Reisadvies Vietnam | Alles over gezondheid en veiligheid

Vietnam is een veilig land en is dan ook een populaire bestemming onder mensen die alleen reizen en mensen die onafhankelijk willen reizen. Tijdens al mijn reizen door Vietnam ben ik nooit in nare situaties terecht gekomen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De gevaren die er zijn, zijn vooral gerelateerd aan verkeersveiligheid en kleine criminaliteit.

In dit artikel lees je de meest voorkomende gevaren en geef ik advies om je reis door Vietnam een veilige te laten zijn. Bekijk ook de uitgebreide pagina met tips voor een vakantie naar Vietnam voor al je andere vragen.

Noodsituaties

Het kan nooit kwaad om in ieder geval de noodnummers en de telefoonnummers van je ambassade of consulaat in je telefoon te zetten.

Je kunt gemakkelijk een simcard kopen met mobiel internet bij een groot aantal supermarktjes en telefoonwinkels. Naast dit artikel kun je ook altijd even het actuele reisadvies van de rijksoverheid bekijken voor het geval wij iets zijn vergeten te beschrijven.

Noodnummers 

 • Politie: 113
 • Ambulance: 115
 • Brandweer: 114

Ambassade en consulaat in Vietnam

Nederlandse Ambassade

 • 194 Tran Quang Khai street, Hoan Kiem district Hanoi
 • BIDV tower 7e verdieping
 • +84 (0)4 3831 5650

Nederlands Consulaat

 • 29 Le Duan street, Dstrict 1 HCMC
 • Saigon Tower, suite 901
 • +84 (0)8 3823 5932

Belgische Ambassade

 • 49 Hai Ba Trung, Hanoi
 • Hanoi Towers, 9e verdieping
 • +84 (0)4 393 461 79

Belgisch Consulaat

 • 105 Duong Van An street, District 2 HCMC
 • +84 (0)8 628 180 01

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Vietnam is chaotisch en verkeersregels worden hier veelvuldig overtreden. Zorg ervoor dat je geen slachtoffer wordt en let goed op.

Reis je met kinderen dan zul je extra alert moeten zijn op oversteekplaatsen of wanneer je je dichtbij de openbare weg bevind.

Zelf aan het verkeer deelnemen

Vietnam is een prachtig land om te verkennen per motor of scooter. Deze manier van reizen geeft je zoveel vrijheid en brengt je op de meest bijzondere plekken.

Belangrijk om te weten is dat de meeste reisverzekeraars niet uitkeren als je een motorvoertuig boven de 50cc bestuurt tenzij je een geldig motorrijbewijs plus internationaal rijbewijs hebt.

Wil je toch de weg op zonder rijbewijs dan kunnen de gevolgen erg slecht uitpakken. Er zitten meerdere buitenlanders in d egevangenis omdat ze een dodelijk ongeval veroorzaakt hebben op een motor zonder een geldig rijbewijs te hebben.

Voordat je de weg op gaat kun je het beste even een gevoel krijgen van hoe het verkeer hier in zijn werk gaat. Ga eens achterop bij iemand en let op de gebruiken in het verkeer. 

Criminaliteit

Als toerist is de klans klein dat je in aanraking komt met zware criminaliteit in Vietnam. De meeste toeristen spreken over een veilig gevoel met betrekking tot criminaliteit. Er zijn echter zaken waar je rekening mee moet houden.

Overvallen per scooter

Met name in de grote steden zijn er overvallers actief op scooters. Zij hebben het gemunt op telefoons en handtassen. Zodra de argeloze toerist langs de straatkant staat met een tas bungelend over de schouder of met een smartphone in de hand rijden zij langs en rukken het uit de hand waarna zij wegrijden.

Dit komt regelmatig voor en kan erg gevaarlijk zijn omdat je meegesleurd kan worden over de straat.

Het is echter makkelijk te voorkomen. Zorg ervoor dat je in plaats van een handtas een rugzak draagt. Ga niet langs de kant van de weg staan telefoneren en als je achterop een Xe Om ( motortaxi ) zit houd dan je bezittingen buiten bereik.

Overvallen zoals wij die kennen uit onze grote steden komen zelden voor.

Oplichtingspraktijken

In toeristengebieden komt het vaak voor dat er een hogere prijs gevraagd wordt dan noodzakelijk. Dit is natuurlijk niet bedreigend maar wel vervelend en kan je een nare smaak geven over het land.

Bedenk echter dat dit in heel veel landen voorkomt en dat dit niet de aard van de Vietnamezen is. Als je wat meer in contact komt met de mensen buiten de toeristengebieden kom je in contact met zoveel vriendelijke mensen.

Heb je het gevoel dat de gevraagde prijs te hoog is probeer dan vriendelijk af te dingen of loop gewoon weg.

De taxi scam

In de grote steden zijn taxi’s actief met een opgevoerde meter. De correcte prijs moet rond de VND 12.000 per kilometer zijn. Heb je het gevoel dat je in zo’n taxi terecht gekomen bent laat de chauffeur dan stoppen en neem een andere taxi. Betrouwbare taxi bedrijven zijn Mai Linh en Vinasun.

Gezondheid

Je wilt natuurlijk niet ziek worden tijdens je reis door Vietnam. Ziekenhuizen in de grote steden zijn van goede kwaliteit maar verwacht primitieve omstandigheden in ziekenhuizen in de kleinere plaatsen.

Belangrijk is dat je een reisverzekering hebt die alle kosten dekt in geval van een noodsituatie. In ernstige gevallen worden patiënten namelijk overgevlogen naar Bangkok of Singapore. De kosten van zo’n vlucht zijn erg hoog. Regel je verzekering dus ruim van te voren.

Natuurrampen

Ernstige natuurrampen komen gelukkig niet voor in Vietnam. Echter in de periode van mei tot november kan er door hevige regenval overlast veroorzaakt worden. In de bergachtige gebieden in het hoge noorden kunnen aardverschuivingen voorkomen en in de regio rond Da Nang kunnen afgezwakte stormen vanuit de Filipijnen aan land komen met overstromingen tot gevolg. 

Reisdocumenten

Je hebt een visum voor Vietnam nodig. Je zult dit voor aankomst al geregeld moeten hebben. Zorg er ook voor dat je paspoort bij aankomst ten minste nog 6 maanden geldig is.

Bekijk ook dit overzicht met alle benodigde reisdocumenten voor Vietnam. Zo vergeet je niets. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen over het reisadvies voor Vietnam dan kun je deze in de berichten hieronder kwijt.

Meer tips

uitgelicht

Reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam | Dit kun je verwachten

Lees verder
Reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam | Dit kun je verwachten
Kosten en budget overzicht voor een vakantie naar Vietnam
Kosten van een reis naar Vietnam ( geüpdatet voor 2024 )
Lees verder
De munteenheid van Vietnam i
Munteenheid Vietnam | Informatie over pinnen, geld en omrekentabel
Lees verder
Simkaart Vietnam: Alles wat je moet weten over mobiel internet in Vietnam
Lees verder
Inentingen Vietnam
Inentingen Vietnam: Aanbevolen vaccinaties en informatie over malaria
Lees verder
beste reistijd Vietnam
Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen
Lees verder

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.