• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Reistips
 • |
 • Reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam | Dit kun je verwachten

Reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam | Dit kun je verwachten

Reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam kan bij velen zorgen voor een nogal ongerust gevoel. Het idee dat het dagen achtereen regent, is geen prettig vooruitzicht voor iemand die in de vakantiestemming is.

Degene die de film Forest Gump gezien heeft herinnert zich misschien de uitspraak waarin hij als soldaat tijdens de Vietnam oorlog het volgende zei:

‘’One day it started raining, and it didn’t quit for four months’’

Regent het echt vier maanden non stop tijdens het Vietnamese regenseizoen?

Nee! En je hoeft je zeker geen zorgen te maken.

Ten eerste kun je door de grote verschillen in weertype in de verschillende regio’s je reis bijna geheel regenvrij plannen en ten tweede is het de meeste dagen niet meer dan een hevige bui aan het einde van de dag.

Heeft het regenseizoen in Vietnam dan geen nadelen?

Ja. Lees daarom verder zodat je weet wat je kunt verwachten en waar je het beste kunt zijn tijdens het regenseizoen.

Vergeet ook niet om je in te lezen over de beste reistijd Vietnam voor een optimale planning.

regenseizoen vietnam

Wanneer is het regenseizoen in Vietnam?

Officieel kent Vietnam vijf regio’s maar als het aankomt op het weer dan hebben we het voor het gemak over drie regio’s: Noord, Centraal en Zuid Vietnam. Elke regio heeft haar eigen weertype maar de zuidwestelijke moesson brengt in principe regen over het hele land en loopt van april tot september.

Noord Vietnam

Het regenseizoen in Noord Vietnam loopt grofweg van mei tot oktober waarvan juli en augustus de meeste neerslag hebben. Buien zijn meestal van korte duur en het is lekker warm dus geen probleem.

Centraal Vietnam

Het regenseizoen in Centraal Vietnam loopt grofweg van september tot december maar januari kan ook nog erg nat zijn. Zeker in deze regio kunnen omstandigheden verre van ideaal zijn en afgezwakte typhoons vanuit de Filipijnen kunnen hier aan land komen met overstromingen als gevolg.

Zuid Vietnam

Het regenseizoen in Zuid Vietnam loopt grofweg van mei tot november waarvan september en oktober de meeste neerslag hebben. Over het algemeen zijn de buien tijdens het regenseizoen van korte duur en zullen je plannen niet verstoren. Voor een strandvakantie ben je misschien niet gegarandeerd van een strak blauwe lucht elke dag maar er zijn genoeg mooie dagen.

Grafiek met de gemiddelde neerslag per regio

Nadelen van het regenseizoen

Nu je weet wanneer je de meeste regen kunt verwachten wil je waarschijnlijk weten wat dan de nadelen zijn van reizen tijdens het regenseizoen. Zoals eerder gezegd vallen de nadelen mee en zul je in de meeste gevallen weinig vervelende dingen meemaken. Houdt echter rekening met het volgende.

Overstromingen

Met name in de grote steden kan de riolering vaak de enorme regenval niet goed aan waardoor sommige straten tijdelijk onder water komen te staan. Dit legt het verkeer soms helemaal vast en je zal jezelf tot aan je knieën een weg moeten banen. Het levert wel een hoop prachtige foto’s op. In het prachtige Hoi An zijn er ook elk jaar wel een keer overstromingen wat de oude stad onbegaanbaar maakt. Het zou zonde zijn als je tijdens deze overstroming vast zit op je hotel kamer.

overstroming tijdens het regenseizoen vietnam
overstromingen tijdens het regenseizoen in vietnam

Verkeersveiligheid

Vietnam is een populaire bestemming onder backpackers die het land doorkruisen op de motor. De motoren die gebruikt worden zijn goedkoop en niet altijd even goed onderhouden. Natte wegen maken dat je erg op moet passen. Ook het rijden tijdens een stortbui of door ondergelopen straten kan niet de meest ideale ervaring zijn voor beginnende rijders.

Sterke stroming in de zee

Het regenseizoen in Vietnam kan ook sterke stromingen brengen voor de kust. Aan te raden is om de veiligheidsinstructies op te volgen als deze al worden aangegeven. Kom je op een leeg strand ga dan niet te ver de zee in om risico’s te vermijden.

Het weerbericht

Ja, ook het weerbericht is een nadeel. Dit omdat het namelijk lijkt alsof je Noah's ark nodig hebt om verder te reizen. Weercijfer 3 en een wolkje plus regen als symbool valt echter in de praktijk reuze mee. Zie het als een indicatie maar laat je er niet gek door maken. 

