My Son Sanctuary | is dit tempelcomplex een bezoek waard?

Het My Son Tempelcomplex in Centraal Vietnam is één van die bezienswaardigheden in de buurt van Hoi An die vaak wordt overgeslagen. Heb je echter de tijd dan is een bezoek aan deze ruïnes zeker de moeite waard. Ik zeg ruïnes want het tempelcomplex heeft nogal geleden onder bombardementen tijdens de Vietnam oorlog.

Tegenwoordig staat My Son Sanctuary op de UNESCO werelderfgoedlijst en een bezoek aan het tempelcomplex tijdens een reis door Vietnam geeft de reiziger de nodige informatie over de eeuwenoude Champa beschaving, een belangrijk koningkrijk in Azië. De tempels zijn ook erg fotogeniek en met de ligging in een mooie landelijke omgeving is een dagtrip vanuit Hoi An of Da Nang stad een absolute aanrader.

De geschiedenis van My Son

My Son was tussen de 4e en de 13e eeuw de hoofdstad van het Champa koninkrijk. De cultuur was gebaseerd op het Hindoeïsme. De tempels zijn dan ook gebouwd voor de Hindoe goden. Met name Shiva, die bekend stond als de beschermer van de koningen van Champa.

close up van een tempel in my son

Close up van één van de tempels.

Tussen de 4e en de 13e eeuw hebben de koningen minstens 70 tempels gebouwd in My Son. Door de eeuwen heen hebben de Cham meerdere Chinese aanvallen met succes afgeslagen. In 1832 werd My Son echter veroverd door Minh Mang, de toenmalige keizer van Vietnam. In de jaren erna werd de plek vergeten en groeide de jungle om het tempelcomplex heen. Pas in 1898 werd het complex herontdekt door Franse archeologen. Zij documenteerden het complex uitgebreid en namen enorm veel foto's. Deze foto's en informatie komen nu goed van pas bij de restauratie.

Tijdens de Vietnamoorlog gebruikten de Viet Cong namelijk de tempels als schuilplaats met als gevolg dat de Amerikanen verschilende bombardementen hebben uitgevoerd. Door deze bombardementen zijn slechts 18 van de 70 gebouwen blijven staan.

bom krater bij my son ruïnes

De bomkraters laten zien hoeveel bommen er op My Son gevallen zijn.

Tips voor een bezoek aan My Son Sanctuary

My Son is gelegen op ongeveer een uur rijden van Hoi An. Er gaan dagelijks georganiseerde tours maar je kunt My Son ook goed op eigen gelegenheid bezoeken door een scooter te huren of een taxi aan te houden. Spreek een prijs af met de taxichauffeur en dan brengt hij je erheen en wacht op je tot je klaar bent.

Ik vind het beter om My Son op eigen gelegenheid te bezoeken en wel hierom...

Het My Son tempelcomplex is klein en ontvangt elke dag een groot aantal bezoekers die My Son bezoeken als onderdeel van een georganiseerde tours. De meeste tours bezoeken de tempels bij zonsopkomst ( erg fraai natuurlijk ) en in de ochtend. Dit maakt het wel erg druk en als je net als ik niet graag honderd andere toeristen op je foto's wilt hebben dan kun je deze periode beter vermijden.

thumb-tack

Tip

Ik vind de beste tijd om My Son Sanctuary te bezoeken in de namiddag. De groepen zijn dan al lang weg en er loopt nog een handjevol andere mensen. Ideaal om de gebouwen rustig te bekijken en mooie foto's te maken.

Het complex is elke dag geopend van 06.30 tot 17.30 en de entreeprijs is 150.000 Dong ( ongeveer €7 per persoon ). Je kunt ook ter plaatse een lokale gids inhuren voor een korte rondleiding. De kosten daarvan liggen rond de 100.000 Dong.

De belangrijkste bezienswaardigheden van My Son

Cham museum

Voordat je de tempels gaat bekijken is het aan te raden om eerst even het museum binnen te lopen. Het museum is te vinden naast de kaartverkoop. In het museum leer je over het leven van de Cham in Vietnam, wat de betekenis is van verschillende tempels en er liggen goed bewaarde voorwerpen die gered zijn uit de ruïnes.

Tempels

De tempels van My Son zijn onderverdeeld in verschillende groepen. De groepen zijn verzonnen door Henri Palmentier, de man die in 1899 met het onderzoek begon. Er waren in totaal 14 groepen die een letter kregen toegewezen. Individuele tempels kregen een nummer zodat tempels aangeduid konden worden als A1 of E7 bijvoorbeeld. Op de kaart hieronder zie je de belangrijkste groepen aangeduid.

kaart van my son

Een bord met een plattegrond van My Son. De belangrijkste tempelgroepen staan hier aangeduid. Foto via Wikimedia Commons

De belangrijkste tempels vind je in groep B. Met onder andere tempels gebouwd voor Shiva en Cham koning Bhadravarman.

De moeite waard?

Is een bezoek aan My Son de moeite waard?

Ja zeker! Maar ik zal niet gauw een tour opnemen bij het samenstellen van een rondreis door Vietnam. Ben je echter in Hoi An of in de nabijgelegen stad Da Nang dan kun je prima op eigen gelegenheid een bezoek plannen. En als je in de namiddag gaat dan wordt je beloond met een fraaie en rustige bezienswaardigheid.

Meer inspiratie

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.