De ( Top 10 ) mooiste rijstvelden in Vietnam verrassendvietnam.nl
rijstvelden vietnam

De mooiste rijstvelden in Vietnam | Een top 10

Rijst, het staat zo’n beetje elke maaltijd op de Vietnamese keukentafel. En is het niet in korrelige vorm dan vind je het wel terug in de vorm van papier, noedels of crackers.

Het moge duidelijk zijn dat rijst enorm belangrijk is voor de Vietnamezen. En voor de reiziger is dit minstens zo belangrijk.

Je reist namelijk niet af naar de andere kant van de wereld zonder een bezoek aan de magische rijstvelden en rijstterrassen te brengen. En nu je er toch bent wil je die goudgele en gifgroene rakkers ook mooi vastleggen op de foto. 

Waar moet je dan naartoe?

De mooiste rijstvelden vind je in het noordwesten van Vietnam. Als het kan wil je natuurlijk de oogst meemaken als de rijstvelden een prachtig gele kleur hebben. Maar ook als de rijst in bloei staat ben je gegarandeerd van prachtige plaatjes.

In het kort. Het beste seizoen om de rijstterrassen en rijstvelden te bezoeken.

  • Juni tot half oktober – Bloei en oogsttijd
  • Half september tot eind oktober – Grootste kans om de oogst mee te maken

Naast de rijstvelden in het noorden vind je natuurlijk ook genoeg prachtige rijstvelden in de rest van het land. Een aantal van hen vind je hieronder terug in onze top 10.

De top 10 rijstvelden in Vietnam in willekeurige volgorde

1. Tavan

Tavan is een prachtig gelegen vallei in de buurt van het wereldberoemde Sapa. Waar Sapa zelf erg toeristisch is geworden is de Tavan Vallei nog een prachtig authentieke plek. Tijdens onze Sapa trekking overnacht je dus ook aan de rand van de rijstterrassen in deze vallei.

Tavan vallei

De vallei in Tavan

2. Giang Ta Chai

We blijven nog even op de route van onze trekking want Giang Ta Chai staat daar namelijk op het programma voor de tweede dag. Verwacht hier ook weer prachtige vergezichten met rijstterrassen met in de verte uitzicht op de grootste berg van Indochina, Mount Fansipan.

rijstvelden van Giang Ta Chai

Het uitzicht tijdens dag twee van onze trekking

3. Pu Luong

Het Pu Luong Nature Reserve ligt niet zo gek ver van Hanoi en maakt het daarom een uitstekende bestemming om te genieten van wandelingen tussen wonderschone rijstvelden en rijstterrasssen. Combineer een bezoek met het nabijgelegen Mai Chau als je toch in de buurt bent.

Ik vind dit persoonlijk één van de mooiste bestemmingen om te bezoeken in Vietnam dus neem een kijkje in ons touraanbod voor een driedaagse reis daar naartoe.

Mu Cang Chai

Misschien wel de mooiste rijstterrassen in Vietnam kun je vinden in Mu Cang Chai in de provincie Yen Bai. De terrassen hier zijn zo enorm stijl dat je je afvraagt of dit geen creatie van een buitenaardse mogendheid is.

Helaas ligt het ook ver uit de richting om op te nemen in de meeste routes door Vietnam en kosten van tours zijn hoger dan de meer gangbare maar mocht je tussen september en oktober in de buurt zijn en heb je de langere reistijd er voor over dan is een bezoek zeker aan te raden. Neem dit bijvoorbeeld op in je individuele rondreis Vietnam voor een ervaring die je bij zal blijven.

De mooiste rijstvelden van Vietnam

Red River Delta

Wie had dat gedacht maar het is toch echt zo. Het platteland rond het megadrukke Hanoi is bezaaid met prachtige rijstvelden. Het beste zie je deze tijdens een halve dag fietsen waarbij je in de ochtend vertrekt vanuit de Old Quarter en begin van de middag weer terug bent.

Je bent al fietsend vrij snel de stad uit en tussen de rijstvelden.

Hoang Su Phi en Ha Giang province

De provincie Ha Giang is nog steeds een echte off the beaten track bestemming maar neemt de laatste jaren enorm toe in populariteit. Niet verwonderlijk want het is één van de hoogtepunten van Vietnam. Het beste verken je de prachtige omgeving vol rijstvelden en rijstterrassen achterop de motor.

An Giang

De kans is klein dat je in de An Giang provincie komt tenzij je een bezoek brengt aan Chau Doc. Deze provincie ziet er weer heel anders uit dan de rest van de Mekong Delta en heeft de mooiste rijstvelden in dit deel van Vietnam. De foto hieronder maakte ik bijvoorbeeld van Tapa Hill. Een plek waar nauwelijks een toerist komt.

rijstvelden in de Mekong Delta

Tri Ton

Tri Ton is een district van An Giang en mag er ook zijn. Het landschap bestaat uit eindeloze rijstvelden geflankeerd door een bijzonder soort palmboom die je verder niet veel ziet in Vietnam. Als je ooit in de gelegenheid bent om op eigen gelegenheid dit gebied te verkennen dan zul je verrast worden.

Het platteland rond Hoi An

Spring op de fiets en voordat je het weet ben je midden tussen de rijstvelden. Het platteland rond Hoi An is uitstekend te verkennen op twee wielen en is een uitgelezen mogelijkheid om meer te leren over het leven van de Vietnamese boeren. Niet voor niets nemen we deze activiteit altijd op in onze rondreizen. Dit is één van de beste plekken om te fietsen in Vietnam.

Fietspaden tussen de rijstvelden

Prima ruimte om tussen de rijstvelden door te fietsen.

Tam Coc

Tot slot nog een ander bijzonder gebied. De omgeving van Tam Coc wordt ook wel het Halong Bay op het land genoemd vanwege de indrukwekkende Karst rotsen die je er ziet. En laat dit gebergte nu omringd zijn met kilometers aan rijstvelden en je hebt de perfecte foto te pakken. Als je geluk hebt bezoek je deze plek tijdens de oogst maar wanneer je ook gaat, het zal prachtig zijn. 

Lees ook zeker even onze tips voor Tam Coc en Ninh Binh voordat je gaat.

rijstvelden en rivieren in Tam Coc

Tot zover de mooiste rijstvelden van Vietnam. We zouden er zo een stuk of 50 kunnen opnemen in deze lijst maar er zijn nog zoveel andere leuke dingen om te doen in dit prachtige land.

Zin gekregen in een reis door Vietnam?

Stel dan je eigen droomreis samen door te kiezen uit de beste tours of laat een individuele rondreis op maat samenstellen. Zo wordt je vakantie gegarandeerd en succes. 

Leave a Comment: