Cao Dai tempel

Zo’n 90km ten Noordwesten van Ho Chi Minh City ook wel Saigon genoemd vind je een wel heel erg bijzondere tempel. Het Cao Dai tempel complex is het heilige gebouw van een religie dat nog niet zo lang bestaat.

Het geloof vond zijn oorsprong in Tay Ninh rond het jaar 1926 en kreeg haar volgers in voornamelijk Zuid Vietnam. Tegenwoordig vind je ook Cao Dai tempels in de Verenigde Staten en andere landen.

Ook in andere steden in vooral het zuiden van Vietnam kom je nog wel meer dan eens een Cao Dai tempel tegen. De tempel in Tay Ninh is tegenwoordig ook populair bij dagjesmensen uit Ho Chi Minh City.

cao dai tempel

Cao Dai religie

In 1919 positioneerde Ngo Van Chieu zichzelf als de profeet van het nieuwe geloof wat officieel in 1926 erkend werd.

cao dai tempel detail

Een detail van het exterieur van de tempel

De grote tempel werd gebouwd tussen 1933 en 1955 en er werd zelfs een Cao Dai leger opgericht dat vocht tegen de Japanse bezetters tijdens de tweede wereldoorlog.

Na de oorlog werd het Cao Dai leger afgeschaft door premier Diem en werd de leider verbannen.

Na de communistische overname in 1975 kregen de Cao Dai weer te maken met onderdrukking alvorens hun geloof in 1985 officieel gelegaliseerd werd.

Tegenwoordig hebben de Cao Dai zo’n 6 miljoen volgelingen in verschillende landen. Cao Dai betekent zoiets als ‘’hoge toren’’ en refereert naar het ‘’Opperwezen’’ dat vanuit deze toren over de wereld uitkijkt. Het Caodaisme haalt zijn inspiratie uit Boeddhisme, Taoïsme, en Confucianisme.

Bezienswaardigheden van de Cao Dai tempel

Een gebed bijwonen in de Cao Dai tempel is voor vele bezoekers een van de absolute hoogtepunten.

Tijdens het gebed wordt ‘’het oog’’ aanbeden. Het heilige oog symboliseert god en heeft het Ying en Yang icoon in de pupil.

Het gebed is elke dag om 6 uur in de ochtend, 12 uur en 6 uur in de avond. De 12 uur dienst is het drukst met alle dagjesmensen uit Ho Chi Minh City.

Bezoekers kunnen het gebed vanaf de eerste verdieping bekijken en het is toegestaan om foto’s te maken vanaf deze locatie. De mannen zitten tijdens het gebed aan de rechterkant en de vrouwen aan de linkerkant in geordende rijen.

Wil je de tempel in dan zult je in ieder geval je knieën moeten bedekken en schoenen uit moeten doen. 

cao dai tempel interieur

''Het oog'' in het midden van de tempel

cao dai tempel interieur

Een blik in de tempel

Het complex waar de tempel staat is ook zeker de moeite van het ontdekken waard. Je vindt er nog meerdere kleinere heilige gebouwen, huizen voor de volgelingen en er is een speciaal homeopathisch ziekenhuis dat mensen uit heel Vietnam trekt.

Meer mooie tempels in Vietnam

Bekijk de pagina met tempels in Vietnam voor een overzicht van de mooiste bouwwerken en waar je ze kunt bezoeken.

Combineren met een bezoek aan de Cu Chi Tunnels

De meeste toeristen zullen de Cao Dai tempel bezoeken in combinatie met een tour naar de Cu Chi tunnels. Tours vertrekken vroeg vanuit Ho Chi Minh City voor een bezoek aan de tunnels om vervolgens om 12 uur het gebed te kunnen bijwonen.

Er zijn maar weinig toeristen die de tempel op eigen gelegenheid bezoeken. Wilt je dit doen dan is het beste om een vaste prijs af te spreken met een taxi chauffeur of iemand van Uber. Het is dan leuk om een bezoek aan de tempel te combineren met de Ba Den Mountain.


bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.