Vertragingen

Hevige regenval kan een binnenlandse vlucht erg vertragen en ook het vervoer per bus kan een stuk langer duren. Sta er dus niet van te kijken als je planning niet helemaal uitkomt.

Voordelen van het regenseizoen

Nu je weet dat de nadelen je als reiziger niet echt hinderen kunnen we eens bekijken wat de voordelen van reizen tijdens het regenseizoen zijn. Want die zijn er wel degelijk en kunnne je net een beetje meer gerust stellen. 

Groen, groener, groenst

Al dat water zorgt er namelijk voor dat de natuur de meest spectaculaire kleuren groen aanneemt. De rijstvelden zijn in volle bloei, de watervallen kletteren als nooit tevoren en de rivieren zijn goed gevuld. Voor de natuurliefhebber uitstekend nieuws dus en een stuk beter dan de droge dorre boel op de piek van het droge seizoen.

De natuur tijdens het regenseizoen

Voordeel van het regenseizoen. De natuur is prachtig groen.

Het is minder heet

Meer regen betekent meer wolken. En deze beschermen je erg goed tegen de brandende hitte die je zult voelen op de piek van de droge tijd. Dit betekent dat je ook tijdens het middaguur fysieke inspanningen veel makkelijker kunt doen. Een stevige wandeling of een stuk fietsen voelt nu een stuk aangenamer aan. En zeker vlak na een bui ruikt de natuur heerlijk en daalt het kwik ook even een aantal graden. Tijdelijk dan. 

Het is minder druk

Het regenseizoen trekt aanzienlijk minder toeristen naar Vietnam wat weer als voordeel heeft dat je minder lang hoeft te wachten bij drukke trekpleisters. Bussen en treinen zitten minder vol en je hoeft minder van te voren vast te leggen. Uitzondering is de zomervakantie waarin veel gezinnen met kinderen reizen.

Prijzen dalen iets

Een reis door het land mag dan het hele jaar door erg voordelig zijn maar tijdens het regenseizoen dalen de prijzen zelfs nog een beetje. Met name binnenlandse vluchten en luxe resorts zijn goedkoper. De resorts weten dat er minder mensen komen en proberen zo de hoge overhead kosten die zij hebben terug te verdienen. De budgetreiziger zal er iets minder van merken. Hostels en goedkope guesthouses hebben doorgaans een constant prijsniveau gedurende het jaar en een grotere klantengroep om uit te putten. 

Waar naar toe tijdens het Vietnamese regenseizoen?

Nu je weet wanneer het regenseizoen valt in de verschillende regio’s kun je hopelijk beter je reis en route plannen. Mijn ervaring is dat je tijdens het regenseizoen het gehele land prima kunt bereizen. Het enige wat ik wel zou proberen te vermijden is het regenseizoen in Centraal Vietnam. Het kan daar echt spoken en de pret behoorlijk drukken. Wil je er toch heen wat ik wel kan begrijpen met een trekpleister als het bijzondere Hoi An bekijk dan even de situatie op dat moment. Leg gewoon iets minder van te voren vast.

Wil je naar de eilanden Phu Quoc of Con Dao in het zuiden tijdens het regenseizoen dan zul je de buien voor lief moeten nemen. Veel betere omstandigheden om even lekker te chillen vindt je dan in de Nha Trang regio. Door het microklimaat in deze regio valt er aanzienlijk minder regen wat een strand als Doc Let de beste keuze maakt. 

Een goed alternatief strand tijdens het regenseizoen

Een goed alternatief voor de eilanden in het zuiden

wil je graag lange trekkingen door de jungle of de bergen van Sapa maken dan kan ook dit gewoon doorgaan. Maar je zult begrijpen dat je vies gaat worden en dat simpele sportschoenen zonder goed profiel jezelf niet ideaal zijn. Goede schoenen en regenkleding zijn dus een must.

Extra tips & tricks

Na het lezen van dit artikel heb ik hopelijk wat twijfels bij je weg kunnen nemen om te reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam. Je moet wel heel veel pech hebben wil het je reis negatief beïnvloeden. En het beste leg je je gewoon neer bij het feit dat je niet alles van te voren kunt weten en plannen. Ik denk dat het ook juist de onverwachte situaties zijn die het reizen in Vietnam zo leuk maken.

Zo was ik ooit met een aantal andere reizigers op een brommertocht door de Mekong Delta toen we ineens verrast werden door een enorme regenbui. Binnen 5 minuten stond het water tot aan de heupen en konden we niet meer verder. Gelijk werden we uitgenodigd door een groepje locals om te komen eten en drinken in hun gezellige huis. Het werd een lange avond vol bier, heerlijk eten en karaoke. Overnachten deden we in het hotel naast het huis om de dag erna weer met droog weer verder te gaan.  

