Het waterpoppentheater in Hanoi – Een wervelende show

Het waterpoppentheater is in Hanoi, net als in de rest van Vietnam, een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. Jong en oud genieten ervan. 

Waterpoppenspel, in het Vietnamees múa rối nước genoemd, is een traditie die diepgeworteld is in de geschiedenis van het land. 

Het betekent letterlijk vertaald zoiets als ‘’ het laten dansen van de poppen op het water’’. De verhalen die uitgebeeld worden gaan meestal over het leven op het platteland en de landbouw. 

De poppenspelers staan tijdens de show tot aan hun middel in het water. Via een slim systeem met bamboestokken onder water kunnen de spelers de poppen laten bewegen. Zo lijkt het alsof de poppen zelfstandig over het water dansen.  

De poppen zelf zijn van vijgenhout gemaakt en voorzien van lak. Je zou het niet verwachten maar een pop kan zomaar 15kg zwaar zijn. Ook worden er snel bewegende draken gebruikt en andere dieren om het verhaal nog meer sjeu te geven. 

De poppen dansen soepel op het water.

Het vergt enorm veel oefening voordat iemand als een volleerd waterpoppenspeler wordt beschouwd. Deze opleiding kan 3 tot 4 jaar in beslag nemen. 

Een bezoek aan het waterpoppentheater in Hanoi is dan ook meer dan eenvoudig vermaak. 

Hoe is het waterpoppentheater ontstaan?

Voor de oorsprong van het waterpoppentheater moeten we terug naar de elfde eeuw. Toentertijd vierden boeren langs de Rode Rivierdelta jaarlijks feest tijdens de rijstoogst. Al gauw na het ontstaan van die feesten werden waterpoppen gebruikt. 

De eerste shows werden in rijstvelden gegeven. Behalve dat het vermaak bracht, was de bevolking ervan overtuigd dat de waterpoppenshow de aandacht van kwade geesten zou afleiden. Zo zou hun oogst gespaard blijven. 

Een close up van de poppen.

Iets later bouwden boeren kleine pagodes in de rijstvelden en zo ontstonden de eerste theaters. De kunst van het poppenspel werd doorgegeven van vader op zoon. Dochters werden buiten het familiebedrijf gehouden uit angst dat zij na hun trouwen de vaardigheden aan een concurrerende familie zouden doorgeven. 

Waterpoppenspel was dus een festiviteit onder de gewone bevolking van Vietnam, maar werd na niet al te lange tijd ook een vorm van entertainment voor de koning en zijn gasten. Ten tijde van de Ly dynastie in de twaalfde eeuw werden enkele van de beste waterpoppenspelers van het land geselecteerd voor optredens in het koninklijk paleis. 

De opbouw van een show

Waterpoppenshows worden vandaag de dag niet meer in een rijstveld gehouden. 

In plaats daarvan vinden de shows tegenwoordig plaats in een zwembad. Die worden aangekleed met de iconische pagode en altaren om de oorspronkelijke setting zo goed mogelijk na te bootsen. Aan beide kanten van het zwembad zit een orkest inclusief zangers. 

Het orkest zit aan de zijkant van het toneel.

Een traditionele waterpoppenshow begint altijd met de introductie van Tễu ( ‘’lach’’ in oud Vietnamees ), de gastheer van de avond. Deze leidt je door de verschillende scènes en verhalen. 

De poppen beelden verhalen uit van het dagelijks leven in de dorpen van Noord-Vietnam, waaronder het planten van rijst en het werk met het vee op de boerderij. De traditionele Vietnamese volksverhalen hebben altijd een moraal en zijn een uitstekende les voor Vietnamese kinderen. 

Ons zal de boodschap helaas ontgaan maar ook als je de Vietnamese taal niet machtig bent is het een bijzondere avond uit. 

Het zwembad toneel vanaf de tribune gezien.

Bron: Jean-Pierre Dalbéra from Paris, France, CC BY 2.0  via wikimedia commons

Beroemd waterpoppentheater in Vietnam

Vietnam telt talrijke waterpoppentheaters, maar enkele steken er met kop en schouders bovenuit. Twee van de beroemdste zijn het Thang Long Theater in Hanoi en het Golden Dragen Water Puppet Theater in Ho Chi Minh City. 

Minder bekend is Dao Thuc, een dorpje net buiten Hanoi waar ook nog steeds echte werkplaatsen zijn te vinden waar de poppen gemaakt worden. 

Thang Long Theater in Hanoi

Het Thang Long Theater in Hanoi is waarschijnlijk het beroemdste theater als het gaat om waterpoppen. Het leuke is dat de shows in kleinere zalen worden gehouden, wat voor extra sfeer zorgt. Het Thang Long Theater bevindt zich vlak bij het Hoan Kiem-meer. Vanuit het centrum kun je ernaartoe lopen en er zijn meerdere shows op een dag. Probeer VIP tickets te krijgen zodat je vooraan kunt zitten. 

Adres: 57B Dinh Tien Hoang

Shows beginnen vanaf 15.00 en duren 50 minuten. 

Dao Thuc Theater en werkplaats

Als je helemaal verslingerd bent aan dit stukje Vietnamese cultuur, overweeg dan een bezoek aan Dao Thuc. Dit dorpje ligt net buiten Hanoi en naar verluid werd het eerste theater hier geopend in 1687. Tegenwoordig vind je hier nog steeds enkele werkplaatsen waar de poppen gemaakt worden. Ook is er nog een theater waar shows gegeven worden. Omdat hier op verschillende tijden toeristen komen als onderdeel van een dagtrip uit Hanoi worden hier ook privéshows gegeven.

Adres: Dao Thuoc, Dong Anh, Hanoi

Bron: Dao Thuc Theater

Bron: Dao Thuc Theater

Golden Dragon Water Puppet Theater in Ho Chi Minh City

Het Golden Dragon Water Puppet Theater vind je midden in het centrum van Ho Chi Minh City. Het theater staat bekend om zijn moderne geluid- en lichtsystemen. Het theater biedt plaats aan 200 personen en er worden dagelijks 2 shows opgevoerd. Een om 17.30 en een om 18.30. 

Adres: 55B Nguyen Thi Minh Khai

Kaartjes kopen

Meestal is het mogelijk om last-minute een kaartje te kopen en zelfs nog aan de deur een kaartje te krijgen. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je dan vrijwel altijd achterin zit. En omdat de waterpoppen vrij klein zijn, kun je dus beter vooraf boeken. De goedkoopste kaartjes kosten rond de € 2,50 en zijn op de betreffende websites van de theaters te boeken.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.