Reizen tijdens TET ( Vietnamees Nieuwjaar ) 2025

Het is weer de tijd van het jaar. TET oftewel het Vietnamees Nieuwjaar staat voor de deur. Het belangrijkste feest van Vietnam zorgt voor nogal een volksverhuizing.

Het is echter ook een prachtige tijd om in Vietnam te zijn. Het weer is over het gehele land uitstekend en overal zie je de voorbereidingen voor dit grootse feest in volle gang. Mensen houden grote schoonmaak, versieren hun huizen en de markten liggen vol met de meest kleurrijke bloemen. Het is ook een tijd waar toeristen een beetje argwanend tegenaan kijken.

Kunnen we wel een hotel vinden? Rijden er wel treinen en bussen en hoe kunnen we onze magen vullen als alle restaurants dicht zijn?

Ik zal maar gelijk met het goede nieuws beginnen. Er is geen reden om ongerust te zijn. Je zult nog steeds heerlijk van je vakantie kunnen genieten, MAAR enige planning vooruit is noodzakelijk. Bovendien krijg je een bijzonder kijkje in de Vietnamese cultuur, tradities en gebruiken.

In dit artikel kun je lezen waar je rekening mee moet houden zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Wat is TET ( Vietnamees Nieuwjaar )

TET, afgekort van TET Nguyen Dan luidt het begin van de lente in en valt meestal ergens eind januari, begin februari. De exacte data verschillen elk jaar omdat de Vietnamezen de maankalender volgen.  ( voor de precieze data bekijk het overzicht van feestdagen ). Het is een tijd om oude zorgen te vergeten, samenzijn met familie, offers brengen en nieuwe energie opdoen voor het aankomende jaar. Het hele land is in beweging omdat veel mensen in de steden werken en terugkeren naar het ouderlijk huis in de provincies. Loop je op dat moment door de grote steden dan lijkt het af en toe wel op een spookstad zo rustig is het. 

Wanneer valt TET in 2025?

TET valt in 2024 op woensdag 29 januari. De avond van dinsdag 28 januari is Vietnamees oudejaarsavond. De dagen rondom Vietnamees Nieuwjaar wordt er ook van alles gevierd en de Vietnamezen hebben allemaal vakantie.

Het straatbeeld tijdens Vietnamees Nieuwjaar

Leuk straatbeeld tijdens TET. Foto: Sam Sheratt

De tijdspanne

De meeste mensen zullen zo’n 10 dagen vrijaf hebben. Scholen en andere overheidsinstellingen zijn meestal 14 dagen vrij. In dit tijdsbestek gaan de mensen naar hun familie maar je zult pas echt iets merken een dag of twee voor TET en twee dagen erna. Mijn advies zou dus zijn om vlak voor de viering op een bestemming aan te komen en daar te blijven tot een dag of twee erna.

Waar kun je het als toerist leuk meemaken?

Het leukste is natuurlijk om het feest bij Vietnamese vrienden of familie mee te maken maar die moet je maar net voorhanden hebben. Je krijgt namelijk pas echt de tradities en gebruiken mee als je de mogelijkheid hebt om bij de mensen thuis te zijn. Ben je in een ( middel ) grote stad dan is er altijd wel een vuurwerkshow die je kunt bijwonen. Ook vind je in elke stad een traditionele bloemenmarkt. Erg leuk om overheen te slenteren en mooie foto's te maken. 

Tips voor reizen tijdens deze feestdagen

Nu het belangrijkste. Waar moet je rekening mee houden tijdens het Vietnamees Nieuwjaar? Helaas zullen veel zaken wat moeizamer te regelen zijn en veel onderdelen schieten tijdelijk in prijs omhoog. Hieronder behandel ik de belangrijkste punten.

Vervoer

Dit is het belangrijkste punt en waarschijnlijk ondervind je hier het meeste last van. Prijzen van vliegtickets schieten omhoog een week voor en na TET. Vaak verdubbelen de prijzen of zelfs meer. Kijk je nu op boekingssites dan zie je de effecten al. Voor treinen geldt hetzelfde. Deze zitten snel vol en het beste boek je minimaal een maand van te voren. Je kunt dit hier online doen.

Voor bussen geldt min of meer hetzelfde maar in veel mindere mate. Zeker op de toeristen route moet het niet al te veel problemen opleveren maar reserveer wat verder van te voren. Tussen plaatsen rijden er ook altijd nog lokale bussen voor het geval dat je ergens vast komt te zitten.

