Pho Bo: Noedelsoep die je gegeten moet hebben

Pho Bo: Vietnamese noedelsoep

Als er één gerecht is dat we kunnen omschrijven als het nationale gerecht van Vietnam dan is dat Pho ( spreek uit Fuh ) Deze krachtige noedelsoep wordt dagelijks door miljoenen Vietnamezen en toeristen gegeten, zij het als ontbijt, lunch of avondeten. Op welk moment van de dag je ook trek krijgt in een hete kom van deze bijzondere soep. Je bent nooit ver weg van een straatstalletje of restaurant die je honger kan stillen.

Waar veel Vietnamese gerechten nogal streekgebonden zijn vind je Pho werkelijk overal in het land. Hoewel de mensen in Hanoi graag claimen dat zij de uitvinders zijn en het dan ook graag ‘’Hanoi soep’’ noemen is het onduidelijk waar de oorsprong van deze noedelsoep nu precies ligt.

Wat is Pho noedelsoep nu precies?

Officieel refereert het woord Pho direct aan de witte platte rijstnoedels die gebruikt worden voor het gerecht. De meeste mensen zullen het woord echter gebruiken om de totale soep te beschrijven. De mooie heldere bouillon wordt in een kom over deze noedels gegoten en voilà de basis is klaar.

Vervolgens maak je een keuze voor het soort vlees dat je er in wilt hebben. ‘’Bo’’ ( rundvlees ) is de meest voorkomende maar ook ‘’Ga’’ ( kip ) is een populaire keuze. Als garnering krijg je een schaal met tauge, limoen, koriander, Thaise basilicum, munt, Vietnamese koriander en culantro. Om de bouillon verder op smaak te brengen staat er Hoi Sin en chilisaus op de tafel. Ik zou echter niet aanraden om deze sauzen al te enthousiast in de bouillon te doen. De rijke smaak van de bouillon wordt dan al snel verpest. Beter is het om de sauzen te mengen in een klein schaaltje en het als dipsaus te gebruiken. Overigens is het zo dat er nog een verschil is of je Pho in het noorden of in het zuiden eet. In Noord Vietnam krijg je aanzienlijk minder garnering waardoor mijn voorkeur toch uitgaat naar de zuidelijke versie.

Pho kruiden als garnering

Een rijke hoeveelheid kruiden om je soep naar een nog hoger niveau te tillen. Foto: Hungry dudes

Wat maakt de Pho bouillon zo rijk aan smaak?

Een goede Pho bouillon wordt ideaal gezien langzaam gedurende de nacht klaargemaakt. Het is het langzame proces wat het zo’n ongelofelijk bijzondere smaak geeft. Het begint allemaal met het koken van de stukken bot en rundvlees. Het geheim is om de botten eerst een tijd te koken waardoor de onzuiverheden van het vlees weggekookt worden. Hierdoor zal de latere bouillon zijn heldere uiterlijk behouden. Daarna worden de stukken rundvlees afgespoeld en begint het proces. Het rundvlees wordt nu voor een lange tijd op het vuur gezet in combinatie met steranijs, uien, gember, kaneel, kruidnagel en wat vissaus. Het lange wachten kan beginnen en een aantal uren later is er een prachtige heldere bouillon ontstaan met een fantastische smaak. Dit is zoals het moet en de Vietnamezen weten de plekjes wel te vinden waar hun Pho nog op deze traditionele manier gemaakt wordt. Zo is er een beroemd restaurant in de oude wijk van Hanoi met de naam Pho Bat Dan. Elke ochtend staat er een enorme rij buiten te wachten om aan te vallen op een krachtig ontbijt.

Pho Bo Tai Vien: Mijn favoriete combinatie

Wil je aanvallen op je eerste kom en niet zeker welk soort vlees je moet kiezen. Dan zou ik zeggen ga voor deze combinatie. Pho Bo Tai ( dungesneden reepjes rundvlees ) en Pho Bo Vien ( gehaktballetjes ). Het flinterdun gesneden rundvlees wordt rauw in de kokendhete bouilion gedaan en gaart daar verder. Zo heb je een combinatie van heerlijk malse reepjes rundvlees in combinatie met de lekkere gehaktballetjes. Deze combinatie kun je bestellen door te vragen om Pho Bo Tai Vien ( spreek uit Fuh Boh Taai Vien ).

Pho Bo Tai Vien

Pho Bo Tai Vien. Foto: Ron Dollete

Dit vind je misschien ook interessant


bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.