Reizen met de trein door Vietnam: Alles wat je moet weten - verrassendvietnam.nl

Reizen met de trein door Vietnam: Alles wat je moet weten

trein vietnam

Wij reizigers willen ons altijd goed voorbereiden op wat je allemaal kunt zien en doen in een land. Ook willen we precies weten hoe we er komen en het liefst zo snel mogelijk. Zo ook in Vietnam en door het grote netwerk aan binnenlandse vluchten die vaak ook voor een prikkie te boeken zijn is reizen in Vietnam tegenwoordig erg simpel. Wat je echter vergeet op deze manier is dat de reis tussen de plaatsen zelf ook een prachtige ervaring kan zijn. En zeker als je gebruik maakt van de trein in Vietnam dan wordt je beloond met de meest prachtige tochten. In dit artikel lees je waarom reizen met de trein in Vietnam zo bijzonder is. Ook lees je alle praktische zaken over de verschillende routes en hoe je je tickets reserveert.

Waarom treinreizen in Vietnam zo leuk is

Wie in een Vietnamese bus gezeten heeft weet dat het niet de meest ideale manier van reizen is. De buschauffeur heeft een abonnement op de toeter en het ziet er niet altijd even veilig uit. Zo anders is het als je met de trein door Vietnam reist. Het is veilig, goedkoop, comfortabel en het uitzicht is fantastisch.

Heb je de tijd om Vietnam van Noord naar zuid of andersom te bereizen dan is de trein het vervoersmiddel bij uitstek. Alle bekende bestemmingen zijn via het spoornetwerk met elkaar verbonden behalve het historische Hoi An. Maar vanaf het treinstation in Da Nang kun je hier binnen 40 minuten zijn.

Wat treinreizen in Vietnam echt bijzonder maakt is het uitzicht. Het ene moment rijd je langs een indrukwekkende bergketen. Het andere moment heb je uitzicht over de Zuid Chinese zee of zie je de buffels en mensen werken in de prachtig gekleurde rijstvelden. En hoewel de nachttrein een erg comfortabele manier van reizen is, moet je toch wel een keer overdag moeten reizen om van dit prachtige uitzicht te kunnen genieten.

uitzicht vanuit de trein in vietnam
Van Hue naar Da Nang

Populaire trein routes

Heb je de tijd dan kun je al je reizen prima per trein doen. Check de trajectkaart voor een overzicht van de beschikbare routes.

Van Hanoi naar Sapa

Niet zo lang geleden was de trein de enige manier om van Hanoi naar Sapa te gaan. Door de nieuwe busverbinding zullen tegenwoordig minder reizigers de tocht per trein doen maar het is nog steeds een erg mooie route. De trein brengt je van Hanoi naar Lao Cai waarna je het restant van de tocht ( 40km ) naar Sapa per bus of taxi zult moeten doen. De afstand vanaf Hanoi is zo’n 300 kilometer en je doet er ongeveer 8 uur over. Met name de nachttrein is erg populair onder reizigers op deze route.

Van Hanoi naar Hai Phong

De route van Hanoi naar Hai Phong is populair bij reizigers die het beroemde Ha Long Bay op eigen gelegenheid willen bezoeken. Vanuit Hai Phong kun je gemakkelijk de ferry pakken naar Cat Ba eiland om zo je eigen Ha Long Bay tour te regelen. De trein vertrekt vanaf het Long Bien station in Hanoi en gaat over de beroemde Long Bien brug wat je zeker de nodige topfoto’s oplevert.

Van Hue naar Da Nang

Misschien wel de mooiste treinroute die je kunt nemen in Vietnam. De route van Hue naar Da Nang loopt langs de beroemde Hai Van pas waardoor je aan de ene kant uitzicht hebt over de zee en aan de andere kant de bergpas hebt. Veel reizigers kiezen er voor om de tocht met de motor te doen door over de Hai Van pas te gaan. Hoewel dat ook spectaculair is, is het niet voor iedereen weggelegd. Met het comfort van de trein kun je ook maximaal genieten van deze tocht.

