De Vinh Moc Tunnels en de DMZ | Een indrukwekkende dagbesteding - verrassendvietnam.nl
Vinh Moc tunnels

De Vinh Moc Tunnels en de DMZ | Een indrukwekkende dagbesteding

Tussen de plaatsen Dong Hoi en Hue in Centraal Vietnam ligt een plek die tijdens de Vietnamoorlog hevig geleden heeft onder bombardementen en grondgevechten. Iets ten zuiden van de beruchte scheidingslijn tussen Noord en Zuid Vietnam, de DMZ ( Demitilarized Zone ) lag het kleine plaatsje Vinh Moc. Niet verwonderlijk werd er daarom erg veel gevochten in deze regio. De Amerikanen wilden de Noord Vietnamezen natuurlijk niet over de scheidingslijn hebben. De arme dorpsbewoners moesten dus leven met regelmatige bombardementen.

Tussen 1966 en 1967 werdt hier in het geheim een enorm tunnelcomplex gegraven. Waar de bekendere Cu Chi Tunnels in het zuiden vooral dienden als plek om verassingsaanvallen uit te voeren, werden de Vinh Moc Tunnels vooral gebruikt als schuilplaats voor de bewoners tijdens bombardementen. Bombardementen duurden soms dagen waardoor de kinderen in de tunnels naar school gingen, vrouwen bevielen en de mensen hun tijd doodden met spelletjes en films.

Leven in de Vinh Moc tunnels

Het leven ging ondergronds gewoon verder.

Behalve als schuilkelders dienden de Vinh Moc Tunnels ook als doorgeefluik voor wapens en proviand voor de Noord Vietnamese troepen die zich ten zuiden van de DMZ bevonden. Zodra je ziet dat de tunnels uitkomen op zee begrijp je waarom. De Noord Vietnamezen gebruikten het voor de kust liggende eiland Con Co als uitvalsbasis om de materialen naar het vasteland te brengen en zo direct door de tunnels bij de strijdkrachten te bezorgen.

ingang Vinh Moc Tunnels

Een in en uitgang die uitkwam op zee.

De ingangen naar de tunnels waren erg goed gecamoufleerd en zodra het alarm afging vluchtten de mensen de tunnels in die in totaal uit 3 lagen bestonden. De eerste laag op 12 meter diep, de tweede op 15 meter en de 3e laag lag zelfs op 23 meter diepte. Een indrukwekkend staaltje vindingrijkheid.

Het tunnelcomplex van Vinh Moc was trouwens niet het enige complex in de regio. In totaal waren er 114 tunnels maar de meeste hebben de bombardementen niet overleefd.

Hoe je bij de Vinh Moc Tunnels komt

Als je het complex wilt bezoeken dan doe je er het beste aan om dit vanuit Phong Nha, Dong Hoi of Hue te doen. Vanuit al deze plaatsen kun je dagelijkse DMZ tours boeken waarvan tunnelcomplex het belangrijkste onderdeel is.

Wat ik zelf gedaan heb en wat ik zou aanraden is om de tour te doen als onderdeel van je reisdag. Wij waren in Phong Nha en wilden graag door naar Hue. De tour die we boekten bij het hotel bracht ons eerst naar de tunnels en de DMZ en zette ons vervolgens af in de buurt van ons hotel in Hue. Gids, vervoer en entreegelden waren inbegrepen bij de prijs van VND500.000 per persoon.

Vinh Moc toerisme

Naast de tunnels stopt de tour ook bij de voormalige scheidingslijn in de DMZ. De iconische Hien Luong brug. Aan de noordkant van de brug staat een monument en er is een museum wat je een beetje inzicht in de geschiedenis verschaft maar verder niet echt interessant is.

De DMZ

De tunnels zelf zijn gelukkig iets ruimer dan die van de veel benauwdere in Cu Chi maar het is nog steeds een beetje behelpen met een hoogte van 1.60m en een breedte van 1.20m. Dankzij de slimme bouwmethode waarbij de tunnels uitkomen op zee gaat er wel een lekker briesje door de tunnels waardoor het iets minder benauwd is.

Tot slot nog enkele feiten

  • Het complex heeft 13 in en uitgangen
  • 7 daarvan komen uit op zee
  • Naar schatting woonden er 300 mensen in de tunnels
  • De bouw duurde 13 maanden
  • De tunnels zijn 2.8 kilometer lang

Misschien vraag je je af of het Vinh Moc tunnelcomplex een absolute must see is. Ik zou zeggen als het in je reisschema past zeker doen en ik vond het een stuk echter ogen dan de tunnels van Cu Chi. Moet je er echter een onwijze omweg voor maken dan zou ik het laten voor wat het is.


Verrassend Vietnam Reisgids & Routeplanner

De beste tips en inspiratie, 7 uitgewerkte routes met dag-tot-dag programma en mooie doe het zelf wandel-, fiets-, en scooterroutes


Meer leuke activiteiten in Vietnam​

Leave a Comment: