• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • inspiratie
 • |
 • 101 Hoogtepunten van Vietnam | Wat te doen en zien | De ultieme bucketlist

101 Hoogtepunten van Vietnam | Wat te doen en zien | De ultieme bucketlist

Dat Vietnam als vakantieland onwijs veel te bieden heeft wist je waarschijnlijk al.

Wonderschone natuur, energieke steden, bountystranden en een vriendelijke bevolking.

En met al dit moois komt een oneindige hoeveelheid activiteiten, en bezienswaardigheden .

Daarom deze ultieme bucketlist met 101 hoogtepunten van Vietnam. 

Misschien toch even een weekje langer plannen?

Let's Go

1. De zonsondergang op Phu Quoc 

Het grootste gedeelte van de Vietnamese kust heeft door de ligging niet de mogelijkheid om van de zonsondergang te genieten. Zo niet op Vietnam ’s grootste vakantie eiland Phu Quoc. Dit is de beste plek om de zonsondergang te zien in het gehele land. Waar moet je zijn om van dit spektakel te genieten? Bai truong ook wel Long Beach genoemd is waar je moet zijn. Er zijn zoveel top plekken op dit strand maar de beste spot is zonder twijfel vanaf het terras van het nieuwe Xin Chao restaurant. Zoek een mooie dag uit zonder al te veel wolken en vul je fotocollectie aan met een aantal magische kiekjes die het thuisfront jaloers zal maken.

De zonsondergang op Phu Quoc is magistraal

2. Schommelen op Bai Sao

Je hoeft Facebook of Instagram maar te openen en je ziet wel iemand ergens op een bountystrand op een schommel zitten. Waar de populariteit vandaan komt weet ik niet maar ik weet wel dat de liefhebbers van dit soort foto’s hun hart op kunnen halen op Phu Quoc. Bai Sao is het strand waar je moet zijn voor dat echte bounty gevoel. Hagelwit zand, een turquoise zee en een rij palmbomen wachten op je. Wil je ook zo’n schommelfoto? Ga dan naar de noordkant van het strand bij het prachtig gelegen Paradise restaurant.

Schommelen op Bai Sao

3. Bezoek een vissaus fabriek

Vissaus is zo’n beetje het meest gebruikte ingrediënt in de Vietnamese keuken. Deze fantastische smaakmaker heeft echter wel een aparte geur. En wil je echt overdonderd worden door deze geur dan kun je een bezoek brengen aan een vissaus fabriek. Immense vaten vol met het ziltige spul maken meteen duidelijk wat toch die aparte geur is die je zo vaak ruikt als je weer eens ergens in een traditioneel vissersdorp rondloopt. Volgens de kenners komt de beste vissaus van het land uit Phan Thiet en Phu Quoc.

vissaus fabriek in Vietnam

4. Duiken rond de Con Dao eilanden

Vietnam is dan niet de beste duikbestemming in Azië, maar er is een uitzondering. De wateren rond de Con Dao archipel maken deel uit van een beschermd maritiem park en zitten vol met koraal en vissoorten. Ook is het de plek waar je kunt wrakduiken en kom je in de juiste tijd van het jaar dan zitten de stranden en wateren vol met immense zeeschildpadden.

Ga duiken rond de Con Dao eilanden

5. Eilandhoppen in de An Thoi archipel

Wist je dat er ten zuiden van Phu Quoc nog een archipel is die bestaat uit 15 kleine paradijsjes? De An Thoi eilanden zijn een must voor iedereen die het eiland bezoekt. Verwacht verlaten eilandjes met bountystranden en mooie snorkel plekken. Er gaan tours naar de eilanden maar het beste regel je je eigen longtail boot met kapitein in de haven van An Thoi. De vroege vogels worden beloond door als eerste voet op de eilanden te zetten voordat de andere toeristen komen.

eilandhoppen in de An Thoi arvhipel

6. Rondvaart door de nauwe kanalen van Ben Tre

Ben je in Saigon en wil je een glimp van de Mekong Delta meepakken? Dan is Ben Tre de plek waar je naar toe moet gaan. Deze bijzondere stad waar kokosnoten de grootste vorm van handel is, is omringd door smalle kanalen met overhangende bomen. Een tour over het water neem je mee langs het traditionele leven op de Mekong rivier en je verbaast je over hoeveel kokosnoten er op een boot passen. Vergeet het nabijgelegen My Tho waar de tourgroepen in de file op het water staan en doe je zelf een lol door naar Ben Tre te gaan.

Rondvaart door Ben Tre

7. Khmer tempels in Tra Vinh

Een plek waar nog maar weinig toeristen komen. Tra Vinh is gelegen in de Mekong Delta en heeft een prachtige omgeving die met name de fietsliefhebber zal bekoren. Deze plek is sterk beïnvloed door de Khmer cultuur en dat zie je terug in de grote aantallen Khmer tempels die je hier ziet. Een heerlijke plek voor wie graag af wilt wijken van de standaard toeristen route.

Khmer invloeden in Tra Vinh

Foto via Wikicommons

8. Cham dorpjes in Chau Doc

Chau Doc is zo’n plek die wat mij betreft ondergewaardeerd is. De omgeving heeft zo veel te bieden. Van de mooie Sam mountain tot de traditionele dorpjes op het water. Wat veel mensen niet weten is dat er een grote moslim gemeenschap in deze regio leeft. De Cham is een minderheid en een bezoek aan één van deze dorpjes is een hoogtepunt van je bezoek aan deze stad. En reis je door naar het buurland Cambodja dan kun je vanuit hier een mooie boot tocht doen die je in een paar uur naar de hoofdstad Phnom Penh zal brengen.

Cham dorpjes in Chau Doc

9. Ga ondergronds in de Cu Chi tunnels

Het tunnelcomplex van Cu Chi is er één waar vele reizigers al voor vertrek over gelezen hebben. De Viet Cong vocht vanuit deze tunnels een bloederige guerrilla oorlog tegen de Zuid Vietnamezen en de Amerikanen. De tunnels werden ook gebruikt als schuilkelders tijdens bombardementen en hadden vele voorzieningen als scholen, ziekenhuizen en zelfs een bioscoop. Een deel van de tunnels is groter gemaakt zodat ook wij toeristen er in passen en een kijkje kunnen nemen. Niet de beste plek voor claustrofoben maar een must voor iedereen die wilt leren over de Vietnam oorlog. Er gaan vanuit Ho Chi Minh City ontelbare aantallen tours waarvan er een hoop de moeite niet waard zijn. Wil je echt een toffe tour ga dan met de speedboot over het water naar de tunnels.

Een boobytrap

10. Breng de nacht door in een traditionele homestay

Homestays worden steeds populairder in Vietnam en je zult zeker ergens in het land wel een keer in één slapen. Een fantastische plek is door in een traditionele paalwoning in Mai Chau te overnachten. Maar ook de Mekong Delta en Sapa zijn uitstekende plekken om een kijkje te krijgen in het dagelijkse leven van de Vietnamezen.

11. Ga trekken in het Pu Luong Nature Reserve

Iedereen die al eens in Vietnam geweest is zal je zeggen dat je een trekking moet doen in Sapa. Een absoluut hoogtepunt natuurlijk maar niet iedereen wil de afstand vanuit Hanoi afleggen. Een perfect alternatief is het Pu Luong Nature Reserve vlakbij Mai Chau. De natuur in het park is prachtig. Valleien, rijstterrassen en rivieren maken een trekking hier meer dan de moeite waard. Bijkomend voordeel is dat door de afwezigheid van het massatoerisme er voor zorgt dat je een echte authentieke ervaring zult hebben.

Trekken in het Pu Luong Nature Reserve

12. Drijvende markt van Can Tho

Doe een zoekopdracht op Google voor de drijvende markt van Can Tho in de Mekong Delta en je ziet de meest verbluffende foto’s. De realiteit is dat er door de verbeterede infrastructuur steeds minder op het water gehandeld wordt met als gevolg dat de drijvende markt ook kleiner wordt. Ondanks dat is een bezoek aan de markt nog steeds een hoogtepunt van je reis door Vietnam. De omvang van de markt is nog steeds groot genoeg om je een goed beeld te geven van hoe het handelen op het water er aan toe ging jaren geleden.

De drijvende markt van Can Tho

13. Verdwaal in Hanoi’s Old Quarter

Voor veel reizigers is de oude wijk van Hanoi de eerste kennismaking met het land. Een wandeling is de perfecte manier om de oude wijk te verkennen. De straatnamen refereren nog steeds aan welke waar er van oudsher verhandeld werd. Tegenwoordig vindt je er echter van alles en nog wat. Met name een eindeloze stroom brommers bevolken de straten. Laat je hier niet door afschrikken en kijk zeker ook veel naar boven. De oude architectuur is prachtig en is een walhalla voor fotografen.

Hanoi's Old Quarter

14. Fiets door de rijstvelden van Mai Chau

Wij Nederlanders houden van fietsen maar in de hitte van Vietnam moet het niet heuvel op heuvel af zijn als het even kan. Daarom is de vlakke vallei van Mai Chau de perfecte omgeving voor een fiets tocht. Je rijdt door authentieke dorpjes, gekleurde rijstvelden terwijl de bergen op de achtergrond het landschap afmaken. En door de ligging dichtbij Hanoi is Mai Chau een uitstekende bestemming om een aantal dagen te verblijven.

Fietsen door de rijstvelden van Mai Chau

15. Begin de dag met Cafe sua da

Koffieleuten opgelet! Je bent zojuist geland in het land dat de op één na grootste koffie exporteur ter wereld is. Begin je dag met een heerlijke ijskoffie met zoete gecondenseerde melk. Cafe ( koffie ) Sua ( melk ) Da ( ijs ) is een ware traktatie. De koffie heeft een aroma dat velen nog niet kennen. Neem er wel de tijd voor want je krijgt de koffie in een glas met daarop een druipfilter. Dus ga er even lekker voor zitten terwijl je het straatleven gadeslaat en de koffie druppel voor druppel je glas vult.

Vietnamese koffie is heerlijk en heeft een bijzondere smaak

16. Wandel rond het Hoan Kiem Lake

Zie hoe de locals hun ochtendgymnastiek doen en hoe de verliefde stelletjes mijmerend over het meer uitkijken. Een wandeling rond het Hoan Kiem Meer in Hanoi neemt je mee naar een tijdloze setting. Met name de herfst en het voorjaar geven een extra dimensie aan het uitzicht. En vergeet ook niet om te lezen over de beroemde schildpad pagode die als een icoon in het midden van het meer staat te pronken.

Wandel rond het Hoan Kiem Lake in Hanoi

17. Bezoek de vader des vaderlands

Er bestaat geen geschiedenis boek in Vietnam zonder dat de grote leider Ho Chi Minh er in voorkomt. ‘’Uncle Ho’’ zoals hij liefkozend genoemd wordt ligt opgebaard in een imposant mausoleum waar je oog in oog met de grote leider kunt komen te staan. Dit echter tegen zijn eigen wens in. Ho vond graven een verspilling van waardevolle landbouwgrond en had het liefst gezien dat zijn as over de verschillende regio’s van Vietnam was uitgestrooid.

Het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi

18. Ga los in de Bai Hoi corner

De meeste reizigers houden wel van een pilsje op zijn tijd. Nu, dan zit je goed in Hanoi. De gezellige Bia Hoi Corner ( Bia Hoi is dagelijks vers gebrouwen bier ) is dagelijks afgeladen met locals en toeristen die genieten van het goedkoopste bier ter wereld. En in combinatie met een tafel vol snacks kunnen de meeste mensen er een hoop wegdrinken op een avond. Hou je van gezelligheid? Dan is dit de plek om andere reizigers te ontmoeten en een fantastische avond te hebben. De ochtend erna is voor velen iets minder maar goed je bent immers op vakantie.

De bia hoi corner

19. Eet met de locals in Vinh Khanh street in Saigon

Ho Chi Minh City kent vele straten vol met restaurants waar vooral locals uit gaan. Een goede straat om kennis te maken met de manier waarop de locals een feestje vieren is Vinh Khanh Street in district 4. Elke avond zitten de restaurants hier vol met mensen die van het goede leven genieten. Wil je de biertjes eens met iets nieuws combineren strijk dan neer bij een ‘’Quan Oc’’ restaurant en doe je tegoed aan slakken en schelpen.

20. Probeer hot vit lon

Stap over je angst heen en probeer de populaire snack Hot Vit Lon naar binnen te werken. Het is een ei met daarin de foetus van een eend. Het ziet er hoogst onsmakelijk uit en ik moet toegeven dat ik nog niet over de drempel ben om het proberen. Volgens de locals is het echter een heerlijk hapje. Heb jij het geprobeerd? Vertel wat je ervan vond in de opmerkingen onderaan de pagina.

Hot Vit Lon

Foto via Flickr

21. Feest tot in de kleine uurtjes in Bui Vien

Je houdt ervan of niet. Maar ben je op zoek naar een plek om met de backpackers te feesten dan is de beroemde straat ‘’Bui Vien’’ de plek. Bui Vien maakt onderdeel uit van een aantal straten die bekend staan als het backpackers district in Ho Chi Minh City. Een oneindig aantal bars, hostels en goedkope guesthouses doen veel backpackers denken aan de beroemde Khao San Road in Bangkok.

22. Bezoek de magistrale Ban Gioc waterval in Noord Vietnam

Hoog in het noorden op de grens met China ligt een waar wonder der natuur. De Ban Gioc waterval is zonder twijfel één van de mooiste in Azië. Het water klettert via verschillende niveaus naar beneden in een meer op een achtergrond van dichtbegroeide Karst rotsen. Een magisch landschap dat je niet wilt missen.

ban gioc watervallen in Vietnam

Foto: Hoang Gia Hai

23. Vaar over het grote Ba Be lake

Op zoek naar natuurpracht die nog niet platgelopen is door toeristen? Dan is het Ba Be Lake en het omringende National park de perfecte keuze. Ga trekken in het park, verblijf in een authentieke homestay en doe een boottochtje over het meer.

Ba Be Lake in Noord Vietnam

Foto via Flickr

24. Trekken in het Con Dao national park

Con Dao heeft veel meer te bieden dan alleen stranden en goede duikspots. Een groot deel van het eiland Con Son bestaat uit National Park. Afhankelijk van het seizoen zijn er een hoop trails open die je helemaal zelf kunt lopen. Vergeet niet een snorkelset mee te nemen want sommige trails komen uit op verlaten strandjes waar vanaf je erg goed kunt snorkelen.

25. Doe een kookcursus

Veel reizigers raken niet uitgepraat over het voortreffelijke eten in Vietnam. Voor velen is het dan ook een hoogtepunt om een kookcursus te volgen om zo de kneepjes van de keuken onder de knie te krijgen. Erg leuk want je gaat eerst naar de markt voor verse ingrediënten om daarna onder begeleiding van een echte chef alles over de keuken te leren. Je kunt in de meeste plaatsen wel een kookcursus volgen maar Hoi An is wel de bekendste plaats daarvoor.

26. Ontbijten met een hete kom Pho

Pho is zo’n beetje het nationale gerecht van Vietnam. Waar veel gerechten streekgebonden zijn vindt je de wereldberoemde soep door het hele land. Schuif dus zeker een keer aan bij de locals voor een hete kom als ontbijt. De bijzondere smaak wordt bereikt door de bouillon urenlang te laten trekken. De uitgebreide garnering maakt het gerecht helemaal af. Lekker!

Pho Bo: Vietnamese noedelsoep

27. Kijk uit over de zee op grote hoogte

Skybars zijn tof. En wat is er nu leuker dan een spectaculair uitzicht combineren met een lekker biertje of cocktail. Ben je een liefhebber van deze combinatie ga dan zeker naar de vrij nieuwe 360 skybar in Nha Trang. Aan de ene kant kijk je uit over het strand, de boulevard en de zee terwijl je aan de andere kant uitkijkt over het heuvelachtige achterland. Extra mooi is het als je tegen het vallen van de avond komt zodat je nog genoeg licht hebt.

Tof uitzicht over Nha Trang

28. Ook de stad is geweldig vanaf het terras van een skybar

Bekijk het krioelende verkeer in Vietnam’s grootste stad vanaf het terras van Chill Sky Bar in Ho Chi Minh City. Ver boven de chaos waai je even lekker uit onder het genot van een cocktail terwijl de zon langzaam ondergaat en de stad zich klaarmaakt voor de avond.

Chill Skybar in Ho Chi Minh Stad

29. Het prachtige witte strand van Doc Let

Op zoek naar een prachtig wit strand op het vasteland van Vietnam? Ga dan naar Doc Let Beach. Dit strand wordt vaak overgeslagen maar als je een liefhebber bent van zand, palmbomen en helder water moet je hier zeker heen. Het strand ligt slechts 50 kilometer van het bekende Nha Trang en heeft een aantal prima resorts en restaurants. Het kan zeker geschaard worden onder één van de mooiste stranden van Vietnam.

Het prachtige strand van Doc Let

30. Nog zo'n heerlijk strand in de buurt van Nha Trang

Nog zo’n strand dat vaak wordt overgeslagen. Bai Dai is een prima plek om vanuit Nha Trang als dagtrip te bezoeken. Je kunt hier de hele dag lekker rondhangen bij één van de vele seafood restaurants, zwemmen en surfen. Het strand trekt veel bezoekers in het weekend maar doordeweeks blijft het nog steeds erg rustig. Plus de nieuwe kustweg er naar toe is al een bezienswaardigheid op zich.

Het bai dai strand

31. Brommer de kustweg tussen Cam Ranh en Phan Rang

Ben je één van de velen die Vietnam op de brommer doorkruist en ben je op zoek naar één van de mooiste kustroutes van het land? Dan moet je zeker de route tussen de plaatsen Cam Ranh en Phan rang afleggen. Je wordt onderweg verwend met een groot aantal prachtige verlaten stranden, heerlijke uitzichten en de weg is rustig en in uitstekende staat. Met name op het Cam Lap schiereiland vindt je een aantal pareltjes. En heb je de tijd dan zijn er ook een aantal prima overnachtingsmogelijkheden.

De kustweg tussen Cam Ranh en Phan Rang

32. Bekijk een gigantisch beeld van Jezus in Vung Tau

Nee, het is geen Rio de Janeiro maar Vung Tau in Zuid Vietnam. Deze mooi aangelegde kustplaats ligt erg dicht bij het drukke Ho Chi Minh City en is het toevluchtsoord voor inwoners van de drukke stad die hier massaal het weekend komen vieren. Op een heuvel langs de kust prijkt een immens beeld van Jezus wat een erg leuke bezienswaardigheid is. Sta vroeg op om de hitte te vermijden en neem de trappen naar de schouder van het standbeeld voor een geniaal uitzicht over de zee en de stad.

Vung Tau in Vietnam

33. Eeuwenoude reusachtige bomen in het Cat Tien National Park

Eeuwenoude reusachtige bomen, bijzondere wilde dieren en een erg fraai landschap wachten op je in het Cat Tien National Park. Dit natuurpark ligt op niet al te grote afstand van Ho Chi Minh en is een uitstekende tussenstop onderweg naar Dalat.

cat tien national park

Foto via Flickr

34. Hang Nga's Crazy House in Dalat

Crazy is het juiste woord om dit bouwwerk in de bergstad Dalat te omschrijven. De Vietnamese architect Hang Nga is behoorlijk los gegaan bij het ontwerp. Felle kleuren, smalle bruggetjes en hobbit achtige kamers. Erg leuk om eens te bezoeken als je in Dalat bent. En vanaf het hoogste punt heb je een erg fraai uitzicht over het dal en de bergen.

foto via wikicommons

35. Canyoning in Dalat: voor de waaghalsen

Ben je avontuurlijk en sportief aangelegd dan is een Canyoning tour in Dalat voor jou. Klimmen, springen, zwemmen en abseilen zijn enkele van de activiteiten die je hier doet. Lees je van te voren wel even in over welke aanbieders betrouwbaar zijn. Deze activiteit is zonder goede begeleiding gevaarlijk. In februari 2016 zijn 3 toeristen hier helaas om het leven gekomen.

Canyoning in Dalat

36. De magistrale Pongour waterval

Spring op een brommer of achterop bij een Easy Rider en daal vanuit Dalat af richting de imposante Pongour waterval. Een prachtige schepping van moeder natuur die met name in het regenseizoen erg indrukwekkend is.

De Pongour waterval

37. Ga fietsen op het An Binh eiland in de Mekong Delta

Vietnam is druk en met name op de wegen is het erg chaotisch. Jammer als je eens een lekker stuk wilt fietsen. In de Mekong Delta zijn er echter genoeg leuke plekken om rond te rijden over smalle plattelandspaden door authentieke dorpjes. Een perfecte plek om dit te ervaren is door te gaan fietsen op het eiland An Binh bij de stad Vinh Long. Ook heeft het eiland een aantal erg leuke homestay accommodaties.

Fietsen op het eiland An Binh

38. Doe je tegoed aan kokos snoep 

De Mekong Delta is rijk aan landbouwproducten. Zo ook kokosnoten. Je ziet boten tot de nok toe afgeladen met deze dingen. En er wordt van alles en nog wat geproduceerd. Wat te denken van ‘’Keo Dua’’ (Keo= Snoep, Dua= kokosnoot ). Erg lekker en leuk om als souvenir mee te nemen.

39. Wees een echte toerist: koop een ronde hoed

Er zijn denk ik maar weinig mensen die thuiskomen zonder een foto waarop zij met een ronde Vietnamese hoed staan. Dus hang even lekker de toerist uit en koop er één. Je zult trouwens begrijpen waarom deze hoeden zo populair zijn. Ze houden je hoofd namelijk lekker koel en beschermen uitstekend tegen de brandende zon.

hang de toerist uit

40. Het beste uitzicht over Ninh Binh vindt je hier

Ninh Binh wordt steeds populairder en dat is gezien de prachtige natuur zeker terecht. Een bezoek is echter niet compleet zonder van één van de mooiste uitzichten en fotomogelijkheden te genieten. Neem de trappen naar het Hang Mua uitkijkpunt en beloon jezelf. En neem een fles water mee want het kan behoorlijk heet en vochtig zijn. Vergeet ook zeker niet om een boottocht te doen in het nabijgelegen Trang An. Daar vind je een van de mooiste landschappen van het land.

Het beste uitkijkpunt over Ninh Binh

41. Ontdek de Centrale Hooglanden van Vietnam met de Easy Riders

De centrale hooglanden van Vietnam zijn nog grotendeels onontdekt en een kans voor de reiziger om het echte Vietnam te ervaren. En er is geen betere manier om deze regio te zien dan achterop bij een Easy Rider. Deze motor gidsen kennen de regio als hun broekzak en nemen je mee langs kletterende watervallen, koffieplantages, tijdloze dorpjes en indrukwekkende bergpassen. De orginele Easy Riders komen uit Dalat, maar tegenwoordig vindt je ze in bijna alle toeristische gebieden. 

Verken de Centrale Hooglanden met de Easy Riders

42. De backpackershemel op Bai Xep in Quy Nhon

Onderweg van Hoi An naar de Nha Trang/ Dalat regio? Overweeg dan om te stoppen in de mooie kustplaats Quy Nhon. De stad is gezegend met een aantal heerlijke stranden terwijl het toerisme nog steeds in de kinderschoenen staat. Even ten zuiden van de stad op het strand Bai Xep is een echte backpacker cultuur aan het ontstaan. Een aantal buitenlanders zijn neergestreken op het prachtige strand Bai Xep en hebben er prachtige beachfront accommodaties gebouwd voor de vele backpackers die het land doorkruisen. Een absolute aanrader.

Het heerlijke strand Bai Xep in Quy Nhon. Een hoogtepunt van Vietnam

43. Bobs cafe in Tuy Hoa

Reis je zoals veel backpackers op de brommer door Vietnam dan is er een grote kans dat je ook door de kustplaats Tuy Hoa komt. Op dit punt leef je waarschijnlijk al dagen op rijst en soep dus je zal waarschijnlijk verheugd zijn dat je hier geheel onverwachts een Amerikaans Café tegenkomt. Bob’s Café zit een paar straten van het strand af en je kunt je hier tegoed doen aan pizza’s burgers en ander westers comfortfood.

44. Het afgelegen Jungle Beach 

De provincie Khanh Hoa, bekend van de drukke badplaats Nha Trang heeft zoveel mooie stranden dat het moeilijk is om een keuze te maken. Eén van deze stranden is het strand dat bekend staat als Jungle Beach. Een Canadees is hier neergestreken en heeft een leuk backpackersoord gebouwd waar je even back to basic kunt gaan. Een erg leuke plek voor de budgetreiziger die ook graag veel in contact komt met andere reizigers. Verwacht geen luxe. Daarvoor ben je beter af bij het nabijgelegen Doc Let Beach.

Update: Jungle beach is helaas definitief gesloten

45. Slenter over de Phu Quoc night market

Iedereen die op het eiland Phu Quoc is gaat er wel naar toe. De Phu Quoc Night Market. De markt is inmiddels uitgegroeid tot een blok van straten vol souvenir winkels, visrestaurants, streetfood en café’s. Kies je eigen vis uit een aquarium en strijk neer bij één van de restaurants. Is het tijd voor het dessert ga dan de straat op en probeer de populaire Thaise Ice cream rolletjes en het lekkere kokosnoot snoepgoed Keo Chi.

46. Zing de Mi Quang song

Iedereen kent Pho maar veel mensen die wat langer in Vietnam verblijven zweren toch meestal bij de Mi Quang noedelsoep. Dit gerecht uit het midden van Vietnam is een hoogtepunt van de keuken. Vergeet deze dus niet te proberen. Een aantal expats was zo enthousiast over de soep dat ze er een heuse ode aan gemaakt hebben in de vorm van de Mi Quang song. Het refrein blijft waarschijnlijk nog wel even in je hoofd hangen.

47. Bekijk een vuurspuwende brug

Draken zijn figuren uit legendes. Maar in Da Nang kun je een heuse draak aan het werk zien. Elk weekend komt het metalen monster in de vorm van een brug tot leven en begint vuur te spuwen. Een erg leuk schouwspel en een aanrader voor wie op dat moment in de meest moderne stad van Vietnam is.

De vuurspuwende draak in Da Nang

48. My son

My Son was ooit de hoofdstad van het Champa rijk. Tegenwoordig is er niet veel meer over van de stad behalve een paar ruïnes. Verwacht dus geen Angkor Wat achtige taferelen maar My Son is nog steeds een erg mooie plek om te bezoeken. Zeker als dagtripje vanuit Da Nang of Hoi An. Vroeg in de ochtend of de namiddag zijn mooie tijden voor een bezoek. Helaas is er nog maar weinig over van de Cham beschaving maar naast My Son kun je nog tempels bezoeken in Nha Trang en Phan Rang.

My Son ruines

Foto via Flickr

49.Snorkelen bij de Cham eilanden

Ben je in Hoi An en wil je nog even eilandhoppen? Dan zijn de Cham eilanden voor de kust een leuke plek. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je hier erg goed duiken en snorkelen. Ook kun je overnachten op het strand van het grootste eiland. En wil je graag zo veel mogelijk rust ga dan door de weeks en probeer het weekend te vermijden.

mooiste strand Hoi An

50. Fotografeer de Japanse brug in Hoi An

Deze prachtige kleine brug is een Icoon in de oude stad van Hoi An. Met name in de avond is het een prachtig plaatje als de brug op mooie wijze belicht is. Eindelijk een reden om met dat zware statief voor de camera rond te zeulen.

De japanse brug in Hoi An

51. Bezoek alle plaatsen op je bankbiljetten

Wist je dat je reisgids al gewoon in je portemonnee zit? Op de achterkant van de Vietnamese bankbiljetten staan namelijk belangrijke plaatsen van het land afgebeeld. Erg leuk om elke plaats te bezoeken en een foto van het bankbiljet en de plaats in kwestie te maken.

52. Steek de weg over als een pro

Het lijkt een onmogelijke taak maar het is wel degelijk mogelijk om heelhuids de weg over te steken in Vietnam ’s grote steden. Rustig lopen en voorspelbaar zijn voor het verkeer is het devies. Zolang je dat doet gaat de grote zwerm brommers wel gewoon om je heen. Er is echter één groep waar ik een heilig ontzag voor heb en dat zijn de buschauffeurs. Die zouden wat mij betreft in Nederland in TBS zitten. Uit de buurt blijven dus.

53. Mot hai ba dzo met de locals

Je hoort het uit elke restaurant of bar komen. Het luide ’’MOT HAI BA DZO’’. DE manier om te proosten in Vietnam en één van de makkelijkste zinnetjes die wij kunnen leren. Je zult zien dat dit de hele avond doorgaat aangezien elke keer als iemand aanstalten maakt om te drinken deze proost gehouden wordt. Doe mee en heb een gezellige avond met de locals.

54. Kajakken langs de rotsen van Halong Bay

Kajakken over de kalme wateren van Halong Bay is één van de beste manieren om dit natuurwonder te verkennen. Met de kajak kom je op plekken waar de grote boten niet kunnen komen. Verlaten strandjes, geheime grotten en drijvende vissersdorpjes wachten om ontdekt te worden.

Kajakken door de Halong Bay

55. Zing verschrikkelijk vals in een karaoke bar

Ja, je moet er waarschijnlijk wel een keer aan geloven. Vroeg of laat beland je met een groep Vietnamezen ergens in een karaokebar. En tenzij je gezegend bent met een nachtegaal stem zul je waarschijnlijk het onderspit delven. De Vietnamezen zijn getrainde karaokezangers en ik sta elke keer weer verbaasd hoe ze zo netjes het ritme kunnen houden. En er wordt natuurlijk verwacht dat je ook een nummer zingt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je de blits maakt met de Titanic soundtrack en alles van Westlife. Zoals je begrijpt met deze muziek keuze was ik niet helemaal nuchter meer.

56. Ga over de Hai Van Pass op de brommer

Treedt in de voetsporen ven het programma Top Gear en cross op een scooter over de Hai Van Pass. De beroemde wolkenpas tussen Da Nang en Hue heeft adembenemende uitzichten. Maar neem ook de tijd voor wat stops want je komt langs een aantal heerlijk verlaten stranden. Ook het plaatsje Lang Co aan de noordkant van de pas is het zeker waard om een dagje op het strand te hangen.

De Hai Van Pas of Wolkenpas in Centraal Vietnam

57. Fijn in de trein

Zonder meer het vervoersmiddel bij uitstek in Vietnam. Waar de bussen vaak over vieze snelwegen rijden gaat de trein voor grote delen langs de kust en de bergen. Een treinreis is dus al een bezienswaardigheid op zich en is bovendien een stuk comfortabeler. Erg fraaie routes zijn het stuk van Hanoi naar Lao Cai, Hue naar Da Nang en het stuk van Phan Thiet naar Ho Chi Minh.

Met de trein reizen is een hoogtepunt van Vietnam

Foto via Flickr

58. Vlieg over Halong Bay in een seaplane

Door het grote aantal filmpjes gemaakt met drones weet je inmiddels wel dat alles er net even spectaculairder uitziet vanuit de lucht. Daarom is een korte vlucht in een klein vliegtuigje over Halong Bay misschien wel de meest indrukwekkende manier om dit natuurspektakel te aanschouwen.

59. Neem een shot slangenwijn

Je ziet het in veel winkels in Vietnam. Flessen met daarin een hele slang die je gevaarlijk aanstaart vanachter het glas. Slangenwijn, een sterke alcoholische drank op basis van rijstwijn. Volgens oude Chinese wijsheden is het goedje erg gezond. De slangen die gebruikt worden zijn het liefste van een giftige soort. Het gif zou namelijk voor extra geneeskracht zorgen. Geen zorgen want door de ethanol in de drank is het gif niet meer schadelijk voor ons. Leuk als souvenir.

60. Ontdek het prachtige Ha Giang in het hoge noorden

Waar Sapa nog steeds de trekpleister van het noorden is is er een plaats die veel minder toeristen trekt. Onterecht, want de omgeving rond Ha Giang is minstens zo mooi en misschien wel mooier. Daarom trekken steeds meer reizigers die kant op op een eigen brommer of achterop bij een motor gids. De natuur op de route Ha Giang- Dong Van- Meo Vac is adembenemend en zou eigenlijk op elk lijstje met hoogtepunten in Vietnam moeten staan.

Ha Giang: Hoogtepunt van noord Vietnam

61. Wandel door Saigon’s chinatown

Cho Lon, zoals Saigon’s chinatown genoemd wordt is een erg interessante wijk om eens een goede wandeling door te maken. Je ziet de Chinese invloeden terug in de winkelpanden, de pagodes en de restaurants die uitstekend Chinees eten verkopen. Het is ook van oudsher een erg drukke wijk vol met markten waar van alles en nog wat verhandeld wordt. Bekijk zeker eens de Binh Tay markt waar voornamelijk aan groothandel gedaan wordt. Je kunt er prima ronddwalen zonder dat er op elke hoek iemand je iets probeert te verkopen. En ga ook zeker eten in het food court achterin het marktgebouw.

De drukke handelswijk Cho Lon in Saigon

62. Leer over de beruchte oorlog in het War Remnnants museum

De Vietnam oorlog heeft voor immens veel leed gezorgd. Een goed beeld van deze wrede oorlog krijg je in het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City. Buiten is een aparte sectie over de verschrikkelijke martelpraktijken die plaatsvonden op de gevangenis eilanden terwijl binnen verschillende zalen vol sprekende foto’s te vinden zijn. Zo is er ook een aparte zaal over de effecten van Agent Orange. Het ontbladeringsmiddel dat grote delen van de natuur verwoest heeft en waardoor er nog steeds baby’s met lichamelijke afwijkingen geboren worden.

