Quang Phu Cau Wierook Dorp – Is het de moeite waard?

Een klein stukje buiten Hanoi ligt een dorpje dat sinds enige tijd nogal wat aandacht krijgt.

Fotoshoots voor bruiloften, selfie nemende amateurmodellen en toeristen hebben een nieuwe hangout ontdekt. 

Dit is Quang Phu Cau, een dorp waar de inwoners gespecialiseerd zijn in het maken van wierook. 

Duizenden vers bewerkte wierookstokjes liggen hier te drogen in de zon en dat is nogal fotogeniek.  

Als dit je interesse heeft, lees dan verder want een bezoek aan Quang Phu Cau is vrij makkelijk te plannen. 

Ontstaan van Quang Phu Cau Village

Voor zover we weten leggen de inwoners van Quang Phu Cau zich al meer dan 100 jaar toe op het maken van wierook. 

Het begon met enkele huishoudens maar vanwege de enorm toenemende vraag vanuit de steden en religieuze instituties groeide de producenten gestaag. 

Een inwoner van het dorp is stokjes aan het bundelen.

Tegenwoordig werkt zo’n 70% van alle huishoudens in het dorp in de wierook handel.

Naast wierook leggen de producenten zich ook toe op het maken van halffabricaten zoals de bamboestokjes. Deze bamboestokjes worden in grote getalen naar het buitenland en andere provincies van Vietnam geëxporteerd. 

Kwaliteit staat voorop

De inwoners van Quang Phu Cau hebben waarschijnlijk een tegeltje aan de muur hangen dat zegt ‘’kwaliteit boven alles’’. 

Het bamboe dat gebruikt wordt mag daarom alleen uit bepaalde provincies komen zoals Thanh Hoa en Nghe An. 

Voor het wierookstokje klaar is gaat het vervolgens door de nodige bewerkingen. 

Zo wordt het hout eerst verwerkt tot kleine stokjes die vervolgens eerst gesplitst worden waarna ze in de zon moeten drogen. 

Hierna worden de stokjes met een machine tot 1 mooi afgerond stokje gevormd om ze daarna met een andere machine mooi zacht te maken. 

En dan zit er nog geen wierook op. 

De volgende stap is om de pasta aan de stokjes te rollen zodat het lekker ruikt en langzaam kan branden. 

De pasta wordt gemaakt van anijs, kaneel en nog zo’n 25 andere ingrediënten. De producenten benadrukken dat alle ingrediënten natuurlijk zijn en dat er absoluut geen chemicaliën worden gebruikt. 

De rol van wierook in de cultuur

In het Boeddhisme wordt wierook gebruikt om de omgeving te reinigen en te ontdoen van kwade geesten. In de Vietnamese cultuur is wierook ook een symbool van de verbintenis tussen de levenden en de doden. 

Zo zal iedere gast op een dodenherdenking een stokje branden en op het altaar achterlaten. Tijdens belangrijke dagen zoals Tet Nguyen Dan zie je dit in vrijwel elk huishouden terug. 

Een kleurenzee tijdens Tet

Quang Phu Cau is het hele jaar door in bedrijf en altijd fotogeniek, maar in de periode voorafgaand aan Vietnamees Nieuwjaar maken de bewoners er echt een kunstwerk van. 

Met enorme boeketten van verschillende gekleurde stokjes worden vormen en afbeeldingen gemaakt. Bijvoorbeeld een vorm van het land of een Vietnamese vlag. 

Hoe je er komt

Vanuit Hanoi is het een uur rijden ongeveer. Quang Phu Cau ligt op 35km ten zuiden van Hanoi en is prima te bezoeken met een taxi of georganiseerde tour. Als je met de taxi gaat moet je wel afspreken met de chauffeur dat hij wacht anders wordt het lastig om ter plekke een taxi te vinden om mee terug te keren. 

Een bezoek aan Quang Phu Cau past mooi op de route van Hanoi naar Ninh Binh of andersom. De chauffeur wacht dan op je en zet je vervolgens af bij je hotel. Als je een rondreis of bouwsteen bij ons boekt, kunnen we dat uiteraard organiseren. 

Entreekosten

Een bezoek aan het dorp is gratis maar er wordt een klein bedrag gerekend voor het maken van foto’s. Dit komt op het moment van schrijven neer op zo’n 50.000 dong persoon, wat omgerekend zo’n €2 is. 

Is het de moeite waard?

Ja, het is het waard, maar je zult keuzes moeten maken. Er zijn zoveel mooie plekken in Noord Vietnam die nog meer de moeite waard zijn. Als het past op doorreis naar een andere bestemming zeker doen. Heb je een vrije dag in Hanoi dan is het ook een prima keuze voor een dagtrip. 

Alternatieven

Dit is niet de enige plek waar je het proces van wierook maken kunt zien. Op veel plaatsen in Vietnam zie je langs de weg of in dorpjes grote bundels met wierook liggen drogen. Ook die kleinere plekken zijn erg fotogeniek. Echter zo groot en uitgebreid als in Quang Phu Cau Village ga je het niet vinden. Wat nog goed in de buurt komt is het wierook dorp in Hue. 

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.