Reizen tijdens TET ( Vietnamees Nieuwjaar ) 2021 - verrassendvietnam.nl

Reizen tijdens TET ( Vietnamees Nieuwjaar ) 2021

Reizen tijdens het Vietnamees Nieuwjaar

Het is weer de tijd van het jaar. TET oftewel het Vietnamees Nieuwjaar staat voor de deur. Het belangrijkste feest van Vietnam zorgt voor nogal een volksverhuizing.

Het is echter ook een prachtige tijd om in Vietnam te zijn. Het weer is over het gehele land uitstekend en overal zie je de voorbereidingen voor dit grootse feest in volle gang. Mensen houden grote schoonmaak, versieren hun huizen en de markten liggen vol met de meest kleurrijke bloemen. Het is ook een tijd waar toeristen een beetje argwanend tegenaan kijken.

Kunnen we wel een hotel vinden? Rijden er wel treinen en bussen en hoe kunnen we onze magen vullen als alle restaurants dicht zijn?

Ik zal maar gelijk met het goede nieuws beginnen. Er is geen reden om ongerust te zijn. Je zult nog steeds heerlijk van je vakantie kunnen genieten, MAAR enige planning vooruit is noodzakelijk.

 In dit artikel kun je lezen waar je rekening mee moet houden zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Wat is TET ( Vietnamees Nieuwjaar )

TET, afgekort van TET Nguyen Dan luidt het begin van de lente in en valt meestal ergens eind januari, begin februari. De exacte data verschillen elk jaar omdat de Vietnamezen de maankalender volgen.  ( voor de precieze data bekijk het overzicht van feestdagen ). Het is een tijd om oude zorgen te vergeten, samenzijn met familie, offers brengen en nieuwe energie opdoen voor het aankomende jaar. Het hele land is in beweging omdat veel mensen in de steden werken en terugkeren naar het ouderlijk huis in de provincies. Loop je op dat moment door de grote steden dan lijkt het af en toe wel op een spookstad zo rustig is het. 

Wanneer valt TET in 2021?

TET valt in 2021 op vrijdag 12 februari. De avond van donderdag 11 februari is Vietnamees oudejaarsavond. De dagen rondom Vietnamees Nieuwjaar wordt er ook van alles gevierd en de Vietnamezen hebben allemaal vakantie.

Het straatbeeld tijdens Vietnamees Nieuwjaar

Leuk straatbeeld tijdens TET. Foto: Sam Sheratt

De tijdspanne

De meeste mensen zullen zo’n 10 dagen vrijaf hebben. Scholen en andere overheidsinstellingen zijn meestal 14 dagen vrij. In dit tijdsbestek gaan de mensen naar hun familie maar je zult pas echt iets merken een dag of twee voor TET en twee dagen erna. Mijn advies zou dus zijn om vlak voor de viering op een bestemming aan te komen en daar te blijven tot een dag of twee erna.

Waar kun je het als toerist leuk meemaken?

Het leukste is natuurlijk om het feest bij Vietnamese vrienden of familie mee te maken maar die moet je maar net voorhanden hebben. Je krijgt namelijk pas echt de tradities en gebruiken mee als je de mogelijkheid hebt om bij de mensen thuis te zijn. Ben je in een ( middel ) grote stad dan is er altijd wel een vuurwerkshow die je kunt bijwonen. Ook vind je in elke stad een traditionele bloemenmarkt. Erg leuk om overheen te slenteren en mooie foto's te maken. 

Tips voor reizen tijdens deze feestdagen

Nu het belangrijkste. Waar moet je rekening mee houden tijdens het Vietnamees Nieuwjaar? Helaas zullen veel zaken wat moeizamer te regelen zijn en veel onderdelen schieten tijdelijk in prijs omhoog. Hieronder behandel ik de belangrijkste punten.

Vervoer

Dit is het belangrijkste punt en waarschijnlijk ondervind je hier het meeste last van. Prijzen van vliegtickets schieten omhoog een week voor en na TET. Vaak verdubbelen de prijzen of zelfs meer. Kijk je nu op boekingssites dan zie je de effecten al. Voor treinen geldt hetzelfde. Deze zitten snel vol en het beste boek je minimaal een maand van te voren. Je kunt dit hier online doen.

Voor bussen geldt min of meer hetzelfde maar in veel mindere mate. Zeker op de toeristen route moet het niet al te veel problemen opleveren maar reserveer wat verder van te voren. Tussen plaatsen rijden er ook altijd nog lokale bussen voor het geval dat je ergens vast komt te zitten.

Visum aanvraag

Erg belangrijk. De ambassades zullen waarschijnlijk zo’n 10 dagen dicht zijn. Dit betekent dat er geen visumaanvragen afgehandeld kunnen worden. Zowel Visa approval letters als directe aanvragen bij Vietnamese ambassades in welk land dan ook zijn niet mogelijk. Dit moet je dus echt op tijd regelen.

Tours

Als je tours wilt plannen tijdens de feesteijkheden boek dit dan ruim van te voren. Last minute iets regelen blijkt vaak lastig. Kijk op onze tour pagina voor een overzicht van de beste tours. 

Hotels

Ondanks wat veel mensen denken hoef je je hier helemaal niet druk over te maken. Je kunt nog steeds overal aankomen en ter plekke een hotel vinden. De dagen na TET wordt het wel iets drukker omdat dat de tijd is dat ook de Vietnamezen zelf nog even vakantie gaan vieren.

Je vindt dus altijd wel wat maar op populaire bestemmingen zitten de LEUKSTE hotels vaak wel vol. Vind je het dus belangrijk waar je overnacht dan raadt ik aan om vooraf te boeken. Je vindt hier een overzicht van de leukste hotels in Vietnam.

Musea en andere bezienswaardigheden

Musea, het Mausoleum en andere bezienswaardigheden zijn zo’n 4 dagen gesloten voor het publiek. Reken op een sluiting een dag voor TET en 2 dagen erna.

Restaurants

Het wordt iets moeilijker om een leuk restaurant te vinden. Vele sluiten meestal een dag van te voren tot een aantal dagen na TET. Resorts en hotels houden de restaurants open.

Tot slot: Is het verstandig om te reizen tijdens Vietnamees Nieuwjaar?

Zoals je gelezen hebt vereist reizen tijdens het Vietnamees Nieuwjaar wat meer planning maar valt het ook allemaal wel mee. Heb je echter nog vragen stel ze dan in de reacties hieronder of stuur een e-mail. Als laatste tip zou ik nog willen zeggen dat het waarschijnlijk het beste is om een dag voor TET op een bestemming aan te komen en daar dan een dag of 3 te blijven voordat je doorreist. En dat is zeker geen straf want de stranden liggen er in deze tijd fantastisch bij.

Dit moet je ook weten voor je vertrekt

Het regenseizoen in Vietnam
Reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam | Dit kun je verwachten
Lees Verder
Reizen met de trein door Vietnam: Alles wat je moet weten
Lees Verder
vervoer in Vietnam
Vervoer Vietnam: Alles over de bus, trein en vliegen
Lees Verder
beste reistijd Vietnam
Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen
Lees Verder

Leave a Comment:

10 comments
Add Your Reply