Het oorlogsmuseum in Ho Chi Minh City

63. Bezoek de grootste grot ter wereld

Nog niet zo lang geleden wist men nog niet eens van het bestaan af. Maar in het midden van Vietnam ligt de grootste grot ter wereld. De Son Doong grot in het Phong Nha Ke Bang National Park. Er gaat een rivier door de grot en er is een heuse jungle. Bovendien worden er nu nog diersoorten ontdekt waarvan men het bestaan niet kende. De grot werd in 1991 ontdekt door een lokale bewoner maar werd pas echt ontdekt in 2009 door Britse archeologen. Helaas kost een tour door de grot rond de 4000 dollar per persoon. Maar niet getreurd. In het park zijn nog een aantal andere imposante grotten die toegankelijk zijn voor het gewone publiek.

Son Doong is de grootste grot ter wereld

64. Ga zwemmen bij het Bai Nhat strand

Alleen toegankelijk tijdens laagwater. Bai Nhat op het eiland Con Son in de Con Dao archipel is een plaatje. Kristalhelder water, witgeel zand en een adembenemede achtergrond. Het is slechts een kort ritje vanuit het stadje op de brommer maar gek genoeg komt er nog steeds bijna niemand. Goed nieuws dus voor wie graag het hele strand voor zichzelf heeft.

Bai Nhat

65. Tapa Hill, ver buiten de toeristen route

De Mekong Delta mag dan vooral vlak zijn maar in de provincie An Giang grenzend aan Cambodja is het landschap een stuk meer divers. Wie de moeite neemt om de provincie op eigen houtje te verkennen wordt verrast door prachtige Khmer tempels en een heuvelachtig landschap. Ben je in het district Tri Ton dan is een bezoek aan Tapa Hill een must. Op de heuvel vindt je een monniken klooster en kijk je uit over de rijstvelden. Een prachtig plaatje.

Rondom de Tapa Hill in An Giang

66. Ly Son island: de omweg waard

Het ligt een beetje uit de toeristische route maar Ly Son Island is zeker een leuke plek voor wie tijd wilt nemen om nieuwe plekken te ontdekken. Het eiland is bekend vanwege de hoge kwaliteit knoflook die er groeit en de kliffen met fraaie rotsachtige stranden. Om er te komen kun je vanuit de stad Quang Ngai dagelijks een boot nemen naar het eiland. Veel voorzieningen voor toeristen zijn er niet maar je vindt er wel een aantal hotels. Een erg leuke bestemming voor de avontuurlijke reiziger.

67. Hijs jezelf in het pak

Vietnam en met name de oude stad van Hoi An staat bekend vanwege de goede en goedkope kleermakers. Je hebt al een maatpak vanaf 100 euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele toeristen zich even in het nieuw steken tijdens de reis. En wil je er verder niet mee zeulen dan kunnen de kleermakers je nieuwe outfits ook opsturen naar huis.

68. Steek een lantaarn aan in Hoi An

Vietnamezen zien volle maan als een perfecte gelegenheid om de eer te bewijzen aan de voorouders. In Hoi An kun je dit schouwspel maandelijks meemaken op een wel hele bijzondere wijze. Elke maand gaan alle lichten in de oude stad uit en worden de lantaarns aangestoken en over de Thu Bon rivier vrijgelaten. Een magisch schouwspel om al deze lichtjes over de rivier te zien drijven. Iets om rekening mee te houden tijdens je planning want als je op de juiste dag in Hoi An kunt zijn dan zul je dankbaar zijn om dit meegemaakt te hebben.

Lantaarns in Hoi An

69. Onderhandel als een expert en betaal alsnog te veel

Souvenirs kopen? Dan beland je waarschijnlijk met hordes anderen op een toeristische markt. En wat gebeurt er op toeristische markten? Er worden spullen verkocht voor veel te hoge prijzen. Het is eigenlijk ook een leuk spel voor degene die het onderhandelen een beetje machtig zijn. Veel toeristen zijn dan ook trots als ze iets van de prijs afkrijgen. Maar uiteindelijk heb je alsnog veel te veel betaald.

onerhandelen over de prijs

70. Doe de expat route in Phu My Hung

Ben je in Ho Chi Minh City en ben je wel een beetje klaar met de chaos? Ga dan eens een middag naar de wijk Phu My Hung. Vele Koreaanse, Japanse en westerse expats wonen hier in een ruim opgezette wijk met heerlijke parken, schonere lucht en appartementen en huizen van hoge kwaliteit. Het wemelt er ook van de uitstekende restaurants en leuke bars en je waant je eerder in Singapore dan in Vietnam.

71. Vraag aan iedereen hoe het weer is

Als Nederlander ben je waarschijnlijk wel gewend om over het weer te praten. Dagelijks worden de weercijfers van verschillende sites met elkaar vergeleken en het liefst wil je al weten wat voor weer het op je volgende bestemming is. Punt is alleen dat je in de tropen bent. Het weer is niet te voorspellen en kan per uur verschillen. Vraag je aan een Vietnamees iets over het weer dan kijken ze je vreemd aan. Ze zullen zeggen dat je dat wel ziet als je er bent. En gelijk hebben ze. Laat het lekker los, het komt goed. Richtlijnen voor de beste reistijd en seizoenen zijn er natuurlijk wel. Lees je daarom van te voren even in. Ook als je tijdens het regenseizoen in Vietnam reist zijn er nog zaken om rekening mee te houden

72. Proef voor het eerst een café trung

Wie is er wel eens op het idee gekomen om koffie met een ei erin te drinken? Het was een Vietnamees en de beroemde Café Trung is een echte aanrader. De kans is klein dat je het drankje veel tegenkomt in het land dus het beste proef je dit in Hanoi waar het oorspronkelijk vandaan komt. Café Giang is de spot om voor het eerst kennis te maken met deze bijzondere koffie.

De beroemde eierkoffie in Hanoi

73. Bezoek een waterpoppen theater

Leuk als een avondje uit. Een voorstelling van een traditioneel waterpoppen theater. Deze traditionele vorm van vermaak vond vroeger plaats op het platteland als de rijstvelden onder water stonden. Deze kunst kun je mooi bewonderen in het waterpoppen theater in Hanoi in het centrum van de stad. 

Voorstelling in een waterpoppen theater

74. Een verlaten waterpark 

Verlaten terreinen hebben iets mysterieus. Zo ook het verlaten waterpark in Hue. Waarom het park gesloten is, is niet bekend maar het trekt sindsdien een hoop avonturiers en fotografen. Het gerucht gaat wel dat er krokodillen in het park rondzwemmen dus houdt je ogen open als je naar binnen gaat.

75. Geef je over aan de keizerlijke keuken van Hue

Hue was lange tijd de hoofdstad van Vietnam en was de thuishaven van de keizer. Hij verzamelde de beste koks uit de land om zich heen en zodoende is de keuken van Hue uitgegroeid tot de meest gebalanceerde en speciale van het hele land. Niet verwonderlijk dat Hue Style restaurants nu overal opduiken door het hele land. Naast het bekende Bun Bo Hue moet je zeker ook eens de volgende gerechten proberen: Com Hen, Nem Lui, Banh Loc Tran en Banh Khoai.

bun bo hue

Foto via Flickr

76. Leer over de geschiedenis in de DMZ

De DMZ ( Demilitarized Zone ) was tijdens de oorlog een scheidingslijn tussen Noord en Zuid Vietnam. Rond de DMZ zijn enkele overblijfselen van deze tijd te zien in de vorm van bunkers en de minder bekende Vinh Moc Tunnels. Helaas is er weinig informatie aanwezig dus wil je het maximale uit je bezoek halen ga dan op pad met een goede gids. Je doet er het beste aan om een tour te boeken in Hue of Dong Hoi.

