Cuc Phuong National Park | Bijzondere dieren en natuur

In het noorden van Vietnam op 120km afstand van hoofdstad Hanoi ligt het oudste en grootste natuurreservaat van het land, Cuc Phuong National Park. Dit fraaie natuurgebied bestaat uit dichte jungle, heeft een oppervlakte van 25.000 hectare en huisvest een enorm aantal bijzondere dieren waaronder de bijzondere Douc Langur apen.

Er leven ongeveer 307 verschillende soorten vogels, 133 zoogdieren en 122 reptielen in Cuc Phuong National Park. Echter, illegaal bouwen en stropen hebben ervoor gezorgd dat veel dieren niet of nauwelijks meer voorkomen.

Een bezoek aan het natuurreservaat is wel degelijk een aanrader. Je kunt hier mooie trekkingen maken, een gigantische oude boom bekijken en Cuc Phuong National Park herbergt ook een aantal mooie grotten. Wat je ook niet mag overslaan is een van de conversation centers waar voor de bedreigde diersoorten gezorgd wordt.

Het beste bezoek je Cuc Phuong als onderdeel van een dagtour vanuit Ninh Binh. De weg ernaartoe is al een bezienswaardigheid op zich en je kunt dan ook stoppen in het Van Long Nature reserve.

Wat te doen in Cuc Phuong National Park

Je hebt aan een dagdeel voldoende om een goed beeld te krijgen van het Cuc Phuong National Park. Heb je een paar dagen over in je reisschema dan kun je besluiten om te overnachten aan de rand van het natuurgebied. Er is een klein aanbod aan accommodatie maar verwacht geen hoge kwaliteit.

Tijd om te kijken wat er allemaal te doen is.

Bezoek het Primate Rescue Center

Dit opvangcentrum huisvest een groot aantal bedreigde apensoorten. Het doel is om de apen weer vrij te laten in Cuc Phuong National Park. Dit is niet altijd mogelijk omdat veel apen jong binnen komen en opgevoed worden door mensen.

Een gibbon in Cuc Phuong Primate Rescue Center

De Gibbon is een van de bijzondere apen die je hier kunt zien.

Ook geredde oudere apen zijn vaak al lang in contact geweest met mensen. Deze apen in het wild vrijlaten zou betekenen dat ze het niet overleven.

red-shanked-langur-aap

De bijzondere maar helaas bedreigde Red Shanked Langur.

Een van de meest bijzondere apen die je hier kunt zien is de Red Shanked Langur. Helaas is deze prachtige aap met uitsterven bedreigd. In Vietnam komt deze aap ook voor op het Son Tra schiereiland

Tegenover het Primate Rescue Center ligt het Turtle Conversation Center. Dit is een opvangcentrum voor schildpadden die gered zijn van de illegale handel in de dieren.

Mac Lake

Dit meer ligt op 2km van het Cuc Phuong National Park hoofdkwartier. Je kunt hier kajakken en er is ook een restaurant.

Bekijk de duizend jaar oude boom

Vanaf het hoofdkwartier kun je een mooie 6km lange wandeling maken naar deze enorme boom. De boom zelf heb je snel gezien maar de wandeling door het bos is ontspannend. De boom is 45 meter hoog en heeft een diameter van maar liefst 5 meter.

Ga op een motorbike tour naar Cuc Phuong en Van Long Nature Reserve

De leukste manier om Cuc Phuong National Park te bezoeken is op een dagtrip vanuit Ninh Binh of Tam Coc. Als het kan kies dan voor een tour achterop de scooter bij een gids of huur er zelf een en ga op eigen houtje. Je kunt dit dan combineren met een bezoek aan het Van Long Nature Reserve.

van long nature reserve

Combineer Cuc Phuong met een bezoek aan het Van Long Nature Reserve.

Trekken in Cuc Phuong National Park

Het is mogelijk om meerdaagse trekkingen door dit gebied te maken maar dat zou ik niet aanraden tenzij je over zeeën van tijd beschikt. Betere bestemmingen om te trekken in het noorden zijn Pu Luong Nature Reserve en uiteraard Sapa. Houd het bij de korte 6km lange wandeling naar de duizend jaar oude boom en je zit goed.

Silver Cloud Peak

Vanaf de top van deze 648 meter hoge berg heb je een fantastisch uitzicht over het jungle landschap. Het is nogal een klim naar boven en alleen aan te raden voor mensen in goede conditie.

Kom tijdens het vlinderseizoen

Elk jaar zo rond eind april en begin mei is het vlinderseizoen in Cuc phuong National Park. Duizenden kleurrijke vlinders dartelen dan door het gebied. Een super mooi schouwspel dus overweeg zeker een bezoek tijdens deze tijd.

Tijdens het vlinderseizoen kun je hier duizenden vlinders zien.

Beste reistijd

Je kunt Cuc Phuong National Park het hele jaar door goed bezoeken maar er zijn een paar zaken om rekening mee te houden.

De gemiddelde temperatuur is 24 graden maar in de wintermaanden kan het hier behoorlijk koud worden. Warme kleding is noodzakelijk.

De beste tijd om vogels te spotten is tussen februari en april. Eind april en begin mei begint het korte vlinderseizoen en wemelt het van de vlinders in het park. Tijdens de zomermaanden wordt het enorm heet en vochtig en zeker in augustus valt er veel regen.

Hoe je er komt

Kom je vanuit Hanoi en wil je overnachten in het park, neem dan een minibusje vanuit de oude wijk. Je kunt dit vervoer boeken bij je hotel. Er gaan ook dagtours en 2D1N tours vanuit de hoofdstad. Leuker is om een tour samen te stellen met meerdere bezienswaardigheden in de buurt. Neem contact met ons op voor een bouwsteen op maat.

De leukste tours naar bijzondere bestemmingen

Op zoek naar tours buiten de gebaande paden zodat je het echte Vietnam kunt ervaren? Dan hebben we een prachtig touraanbod voor je klaar staan.

Kom je uit Ninh Binh dan kunnen we leuke tours samen stellen die vanuit deze regio vertrekken. Je kunt ook een scooter huren bij je accommodatie en zelf rijden. Als je de kleine wegen neemt in plaats van de hoofdweg dan is deze afstand erg fraai om af te leggen.

Meer zien en doen:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.