Hang Son Doong – Ontdek de grootste grot ter wereld

Goed verborgen diep in de jungle in de Quang Binh provincie ligt de grootste grot ter wereld.

Hang Son Doong.

Deze immense grot is naar schatting 3 miljoen jaar oud en heeft een heel ecosysteem van binnen. Planten, bomen en een rivier maken het een plek waar verschillende dieren goed kunnen leven. Er worden zelfs nog steeds nieuwe dier en plantsoorten ontdekt.

Binnen in de grot vind je enorme grotparels. Dit zijn bolvormige formaties die langs de muren en de plafonds van kalkstenen grotten zijn te vinden. Meestal zijn deze vrij klein maar in Son Doong zijn grotparels te vinden van wel een meter lang.

En wat te denken van de enorme stalagmieten in de grot. Sommigen hebben de lengte van een gebouw.

Dit is echt de ontdekking van de eeuw en hoewel niet veel toeristen de grot ook daadwerkelijk van binnen zullen zien is het wel de moeite waard om er wat over te leren.

Enorme stalagmieten in Hang Son Doong

Door de jaren heen zijn er gigantische stalagmieten gevormd.

De verborgen schat van Phong Nha

Hang Son Doong ligt in het verbluffend mooie Phong Nha Ke Bang National Park in de smalle strook van Noord Centraal Vietnam. Een bestemming die je absoluut moet bezoeken ook als je niet de grootste grot ter wereld in duikt.

Het is bijna niet te geloven dat Son Doong pas in 2009 ontdekt is.

Of beter gezegd, herontdekt.

Er was namelijk een man die de grot al langer geleden ontdekte.

De ontdekking door Ho Khanh en het vervolg

In 1991 ontdekte Mr Ho Khanh, een Vietnamese man die vaak jaagde in dit gebied de grot. Hij ontdekte een opening in een kalkstenen rots en zag een enorme ruimte onder deze opening. Ook hoorde hij het geluid van een ondergrondse rivier. Hij dacht er verder het zijne van en ging weer naar huis. Het was waarschijnlijk al laat en zijn vrouw zat te wachten met het avondeten.

Jaren later ontmoette Ho Khanh twee onderzoekers, Howard en Deb Limbert van het British Cave Research Association ( BRCA ). Na het aanhoren van zijn verhaal over wat hij eerder in 1991 gezien had drongen zij erop aan dat Ho zijn best zou doen om de grot terug te vinden.

En zowaar, in 2008 na enkele mislukte pogingen herontdekte Ho Khanh de grot. In 2009 leidde hij Howard en Deb Limbert en enkele andere expeditieleden naar de opening van de op dat moment nog naamloze grot.

Later zouden ze de grot Hang Son Doong noemen, wat zoiets betekent als ‘’de grot van de bergrivier’’

De grootste grot ter wereld

Son Doong bleek een enorme grot te zijn. De grootste grot ter wereld om precies te zijn. De grot is 200 meter hoog ( 500 meter op sommige punten ) en is 175 meter breed en 9km lang. Om een idee te krijgen, er passen een aantal flatgebouwen met zo’n 40 verdiepingen naast elkaar in de grot.

De eerste expeditie in 2009 moest worden afgebroken nadat het team op een 90 meter hoge barrière stuitte. Een enorme muur van calciet ( kalkspaat ). De muur kreeg de bijnaam ‘’ The great wall of Vietnam’’.

Tijdens de tweede expeditie in 2010 was het team in staat om over de muur te klimmen en zo het einde van Son Doong te bereiken.

En alsof dat nog niet genoeg was kwam daar in 2019 nog een extra ontdekking bij.

Nieuwe ontdekking in 2019

In april 2019 waren drie Britse duikers bezig met het verkennen en in kaart brengen van de waterwegen in Son Doong. Tijdens een van hun duiken stuitten ze op een onderwatertunnel. Deze tunnel bleek uit te komen in een andere gigantische grot, Hang Thung.

Grotten toerisme

De ontdekking van Son Doong heeft deze regio van Vietnam op de kaart gezet en het toerisme groeit hier enorm. Die groei brengt ook druk met zich mee op de natuur maar de lokale overheid weet dit toch goed te beteugelen.

Er lagen plannen klaar om een kabelbaan door het nationale park naar de ingang van Son Doong te bouwen. Gelukkig heeft men dit plan afgewezen. Niet alles moet een toeristische attractie worden.

Deze regio is een van de mooiste natuurgebieden van Vietnam. Een plek die je absoluut moet bezoeken.

Expedities en tours in Hang Son Doong

De enige tour operator die expedities mag uitvoeren in Son Doong is Oxalis, een professioneel bedrijf met ervaren gidsen en begeleiders. De kosten van een 4 dagen 3 nachten expeditie bedragen $3000 per persoon. Een behoorlijk prijskaartje maar waarschijnlijk wel te rechtvaardigen voor de fanatieke cavers. Je moet ook wel een ervaren trekker en klimmer zijn wil je het niveau aantikken dat nodig is voor een dergelijke expeditie.

Gelukkig voor de minder ervaren grot ontdekker met een kleinere beurs zijn er in het Phong Nha National Park nog een aantal andere fantastische grotten om te verkennen. Een tweedaagse tour naar Hang En bijvoorbeeld, waarbij je in tentjes in de grot overnacht.

Hang En is ook door National Geographic uitgeroepen tot een van de meest spectaculaire grotten op aarde.

Hang En

De ingang van Hang En. Ook deze grot is prachtig en een stuk makkelijker om te bezoeken.

Neem contact met ons op voor een prachtige meerdaagse trekking en grot expeditie in een van de andere grotten.

Beste reistijd

Hang Son Doong is alleen te bezoeken tussen januari en augustus. Tijdens de overige maanden is de grot niet toegankelijk vanwege veel voorkomende overstromingen.

Meer mooie natuur:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.