De 10 mooiste tempels in Vietnam

Benieuwd waar je de mooiste tempels van Vietnam kunt vinden en wil je meer weten over de gebruiken en tradities. 

Op deze pagina krijg je een mooi overzicht van interessante tempels en pagodes in veelbezochte toeristische bestemmingen in Vietnam. 

Maar voordat we met het overzicht beginnen moet je eerst wat meer weten over de terminologie. 

De woorden tempel en pagode hebben in Vietnam namelijk een verschillende betekenis en worden gebruikt voor verschillende doeleinden. 

Het verschil tussen een tempel en een pagode

Er zijn drie verschillende religieuze plaatsen in Vietnam: 

  • Pagodes ( chùa )
  • Tempels ( đền )
  • Gemeenschapshuis ( Đình )

Mensen gaan naar tempels voor het aanbidden van helden of belangrijke personen en ze gaan naar pagodes voor het aanbidden van de Boeddha. In een gemeenschapshuis aanbidden mensen de beschermgeesten van een dorp of heiligen van bergen of rivieren uit de regio waar het dorp zich bevindt. 

Pagodes

Pagodes zijn gebouwd voor het aanbidden van Boeddha. Hier komen gelovigen om te bidden, met monniken te praten over de dagelijkse beslommeringen en om meer over het Boeddhisme te leren. In een pagode zie je dan ook voornamelijk standbeelden en tekeningen van Boeddha. 

Tempels

Een tempel in Vietnam is gewijd aan een natuurlijk persoon. Dit kan een held zijn uit de geschiedenis, een koning of keizer. Maar tempels kunnen ook gewijd worden aan een alledaags persoon die iets belangrijks voor de gemeenschap heeft betekent. 

Tempels kunnen dan ook groots opgezet maar ook juist klein zijn. Zo zie je bij mensen thuis vaak een kamer met een altaar met daarboven een afbeelding van een persoon. 

Dit zijn de mooiste tempels in Vietnam

Ok, tijd om de mooiste tempels in Vietnam op een rijtje te zetten. Het is geen rangschikking en dus in willekeurige volgorde. 

De lijst is zo samengesteld dat je als toerist die een standaard route volgt door het land de mogelijkheid hebt om ze allemaal te kunnen bezoeken. 

Thien Mu Pagode

De Thien Mu Pagode is prachtig gelegen aan de parfumrivier en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Hue, de oude keizerlijke hoofdstad.

De 7 verdiepingen tellende toren Thap Phuoc Duyen is de eyecatcher. De toren is gebouwd in het jaar 1844 door keizer Thieu Tri. Elke verdieping is gewijd aan een manushi Boeddha, een Boeddha die verscheen in menselijke vorm. 

Het complex zelf is eerder gebouwd, in 1601 door gouverneur Nguyen Hoang. Door de eeuwen heen zijn veel gebouwen op het terrein weer afgebroken en opnieuw gebouwd.

De Thien Mu pagode is absoluut een plek die je moet bezoeken maar ga wat eerder op de dag om de drukte te vermijden. 

Thien Mu Pagode

De Thien Mu pagode in Hue.

Cao Dai Tempel

De Cao Dai tempel is een vreemde eend in de bijt. Deze tempel is gelegen in Tay Ninh niet ver van Ho Chi Minh City. Cao Dai is een relatief nieuw geloof met niet veel aanhangers Vietnam. Ook zijn de volgelingen een tijdlang vervolgd geweest. Het meest interessante om mee te maken is het ochtendgebed. Al met al een interessante plek om te bezoeken.

Cao Dai Tempel

De Cao Dai tempel in Tay Ninh.

Ngoc Son Tempel

De Ngoc Son tempel is niet te missen. Als je een wandeling maakt langs het Hoan Kiem meer in de oude wijk van Hanoi dan valt deze tempel gelijk op. Ngoc Son is gelegen op een klein eilandje in het meer en verbonden met de opvallende rode Huc brug. 

De tempel is gewijd aan Tran Hung Dao, een van de belangrijkste helden uit de Vietnamese geschiedenis. Hij versloeg de Mongolen en verzekerde de Vietnamezen van hun vrijheid. 

Ngoc Son Tempel

De Ngoc Son tempel

Bich Dong Pagode

De Bich Dong pagode is een van de meest fotogenieke tempels in Vietnam. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden in Tam Coc, een prachtig gebied in de provincie Ninh Binh. 

Bich Dong is een collectie van tempels in grotten tegen een bergwand gelegen in een fantastisch landschap van rijstvelden en karstgebergte. 

De brug naar de eerste pagode is omringd door water vol met lelies. 

Prachtig!

Bich Dong pagode

De mysterieuze Bich Dong Pagode is een plaatje.

Jade Emperor Pagode

De Jade Emperor pagode is een van de belangrijkste heilige plekken en toeristische bezienswaardigheden in Ho Chi Minh City. Het is gebouwd in 1909 ter ere van de Jade keizer of koning van de hemel. Hij bepaalt wie er uiteindelijk een plekje in de hemel krijgt. Het is dan ook een komen en gaan van mensen die in de pagode komen bidden en offers komen brengen. 

Linh Ung pagode op de Marble Mountains

Ben je in de buurt van Hoi An of Da Nang, overweeg dan om een dagtrip naar de Marble Mountains te maken. Op een van deze 5 bergen vind je de prachtige Linh Ung pagode. Het is een belangrijke plaats voor de mensen uit de omgeving om te komen bidden en offers te brengen. De setting op de berg met allerlei mooie grotten en de begroeiing van de bomen maken het plaatje af. 

Linh Ung Pagode

Linh Ung Pagode

Thien Hau Pagode

Thien Hau is een van de oudste pagodes in Ho Chi Minh City en is gelegen in de oude Chinese wijk Cho Lon in hedendaags district 5. Het is gebouwd in 1760 en is zeker een van de mooiste tempels van Vietnam. Als ik familie of vrienden op bezoek krijg neem ik ze altijd mee naar deze tempel. Gegarandeerd kom je thuis met mooie foto’s. 

Thien Hau pagode

Thien Hau pagode

Bai Dinh Pagode

Bai Dinh is het grootste tempelcomplex van Vietnam gelegen in de provincie Ninh Binh. Vietnamezen vanuit het hele land trekken hier naartoe om offers te brengen en om te bidden. Het complex is mooi gelegen maar moet concurreren met andere bezienswaardigheden in de omgeving die naar mijn mening meer de moeite waard zijn.

Bai Dinh Pagode

Bai Dinh pagode

De tempel van de literatuur

De tempel van de literatuur in Hanoi is een bijzondere plek.. Dit prachtige complex is gelegen in het centrum van de stad en huisvestte de eerste universiteit van Vietnam.

Het complex is gebouwd in 1070 en is gewijd aan confucius. Tegenwoordig komen hier veel studenten bidden voor goede cijfers. En als zij hun diploma op zak hebben dan zijn de binnenplaatsen van het terrein de plek om de slagings foto's te maken. 

Leuk om te weten is dat de tempel is afgebeeld op het 100.000 dong biljet. 

Tempel van de literatuur

Tempel van de literatuur

Tran Quoc Pagode

We sluiten deze lijst met de mooiste tempels in Vietnam af met de Tran Quoc pagode in Hanoi. Men begon met de bouw van de tempe in 541 onder koning Ly Nam en is gelegen op een klein eilandje in het West Lake in de leuke wijk Tay Ho. Het is de oudste Boeddhistische tempel van de stad en interessant om te bezoeken.

Tran Quoc pagode

Tran Quoc pagode

Bekijk ook:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.