Tot slot nog wat extra tips die je kunt gebruiken als je tijdens het regenseizoen reist.

Het regenseizoen in Vietnam is zo slecht nog niet

Kleedt je op de regen

Je bent misschien geneigd om te denken dat je aan een paraplu genoeg hebt. Je zult er snel achter komen dat een paraplu volkomen waardeloos is. Als het regent komt het namelijk echt met bakken uit de hemel waardoor de paraplu alleen je haar droog houdt. Het beste koop je een poncho. Deze worden overal langs de weg en in winkeltjes verkocht. Het beste koop je een goede van een degelijk materiaal in plaats van de spotgoedkope plastic ponchos. Bij de eerste onverwachte beweging scheur je er namelijk gelijk uit. Probeer er één te vinden die je tot aan je enkels afdekt.

Bescherm je electronica

Reis je met dure camera's dan is een goede regensleeve geen overbodige luxe. Ook kan een extra droogzak voor je telefoon geen kwaad mocht je gewone rugzak door de regen te grazen genomen worden.

Bescherm je voeten

Kijk uit met wondjes op je voeten als je bijvoorbeeld slippers draagt. In de grote steden blijft het water nogal eens in de straten staan en is niet bepaald schoon. Een infectie behoort dan tot de mogelijkheden. Doe dus een flesje met desinfecterende gel in je rugzak.

Kijk naar de lucht

Je kunt een regenbui op tijd spotten door de lucht in de gaten te houden. Rollen de donkere wolken binnen en wordt het ineens een stuk donkerder dan weet je hoe laat het is. Je ziet dan ook de locals hun spullen binnen halen. Tijd dus om ergens neer te strijken voor een kop koffie en te wachten tot de regen voorbij is. 

Donkere wolken pakken zich samen

Geniet van het spectakel

Niets mooiers dan om een gigantische regenbui te aanschouwen vanaf het terras van een bar of restaurant. Zie hoe de stroom brommers stopt om de poncho aan te trekken om daarna onverstoord verder te rijden. De geuren, het geluid en de koele bries maken het af. 

meer tips

Uitgelicht

Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen

lees verder
Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen
Kosten en budget overzicht voor een vakantie naar Vietnam
Kosten van een reis naar Vietnam ( geüpdatet voor 2024 )
lees verder
De munteenheid van Vietnam i
Munteenheid Vietnam | Informatie over pinnen, geld en omrekentabel
lees verder
reisadvies vietnam
Reisadvies Vietnam | Alles over gezondheid en veiligheid
lees verder
Simkaart Vietnam: Alles wat je moet weten over mobiel internet in Vietnam
lees verder
Inentingen Vietnam
Inentingen Vietnam: Aanbevolen vaccinaties en informatie over malaria
lees verder

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Hoi Thomas,

  Mijn vriend en ik willen heel graag aankomendr september van Noord naar Zuid Vietnam reizen. Nu twijfel ik of wij dit wel moeten doen na jouw artikel.
  Zou jij het afraden?

  1. Hi Joany,

   Ik zou het niet afraden maar het is helaas niet de meest ideale maand. In het Noorden zal het weer prima zijn. Daar kun je alle activiteiten wel doen. De centrale regio rond Hoi An gaat langzaam richting regenseizoen maar zal over het algemeen ook goed zijn. Het is vooral het zuiden waar de meeste regen zal vallen. Ik zou dan het grootste deel van de vakantie plannen in Noord en Midden Vietnam. Bijvoorbeeld als je wilt gaan trekken doe dat dan in het noorden in plaats van Dalat en zoek je strandvakantie in Hoi An en de Cham eilanden en skip de eilanden in het zuiden. Saigon en de Mekong Delta kun je ook met regen nog genoeg doen. Reken op 1 a 2 heftige buien op een dag in het zuiden. Plekken die ik zou overslaan: Mui Ne, Dalat, Phu Quoc en Con Dao. De rest is goed te doen.

   Groeten,
   Thomas

 2. Hele nuttige informatie allemaal! Nu wil ik augustus van noord naar zuid of andersom reizen. Is dit af te raden of goed te doen? Is dit iets beter dan september? Hoor het graag:)

  1. Hoi Rianne,

   Augustus is op zich prima om het hele land te zien maar verwacht af en toe een bui. Ik zou de strandperiode in Hoi An plannen en in het zuiden de eilanden Phu Quoc en Con Dao overslaan.

