De Mekong Delta

Een bezoek aan Vietnam is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de fascinerende Mekong Delta. Ondanks de razendsnelle ontwikkeling van het land kun je hier nog steeds met eigen ogen zien hoe de mensen leven zoals zij al eeuwen doen. 

De eindeloze waterwegen nemen de bezoeker mee op een fascinerende tocht langs uitgestrekte groene rijstvelden, slaperige dorpjes, pagodes, khmer tempels, mangrove bossen, drijvende markten en een keur aan inspirerende gerechten. 

Maar nu eerst een korte sfeerimpressie van de Mekong Delta. 

Ligging en klimaat

De machtige Mekong rivier vind zijn oorsprong in Tibet en loopt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja, de Vietnamese Mekong delta en mondt uiteindelijk uit in de Zuid Chinese zee. De delta begint in het gebied zuid westelijk van Ho Chi Minh City en loopt als een soort driehoek tot zuidelijk Ca Mau en oostelijk Chau Doc.

De  Mekong Delta heeft een tropisch klimaat met een droog seizoen dat loopt van december tot mei en een regenseizoen van juni tot november.

Een bezoek is echter het gehele jaar door prima te doen.

Regenbuien zijn kort en hevig waarna het de rest van de dag meestal lekker weer is.

5x zien en doen in de Mekong Delta

1. Bezoek de drijvende markten

Rond Can Tho, de grootste stad van de Mekong Delta vind je de bijzondere Cai Rang Floating Market. Sta voor dag en dauw op om dit bijzondere tafereel mee te maken.

Hier zie je handelaren hun waar verkopen vanuit een gekrioel van sampans. De beste tijd om deze markt te bezoeken is tussen 6 uur tot 11 uur in de ochtend.

drijvende markt

2. Fiets over An Binh Island

Verblijf in een traditionele homestay op An Binh Island. Deze leuke plek ligt vlakbij de stad Vinh Long en is de perfecte plek om er lekker op de fiets op uit te trekken. 

zandpaden, slaperige dorpjes en vers fruit. Lekker hoor.

an binh

3. Snoepen in Ben Tre

Eindeloze kokosnootplantages vind je in de provincie Ben Tre. Je moet hier zeker een boottocht doenen als je maar één dag in de Mekong Delta te besteden hebt dan is dit de bestemming die je moet bezoeken.

4. Ervaar het leven in een drijvend dorp

​Chau doc is een leuke stad dichtbij de grens met Cambodja. Je vindt hier vele mooie pagodes, markten en khmer invloeden van het dichtbij gelegen Cambodja.

Rond Chau Doc wonen talloze mensen langs de rivier en op het water in paalwoningen of drijvende huizen. De mensen leven hier van de visvangst. Ook een bezoek aan een van de Cham dorpjes is aan te raden. 

5. Sluit af op een paradijselijk strand

Zak af naar de havensteden Ha Tien of Rach Gia en pak daar de snelle boot naar Phu Quoc Island. De perfecte bestemming om na een indrukwekkende reis even helemaal niets te doen. 

Dat heb je wel verdiend...

Hoe je er komt

Waarschijnlijk wil je de Mekong Delta vanuit Ho Chi Minh City bezoeken en dat is de gemakkelijkste manier. 

Vanuit de stad gaat er elk uur wel een bus naar elke bestemming en de reistijden zijn relatief kort.

Wat je ook kunt doen is direct vliegen op Can Tho vanuit Da Nang of Hanoi. Bij weinig tijd is dat een goede optie.

Doorreizen naar Cambodja

Wil je vanuit de Delta doorreizen naar Phnom Penh of een andere stad in Cambodja dan is dat gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de delta. Boten vanuit Chau Doc naar Phnom Penh vertrekken dagelijks en doen er zo’n 5 uur over. 

Wil je het zuiden van Cambodja aandoen voor een bezoek aan de populaire badplaatsen Kep en Sihanoukville dan zul je de grensovergang bij Ha Tien moeten gebruiken. Vervoer naar deze plaatsen is in Ha Tien te boeken. 


Neem de Mekong Delta op in je route.

De Verrassend Vietnam Reisgids & Routeplanner

De beste tips en inspiratie, 7 uitgewerkte routes met dag-tot-dag programma en mooie doe het zelf wandel-, fiets-, en scooterroutes


Fietsen in de Mekong Delta

De delta is één van de leukste gebieden in Vietnam om op eigen houtje door heen te fietsen. Het vlakke terrein, de authentieke dorpjes en de mogelijkheid om van de hoofdwegen af te wijken maakt het een fantastische ervaring.

Het beste boek je een homestay zodat je daar gebruik kunt maken van de fietsen. Je zit dan ook al op het platteland zodat je de drukte kunt vermijden. De hoofdwegen zijn namelijk nogal chaotisch.

De mensen hier zijn erg gastvrij dus reken erop dat je vaak gegroet wordt of dat mensen je uitnodigen voor een kopje thee.

fietsen in de mekong delta

De Mekong Delta bestaat vooral uit vlak terrein. Ideaal om te fietsen.

Tours

Tours naar de Mekong Delta beginnen en eindigen vrijwel altijd in Ho Chi Minh City. Om een goed beeld te krijgen van dit bijzondere gebied raad ik aan om een twee of driedaagse tour te doen.

Zeker als je de drijvende markt in vol ornaat wilt zien is dat een must. Heb je slechts één dag kies dan voor een dagtrip naar Ben Tre. 

Zin gekregen om te gaan?

Stel dan je eigen droomreis samen door te kiezen uit de beste tours of laat een individuele rondreis op maat samenstellen. Zo wordt je vakantie gegarandeerd en succes. 

Lees meer over dit gebied

Nu je een goed beeld hebt van wat er te zoal te zien en doen is in de Mekong Delta kun je je verder gaan verdiepen in de verschillende bestemmingen. 

Hieronder vind je uitgebreide informatie over de bestemmingen in dit gebied.