Van Ho Chi Minh City naar Phan Thiet

Een mooie tocht die je langs rijstvelden en de zee naar de kustplaats Phan Thiet brengt. Vanaf Phan Thiet is het nog een kleine 20 kilometer naar de populaire strand bestemming Mui Ne. Dit is de plek waar je de beroemde zandduinen kunt vinden en prima kunt kite surfen. De tocht duurt een kleine 4 uur en er gaan meerdere treinen per dag.

trein trajecten in Vietnam

trajectkaart Vietnam

Reizen met de nachttrein in Vietnam

Reizen met de nachttrein is absoluut de meest ideale manier om lange afstanden af te leggen. De bedjes zijn comfortabel waardoor je een goede nachtrust kunt krijgen en je bespaart op deze manier een overnachting uit. Elk bedje heeft een eigen leeslampje en stekker aansluiting.

Voor een optimale reis houdt je het beste rekening met het volgende:

  • Boek je tickets op tijd

De Vietnamezen houden ervan om zo veel mogelijk s’nachts te reizen. Ook tijdens het hoogseizoen zijn er veel meer toeristen die gebruik willen maken van de nachttrein. Zorg er dus voor dat je je tickets een aantal dagen van te voren reserveert als je zeker wilt zijn van een goede plek.

  • Reserveer het onderste bed

Als je net als ik een beetje een houten klaas bent dan kan het vervelend zijn om het bovenste bed in te klauteren. Voor maximaal comfort slaap je het beste op het onderste bed. Het is uiteraard geen ramp om boven te slapen maar als je toch kunt kiezen, waarom niet?

  • Eten en drinken tijdens de reis

Je kunt in de nachttrein eten en drinken kopen maar verwacht een simpel aanbod. Als je een beetje een moeilijke eter bent kun je maar het beste wat voorraad inslaan op de plaats van vertrek. Ook wc papier is geen overbodige luxe aangezien dit vaak ontbreekt op de toiletten.

  • Neem een jasje of trui mee

De airconditioning zorg er soms voor dat het behoorlijk fris wordt. Een trui of jasje kan net dat beetje extra comfort geven.

Hoe zien de treinen er van binnen uit?

De meeste reizigers zullen kiezen voor een bedje en dit is inderdaad de meest comfortabele manier van reizen omdat je lekker gestrekt kunt. Als ik overdag reis en de rit is niet te lang da kies ik een zitplaats zodat ik beter naar buiten kan kijken.

Tip: Vermijd de ‘’hard seats’’. Deze zitplaatsen zijn inderdaad erg hard. Je zit namelijk op een houten plank. Op online boekingssites kun je deze ook niet meer kiezen en er is absoluut geen reden waarom je deze zou willen. De comfortabele zitplaatsen zijn alsnog goedkoop genoeg.

Laten we eens kijken hoe de verschillende klassen er uit zien. Alle beschreven klassen hebben airconditioning en Wifi.

Soft sleepers

Dit is de meest comfortabele klasse die je kunt boeken. De compartimenten bestaan uit 4 bedjes. 2 onder en 2 boven. Zoals eerder gezegd boek je het beste de onderste bedjes. Elk bedje heeft een kussen en een klein dekentje en is voorzien van leeslamp en stopcontact. Je bagage kun je onder het bed opbergen of in het opbergrek bovenin.

Hard sleepers

In dit geval is het woord ‘’hard’’ niet echt op zijn plaats. De matrasjes zijn ongeveer even dik als de soft sleepers. Het verschil zit hem in het aantal bedjes. Namelijk 6 in plaats van 4 per compartiment. Deze klasse is prima voor als je een nachtelijke rit maakt. Voor overdag kun je deze beter niet nemen omdat je moeilijk naar buiten kunt kijken. Je bagage berg je weer op in het compartiment.

soft sleeper in de vietnamese trein

soft sleeper

hard sleeper

Hard sleeper

soft seat

soft seat

hard seat

Soft seats

Soft seats zijn de beste optie voor niet al te lange reizen. Je kunt prima naar buiten kijken, er is airconditioning en wifi en de stoelen zijn comfortabel en goedkoop. Je bagage houdt je ook hier bij je.

