• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Hanoi
 • |
 • Fietsen in Hanoi – Een fantastische kennismaking met de stad

Fietsen in Hanoi – Een fantastische kennismaking met de stad

Misschien denk je, ‘’die is gek’’. Wie gaat er nu fietsen in Hanoi? Een stad met miljoenen brommers, getoeter, smalle straten en bedrijvigheid. 

Welnu, wij heten Verrassend Vietnam en fietsen door Hanoi en het omringende platteland is verrassend goed te doen en een ervaring om over naar huis te appen. 

Tijdens deze geweldige tocht kom je langs de bekende landmarks, maar zie je ook kanten van de stad die voor veel toeristen verborgen blijven. 

Smalle steegjes waar mevrouw Nguyen al 30 jaar met passie dezelfde banh cuon serveert, een treinspoor dat dwars door mensen hun voortuin loopt en een oase van rust op het platteland. 

Dit zijn de ingrediënten die een fietstocht door Hanoi zo geweldig maken. Helmpie op dus, flesje water in de tas en gaan met die banaan. 

Fietsen door de smalle straten van Hanoi Old Quarter

Een fietstour door Hanoi begint altijd in Old Quarter, de gezellige oude wijk van Hanoi. De eerst 5 minuten zijn misschien wat onwennig maar daarna is het genieten geblazen.

Afhankelijk van de route fiets je ook langs de St Jospeh kathedraal of door de oude stadspoort, een van ooit 16 toegangspoorten tot de stad. De meeste zijn echter vergaan door de jaren. De Vietnamese naam is Quan Chuong. 

Op naar de volgende stop. 

Fietsen door Hanoi Old Quarter.

Stop voor een bakkie op het spoor

Een van de meest interessante stops is de Hanoi train street, waar de trein dwars door een woonwijk rijdt. De bewoners buiten de nieuw verworven populariteit op een hele leuke manier uit en hebben allemaal gezellige terrasjes naast het spoor geopend. 

Na wat akkefietjes met toeristen die lijpe capriolen uithaalden voor hun instagramfoto’s was de straat een tijdlang afgesloten door de autoriteiten. Gelukkig is deze op moment van schrijven weer open en kun je deze bijzondere plek weer bezoeken. 

De treinstraat is altijd een stop tijdens een fietstocht door Hanoi.

Langs het Mausoleum

We vervolgen de route langs de wijde straten en het Ba Dinh plein waar het Ho Chi Minh Mausoleum aan is gelegen. Ook fietsen we een stukje langs de keizerlijke stad van Thang Long. 

Ik weet niet precies wat het goede woord is om deze omgeving te beschrijven. Waar normaal alles zo nauw en op elkaar gedrukt is in de oude steden van Vietnam, is hier ineens alles ruim opgezet. De straten zijn super schoon, er is veel groen en er staan prachtige gebouwen. 

Het stuk over de brede weg duurt echter niet lang want al snel duiken we weer de steegjes en om vervolgens uit te komen op…

Langs het mausoleum.

B52 Lake

Dit is ook een aparte plek. Op een soort binnenplaats, omringd door oude appartementen en smalle huizen, ligt in een klein meertje een wrakstuk van een B52 vliegtuig. 

Tijdens hevige Ameriakaanse bombardementen op 27 decenber 1972 werd een B52 bommenwerper uit de lucht geschoten en kwam terecht in het Huu Tiep meer. 

Sindsdien heeft deze plek B52 Lake als bijnaam. Een herinnering aan de afschuwelijke oorlog die hier heeft plaatsgevonden. 

Het wrak in B52 Lake.

Fietsen door de Banana Plantation

Na de stop bij het meer fietsen we kriskras door smalle steegjes verder tot we uitkomen bij het grote West Lake. De waterkwaliteit laat te wensen over. Het meer is best ernstig vervuild maar een ronde langs het meer is toch nog steeds de moeite waard en komt uiteindelijk uit in de bananenplantage. 

Dit is toch wel een heel interessant gebied. Ineens ben je even helemaal weg uit het hectische Hanoi. Smalle paden en eindeloze rijen bananenbomen die voor wat verkoeling en schaduw zorgen. 

Deze plek wordt ook wel Banana Island genoemd en als je op de kaart kijkt begrijp je waarom. De mensen die hier wonen, leven van het verbouwen van bananen. Maar ook andere soorten fruit en groenten worden hier verbouwd. De mensen leven in primitieve huisjes aan de rivier. Dichtbij, maar tegelijkertijd zo ver weg van het moderne stadsleven. 

Het is te hopen dat dit gebied zo blijft en dat er geen eindeloze rijen wolkenkrabbers worden neergezet. 

Fietsen door Banana Island
Fietsers over het banana island.

Terug over de Long Bien Brug

Het pad door Banana Island komt uit bij een trap die je op de Long Bien brug brengt. Deze stalen kolos is ook echt een van de meest fotogenieke plekken in Hanoi. We fietsen terug over de brug richting Old Quarter en vinden het mooi geweest. 

Een fietstocht duurt zo’n 4,5 uur en is een fantastische kennismaking met de stad. Je ziet de highlights maar tegelijkertijd zoveel andere bijzondere plekken die je normaal nooit zou zien. 

Een absolute aanrader en een tour die we in bijna elke rondreis voor onze klanten plannen. 

Fietsen over de Long Bien brug terug richting de oude wijk.

Is fietsen in Hanoi veilig?

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar fietsen in Hanoi is zeker veilig. Je moet uiteraard opletten maar als je met de flow van het verkeer meegaat dan komt dat helemaal goed. De Vietnamezen op brommers zullen ook rekening houden met je. Probeer vooral onverwachte beweging uit de weg te gaan. Ga dus eerst even stil staan voor je naar de andere kant van de straat oversteekt . 

Is het geschikt voor kinderen?

Ja, afhankelijk van de leeftijd. Hebben de kinderen nog een leeftijd dat ze nog in een kinderzitje passen, dan gaat dat prima. Als je ze zelf wilt laten fietsen is het beter als ze minimaal een jaar of 10 a 12 zijn.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Is dit een georganiseerde fietstour of huur je zelf een fiets en volg je bovenstaande route?

  1. Hoi Eloy,

   Dit is de route zoals we het doen met een georganiseerde fietstour. Deze kun je bij ons boeken.

   Groeten,
   Thomas

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.