Visum aanvraag

Erg belangrijk. De ambassades zullen waarschijnlijk zo’n 10 dagen dicht zijn. Dit betekent dat er geen visumaanvragen afgehandeld kunnen worden. Zowel Visa approval letters als directe aanvragen bij Vietnamese ambassades in welk land dan ook zijn niet mogelijk. Dit moet je dus echt op tijd regelen.

Tours

Als je tours wilt plannen tijdens de feesteijkheden boek dit dan ruim van te voren. Last minute iets regelen blijkt vaak lastig. Kijk op onze tour pagina voor een overzicht van de beste tours. 

Hotels

Ondanks wat veel mensen denken hoef je je hier helemaal niet druk over te maken. Je kunt nog steeds overal aankomen en ter plekke een hotel vinden. De dagen na TET wordt het wel iets drukker omdat dat de tijd is dat ook de Vietnamezen zelf nog even vakantie gaan vieren.

Je vindt dus altijd wel wat maar op populaire bestemmingen zitten de LEUKSTE hotels vaak wel vol. Vind je het dus belangrijk waar je overnacht dan raadt ik aan om vooraf te boeken. Je vindt hier een overzicht van de leukste hotels in Vietnam.

Musea en andere bezienswaardigheden

Musea, het Mausoleum en andere bezienswaardigheden zijn zo’n 4 dagen gesloten voor het publiek. Reken op een sluiting een dag voor TET en 2 dagen erna.

Restaurants

Het wordt iets moeilijker om een leuk restaurant te vinden. Vele sluiten meestal een dag van te voren tot een aantal dagen na TET. Resorts en hotels houden de restaurants open.

Tot slot: Is het verstandig om te reizen tijdens Vietnamees Nieuwjaar?

Zoals je gelezen hebt vereist reizen tijdens het Vietnamees Nieuwjaar wat meer planning maar valt het ook allemaal wel mee. Heb je echter nog vragen stel ze dan in de reacties hieronder of stuur een e-mail. Als laatste tip zou ik nog willen zeggen dat het waarschijnlijk het beste is om een dag voor TET op een bestemming aan te komen en daar dan een dag of 3 te blijven voordat je doorreist. En dat is zeker geen straf want de stranden liggen er in deze tijd fantastisch bij.

Meer reistips:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Hoi Thomas,

  We landen 15 februari op hcms, vroeg in de ochtend. ik twijfel op dit moment even of we daar blijven en het nieuwjaar daar te beleven. of we reizen die dag door naar de mekong delta (ben tre) ben alleen bang dat daat op dat moment niet zo veel te beleven is?

  kun je me wat tips aan de hand doen?

  met hartelijke groeten

  monique

  1. Hoi Monique,

   Beide plekken hebben zo hun charme tijdens de feestdagen. Ho Chi Minh City is extreem rustig wat het heerlijk maakt om te wandelen. Veel restaurants en winkels zijn dicht maar je kunt altijd wel ergens eten. In Ben Tre kun je meer zien hoe de locals het feest vieren. Neem in de avond zeker een kijkje in de pagodes. Wat wel een issue kan zijn is de drukte op de weg. De grootste exodus de stad uit is op die dag wel voorbij maar als je pech hebt duurt de rit naar Ben Tre erg lang. De vraag is of je daar op zit te wachten na een lange vlucht. Persoonlijk zou ik in de stad blijven en genieten van de enige mogelijkheid in het jaar om de stad in ”rust” mee te maken. Ideaal om de chinese wijk Cho Lon per voet te verkennen.

   Ik hoop dat ik je hier wat mee geholpen hebt.

   Groeten,
   Thomas

 2. we vliegen 20 feb ’s ochtends naar Hanoi, ik weet niet of Tet nog bezig is, en ik vraag me af of de ‘visa on arrival’ loket open is en niet gesloten wegens de feestdagen?

  1. Hoi Tarja,

   Het loket is gewoon open dus je kunt gewoon je visum daar ophalen, maar vraag de autorisatiebrief op tijd aan want dat is niet mogelijk tijdens de feestdagen.

