Munteenheid Vietnam | Informatie over pinnen, geld en omrekentabel

Munteenheid Vietnam | Informatie over pinnen, geld en omrekentabel

munteenheid Vietnam

Munteenheid Vietnam: De valuta van Vietnam is de Vietnamese Dong ( VND ).

Ga voor het gemak uit van deze wisselkoers.

  • 1 euro = VND 25.000
  • VND 100.000 = 4 euro

In Vietnam wordt er alleen betaald met papiergeld. Er zijn nog wel wat munten in omloop maar de kans dat je die krijgt is nihil. Als je uitgaat van bovenstaande koers dan is het makkelijk om de verschillende bankbiljetten om te rekenen.

Vietnamese bankbiljetten en wisselkoers

Vietnam Dong

Euro

US Dollar

200

0,0077

0,0086

500

0,019

0,022

1.000

0,038

0,043

2.000

0,077

0,086

5.000

0,19

0,22

10.000

0,38

0,43

20.000

0,77

0,86

50.000

1,92

2,15

100.000

3,84

4,30

200.000

7,67

8,60

500.000

19,18

21,50

Bekende plekken op het biljet

Op de achterkant van de biljetten zie je belangrijke plaatsen in Vietnam. Hier zie je de tempel van de literatuur in Hanoi. Grote kans dat je een hoop plekken gaat herkennen.

Vietnmees geld

Vanaf VND 10.000 en hoger zijn de biljetten gemaakt van een lichte plastic soort. Ideaal voor als je vergeet je zakken leeg te halen voordat je het water in springt.

Naast de Vietnamese Dong kun je op veel plekken zoals hotels, reisbureaus en resorts meestal ook betalen met Amerikaanse dollars.

Grappig weetje: Snoep als wisselgeld

In veel winkels hebben ze geen voorraad biljetten van 200 en 500 VND. Het komt soms voor dat je nog een bedrag terugkrijgt van een paar honderd VND. Als de biljetten niet aanwezig zijn dan krijg je je wisselgeld in de vorm van snoep.

Pinnen in Vietna​​​​m

Pinnen kan zo goed als overal in Vietnam behalve in afgelegen gebieden. Pin automaten in Vietnam kun je herkennen aan het woord ATM.

Per transactie kun je bij de meeste ATM’s 3.000.000 VND opnemen en betaal je gemiddeld transactiekosten van 30.000 VND voor het gebruik van de automaat.

Wil je meer geld per keer opnemen zoek dan naar een ATM van Citibank,AN of e Military Bank.

Je kunt bij bijna alle pinautomaten meerdere transacties achter elkaar doen. Let er wel op dat het Cirrus/Mastercard logo op de automaat te zien is anders kun je er niet pinnen.

thumb-tack

Zet je pas op wereldwijd

Sommige Nederlandse banken hebben een blokkade op pinnen in het buitenland.


Zorg er dus voor dat je pinnen in het buitenland activeert bij je bank. Dit kan bij de meeste banken online geactiveerd worden.

Betalen met een creditcard in Vietnam

In veel winkels en hotels in Vietnam kun je goed betalen met een creditcard. Bedenk alleen dat de informatie van je creditcard misbruikt kan worden.

Zorg er dus voor dat je je creditcard niet uit het oog verliest. Blijf er dus altijd bijstaan tijdens een transactie zodat niemand je gegevens kan kopiëren.

Geld wisselen 

Je kunt bij aankomst op de luchthaven gelijk pinnen dus het is in principe niet nodig om contant geld mee te nemen naar Vietnam. Wil je dit toch doen dan kun je er voor kiezen om je contante geld te wisselen op de luchthaven of bij een van de vele wisselkantoortjes in de toeristengebieden.

De meest gunstige wisselkoers krijg je echter bij een van de vele goudwinkels/juweliers in de grote steden

Afdingen en onderhandelen

Het is van oudsher gewoonte om te onderhandelen over de prijs van een product. We zien echter dat ook de Vietnamezen steeds vaker gewoon vaste prijzen hanteren. Zeker in de grote winkelketens, maar ook kleinere winkels en supermarktjes.

Wil je souvenirs kopen op een toeristenmarkt dan is het wel gebruikelijk om af te dingen. Afhankelijk wat jij het product waard vind en of je het onderhandelen een beetje onder de knie hebt kun je op ongeveer 50% van de vraagprijs uitkomen.

Fooi

Fooi geven wordt niet verwacht in Vietnam maar wordt over het algemeen wel gewaardeerd. Hotels hebben meestal een fooienpot op de balie staan waar je wat in kunt doen en deze wordt verdeeld over het personeel. In restaurants kun je bijvoorbeeld de rekening naar boven afronden. Sommige restaurants rekenen een ‘’service fee’’. Meestal is dat 10%.


Verrassend Vietnam Reisgids & Routeplanner

De beste tips en inspiratie, 7 uitgewerkte routes met dag-tot-dag programma en mooie doe het zelf wandel-, fiets-, en scooterroutes


Meer handige reistips...

No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply