• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Hanoi
  • |
  • Banana Island ( Bai Giua ) – De groene longen van Hanoi

Banana Island ( Bai Giua ) – De groene longen van Hanoi

Wat als je binnen een handomdraai het drukke centrum van Hanoi achter je zou kunnen laten en jezelf zou kunnen onderdompelen in rust en ruimte? 

Een plek waar de tijd heeft stilgestaan, waar vogeltjes fluiten, hagedissen liggen te zonnen en waar een jungle van bananenbomen zich heeft gevormd. 

Welkom op Banana Island. Waar het constante getoeter, het geluid van de bouw en de handel van Old Quarter al snel een vage herinnering wordt. 

Een introductie tot Banana Island

Banana Island of Bãi Giữa zoals de locals het noemen is een stuk land dat gescheiden wordt van Hanoi door een zijtak van de Rode Rivier. 

Ondanks dat het zo dichtbij het centrum van Hanoi ligt is dit gebied nog steeds volledig in gebruik als boerderijland.

Waarom het Banana Island heet zal je snel duidelijk worden. Het vrijwel gehele oppervlak is begroeid met bananenbomen. 

Het is een wildernis waar een kleine groep mensen in zelfgemaakte huisjes leeft van een eenvoudige vorm van landbouw. 

De mensen op banana island wonen in simpele zelfgemaakte huisjes.

De mensen wonen hier nog steeds in simpele zelfgemaakte huisjes. Vaak kwam men naar de stad met het oog op een beter leven

Vroeger, toen het eiland nog regelmatig onder liep, was de grond vruchtbaarder. Tegenwoordig is eigenlijk het enige wat goed groeit de bananenbomen op enkele plekken na waar meer mogelijk is.  

Er zijn vele pogingen gedaan door projectontwikkelaars om de grond te kopen om er luxe appartementencomplexen neer te zetten maar vooralsnog houdt de overheid zijn poot stijf.

Laten we hopen dat men de potentie ziet in het eiland als een plek voor duurzaam toerisme en een plek waar de Hanoians rust en ontspanning kunnen zoeken met hun families. 

Wat is er te doen?

Banana Island is de place te be als je gaat fietsen in Hanoi of een mooie wandeling wilt maken. De goed aangelegde maar smalle padden door de bananenbomen zijn een genot voor de fietser. Heerlijk rustig en door al dat groen en schaduw ook ietwat verkoelend. 

Fietsers

Het is hier heerlijk fietsen.

Het is ook een magische plek tijdens de zonsondergang. De warme gloed van de zon op al dat groen met in de verte de roestige aanblik van de Long Bien Brug is een foto die het schieten waard is. 

Je zult het niet geloven maar er wordt zelfs gezwommen. Men sluit een drukke dag in de stad graag af met een duik in de rivier. 

Iets om rekening mee te houden is dat tegen het vallen van de avond de hoeveelheid muggen enorm toeneemt. Overdag heb je daar veel minder last van. 

Hoe je er komt

Het eiland is makkelijk te bereiken as je vanuit Old Quarter de Long Bien brug over gaat. Ergens halverwege is een trap naar beneden waarna je op het fietspad terechtkomt. 

Iets noordelijker, ter hoogte van West Lake ( Ho Tay ) zijn nog enkele toegangswegen. Deze kun je makkelijk vinden via de kaartapp op je telefoon. 

De toegangsweg vanaf de brug.

De toegang vanaf de Long Bien brug gezien. 

De beste manier om deze bijzondere plek te bezoeken is met onze fietstour door de stad. Je bezoekt dan de meest bijzondere plekken van de stad in een kleine 4,5 uur onder begeleiding van een ervaren gids. 

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.