De Notre Dame Kathedraal van Saigon

Wist je dat Ho Chi Minh-stad zijn eigen Notre-Dame heeft? Deze Notre Dame van Saigon ligt midden in het bruisende centrum. De kathedraal straalt historie en architectonische grandeur uit, net als de Franse versie. Deze basiliek werd gebouwd tijdens het Franse koloniale tijdperk en staat symbool voor het rijke culturele erfgoed van de stad. De kerk wordt momenteel gerestaureerd, maar er zijn wel mogelijkheden om de kerk van buiten en van binnen te bekijken. 

Geschiedenis

Door Franse kolonisatie groeide de katholieke gemeenschap in Saigon. Dit leidde in 1863 tot de bouw van een houten kerk aan de oever van het Charnerkanaal. Deze Notre-Dame van Saigon was niet alleen een gebedshuis, maar ook een symbool van de Franse invloed. De kathedraal werd tussen 1877 en 1880 gebouwd in gotische stijl. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van typische rode bakstenen uit Frankrijk.

Klokkentornes Noter Dame van Saigon.
Het Mariabeeld voor de kathedraal.

De kathedraal werd in de jaren daarna verder uitgebreid. In 1895 kreeg de kerk twee majestueuze klokkentorens van 57 meter hoog. Zo kon heel Saigon horen wanneer er een mis werd opgedragen. De kathedraal werd nog belangrijker toen paus Johannes XXIII de kathedraal in 1962 tot basiliek verhief. De Notre Dame van Saigon is nu een van de meest populaire plaatsen om te bezoeken in Ho Chi Minh-stad. De kathedraal trekt duizenden bezoekers per dag.

Architectuur

De architectuur van de kathedraal bestaat uit Romeinse en gotische elementen. De Notre Dame van Saigon werd gebouwd naar het Franse evenbeeld. Het heeft de vorm van een basiliek, met een centraal middenschip, een halfronde apsis en vijf kleine kapellen. De buitenkant van de Notre Dame van Saigon is net zo opvallend als het interieur. De gevel is symmetrisch ontworpen en de 57 meter hoge klokkentorens vormen het hoogste punt. De basiliek is herkenbaar aan de typische rood / oranje kleur.

Achterkant van de Notre Dame.

Een bezoek aan de Notre Dame

Aan de eenvoudige buitenmuren en minimale decoraties in het interieur herken je duidelijk de Romeinse stijl. In de hoge plafonds en spitsbogen zie je de gotische stijl terug. Er passen ongeveer 1.200 bezoekers in de kerk, die 93 meter lang, 35 meter breed en 21 meter hoog is.

Het interieur van de basiliek van Saigon.

Binnen vind je het middenschip met twee zijbeuken en kapellen. In deze kapellen staan kleine altaren met beelden. In het midden staat het marmeren hoofdaltaar dat wordt ondersteund door 6 engelen. De kathedraal heeft ook een bijzondere verzameling beeldhouwwerken, die Bijbelse personages en gebeurtenissen uitbeelden. 

Voor de lichtinval zorgen 56 glas-in-loodramen, 31 ronde roosvensters en 25 kroonglazen. Deze schitterende ramen zorgen niet alleen voor voldoende natuurlijk licht, maar dragen ook bij aan de serene en heilige sfeer in de kathedraal.

Renovatie

De Notre Dame kathedraal wordt sinds 2017 gerenoveerd. Deze renovatie wordt waarschijnlijk pas in 2027 afgerond. Tot die tijd kun je alleen de buitenkant van de kerk bewonderen, tenzij je een mis wilt bijwonen. 

Een mis bijwonen

In de kerk worden missen opgedragen en die kun je bezoeken. Op die manier kun je toch de binnenkant bekijken. De mis wordt meestal opgedragen in het Vietnamees. De zondagsmis van 9:30 is in het Engels en dus een aanrader voor toeristen. Het tijdschema voor de missen is als volgt:

Zondag

5:30,8:00,9:30*,16:00,17:30,19:00

Maandag t/m zaterdag

5:30, 17:30

*Engelstalige mis

Combineer een bezoek met book street en het centrale postkantoor

Benieuwd wat je hier nog meer kunt doen nadat je de kerk hebt bewonderd? Als je voor de kerk staat en richting de kerk kijkt, dan kun je aan de rechterkant de weg oversteken. Daar vind je Book Street (Nguyen Van Binh Avenue), een leuke straat met boekenwinkels en souvenirs.

Book Street is een van de oudste straten van Ho Chi Minhstad. Je kunt hier boeken kopen en lezen, leuke selfies maken of een kopje koffie drinken in één van de gezellige cafeetjes.  De straat loopt van de Notre Dame van Saigon naar de Hai Ba Trung-straat. Pal ernaast vind je het prachtige oude postkantoor. Het is een leuke manier om drie bezienswaardigheden in één dag te bezoeken.

Wil je nog meer zien? Op loopafstand vind je het interessante Reunification Palace waar je van alles kunt leren over de Vietnamoorlog. 

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.