 3. Hallo Thomas,
  Begin februari vlieg ik eerst naar Myanmar (backpacking) en wou rond 14 februari naar Hanoi vliegen. Vanuit Hanoi naar o.a Mai Chau, Pu luong, Ninh Binh, cuc phuong en halong bay. Wordt daar op die dagen wel iets georganiseerd zoals een wandeltocht of een bootvaart of is dat ook allemaal dicht en zou je echt op eigen benen eruit moeten? En is er in die gebieden wel een slaapplaats te vinden? Als het erg lastig wordt dan vlieg ik misschien later, maar mijn terugvlucht is al op de 24ste (vanaf Hanoi) dus zou ik erg weinig tijd hebben in Vietnam. Wat zou je me aanraden??

  Groetjes Sandra

  1. Hoi Sandra,

   Zeker de eerste dagen van de TET vakantie ( 16-20 feb ) zullen er ook wat minder tours kunnen plaatsvinden. Ik zou de eerste dagen een cruise boeken door Halong Bay, die gaan allemaal door. Daarna Ninh Binh aangezien je daar makkelijk alles zelf kunt regelen en dan door naar Mai Chau en Pu Luong voor trekkingen. Ik zou je aanraden om nu alvast een route te maken en de hotels en tours vastleggen.

 4. Hoi Thomas,

  Ik ga over een paar weken richting zuidoost azie en ik kijk heel erg uit naar mijn verblijf in Vietnam.
  Nu ben ik aan het twijfelen of het handig is om rond 20 februari van Bangkok naar Hanoi te vliegen. Ik heb inderdaad gezien dat dit duurder is, maar het gaat mij meer om TET. Zou jij het aanraden om gewoon richting Vietnam te vliegen of zou ik nog een paar dagen wachten?

  Groetjes Lau

  1. Hoi Lau,

   Tegen die tijd zal het meeste wel weer langzaamaan richting normale omstandigheden gaan. Sommige tour operators hanteren misschien nog toeslagen en als je genoeg tijd hebt zou ik gewoon nog een paar dagen wachten voor de zekerheid. De visa on arrival loketten op het vliegveld zijn gewoon open maar er kunnen in die periode even geen autorisatiebrieven uitgegeven worden dus houd daar ook rekening mee.

 5. goeiemorgen Thomas,
  ik heb net gelezen dat de autoriteiten toestemming geven voor het afsteken van vuurwerk om precies middernacht voor 15 minuten. Dus in de nacht van 24 op 25 een kwartiertje vuurwerk en meer niet! Klopt dat? groet Marianne

  1. Nee klopt niet. Zelf vuurwerk afsteken is niet meer toegestaan. De meeste steden hebben een vuurwerkshow en dat is het. ( en dat is maar goed ook )

 6. Dag Thomas,

  Wij zijn van plan om op 25 januari 2023 met een bus van Muang Khua (Laos) naar Dien Bien Phu te reizen (als er teneminste een bus is?). Dit is in de Tet-periode. Wij lezen op jouw site dat ambtenaren 14 dagen vrij zijn. Worden de Vietnamese E-visa dan wel aan de grens tussen Laos en Vietnam afgestempeld? Of kunnen we hier problemen verwachten?

  Groet,

  Theo

  1. Dag Theo,

   Je kunt gewoon de grens over. Daar werken ze gewoon door. Zorg er wel voor dat je het visum op tijd aanvraagt want er is een periode van zo’n 10 dagen dat er geen visa uitgegeven worden.

 7. Hoi, ik was van plan om op 10 februari te landen op Hanoi om vervolgens daar zo'n 3 dagen te verblijven en dan verder te backpacken van Noord naar Zuid. Ik zal natuurlijk de eerste 3 overnachtingen vastleggen, maar ik was van plan het daarna op het moment zelf te bepalen. Denk je dat dit allemaal mogelijk is in verband met Tet? Ik heb helaas weinig speling om later naar Vietnam te komen gezien ik 9 maart weer terug moet zijn. Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  1. Hoi Hester,

   Er is altijd wel een kamer te vinden. Zeker als je een backpacker bent en je toch niet zoveel geeft om luxe hotels kun je prima op de bonnefooi reizen.

   Groeten,
   Thomas

   1. Bedankt voor je antwoord! Goed om te horen. En denk je dat het daarna (dus vanaf 13 februari ongeveer) ook oké is qua reizen (bus, trein) en excursies (zoals ha giang loop)? Mocht je dat weten toevallig, alvast bedankt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.