Hai Van Pass: Een van de mooiste kustwegen ter wereld

De Hai Van Pass, wolkenpas of in het Vietnamees Deo Hai Van wordt door velen gezien als een van de mooiste kustwegen ter wereld.

Het dankt zijn bekendheid aan de populaire aflevering van Top Gear waarin de heren door Vietnam crossen op simpele brommertjes. Sindsdien is een tocht over deze beroemde bergpas mateloos populair bij toeristen.

En terecht, deze route is namelijk zo fabelachtig mooi en zou op ieders reisplanning moeten staan.

De Hai Van Pass is het stuk over de bergen wat het kustplaatsje Lang Co verbindt met de moderne stad Da Nang.

De uitzichten langs de 21 kilometer lange weg over de pas zijn briljant en wie af en toe van de weg afwijkt wordt beloond met kilometers aan verlaten strand.

En sinds de opening van de tunnel door de berg heb je nog nauwelijks last van ander verkeer wat de tocht over de pas een stuk veiliger maakt.

Slingerweg over de Hai Van Pass

De prachtige kronkelweg over de bergpas is gelukkig erg rustig.

Video

Een fragment uit de beroemde Top Gear Vietnam special. De Hai Van Pass is te zien vanaf minuut 3.20. 

Deze aflevering heeft ervoor gezorgd dat de Hai Van Pass op de toeristische kaart is gezet. Deze dagtrip is gewoon een van de tofste activiteiten van elke Vietnam reis.

De route over de Hai Van Pass

Je kunt de route over de Hai Van Pass in één dag afleggen door van Hue naar Hoi An te reizen of in omgekeerde richting. Ik raad aan om in ieder geval om 08.00 te vertrekken zodat je voor het donker op je bestemming bent aangekomen.

De Hai Van Pass zelf is maar zo’n 21km lang maar de afstand van Hue naar Hoi An is zo’n 130km. Trek voor deze dag dus minimaal 5 uur uit maar om ook echt te genieten van de stops onderweg zou ik er zelf 8 uur voor reserveren.

Het landschap in Centraal Vietnam

Het landschap in Centraal Vietnam

Routekaart

Ik heb op de kaart hieronder een aantal mooie plekken gemarkeerd die je kunt bezoeken tijdens je tocht over de pas.

Tijd nu om de mooiste plekken onderweg wat verder te beschrijven.

Stops onderweg

Dit is een echte ontdekkingstocht en er is veel meer te zien en doen onderweg dan enkel over de Hai Van Pass te rijden. Wat te denken van prachtige stranden, verkoelende watervallen en spectaculaire uitzichten over het kustlandschap en de bergen.

Elephant Springs

Zo’n 20km ten noorden van de pas vind je de natuurlijke bronnen die bekend staan als de Elephant Springs. Het is een heerlijke plek voor een verfrissende duik onderweg. De bronnen zijn ook gelegen in een prachtige omgeving van rotsen en dichte jungle.

Elephant Springs

Lang Co Beach

Vlak voor of na de Hai Van Pass ( afhankelijk van je rijrichting ) vind je het slaperige stadje Lang Co. Je kunt hier overdag een kanon afschieten en niemand raken maar het strand wat het stadje flankeert is werkelijk prachtig. Dit kilometerslange goudgele strand is de perfecte plek om te stoppen voor de lunch als je uit Hue komt. Op het strand vind je diverse restaurants waar je verse vis kunt eten.

Het begin van het stadje Lang Co net na de hai van pass

Het begin van het dorpje Lang Co aan de noordkant van de pas

Het hoogste punt van de Hai Van Pass

Op de top van de Hai Van Pass is het vaak druk want het is uiteraard een niet te missen stop. Deze moet je dus ook even afvinken, maak een paar prachtige foto’s en zet je tocht voort.

Uitzicht vanaf de Hai Van Pass

Magisch uitzicht vanaf de pas.

Uitzicht vanaf de Wolkenpas

My Khe Beach

Ten zuiden van de Hai Van Pass rijd je langs het lange en mooie My Khe Beach in Da Nang. Op veel plekken kun je even stoppen om wat te drinken en even ontspannen in een relaxte strandstoel.

De Marble Mountains

De Marble Mountains zijn een groep bergen iets ten zuiden van Da Nang. Ze steken opmerkelijk af tegen het verder vlakke landschap waar ze in gelegen zijn. Op de bergen kun je verschillende grotten en pagodes bezoeken. Je hebt er ook een super tof uitzicht.

Stop onderweg bij de Marble Mountains

An Bang Beach

Dit is het mooiste strand van Hoi An en voordat je het stadje binnenrijdt kom je hier eerst langs. Een uitstekende laatste stop als je vanuit Hue komt.

Scooter huren om zelf te rijden

De tocht van Hue naar Hoi An ( of andersom ) is zoals je eerder hebt kunnen lezen prima in een dag af te leggen. Het is dus leuk om een scooter te huren om zelf de tocht af te leggen.

Maar wat doe je dan met je bagage?           

Er zijn verschillende bedrijven in beide steden die hier op inspelen door je bagage voor je te vervoeren naar je volgende bestemming. Je huurt dan een scooter van hun en je levert die weer in bij aankomst. De bagage staat dan voor je klaar. Handig!

Een bekend bedrijf die dit aanbied is Motorvina maar er zijn veel meer mogelijkheden. Loop wat rond door de toeristenstraatjes van Hoi An of Hue en je ziet deze service overal geadverteerd worden.

Lees ook: Tips voor een scooter huren in Vietnam

Met een Easyrider tour over de Hai Van Pass van Hue naar Hoi An of andersom

Leuker en veiliger dan zelf rijden is om achterop bij een ervaren Easyrider te springen. Je hoeft dan niet zelf op de weg te letten en kunt maximaal genieten van het fantastische uitzicht. Deze tourguides weten ook de beste verborgen plekjes onderweg te vinden zodat je zeker weet dat je niets mist.

De leukste motortour

Wil je een super unieke ervaring tijdens je reis? Dan mag onze tour met de Easyriders over deze beroemde wolkenpas niet ontbreken. 

We kunnen ook een tour per jeep over de Hai Van Pass voor je regelen of een auto met chauffeur die op verschillende plekken stopt onderweg.

Het alternatief: Met de trein langs de Hai Van Pass rijden

Is dit je eerste keer in Vietnam kies dan zeker voor de motortocht maar kom je hier weer terug of wil je gewoon niet achterop een motor dan is de trein ook een fantastische optie.

Je neemt dan de trein van Hue naar Da Nang en in plaats van over de Hai Van Pass rijd je er langs.

Meer mooie plekken:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.