 3. Hoi hoi!

  Ik zit in dubio! Ik en mijn vriend kunnen de 1ste 3 weken van september op reis gaan. Nu lijkt mij vietnam mooier dan Maleisië (waar het beter weer is). Ik begrijp dat noord in september wel te doen is maar midden al lastig? Wat raad jij aan? Ik heb geen idee waar ik moet beginnen – eindigen etc. En of ik beter bijv. Noord kan combineren met een ander land.

  Ik hoor graag tips 🙂

  1. Hi Carlijn,

   Noord is inderdaad erg fraai in september. Het zuiden is ziet nog wel veel regen maar wordt langzaam minder. Het midden gaat juist langzaam naar het regenseizoen toe dus wisselvallig. Verder niets om je zorgen over te maken. Gewoon gaan.

 4. Hai, wij willen een reis in Vietnam maken van Noord naar Zuid (laatste dagen op Phu Quoc). We zijn heel erg aan het twijfelen wanneer we zouden gaan, namelijk laatste 3 weken van September of in November. We wilden oorspronkelijk November, maar omdat ik overal lees dat November echt de slechtste maand is voor centraal Vietnam, maar September voor Zuid niet goed is komen we er niet uit. Wat zou jij aanraden?

  1. Hoi Anouk,

   Ik zou de laatste weken van September kiezen. Dan heb je beter weer over het gehele land gezien. Het regenseizoen in het zuiden is dan ook minder heftig.

 5. Hallo!

  Mijn vriend en ik zijn erover na aan het denken om in juli/augustus naar Vietnam te gaan. Ik zelf ben namelijk gebonden aan de zomervakantie. Wat raad je aan? Is het hele land gewoon goed te zien of moeten we keuzes maken voor bepaalde delen.

  Groetjes Cindy

  1. Hoi Cindy,

   Het hele land is goed te doen alleen Phu Quoc zou ik overslaan. Plan je strandperiode in Hoi An en dan heb je gegarandeerd een mooie vakantie.

 6. Hoi!

  Wij zijn van plan om van half oktober tot half november door Vietnam te reizen. Zou je dat wel aanraden (gezien het orkaanseizoen etc)? Of is het prima wanneer we bijvoorbeeld centraal Vietnam overslaan. Ik twijfel heel erg. De kans op een overstroming/typhoon klinkt namelijk best heftig.

  Bedankt alvast!

  Groetjes, Marlies

  1. Hoi Marlies,

   Ga gerust want het zijn prima maanden voor zowel het noorden als het zuiden. Het kan in het midden inderdaad veel regenen maar dat kun je terplekke even aankijken.

 7. Hoi Thomas,

  Mijn vriend en ik willen van 12 oktober t/m 2 november een reis naar Vietnam maken. We Willem graag cultuur opsnuiven, houden van mooie natuur, maar brengen ook graag wat dagen op het strand door. Waarbij we ook graag mogen duiken.Wat kun je ons aanbevelen qua regio’s?
  Groet Erna

  1. Hoi Erna,

   Focus op Noord en Zuid-Vietnam waarbij je de meeste tijd neemt voor actieve dagen in het noorden. De centrale regio heeft veel regen dus daar zou ik snel doorheen gaan.

   Voor duiken is het niet de meest ideale tijd. De beste omstandigheden zul je rond de Con dao eilanden treffen.

 8. Beste, Wij gaan dit jaar van 13 tem 31/08 naar Vietnam. Wij trekken van het zuiden (regio Ho Chi Minh City) naar het noorden (regio Hanoi). Zijn er rond die tijd typhoons mogelijk? Hoe waarschijnlijk is dit? Is het vervoer per trein en binnenlandse vlucht veilig en deftig? Wij zullen tijdens onze laatste dagen rond de regio van Hanoi vertoeven maar zijn daar waarschijnlijk beperkt in onze activiteiten. We gaan sowieso Halong Bay doen en Sapa maar is Sapa te doen op 2 dagen? Zijn er eventuele andere “must do’s” in het noorden?

  1. Hallo Andi,

   Typhoons zijn mogelijk in augustus maar niets om je zorgen over te maken. Het gaat bijna altijd om afgezwakte typhoons die aan land komen en veel regen veroorzaken. Het is verder ook niet te voorspellen en grote kans dat je gewoon de hele vakantie prima weer hebt.

   Binnenlandse vluchten en treinen zijn veilig en de beste manieren van vervoer.

   Met beperkte tijd in het noorden is het inderdaad prima om Halong Bay en Sapa te bezoeken. Mai Chau en Pu Luong zijn ook mooie plekken die je kunt bezoeken en deze liggen niet al te ver van Hanoi af. Sapa kan in 2 dagen als je in de nacht er naartoe reizt. Zie onze trekking in Sapa in het touraanbod.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.