Cu Chi Tunnels: De Vietnamoorlog van dichtbij

Voor iedereen die meer te weten wilt komen over de Vietnam oorlog is een bezoek aan het tunnelcomplex van Cu Chi een absolute must. Dit immense complex ligt op een kleine 45 kilometer van Ho Chi Minh City en is daarom een veel gedane activiteit in Vietnam. Vaak in combinatie met een bezoek aan de indrukwekkende Cao Dai Tempel in Tay Ninh.

De Cu Chi Tunnels werden gebruikt door het Noord-Vietnamese Leger (NVA), beter bekend als de Viet Cong. Deze Communistische guerrilla troepen gebruikten de tunnels om de beter uitgeruste Amerikanen en haar Zuid-Vietnamese bondgenoten te bevechten. Het meer dan 200 kilometer lange tunnelstelsel diende als schuilplaats, communicatie centrum, opslagplaats voor wapens en er zijn zelfs scholen en ziekenhuizen gevonden.

Verrassingsaanvallen

De Cu Chi Tunnels hadden een uitstekend nut als het aankwam op verrassingsaanvallen. Zo kwamen de Viet Cong soldaten uit het niets waarna zij zich na een kort gevecht weer terugtrokken in de tunnels en zo de luchtafweer van de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen konden ontwijken.

Als tegenactie trainde de Amerikanen speciale eenheden die de bijnaam ‘’Tunnelratten’’ kregen. Deze eenheden verkenden de tunnels op zoek naar de vijand en om de vele ‘’boobytraps’’ onschadelijk te maken. De tunnelratten hadden wisselend succes omdat de Viet Cong steeds nieuwe tunnels groeven of de bestaande tunnels verlegden.

Een ingang van de Cu Chi Tunnels

Het ontstaan van de Cu Chi Tunnels

De associatie met de Vietnamoorlog, ook wel de Amerikaanse oorlog genoemd is logisch aangezien een bezoek vooral die oorlog belicht. De eerste tunnels werden echter al in 1940 gegraven door Communistische troepen die voor onafhankelijkheid van het Franse koloniale bestuur vochten. De tunnels werden met de hand gegraven wat enorm veel tijd in beslag nam.

Cu Chi Tunnels in beeld

Het beroemde tunnelstelsel in beeld

Toen de Amerikanen in de jaren 60 steeds meer troepen naar Vietnam stuurden om de Zuid-Vietnamese regering te steunen in de strijd tegen het Communisme werden de tunnels steeds verder uitgebreid. Vanwege de vele bombardementen woonden veel mensen het grootste deel van de tijd in de tunnels wat leidde tot een bijna volwaardige maatschappij met ziekenhuizen, scholen, keukens en zelfs bioscopen.

Boobytraps

Om ongewenste indringers buiten de tunnels te houden werden er de meest ingenieuze boobytraps ontwikkeld. Tijdens je bezoek aan de tunnels zul je een groot aantal van deze vallen zien. Van bamboe speren die ineens uit de grond schoten tot valkuilen vol met ijzeren spijlen en explosieven die op briljante wijze tot ontploffing gebracht werden. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen in de angst die de Amerikaanse soldaten gehad moeten hebben.

Een boobytrap
Dodelijke vallen in de cu chi tunnels
een val gemaakt van bamboe

Chu Chi Tunnels tours

Een bezoek aan de beroemde tunnels is gemakkelijk te regelen vanuit Ho Chi Minh City. Je kunt kiezen uit een dag tour in combinatie met een bezoek aan de Cao Dai Tempel of een halve dag waarbij je alleen de Cu Chi Tunnels bezoekt. Tours kunnen heel goedkoop zijn maar de groep is groot en het kan dan moeilijk zijn om het verhaal van de gids te volgen.

Ga zelf de tunnels in

De tunnels in. Heet en vochtig

De gids verteld uitgebreid over het ontstaan van de tunnels, de boobytraps die gebruikt werden en je kunt met eigen ogen zien hoe de mensen hier leefden. Voor de toeristen zijn er ook tunnels toegankelijk om zo te ervaren hoe het geweest moet zijn. En dat was niet al te best. Het is heet, vochtig en claustrofobisch. De tunnels waren in het echt nog kleiner maar zijn groter gemaakt voor de toeristen. Wees niet bang om de tunnels in te gaan. Elke 20 meter is er wel een uitgang. Voor wie er behoefte aan heeft is er aan het einde van de rondleiding ook de mogelijkheid om verschillende wapens uit de oorlog te gebruiken op een schietbaan. Het is een aparte gewaarwording als je de schoten hoort tijdens de rondleiding.

Ik heb de tunnels twee keer bezocht. De eerste keer en tevens de beste was met een speedboot vanuit Ho Chi Minh City naar de tunnels. Onderweg een prachtig uitzicht over het platteland. Daar met een kleine groep (8man) en een uitstekende gids een rondleiding gekregen. De tweede keer was met een bus en een immense groep. Ben je aan het backpacken in Vietnam en reis je op een klein budget dan kun je ook overwegen om de tunnels op eigen gelegenheid te bezoeken

Dit vind je ook interessant

uitgelicht

De Vinh Moc Tunnels en de DMZ

lees verder
De Vinh Moc Tunnels en de DMZ | Een indrukwekkende dagbesteding
fietsen-in-vietnam
Fietsen in Vietnam | De 5 leukste plekken
Lees Verder
Marble Mountains
De Marble Mountains – Wat is er te doen en is het de moeite waard
Lees Verder
backpacken vietnam
Backpacken in Vietnam: Routes, tips, kosten en hoogtepunten
Lees Verder
Hang Son Doong
Hang Son Doong – Ontdek de grootste grot ter wereld
Lees Verder
Duiken in Vietnam | Dit zijn de beste plekken
Lees Verder
Het Son Tra schiereiland
Scooteren over het Son Tra schiereiland | Een prachtig natuurgebied
Lees Verder

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.