Hai Van Pass of Wolkenpas | De beroemde Top Gear route - verrassendvietnam.nl

Hai Van Pass of Wolkenpas | De beroemde Top Gear route

De Hai Van Pass in Vietnam

De Hai Van Pass, wolkenpas of in het Vietnamees Deo Hai Van wordt door velen gezien als een van de mooiste kustwegen ter wereld en is zonder twijfel één van de hoogtepunten in Vietnam. Het dankt zijn bekendheid aan de populaire aflevering van topgear waarin de heren door Vietnam crossen op simpele brommertjes. Sindsdien is een tocht over deze beroemde bergpas mateloos populair bij toeristen en backpackers. die de tocht van Hue naar Hoi An per brommer afleggen.

De Hai Van Pass is het stuk over de bergen wat het kustplaatsje Lang Co verbindt met de moderne kosmopolitische stad Da Nang. De uitzichten langs de 21 kilometer lange weg over de pas zijn briljant en wie af en toe van de weg afwijkt wordt beloond met kilometers aan verlaten strand. En sinds de opening van de tunnel door de berg heb je nog nauwelijks last van ander verkeer wat de tocht over de pas een stuk veiliger maakt.

Een fragment uit de beroemde Top Gear Vietnam special. De Hai Van Pass is te zien vanaf minuut 3.20

edit

Tip

Ga om maximaal te genieten van deze route mee op onze motorbike tour. Je zit dan achterop bij een ervaren rijder en je komt langs de mooiste plekjes. Lees hier verder voor het programma.

De Hai Van Pass route

De meest populaire route onder reizigers is door van Hue naar Hoi An of andersom te gaan over de Hai van Pass. Je kun bijvoorbeeld een scooter huren in een van deze plaatsen waarna je de scooter weer inlevert op je bestemming. Je bagage wordt door het verhuurbedrijf naar je bestemming gebracht. De route is zo’n 170 kilometer en is prima in een dag af te leggen. Mocht je de route een beetje willen inkorten dan zou je ook vanuit Da Nang kunnen vertrekken.

Uitzicht vanaf de Hai Van Pass

Magisch uitzicht vanaf de pas.

Tip: Heb je de tijd dan is het echt aan te raden om in het plaatsje Lang Co te stoppen voor een dag hangen op het heerlijke strand dat je er vindt. Een overnachting in het Lang Co beach resort en een diner bij een van de vele seafood restaurants maken je bezoek aan dit slaperige stadje compleet.
Het begin van het stadje Lang Co net na de hai van pass

Het begin van het dorpje Lang Co aan de noordkant van de pas

Wil je liever niet zelf rijden boek dan een tour met een easyrider. In Hue, Da Nang en Hoi An vind je er altijd een heleboel of ze vinden jouw wel. Vaak hebben zij een boekje waarin ervaringen staan van hun voorgaande klanten. Het voordeel van de easyriders is dat zij vaak erg mooie plekjes weten die je zelf niet zo snel kunt vinden op de route. Ook heb je veel meer tijd om te genieten van het uitzicht aangezien je niet zelf op de weg hoeft te letten. Verwacht zo rond de VND1.000.000 te betalen voor een dagtocht.

Het landschap in Centraal Vietnam

Het landschap in Centraal Vietnam

Alternatief: Met de trein over de Hai Van Pass

Als alternatief voor de scooter zou je er ook over kunnen denken om de trein te nemen van Hue naar Da Nang. Het spoor loopt vrijwel geheel langs de kust en je hebt een prachtig uitzicht over de pas en de oceaan. In dit geval zou ik de hard seats boeken. Dit is de goedkoopste klasse. Dit omdat in deze klasse de ramen open kunnen zodat je het beste foto’s kunt maken. De rit is namelijk maar een kleine 2,5 uur.

Interessante stops rond de Hai Van Pass

De weg op de hai van pass

krioelend naar beneden. Wat een top weg

Als je de tocht in een dag wilt afleggen dan heb je niet al te veel tijd om uitgebreid te stoppen en ik zou proberen om in het donker te rijden te vermijden. De mooiste stops maak je echter op de pas zelf en ten noorden van de pas. Ten zuiden kun je nog stoppen bij China beach of de Marble Mountains maar heb je weinig tijd dan zou ik ervoor kiezen om die over te slaan.

Terwijl je over de Hai Van Pass rijdt zul je een aantal verlaten stranden tegenkomen. De perfecte stop voor een verfrissende duik. Op het hoogste punt van de pas is een oude bunker en heb je een mooi uitzicht over beide kanten. Ten noorden van de pas is een stop in het eerder genoemde Lang Co een echte aanrader. Ook een stop in het Bach Ma National Park kan een toffe onderbreking van de tocht zijn. De beschikbare tijd kan echter een beperking zijn dus wil je maximaal genieten van alle bezienswaardigheden onderweg dan kun je het beste twee dagen ervoor uittrekken.

De weg vinden

In welke richting je de route ook doet, verdwalen is geen optie. De weg is gemakkelijk te vinden maar neem voor de zekerheid een smartphone mee met mobiele data zodat je de kaart kunt gebruiken. Een beetje van de hoofdweg afdwalen geeft je namelijk de mogelijkheid om net dat ene speciale plekje te vinden.


Verrassend Vietnam Reisgids & Routeplanner

De beste tips en inspiratie, 7 uitgewerkte routes met dag-tot-dag programma en mooie doe het zelf wandel-, fiets-, en scooterroutes


Leave a Comment: