Het Reunification Palace – Bezoektips en achtergrondinformatie

Het Reunification Palace (herenigingspaleis), ook wel Independence Palace genoemd, is het voormalige presidentiële paleis in Ho Chi Minh-stad. Het gebouw staat symbool voor het proces dat Vietnam doormaakte op weg naar soevereiniteit en eenheid. 

In dit paleis hebben veel historische gebeurtenissen plaatsgevonden. De verhalen en foto’s kun je terugvinden in het museum dat nu in het gebouw zit. .

borstbeeld van Ho Chi Minh

De buste van Ho Chi Minh heeft een prominente plek in het paleis.

Geschiedenis van het herenigingspaleis

Het Reunification Palace vind je in het centrum van de stad, waar de huidige versie van het paleis al sinds 1962 staat. Het paleis is inmiddels meer dan 60 jaar oud en is altijd een overheidsgebouw geweest. Daarom hebben er in de geschiedenis veel belangrijke historische momenten plaatsgevonden in en rond dit paleis.

Pre Vietnamoorlog

De geschiedenis van het herenigingspaleis begint in 1871 als de Franse kolonisten het gebouw openen. Het paleis, wat toen nog Norodom-paleis heette, werd gebouwd als residentie voor de gouverneur-generaal van Indochina.

Dit gebouw werd gezien als een symbool van buitenlandse invloed, tot het in 1962 werd gesloopt en plaats maakte voor de bouw van het herenigingspaleis. Het nieuwe gebouw stond voor de Vietnamese soevereiniteit en de verschuiving van een koloniale naar een nationale identiteit.

Norodom Paleis in 1884

Het Norodom Paleis in Le Monde 1884. Bron: Flickr gebruiker Manhai

Tijdens de Vietnamoorlog

Tijdens de oorlog in Vietnam (1955-1975) functioneerde het paleis als commandocentrum voor de Zuid-Vietnamese regering. Binnen de muren van het paleis werden cruciale militaire strategieën bedacht en diplomatieke inspanningen geleverd, terwijl het land worstelde met interne en externe onrust.

Tijdens een couppoging op 27 februari 1962 bombardeerden twee vliegtuigen het gebouw. Daarbij werd de linkervleugel compleet vernield. President Diệm gaf toen de opdracht om het hele gebouw te slopen. Op de plaats van het voormalige Norodom paleis werd het huidige herenigingspaleis gebouwd.

De val van Saigon op 30 april 1975

Op 30 april 1975 stond het paleis centraal bij een dramatische gebeurtenis, die leidde tot het einde van de Vietnamoorlog. Noord-Vietnamese tanks reden dwars door de hekken van het paleis heen. Daarna haalden Noord-Vietnamese soldaten de Zuid-Vietnamese vlag van het dak en arresteerden president Duong Van Minh. Door deze historische gebeurtenis veranderde het paleis van een symbool van verdeeldheid in een symbool van eenheid

Tank van het Noord-Vietnamese leger

Een tank van het Noord-Vietnamese leger staat nu buiten tentoongesteld.

Een bezoek aan het Reunification Palace met gids of audiotour

Het museum in het Reunification Palace heeft een oppervlakte van 4.500 m2 en het ligt op een terrein van 12 hectare. Om het beste te halen uit een bezoek aan dit enorme monument, is het aan te raden om ter plaatse een rondleiding met een gids te doen of een audiotour te volgen. Combineer deze bezienswaardigheid met een bezoek aan het War Remnants Museum, wat op loopafstand ligt. 

Met gids

Het museum organiseert regelmatig rondleidingen met een deskundige gids. Bij de informatiebalie van het museum kun je informatie krijgen over de tijdstippen waarop de rondleidingen beginnen. 

Audiotour

Wil je op je eigen tempo door het museum lopen? Dan kun je een audiotour doen. De audiotours zijn verkrijgbaar in 10 talen, waaronder Engels, Frans, Duits en Spaans. Voor de audiotours kun je ook terecht bij de informatiebalie van het museum.

Bezienswaardigheden in het paleis

In dit paleis is zoveel te zien en te beluisteren, dat het zeker twee uur duurt voordat je alles hebt gezien. Om je alvast een voorproefje te geven, beschrijven we hier de belangrijkste bezienswaardigheden.