Vinh Moc Tunnels

Ingang van een tunnel. Foto: Paul Arps

77. Doe mee in de Vietnamese loterij

Wat je waarschijnlijk opvalt, is het grote aantal mensen dat loterijtickets verkoopt op de straten van steden en dorpen. Dit zijn vaak erg arme mensen die op deze manier gelukkig nog een klein inkomen kunnen vergaren. Vietnamezen kopen de loten als vorm van liefdadigheid. Maar natuurlijk hopen ze ook ooit de hoofdprijs van 75.000 dollar te winnen.

78. Homecooking restaurants

Home style cooking wordt steeds populairder in de grote steden. Het is een concept waar restaurants de gerechten serveren die al generaties lang bij de mensen thuis op tafel staan. Deze restaurants perfectioneren de gerechten tot in de puntjes en je moet dan ook zeker eens bij een dergelijk restaurant gaan eten. Zo ervaar je het allerbeste wat de Vietnamese keuken te bieden heeft. Alle gerechten worden geserveerd in aparte schalen van waaruit gezamenlijk gegeten wordt. Witte rijst is waar het mee gecombineerd wordt. Ik ben vooral bekend met restaurants in mijn stad Ho Chi Minh City en kan dan ook aanbevelen om te gaan eten bij Secret Garden, Mountain Retreat en Quan Bui. Probeer het als je er bent.

Vietnamees traditioneel koken

79. Oefen Engels met studenten in het park

Loop je in de grote steden in een park dichtbij toeristengebieden dan wordt je zeker aangesproken door groepjes studenten die graag de Engelse taal met je oefenen. Erg leuk omdat je als toerist meestal alleen in contact komt met hoteleigenaren, taxichauffeurs en gidsen. Zo kom je er achter wat er een beetje speelt onder de Vietnamese jeugd en help je ze tegelijkertijd met hun opdrachten voor school.

80. Highrollen in het Grand Ho Tram casino

Hou je van gokken, luxe resorts, golfen en strand? Waag een gokje op de Grand Ho Tram strip en verblijf een nacht in het luxe resort dat bij het casino hoort. En spendeer je een aardig bedrag in het casino dan is de kamer gratis. Het casino ligt niet zo ver van Ho Chi Minh City en kost je per minibus een uur of 2 -3.

Grand Ho Tram Casino

Foto via Flickr

81. Zwem in de bronnen van de Elephant springs

Onderweg van Hue naar Da Nang zoveel te zien dat je er met gemak twee dagen over kunt doen. Een leuke stop onderweg zijn de bronnen die luisteren naar de naam Elephant Springs. Een welkome verfrissing op een hete dag in Centraal Vietnam. Combineer de trip met een bezoek aan het Bach Ma National Park en de route over de Hai Van Pass. Easy Riders zijn DE manier om de tocht mee af te leggen.

De Elephant Springs nabij Da Nang

Foto via Flickr

82. Cruise door Halong Bay

Het kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Een cruise door Halong Bay is een absoluut hoogtepunt van Vietnam. De duizenden rotsen die volgens de legende door een draak zijn ontstaan markeren een landschap van ongeëvenaarde schoonheid. Een cruise neemt je mee langs verlaten strandjes, drijvende dorpjes en indrukwekkende grotten. Maar ook al zou je alleen maar aan boord blijven is het genieten geblazen. Wat te denken van de dag beginnen met Tai Chi op het dak terwijl de ochtenddauw het landschap nog mysterieuzer maakt. En een namiddag op het dek met cocktails en snacks is ook geen straf. Wil je het maximale eruit halen doe dan zeker een 3 dagen 2 nachten cruise. Je zult er geen spijt van hebben.

Een cruise door Halong Bay is een van de hoogtepunten van Vietnam

83. Peddel door het landschap van Ninh Binh

Nog niet genoeg van de karst formaties van Halong Bay. Dan is Ninh Binh ook jouw ding. Het landschap rond deze stad wordt ook het Halong Bay op land genoemd en die vergelijking gaat zeker op. Extra mooi is het als de rijstvelden vlak tegen de oogsttijd aanzitten en prachtig goudgeel gekleurd zijn. Maar je moet de omgeving niet alleen vanuit een roeiboot bekijken. Ga ook op pad met een gehuurde fiets en rijdt door authentieke dorpjes en fantastische natuur.

Peddelend door het landschap van Ninh Binh en tam Coc

84. Trekken in Sapa

Een trekking door de valleien en bergen rondom Sapa mag natuurlijk ook niet ontbreken op ieders route door Vietnam. Ja, het is erg toeristisch maar er zijn gelukkig nog steeds een hoop nabijgelegen plaatsen waar het veel minder druk is en je dezelfde natuurpracht kunt aanschouwen. Je kunt er uren wandelen zonder een andere toerist te zien. Verblijf in een traditionele homestay en leer over het leven van de Hmong stammen die de bergen al eeuwen als hun thuis zien.

Dit zie je op een trekking door Sapa

85. Bezoek een traditioneel vissersdorp

Waar je ook bent in Vietnam, je bent nooit ver van een traditioneel vissersdorp. Niet verwonderlijk met een kustlijn van bijna 1700 kilometer en een groot aantal eilanden. De ontelbare vissersboten, de geur van vissaus, de zilte zee en de tijd die lijkt stil te staan. Trek er maar eens een dag voor uit. Vaak is het niet verder dan een klein scooter ritje vanuit elke willekeurige badplaats.

Een echt Vietnamees vissersdorp

86. Bezoek het bijzondere Cao Dai complex

In de provincie Tay Ninh nabij de Cambodjaanse grens kun je een bijzonder tempelcomplex bekijken. De tempel van de Cao Dai religie. Een religie dat nog niet zo gek lang bestaat en tijdens de strenge communistische tijd veel te verduren heeft gekregen. Een perfecte bezienswaardigheid om als dagtrip vanuit Ho Chi Minh City te doen. Georganiseerde tours combineren de Cao Dai tempel vaak met een bezoek aan de Cu Chi Tunnels.

Het Cao Dai Tempelcomplex

87. Bekijk een hondenrace in Vung Tau

Ben je toevallig in het weekend in Vung Tau en weet je even niet wat te doen? Misschien is het bekijken van een hondenrace dan iets voor je. Kies je favoriete viervoeter en schreeuw hem naar de overwinning. Woef woef.

88. Maak een fotocollectie van het verkeer

Laat je camera maar overuren draaien. Het niet-aflatende verkeer in de grote steden is een bezienswaardigheid op zich. Van boven, van opzij en van onder. Een oneindige keuze van compositie geeft je een prachtige collectie van deze ongelofelijke chaos.

Chaotisch verkeer in de Vietnamese steden

89. Eet het meest knapperige brood ooit

Vietnam was lange tijd een kolonie van Frankrijk en die invloeden zie je terug. Misschien wel het beste wat de Fransen konden doen was het introduceren van het stokbrood. De Vietnamezen hebben er echter een eigen draai aangegeven wat heeft geleidt tot de Banh Mi. Het meest knapperige en luchtige brood dat je ooit zal eten. De vele vormen van geniaal beleg maken dit het beste broodje van Azië. Niet voor niets een favoriet ontbijt van vele toeristen die gewend zijn aan brood in de ochtend. En kun je ook niet zonder je eieren bij het ontbijt bestel dan een Banh Mi Op La. Lekker!

Banh Mi is de Vietnamese versie van het stokbrood

90. Rol alles in rijstpapier

Meer heb je niet nodig. Rijstpapier, sla, rauwkost, noedels en vis of vlees. Rol alles in een velletje rijstpapier en doop het in een perfect gebalanceerde saus. Dit moet je proberen: Nem Nuong. Bo La Lot, Banh Xeo en Elephant Ear Fish.

91. Lak Lake: Het grootste zoetwatermeer in de Centrale Hooglanden

Het grootste zoetwatermeer in de Centrale Hooglanden. Lak Lake ligt op de route van Dalat naar noordelijker gelegen plaatsen. De rit er naar toe is al adembenemend evenals de directe omgeving rond het meer. Het is de thuishaven van de Mnong stam die leeft van de opbrengsten van het meer. Veel toeristen bezoeken het meer als onderdeel van een dagtrip maar voor wie meer tijd heeft zijn er een aantal erg leuke homestays rond het meer te vinden.

Lak Lake

Foto via Flickr

92. Drink elke dag een glas Nuoc Mia

Het schijnt erg gezond te zijn maar daar heb ik geen bewijs voor. Lekker en verfrissend is het zeker. Nuoc Mia is het sap van suikerriet wordt op bijna elke straathoek verkocht. Grote stengels van het riet gaan door een pers en het opgevangen sap wordt in een beker met ijs gedaan. Tip: niet gelijk drinken maar wacht even tot het ijs de drank iets verdund heeft als je niet van heel zoet houdt. Nuoc Mia zit boordevol vezels dus heb je last van constipatie dan kun je een bezoek aan de apotheek voor een keer overslaan.

Nuoc Mia is het sap van de suikerriet

93. De natuurlijke zandbrug van Diep Son

De badplaats Nha Trang mag dan een beetje een slechte naam hebben bij veel toeristen ( onterecht naar mijn mening ) maar er is zoveel te doen in deze regio. Zoals ik eerder al schreef zijn er de prachtige stranden van Doc Let, Whale island en Jungle Beach. Nieuw op de radar is de natuurlijke zandbrug van het eiland Diep Son. De zandbrug die naar het eiland loopt is prachtig met een kristalheldere zee aan twee kanten. Toerisme staat hier nog in de kinderschoenen dus ga snel voor de hordes komen.

eilanden vietnam

94. Leer wat woordjes Vietnamees

Wil je nu echt de blits maken bij de Vietnamezen dan is er geen betere manier door een aantal woordjes Vietnamees te leren. Zelfs als je de uitspraak niet onder knie hebt ( grote kans ) zullen de mensen bewondering voor je hebben. Zo sprak ik ooit een paar woorden tegen iemand in een klein dorpje waar vervolgens iedereen in de nabije omgeving erbij geroepen werd om de Vietnamees sprekende buitenlander te komen bewonderen. Dit contact met de locals maakt het reizen net weer wat leuker. Stap dus uit je toeristenbubbel en probeer het eens.

Leer wat woordjes van de Vietnamese taal

Om je wat op weg te helpen:

 • Xin Chao = Hallo
 • Tam biet = Tot ziens
 • Ten toi la = Mijn naam is....
 • Ban co khoe khong? = Hoe gaat het?
 • Cam on = Bedankt
 • Xin loi = Sorry
 • Ban co noi duoc tieng Anh khong? = Spreekt u Engels?
 • Toi khong hieu = Ik begrijp het niet

95. Doe mee aan de siësta

Waarom mensen nog steeds in de bloedhitte rond het middaguur door de stad banjeren is me een raadsel. Take it easy en doe een middagdutje. Het halve land doet het dus waarom jij niet. Daarna ben je weer fris en kun je er weer tegenaan. Het advies: sta vroeg op- siësta-blijf lang op.

Doe mee aan de siesta

96. Rook een traditionele pijp

Ik zou het je niet aanraden want eigenlijk is het zo ontzettend smerig. Maar veel toeristen willen graag een keer een hijs nemen van een traditionele Vietnamese pijp. Laten we het maar gooien op groepsdruk en het was eens maar nooit meer. De beste man die de pijp aanbood vond het maar wat grappig dat ik de 20 minuten erna er als een kotsmisselijke zombie bij zat. En gelijk had ie. Proberen op eigen risico dus.

97. Fotografeer propaganda borden

Hoewel de markteconomie het leven van de Vietnamezen gelukkig erg verbeterd heeft zie je nog steeds op elke straathoek beelden van het communistische verleden. De kleurrijke propaganda borden maken een mooie fotocollectie en de echte liefhebber kan ze op de toeristenmarkten als souvenir kopen.

Vietnamese propaganda borden

98. Verbaas je over de vele vreemde t-shirts die mensen dragen

Dat nog niet iedereen de Engelse taal machtig is moge duidelijk zijn als je ziet met wat voor teksten sommige mensen rondlopen. Ze moesten eens weten. Klik hieronder voor de foto. Neem je aanstoot aan scheldwoorden? Sla dan over. 

bizarre teksten op kleding

99. Ga ‘’gestrekt’’ in de nachtbus

Je houdt ervan of het is een ramp. Ik ben 1.78 en ik kan prima gestrekt in de nachtbussen. Voor mij dus een ideale manier van reizen. Ben je wat langer dan denk je er waarschijnlijk anders over. Gebroken nachten zij dan je lot. De trein is dan zonder twijfel een betere keuze.

nachtbus in Vietnam

100. krijg een les in geduld hebben

Bus van 8 uur geboekt? 2 uur later. Vliegtuig van 10 uur? Vertraagd door hevige regenval. Afwijkend gerecht van de kaart besteld? De chef gaat eerst nog even langs de markt voor je. Geduld is een schone zaak. En wat maakt het ook eigenlijk uit? Je bent immers op vakantie. Ik denk dat we alleen de japanners nog voor ons dulden als het gaat om zoveel mogelijk te zien in korte tijd.

101. Wat zijn voor jou de hoogtepunten van Vietnam?

Heb jij tips en tricks? En wat zijn volgens jou de hoogtepunten van een reis door Vietnam? Laat het weten in de berichten hieronder.

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.