• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Hanoi
  • |
  • De tempel van de literatuur in Hanoi ( Bezoektips )

De tempel van de literatuur in Hanoi ( Bezoektips )

Heb je de behoefte om even de drukte en hectiek van de Vietnamese hoofdstad te ontsnappen en tegelijkertijd wat te leren over de rijke geschiedenis?

Bezoek dan de tempel van de literatuur. Gelegen op kleine afstand van de oude wijk van Hanoi en het Hoan Kiem Lake ben je hier zo. 

Het ruim opgezette complex heeft prachtige tuinen en een mystieke sfeer om even helemaal zen te worden. 

De tempel van de literatuur of Van Mieu was tevens de eerste universiteit van het land en heeft vele knappe koppen voortgebracht. 

Lees je in met onze tips en achtergrondinformatie. Zo weet je ook gelijk waar je naar kijkt. 

Video

Hieronder een korte sfeerimpressie van het complex. 

Geschiedenis

Ly Thanh Tong ( 1066-1128 ) was de derde keizer uit de Ly Dynastie. Hij stond bekend als een mild persoon die het beste voor had met zijn volk. Zo investeerde hij veel in de ontwikkeling van de landbouw en religieuze gebouwen.

Zijn belangrijkste bouwwerk was de Tempel van de Literatuur die hij liet bouwen in het jaar 1070.

Zes jaar later besloot zijn zoon daar de keizerlijke academie te vestigen: een koninklijke school voor leden van de elite. De curriculums die zij daar volgden, werden grotendeels beïnvloed door de Chinese literatuur en geschiedenis. 

De Tempel van de Literatuur oftewel Van Mieu heeft ruim zeven eeuwen dienstgedaan als keizerlijke academie. Je vindt de universiteit, Quoc Tu Giam, op de vijfde binnenplaats van het tempelcomplex. 

De keizerlijke academie werd verwoest tijdens Franse bombardementen in 1946 maar is later in dezelfde stijl gerestaureerd. 

Studenten van de keizerlijke academie

Studenten deden zo'n 4 tot 7 jaar over hun studie. Er werd maandelijks een kleine toets of proefwerk gemaakt en 4 keer per jaar was er een grote test om de opgedane kennis te toetsen. 

De studenten leerden de Chinese taal, filosofie en Chinese geschiedenis. Ook bespraken ze de betekenis van gedichten en verhalen en schreven zij zelf poëzie. 

De studieboeken waren beschikbaar in het Chinees en Vietnamees. 

Leuk weetje: vandaag de dag komen studenten hier nog steeds bidden om goede cijfers. 

Architectuur en de vijf binnenplaatsen

Het tempelcomplex is in vijf verschillende binnenplaatsen verdeeld.

In totaal beslaan deze een oppervlak van 54.000 vierkante meter. De indeling van het terrein is hetzelfde als die van de tempel in Qufu, de Chinese stad waar de filosoof Confucius ooit werd geboren.

De binnenplaatsen worden middels lage muren van elkaar gescheiden. 

1. De grote middenpoort

De eerste binnenplaats is de grote middenpoort, in het Vietnamees ook wel aangeduid met Dai Trung Mon. Je betreedt hem middels de hoofdpoort Van Mieu Mon en komt direct in een groene, schaduwrijke oase terecht. De poorten aan de linker- en de rechterzijde stonden symbool voor de eisen die gesteld werden aan studenten. Zo is er een poort van goede deugden en een poort van talent. 

De grote middenpoort van de tempel of literature. Dai Trung Mon in het Vietnamees

Dai Trung Mon oftewel de grote middenpoort van de Temple of Literature.

2. Het paviljoen van de constellatie

Het paviljoen van de constellatie heet in het Vietnamees Khue Van Cac. Hier lazen geleerden gedichten en literatuur. In het houten paviljoen hangt een duizend jaar oude bronzen bel. Die werd alleen tijdens heel heuglijke momenten geluid. Alleen monniken mochten de bel luiden. 

Het paviljoen van de constellatie.

Het paviljoen van de constellatie.

3. De bron van hemelse helderheid

De derde binnenplaats heet Thien Quang Well, oftewel de bron van de hemelse helderheid. De bron heeft een vierkante vorm en moest de aarde voorstellen. De cirkel in het paviljoen representeert op zijn beurt de hemel. 

Links van het paviljoen zie je een overdekte ruimte met standbeelden van schildpadden ter ere van het academisch talent.. De schildpadden dragen een grote steen op hun rug en zijn het symbool van wijsheid en levensduur. Op de stenen staan de namen van afgestudeerde studenten. 

De Thien Quang Well of de bron van de hemelse helderheid.

De Thien Quang Well of de bron van de hemelse helderheid.

4. De poort naar groot succes

De vierde binnenplaats is Dai Thanh Mon. Het complex op deze binnenplaats valt meteen op dankzij zijn rode pilaren en antieke plafondlantaarns. 

Dit is de plek waar belangrijke ceremonies gehouden werden. 

Dai Thanh Mon, de poort naar groot succes.

Dai Thanh Mon, de poort naar groot succes.

5. De keizerlijke academie

De vijfde en laatste binnenplaats is degene waar Quoc Tu Giam, de oudste universiteit van Vietnam staat. Je vind hier een standbeeld van Chu Van An, één van de meest gewaardeerde leraren uit de geschiedenis van de universiteit. 

Het standbeeld van Chu Van An.

Het standbeeld van Chu Van An.

Bezoekersinformatie

Audio tours

Er zijn audio tours beschikbaar waarmee je over het terrein geleid wordt. Dit is een absolute aanrader omdat je zo in je eigen tempo van alles te weten komt over de tempel en haar geschiedenis. Nederlands is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar dus je bent op Engels aangewezen. 

Kledingvoorschriften

De Tempel van de Literatuur in Hanoi wordt beschouwd als heiligdom. Dat betekent dat er kledingvoorschriften gelden. Bezoekers wordt geadviseerd om een lange broek of rok te dragen, of ten minste de knieën te bedekken. Ook wordt vriendelijk verzocht je schouders en armen te bedekken. Petjes en hoeden zijn niet toegestaan. 

Entreekosten

Voor een bezoek aan de Tempel van de Literatuur betaal je minimale entreekosten. Op het moment van schrijven kost een kaartje voor volwassen bezoekers 30.000 VND, wat omgerekend iets meer dan een euro is. Studenten betalen op vertoon van hun studentenkaart de helft van die prijs. Kinderen onder de 15 jaar betalen geen entreekosten. 

Openingstijden

Het complex is dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00. 

Hoe je er komt

Het adres van temple of literature is 58 Quoc Tu Giam, Dong Da District. De tempel ligt op ongeveer twee kilometer van het Hoan Kiem-meer en de oude wijk. Het beste neem je een taxi of Grab auto ernaartoe. 

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.