Reizen met de bus in Vietnam – Alles wat je moet weten

De bus is het meest voordelige type vervoer in Vietnam. Alle bestemmingen zijn uitstekend met elkaar verbonden d.m.v. een uitgebreid busnetwerk, voornamelijk geopereerd door private bedrijven.

De bussen die je als toerist in Vietnam voor lange afstanden zult gebruiken zijn comfortabel ( je kan meestal helemaal gestrekt liggen ) maar sinds kort worden de voertuigen op de kortere afstanden ook steeds luxer.

Op deze pagina lees je precies wat de voor en nadelen zijn, wat je kunt verwachten kwa interieur en faciliteiten, welke bus routes je het beste kunt nemen en hoe je snel en goedkoop tickets kunt boeken.

Voordelen

Laten we eens beginnen met het afwegen van alle plussen en minnen.

 • De goedkoopste vorm van vervoer in Vietnam
 • Met de nachtbus spaar je een overnachting uit
 • Vertrek bijna elk uur
 • Groot aanbod aan bus routes
 • Makkelijk last minute tickets te krijgen

Nadelen

 • Dat eeuwige getoeter
 • De reis duurt bijna altijd langer dan aangegeven
 • Niet elke bus heeft een WC aan boord
 • Niet comfortabel genoeg om echt goed te slapen tijdens een nachtrit

Met de bus of met de trein?

Voor lange afstanden is de nachttrein een betere manier van reizen. Ook de mogelijkheid om rond te lopen en foto’s uit het raam te maken maakt dat de trein leuker is voor reizen overdag. De bus echter haalt je meestal op bij je hotel terwijl je voor een rit met de trein weer naar het station moet reizen met al je bagage. Ook zijn bus tickets een stuk goedkoper.

Tip: Er is ook een groot aanbod aan binnenlandse vluchten in Vietnam. Vaak zijn deze super voordelig en het scheelt een hoop tijd.

Type bussen in Vietnam

Er zijn verschillende type bussen in Vietnam die je kunt boeken en het loont om te weten wat je kunt verwachten.

VIP bussen

VIP bussen zijn super comfortabel maar niet op elke route beschikbaar. Dit zal in de komende jaren wel gaan toenemen. In sommige VIP bussen krijg je dan een groot bed met gordijn en eigen TV.

 • Perfect voor lange afstanden tijdens de nacht
Luxe bus in Vietnam

Dit is de nieuwe luse bus tussen Ho Chi Minh City en Dalat. Helaas rijd dit type nog niet op alle trajecten maar dat zal niet lang meer duren.

Standaard slaapbus

De slaapbus is waar je meestal in beland, ook tijdens ritten overdag. Deze bussen hebben comfortabele ligstoelen. Echter als je erg lang bent dan kun je je benen niet helemaal strekken.

 • Goed voor lange afstanden overdag – minder goed voor een nachtrit
Standaard slaapbus

Limousine bus

De limousine bus wordt ingezet op middellange of korte afstanden op de toeristische routes. Het is in feite een omgebouwde minibus met super comfortabele stoelen, WIFI en stopcontacten om je apparaten op te laden.

 • Perfect voor korte en middellange afstanden

Minivan

Op veel routes rijden ook standaard minivans. We hebben hier niet al te beste ervaringen mee. Er is weinig beenruimte en de chauffeurs rijden vaak gevaarlijk.

 • Alleen gebruiken als er geen ander type bus beschikbaar is

Hoe boek je bus tickets in Vietnam

Bus tickets boeken in Vietnam is zo gepiept en dit hoef je doorgaans ook niet ver van te voren te doen. Een uitzondering is tijdens nationale feestdagen zoals Vietnamees Nieuwjaar. Je moet dan echt ruim van te voren geboekt hebben anders zit alles vol.

In de toeristische gebieden kun je bij vrijwel elk hotel, hostel en reisbureau de bus naar je volgende bestemming reserveren. Een andere superhandige manier is om online te boeken.

Online

Het voordeel van online boeken is dat je een handig overzicht hebt van alle vertrektijden. Ook kun je elk type vervoer naar je bestemming op dezelfde pagina vergelijken. Daarnaast heb je ook nog foto’s en ervaringen van andere reizigers. De meest voordelige bustisckets vind je meestal op de website van 12GoAsia. Alle actuele vertrektijden worden er ook goed bijgehouden. 

Offline

Zoals gezegd kun je bij elk hotel, hostel en reisbureau je bus tickets kopen. Het nadeel is dat je niet altijd weet in wat voor type bus je terecht komt. Sommige busmaatschappijen pushen verkoop d.m.v het bieden van hogere commissies. Je krijgt dus niet altijd de beste optie voorgeschoteld.

Wat is een open bus ticket?

Een term die je vaak hoort is die van het ‘’open bus ticket’’. Soms aangeduid als ‘’hop on, hop off’’.

Een open bus ticket is een ticket Hanoi – Ho Chi Minh City of andersom waarmee je onderweg op alle populaire bestemmingen kunt uitstappen en om daarna later weer met hetzelfde ticket verder te reizen.

Dit was altijd een populaire optie onder backpackers vanwege de lage prijs. Zo had je al een open bus ticket voor een kleine 30 Euro waarmee je dus het hele land door kon.

Dit type ticket is nog steeds een prima optie als je de reiskosten zo laag mogelijk wilt houden.

Goede aanbieders van het open bus ticket zijn:

 • Queen Cafe
 • Hanh Cafe
 • The Sinh Tourist

Populaire bus routes in Vietnam

Hieronder vind je een overzicht van populaire bus routes in Vietnam met de geschatte reistijd. Als je met de bus reist dan moet je een beetje flexibel zijn. Zeker overdag duurt de reis meestal langer dan vooraf aangegeven.

Van

Naar

Reisduur

Hanoi

Ninh Binh

2,5 uur

Hanoi

Mai Chau

4 uur

Hanoi

Sapa

8 uur

Hanoi

Phong Nha

10 uur

Hanoi

Hue

14 uur

Hoi An

Nha Trang

11 uur

Hoi An

Dalat

14 uur

Dalat

Mui Ne

4 uur

Ho Chi Minh City

Mui Ne

4 uur

Ho Chi Minh City

Dalat

7 uur

Ho Chi Minh City

Can Tho

4 uur

Ho Chi Minh City

Phnom Penh

6 uur

Veelgestelde vragen

Is er een WC aan boord?

Nee, zelden. Ga ervanuit dat er geen toilet aan boord is maar de chauffeur stopt om de paar uur.

Is reizen met de bus in Vietnam veilig?

De bus is minder veilig dan een vlucht of een rit met de trein. Chauffeurs staan soms onder druk om binnen een bepaalde tijd op bestemming aan te komen en nemen daardoor soms risico’s. Dit zie je vooral op routes buiten de gebaande paden. Op de meer toeristische routes is er meer bewustzijn van het belang van veiligheid voor toeristen.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.