• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Vervoer
 • |
 • Scooter huren en motorrijden in Vietnam | lees dit eerst even

Scooter huren en motorrijden in Vietnam | lees dit eerst even

‘’Als je naar Vietnam gaat dan moet je echt een scooter huren’’ zegt de één.

Een ander zegt weer ‘’Koop een motor en reis zelf over de hele lengte van het land’’.

Het ultieme gevoel van vrijheid.

En dat klopt.

Maar!

Er zijn wel een paar dingen die je moet weten en zelf moet uitzoeken. Enkel vertrouwen op verhalen van anderen kan je in de problemen brengen.

Op deze pagina vertel ik je waar je rekening mee moet houden en wat de zaken zijn waar je zelf over na moet denken.

Het verschil tussen een motor en een scooter

Wat wij in Nederland kennen als scooter is wat ze hier als speelgoed aan een kleuter geven. Grapje natuurlijk maar het heeft wel een kern van waarheid.

Scooters in Vietnam vallen vrijwel altijd onder de categorie ‘’motor’’ in het Nederlands recht. Voor scooters met een cilinderinhoud boven de 50cc heb je namelijk een motorrijbewijs nodig.

De scooters die je huurt in Vietnam hebben vrijwel altijd een cilinderinhoud van 110cc of 125cc.

Wat voor rijbewijs heb je nodig voor het huren van een scooter of motor in Vietnam

Officieel heb je dus een motorrijbewijs van je thuisland nodig. In aanvulling daarop heb je een internationaal rijbewijs nodig.

Veel reizigers hebben wel een internationaal rijbewijs maar missen het motorrijbewijs.

De verhuurders van scooters in Vietnam vragen ook nooit naar je rijbewijs en ook de politie vind het meestal prima als je alleen je internationale rijbewijs laat zien.

Wat is dan het probleem?

Nou, in de meeste gevallen niet veel maar er zijn reizigers die in hele diepe problemen zijn geraakt. En dat brengt ons bij de verzekering.

Hoe zit het met de verzekering

De problemen beginnen namelijk als je iemand aanrijdt of als je zelf een ongeluk krijgt. Als je op dat moment dus niet over de juiste papieren beschikt dan kun je in de Vietnamese cel belanden of je verzekeraar keert niets uit. Ziekenhuisrekeningen kunnen in de tienduizenden Euro’s oplopen.

Ben je van plan om in Vietnam een scooter te huren neem dan altijd contact op met je verzekeraar om te vragen hoe of wat.

Kan ik dan een 50cc brommer huren?

Goed gedacht. Als je een brommer huurt met een cilinderinhoud van 50cc dan heb je geen motorrijbewijs nodig. Het enige wat je dan nodig hebt is je normale rijbewijs plus internationaal rijbewijs.

Het is alleen lastig om dit type te vinden bij een verhuurder.

Je kunt vragen naar een Honda Cub maar vertel er wel met klem bij dat het de 50cc versie moet zijn want dit type is ook beschikbaar als 125cc.

Een ander veel gebruikt 50cc model in Vietnam is de SYM Elegant.

Honda Cub 50cc brommer

De Honda Cub ziet er leuk uit maar echt comfortabel is het niet.

Niet de juiste papieren? Ga achterop

Misschien nog wel leuker ( en vooral ook veiliger ) is om achterop te gaan bij de Easyriders. Deze ervaren motormuizen laten je de meest bijzondere plekjes zien die je zelf nooit zou vinden. 

Lees meer: Alles over de Easyriders in Vietnam

Waar huur je een scooter

Nu je de risico’s kunt afwegen wil je weten waar je scooters of motors kunt huren. Als je de scooter wilt gebruiken om korte dagtochten te maken dan is het handig om bij je hotel te huren.

Bijna elk hotel heeft zijn eigen vloot aan scooters en zo niet dan hebben ze wel een contact die de scooter naar je hotel brengt en weer ophaalt. Je hoeft dan niet weer met een extra bedrijf te werken wat wel zo prettig is.

Welke documenten heb je nodig

Bij hotels in Vietnam laat je meestal je paspoort achter bij de receptie. Dit is voldoende om ook een scooter te kunnen huren. Je hoeft verder geen rijbewijs te laten zien.

Kosten

Je betaalt meestal ergens tussen de 150.000 en 200.000 Vietnamese dong per dag. Dat is minder dan 10 Euro. Gooi er voor 50.000 dong benzine in en je zit goed.

Waar koop je een scooter of een motor

Wil je een scooter of motor kopen om zelf het land door te trekken dan zijn er verschillende opties. Veel backpackers kopen een motor van een andere backpacker in Hanoi of Ho Chi Minh City. Dit is vaak een gammele Honda Win dus check goed of alles in orde is.

Er zijn ook bedrijven die goede motoren verkopen of verhuren aan backpackers. Een voorbeeld daarvan is Tigit Motorbikes met een kantoor in Hanoi en Ho Chi Minh City. Je koopt daar betrouwbare scooters en motoren en je kunt ze op je laatste bestemming meestal ook weer aan ze terug verkopen.

De blauwe kaart

Als je een motor of scooter koopt dan moet je de blauwe kaart ontvangen. Dit is een eigendomsakte en je moet deze kunnen laten zien aan de politie als je wordt aangehouden. Het is niet nodig om deze op je eigen naam te laten zetten.

Extra tips voor je de weg op gaat

 • Rijd langzaam
 • Kijk uit voor overstekende honden
 • Rijd niet in het donker
 • Het grootste voertuig heeft voorrang volgens de ongeschreven regels

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Hallo .zijn er ook dagtrips op de motor?
  Wij komen aan 2 maart in da lang
  Vr groet Herman van den belt

  1. Dag Herman,

   Zeker. Neem contact met ons op per email of via het contactformulier op de site en dan help ik je verder.

 2. Hi,
  Over de easyriders, je koopt ook een verzekering erbij, wij hebben een goede reisverzekering inclusief werelddekking, zijn wij dan voldoende verzekerd als er toch n ongeluk zou gebeuren?
  Groet marcella

 3. Hey Thomas,

  Ik wil graag met de scooter door Vietnam reizen. Alleen ik neem een grote backpack mee. Is dat een beetje makkelijk te doen?

  Vriendelijke groet,

  1. Hoi Niels,

   Wat je moet doen is in Hanoi of Saigon een rek erop laten solderen. Als je wat plaatjes opzoekt en laat zien bij een mechanic dan doen ze dat ter plekke voor je. Een mechanic vind je door te zoeken naar ”Sua Xe”.

   Groeten,
   Thomas

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.