Hard seats

Zoals eerder gezegd kan je deze het best niet boeken. Wil je dit wel dan zijn er 2 soorten hard seats. Er is een klasse met airconditioning en een zonder. De enige reden die ik kan bedenken om de hard seat te nemen is dat je het raam open kunt doen in de klasse zonder airconditioning waardoor je foto’s een stuk beter er uit zien. Maar voor goede foto’s kun je ook een tijd in het gangpad van elke andere klasse doorbrengen zodat je vanuit een open raam kunt fotograferen.

Extra luxe treinen

Op het traject Hanoi- Lao Cai ( Sapa ) zijn er ook andere treinen actief zoals de Orient Express en de Fanxipan Express. Deze kun je nemen als je in stijl wilt reizen. Leuk als romantische treinreis bijvoorbeeld. Deze treinen zijn een stuk luxer dan de normale Vietnam Railways treinen maar ook een stuk duurder.

De luxe orient express van Hanoi naar Sapa

Hoe reserveer je trein tickets

Je kunt je treintickets voor Vietnam op meerdere manieren reserveren. Je kunt bij elk treinstation direct je tickets aan de balie kopen. Je zult daar terplekke je paspoort moeten laten zien dus denk daar aan als je op het station je tickets van te voren wilt kopen. Een andere manier is om je tickets bij een reisbureau op bestemming te kopen. Je betaald dan wel wat meer dan als je het zelf regelt.

De beste manier is om je tickets online te boeken. Houdt er rekening mee dat je de tickets vaak pas vanaf 30 dagen van te voren kunt boeken. Eerder kan niet.

Dat is soms lastig bij het plannen van je reis. Boek daarom direct bij ons want zo kun je al maanden voor vertrek je treinreizen vastleggen


Boek je treintickets bij Verrassend Vietnam
  • Boek maanden vooruit
  • Persoonlijk contact
  • De beste prijzen


Online reserveren

We bekijken twee websites die je kunt gebruiken om je tickets te reserveren. We bekijken welke het vriendelijkste is voor de gebruiker en niet geheel onbelangrijk wat het verschil in prijs is. Als voorbeeld bekijken we de reis van Hanoi naar Lao Cai ( Sapa ).

Vietnam Railway ( Niet aanbevolen )

Deze site zou de indruk kunnen wekken dat het de officiële site is van de Vietnamese spoorwegen. Het is echter een reisbureau dat zich als zodanig voordoet. Dit betekend niet dat je de site niet kunt vertrouwen. Je kunt hier prima je tickets boeken maar zoals je ziet in de foto’s is de prijs een stuk hoger dan op andere sites

treintickets vietnam online kopen
treintickets vietnam online kopen bij 12go asia

Zoals je ziet hebben we dezelfde datum en treinstel geselecteerd. Het verschil in prijs is enorm.

12go Asia ( aanbevolen )

De beste site om je treintickets te reserveren is 12goAsia​

Zoals je in de screenshots al had kunnen zien is 12go Asia een stuk goedkoper. Betalen kan gemakkelijk met creditcard of Paypal. Je kunt de tickets vanaf 60 dagen voor vertrek reserveren. 

Zoek naar je bestemming en selecteer de tijd en type zit of ligplaats

Op de afrekenpagina controleer je alles en vul je je gegevens in. Houdt je paspoort bij de hand tijdens het boeken.

Let ook even op dat je je voorkeur aangeeft voor lower berth. Dat is het onderste bed en is comfortabeler.

let op de plek die je boekt

Zoals je ziet is het zelf regelen van je treintickets makkelijk en tijdbesparend. Houdt er rekening mee dat de populaire routes vaak vol zitten een dag voor vertrek. Het beste boek je je tickets een paar dagen van te voren.

Wat zijn jouw ervaringen met de trein in Vietnam? Laat van je horen.

Leave a Comment:

26 comments
Add Your Reply