Mekong Delta – Bezienswaardigheden, fietsen en tours

Een bezoek aan Vietnam is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de fascinerende Mekong Delta. Ondanks de razendsnelle ontwikkeling van het land kun je hier nog steeds met eigen ogen zien hoe de mensen leven zoals zij al eeuwen doen. 

De machtige Mekong rivier vind zijn oorsprong in Tibet en loopt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja, de Vietnamese Mekong Delta en mondt uiteindelijk uit in de Zuid Chinese zee. De delta begint in het gebied zuid westelijk van Ho Chi Minh City en loopt als een soort driehoek tot zuidelijk Ca Mau en oostelijk Chau Doc.

De eindeloze waterwegen nemen de bezoeker mee op een fascinerende tocht langs uitgestrekte groene rijstvelden, slaperige dorpjes, pagodes, khmer tempels, mangrove bossen en een keur aan inspirerende gerechten. 

De Mekong Delta is ook de plek waar je de beroemde Cai Rang drijvende markt kunt bekijken maar daarover later meer. 

Welkom in de Mekong Delta. Een niet te missen bestemming tijdens je reis.

Wat verder uniek is aan dit gebied is hoe vruchtbaar de landbouwgrond is. De rijst kan wel zo'n 4 keer per jaar geoogst worden en heeft daarom de bijnaam ''de rijstkom van Vietnam'' gekregen. 

Ik zeg het nog een keer. Je moet de Mekong Delta absoluut bezoeken en in dit artikel vertel ik je waarom en wat er zoal te zien en doen is.

Video

Tijdens een van mijn tochten door dit gebied maakte ik onderstaande video. 

Beste reistijd

De  Mekong Delta heeft een tropisch klimaat met een droog seizoen dat loopt van december tot mei en een regenseizoen van juni tot november.

Een bezoek is echter het gehele jaar door prima te doen. De enige periode waarin het iets minder aangenaam is is tijdens de hete maanden april en mei. Het is dan beter om activiteiten op het heetst van de dag te vermijden. 

Regenbuien zijn meestal kort en hevig waarna het de rest van de dag lekker weer is.

5x zien en doen in de Mekong Delta

1. Bezoek de drijvende markten

Rond Can Tho, de grootste stad van de Mekong Delta vind je de bijzondere Cai Rang Floating Market. Sta voor dag en dauw op om dit bijzondere tafereel mee te maken.

Hier zie je handelaren hun waar verkopen vanuit een gekrioel van sampans. De beste tijd om deze markt te bezoeken is tussen 6 uur tot 11 uur in de ochtend.

drijvende markt

De Cai Rang drijvende markt is een van de leukste bezienswaardigheden.

2. Fiets over An Binh Island

Verblijf in een traditionele homestay op An Binh Island. Deze leuke plek ligt vlakbij de stad Vinh Long en is de perfecte plek om er lekker op de fiets op uit te trekken. 

zandpaden, slaperige dorpjes en vers fruit. Lekker hoor.

an binh

Het platteland is rustig en vlak. Heerlijk om lange fietstochten te maken.

3. Snoepen in Ben Tre

Eindeloze kokosnootplantages vind je in de provincie Ben Tre. Je moet hier zeker een boottocht doen en als je maar één dag in de Mekong Delta te besteden hebt dan is dit de bestemming die je moet bezoeken.

In deze plaats zie je meer kokosnoten dan je in een leven kunt tellen.

4. Ervaar het leven in een drijvend dorp

Chau doc is een leuke stad dichtbij de grens met Cambodja. Je vindt hier vele mooie pagodes, markten en khmer invloeden van het dichtbij gelegen Cambodja.

Rond Chau Doc wonen talloze mensen langs de rivier en op het water in paalwoningen of drijvende huizen. De mensen leven hier van de visvangst. Ook een bezoek aan een van de Cham dorpjes is aan te raden. 

In Chau Doc zie je drijvende dorpen en een verrassend grote moslimgemeenschap.

5. Sluit af op een paradijselijk strand

Zak af naar de havensteden Ha Tien of Rach Gia en pak daar de snelle boot naar het prachtige eiland Phu Quoc. De perfecte bestemming om na een indrukwekkende reis even helemaal niets te doen. 

Dat heb je wel verdiend...

Je kunt ook kiezen om naar het eiland Con Dao af te reizen. Vanuit de plaats Soc Trang ben je in 2 uur op dit bijzondere eiland. 

Steek even de zee over en je zit op een prachtig tropisch eiland.

Fietsen in de Mekong Delta

De Mekong Delta is één van de leukste gebieden in Vietnam om op eigen houtje door heen te fietsen. Het vlakke terrein, de authentieke dorpjes en de mogelijkheid om van de hoofdwegen af te wijken maakt het een fantastische ervaring.

fietsen in de mekong delta

De Mekong Delta bestaat vooral uit vlak terrein. Ideaal om te fietsen.

In dit gebied zijn er veel homestays waar je kunt verblijven. Deze door lokale families gerunde accommodaties zijn vaak mooi gelegen op het platteland tussen de rijstvelden. Je kunt daar super mooi fietsen over de rustige zandpaden. 

De mensen die je tijdens het fietsen tegenkomt zijn super gastvrij dus reken erop dat je vaak gegroet wordt of dat mensen je uitnodigen voor een kopje thee.

Hoe je er komt

Waarschijnlijk wil je de Mekong Delta vanuit Ho Chi Minh City bezoeken en dat is de gemakkelijkste manier. 

Vanuit de stad gaat er elk uur wel een bus naar elke bestemming en de reistijden zijn relatief kort.

Wat je ook kunt doen is direct vliegen op Can Tho vanuit Da Nang of Hanoi. Bij weinig tijd is dat een goede optie.

Vanuit de Mekong Delta doorreizen naar Cambodja

Wil je direct doorreizen naar Phnom Penh of een andere stad in Cambodja dan is dat gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de Mekong Delta. Boten vanuit Chau Doc naar Phnom Penh vertrekken dagelijks en doen er zo’n 5 uur over. 

Wil je het zuiden van Cambodja aandoen voor een bezoek aan de populaire badplaatsen Kep en Sihanoukville dan zul je de grensovergang bij Ha Tien moeten gebruiken. Vervoer naar deze plaatsen is in Ha Tien te boeken. 

Tours

Tours naar de Mekong Delta beginnen en eindigen vrijwel altijd in Ho Chi Minh City. Om een goed beeld te krijgen van dit bijzondere gebied raad ik aan om een twee of driedaagse tour te doen.

Zeker als je de drijvende markt in vol ornaat wilt zien is dat een must. Heb je slechts één dag kies dan voor een dagtrip naar Ben Tre. 

Onze Mekong Delta tours

Populaire bestemmingen in de Mekong Delta

Nu je een goed beeld hebt van wat er te zoal te zien en doen is in de Mekong Delta kun je je verder gaan verdiepen in de verschillende bestemmingen. 

Hieronder vind je uitgebreide informatie over de bestemmingen in dit gebied. In deze artikelen lees je alles over de bezienswaardigheden en activiteiten. 

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.