De entree

Je gaat het museum binnen via de hoofdpoort op Nam Ku Khoi Nghia, gelegen aan de oostkant van het paleis terrein. Als je naar binnen loopt, kom je in de Grote Zaal. Deze grote ruimte is versierd met elegant meubilair en kunst. In deze hal vonden belangrijke politieke evenementen en regeringsbijeenkomsten plaats. Het ingewikkelde ontwerp met gedetailleerd houtsnijwerk en een klassieke inrichting laat de rijkdom en macht zien van de toenmalige regering.

De commandokamer

De commandokamer is net een soort tijdcapsule, die sinds de jaren zeventig niet meer is veranderd. Tijdens de oorlog in Vietnam was dit een strategisch planningscentrum. In de kamer zijn de originele kaarten, communicatieapparatuur en meubels te zien. Je krijgt hier een goede indruk van de oorlogsoperaties en besluitvormingsprocessen tijdens de oorlog.

Een van de oude commando / werkkamers

De presidentiële bunker

Onder het indrukwekkende paleis bevindt zich de presidentiële bunker. De president kon hier naartoe vluchten als de situatie te dreigend werd. Deze veilige, versterkte ruimte met communicatielijnen en basisvoorzieningen werd ontworpen om de president en belangrijke functionarissen te beschermen tijdens aanvallen. Als je door de bunker loopt, dan is de spanning bijna voelbaar. Je kunt je goed voorstellen hoe ernstig de beslissingen waren die binnen deze muren werden genomen. 

De ontvangstkamers 

Deze kamers werden gebruikt voor diplomatieke en officiële bijeenkomsten. Het interieur van de kamers bestaat uit een mix van Vietnamees vakmanschap en modern design. Elke kamer heeft een eigen doel. De stijl weerspiegelt de verschillende kanten van de presidentiële taken, van formele recepties tot vertrouwelijke gesprekken.

Ontvangstkamer in het gebouw.

Het dak / helikopterplatform

Loop ook zeker even naar het dak waar het helikopterplatform is te bekijken. Je hebt er ook een mooi uitzicht over het terrein en de Le Duan boulevard. Men denkt vaak dat dit de plaats was waar de iconische foto van fotograaf Hubert van Es is gemaakt. Dit is niet correct. De foto waarop de evacuatie tijdens de val van Saigon is te zien is vond plaats op het dak van het voormalige CIA gebouw op 22 Gia Long Street, tegenwoordig 22 Ly Tu Trong. 

Het helikopter platform op het dak van het Reunification Palace.

Tentoonstelling

Er is een bijzondere tentoonstelling in een kleiner gebouw op het terrein met de titel "van Norodom Palace tot Independence Palace, 1868 tot 1966." Dit is een boeiende tentoonstelling voor geschiedenisliefhebbers. De tentoonstelling laat het ontwerp en de bouw van het paleis zien, plus de historische mijlpalen en belangrijke gebeurtenissen die hier plaatsvonden.

Het buitenterrein en tuinen

Buiten het museum ligt een uitgestrekt terrein met prachtige tuinen waar je kunt wandelen over kronkelende paden. Vlak bij de entree staan nagebouwde tanks die lijken op de tanks die het paleis in 1962 binnenreden. Er staat ook een F-5E straaljager. Dit is hetzelfde type als waarmee de overgelopen Zuid-Vietnamese piloot Nguyen Thanh Trung in 1975 probeerde om het paleis te bombarderen.

Je kunt het paleisterrein verkennen met een elektrische auto. Met deze rit van 10 minuten kun je op een comfortabele en boeiende manier het terrein bekijken. Ondertussen geeft het ingebouwde audiosysteem van de auto meer informatie over alle historische hoogtepunten.

Algemene informatie

  • Adres: 135 Nam Ky Khoi Nghia st., Dist. 1, HCMC of 106 Nguyen Du st., Dist. 1, HCMC
  • Volwassenen: 40.000 VND/ € 1,45  
  • Kinderen tot 16 jaar: 10.000 VND/€ 0,36
  • Openingstijden: Dagelijks van 08.00 uur tot 16.30 uur. De kassa gaat dicht om 15:30. De tentoonstelling is geopend van 08.30 uur tot 16.30 uur.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.