De Vinh Moc Tunnels en de DMZ | Een indrukwekkende dagbesteding

Tussen de plaatsen Dong Hoi en Hue in Centraal Vietnam ligt een plek die tijdens de Vietnamoorlog hevig geleden heeft onder bombardementen en grondgevechten. Iets ten zuiden van de beruchte scheidingslijn tussen Noord en Zuid Vietnam, de DMZ ( Demitilarized Zone ) lag het kleine plaatsje Vinh Moc. Niet verwonderlijk werd er daarom erg veel gevochten in deze regio. De Amerikanen wilden de Noord Vietnamezen natuurlijk niet over de scheidingslijn hebben. De arme dorpsbewoners moesten dus leven met regelmatige bombardementen.

Tussen 1966 en 1967 werdt hier in het geheim een enorm tunnelcomplex gegraven. Waar de bekendere Cu Chi Tunnels in het zuiden vooral dienden als plek om verassingsaanvallen uit te voeren, werden de Vinh Moc Tunnels vooral gebruikt als schuilplaats voor de bewoners tijdens bombardementen. Bombardementen duurden soms dagen waardoor de kinderen in de tunnels naar school gingen, vrouwen bevielen en de mensen hun tijd doodden met spelletjes en films.

Leven in de Vinh Moc tunnels

Het leven ging ondergronds gewoon verder.

Behalve als schuilkelders dienden de Vinh Moc Tunnels ook als doorgeefluik voor wapens en proviand voor de Noord Vietnamese troepen die zich ten zuiden van de DMZ bevonden. Zodra je ziet dat de tunnels uitkomen op zee begrijp je waarom. De Noord Vietnamezen gebruikten het voor de kust liggende eiland Con Co als uitvalsbasis om de materialen naar het vasteland te brengen en zo direct door de tunnels bij de strijdkrachten te bezorgen.

ingang Vinh Moc Tunnels

Een in en uitgang die uitkwam op zee.

De ingangen naar de tunnels waren erg goed gecamoufleerd en zodra het alarm afging vluchtten de mensen de tunnels in die in totaal uit 3 lagen bestonden. De eerste laag op 12 meter diep, de tweede op 15 meter en de 3e laag lag zelfs op 23 meter diepte. Een indrukwekkend staaltje vindingrijkheid.

Het tunnelcomplex van Vinh Moc was trouwens niet het enige complex in de regio. In totaal waren er 114 tunnels maar de meeste hebben de bombardementen niet overleefd.

Hoe je bij de Vinh Moc Tunnels komt

Als je het complex wilt bezoeken dan doe je er het beste aan om dit vanuit Phong Nha, Dong Hoi of Hue te doen. Vanuit al deze plaatsen kun je dagelijkse DMZ tours boeken waarvan tunnelcomplex het belangrijkste onderdeel is.

Wat ik zelf gedaan heb en wat ik zou aanraden is om de tour te doen als onderdeel van je reisdag. Wij waren in Phong Nha en wilden graag door naar Hue. De tour die we boekten bij het hotel bracht ons eerst naar de tunnels en de DMZ en zette ons vervolgens af in de buurt van ons hotel in Hue. Gids, vervoer en entreegelden waren inbegrepen bij de prijs van VND500.000 per persoon.

Vinh Moc toerisme

Naast de tunnels stopt de tour ook bij de voormalige scheidingslijn in de DMZ. De iconische Hien Luong brug. Aan de noordkant van de brug staat een monument en er is een museum wat je een beetje inzicht in de geschiedenis verschaft maar verder niet echt interessant is.

De DMZ

De tunnels zelf zijn gelukkig iets ruimer dan die van de veel benauwdere in Cu Chi maar het is nog steeds een beetje behelpen met een hoogte van 1.60m en een breedte van 1.20m. Dankzij de slimme bouwmethode waarbij de tunnels uitkomen op zee gaat er wel een lekker briesje door de tunnels waardoor het iets minder benauwd is.

Tot slot nog enkele feiten

 • Het complex heeft 13 in en uitgangen
 • 7 daarvan komen uit op zee
 • Naar schatting woonden er 300 mensen in de tunnels
 • De bouw duurde 13 maanden
 • De tunnels zijn 2.8 kilometer lang

Misschien vraag je je af of het Vinh Moc tunnelcomplex een absolute must see is. Ik zou zeggen als het in je reisschema past zeker doen en ik vond het een stuk echter ogen dan de tunnels van Cu Chi. Moet je er echter een onwijze omweg voor maken dan zou ik het laten voor wat het is.

Dit vind je ook interessant

Uitgelicht

Cu Chi Tunnels | De Vietnamoorlog van dichtbij

Lees verder
Cu Chi Tunnels: De Vietnamoorlog van dichtbij
backpacken vietnam

Backpacken in Vietnam: Routes, tips, kosten en hoogtepunten

Lees Verder
Treinreis Hue Da Nang

Een prachtige treinreis van Hue naar Da Nang

Lees Verder
Marble Mountains

De Marble Mountains – Wat is er te doen en is het de moeite waard

Lees Verder
trang an

Trang An boottocht: Een unieke ervaring tussen de rotsen

Lees Verder
Hang Son Doong

Hang Son Doong – Ontdek de grootste grot ter wereld

Lees Verder
Cat Tien National Park

Cat Tien National Park |Een divers regenwoud in Vietnam

Lees Verder

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Hoi!

  Wij zijn erg geïnteresseerd in het reizen van phong na naar hue via de DMZ met de vinh moc tunnels. Ik las dat je ergens had geboekt voor 500k per persoon. Weet je nog waar dit was? Het zou ons erg vooruit helpen aangezien we er voor de rest niet echt zeer duidelijke info over vinden.

  Alvast dikke merci!

  Wannes en Ellen!

  1. Hoi Wannes,

   Dit regel je makkelijk ter plaatse. Deze busrit kun je bij vrijwel elk hotel boeken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.