chi Minh City. Je kunt er naartoe wandelen, ervan uitgaande dat je in het centrum verblijft of een taxi nemen. De taxi’s die pal voor het museum staan zijn niet allemaal even betrouwbaar. Soms kun je beter een paar straten verderop een taxi nemen.

Ondanks alle oorlogsherinneringen is District 3 ook een bruisende wijk. Overal vind je hippe cafés en koffietentjes. Na een bezoek aan het museum kun je even bijkomen en alle indrukken verwerken op een van de vele gezellige terrasjes in de buurt van het museum.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.