Bun Thit Nuong: Een Zuid-Vietnamese klassieker

Bun Thit Nuong, een Vietnamees gerecht

Bun Thit Nuong is één van die gerechten die je absoluut MOET proberen op je reis door Vietnam. Deze van oorsprong Zuid-Vietnamese koude noedelsalade is het toonbeeld van een balans van smaken waar de Vietnamese keuken zo bekend om is. In de naam van het gerecht zie je de belangrijkste ingrediënten. Bun ( rijstvermicellie noedels) en Thit Nuong ( gemarineerd gegrild vakensvlees ) dat wordt geserveerd op een bed van sla, komkommer, taugé, in het zuur gezette wortelen en prachtige verse kruiden. Oh, en die gemalen pinda’s bovenop zijn ook briljant.

Deze ingrediënten zijn de bouwstenen van het gerecht maar het is de saus die het gerecht naar onmetelijke hoogte brengt en zorgt voor een spektakel voor de smaakpapillen.

Nuoc Mam,de verbindende kracht

De saus. Het heilige bindmiddel in dit gerecht zorgt ervoor dat alle smaken samenkomen. Je krijgt het in een klein kommetje naast het gerecht. Bestaande uit ‘’Nuoc Mam’’ ( Vietnamese vissaus ) en op smaak gebracht met wat limoen en suiker is de alles verbindende kracht. Gebruik de op tafel staande pot met chillies om de smaak die extra power te geven en mix het met de andere ingrediënten. Je hebt nu het perfecte ontbijt of lunch gecreëerd waar je na thuiskomst lyrisch over zult spreken tegen familie en vrienden.

Bun Thit Nuong Cha Gio,het wordt nog beter

Nu je waarschijnlijk niet meer kunt wachten om aan te vallen op een verse kom wil ik je verblijden met nog beter nieuws. Ja, je kunt dit gerecht namelijk nog BETER maken door toevoeging van wat Cha Gio.

Wat is dat dan?

Cha Gio zijn gefrituurde loempia’s die zo knapperig zijn dat je direct je Facebook status aanpast naar euforisch en het deelt met je vrienden. De combinatie van deze knapperige loempia’s, het perfect gemarineerde varkensvlees, de door Nuoc Mam verbonden noedels, kruiden en rauwkost is een lust voor het oog en de tong. Wow!

Cha Gio. Gefrituurde Vietnamese loempia's

Mijn favoriete Bun Thit Nuong restaurant

Je vind door heel het zuiden van Vietnam een heleboel straattentjes en restaurants die het gerecht verkopen. Sommige beter dan anderen maar er is er één waar ik nu al sinds 2013 regelmatig kom.

Toen ik in 2013 in Saigon neerstreek in een gedeeld huis namen mijn toenmalige huisgenoten mij mee naar een restaurantje niet ver van de populaire backpackerbuurt. Het restaurant ‘’Bun Thit Nuong Chi Thong'' inmiddels van naam veranderd in Chi Tuyen was mijn eerste kennismaking met het gerecht. Ik was zo onder de indruk van het eten hier dat ik hier nu in 2016 nog steeds wekelijks kom lunchen. Het is een komen en gaan bij dit restaurant van locals en toeristen. Het is tegenwoordig ook een populaire stop van de vele aanbieders van motorbike tours door de stad. Niettemin vind je vrijwel altijd wel een tafeltje op de beneden of bovenverdieping.

Het restaurant Bun Thit Nuong Chi Tuyen
voorgevel van het restaurant

Chi Tuyen vind je op 195, Co Giang, district 1 Ho Chi Minh City. Ik raad iedereen die van eten houdt aan om hier de beste Bun Thit Nuong van de stad te gaan proberen.

Dit vind je misschien ook interessant


bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.