Whale Island | Is het de omweg waard?

Ooit gehoord van de Van Phong Baai en het Hon Gom Schiereiland? Nee, dat dacht ik al. Welnu, voor de kust van dit schiereiland ligt het door de natuur perfect verscholen Whale Island, ook wel Palmeneiland genoemd.

De Vietnamese naam voor dit eilandje is Hong On en het is een heus tropisch plaatje. Whale Island dankt haar naam aan de walvishaaien die hier gespot zijn en dit kleine paradijs trekt dan ook veel duik en snorkelliefhebbers aan.

Whale Island is echter ook een uitstekende plek voor rustzoekers die een paar dagen willen genieten van prachtige stranden, kristalhelder water en ontspanning in een hangmat.

Het nadeel is dat Whale Island niet echt op de populaire toeristenroutes ligt en je er een behoorlijke omweg voor moet maken. De vraag is dus of dit eiland de omweg en extra kosten waard is.

Tijd om dat verder uit te zoeken…

Het weer en klimaat op Whale Island

Deze regio van Vietnam heeft een heel gunstig klimaat en het is bijna het hele jaar door heerlijk weer op het eiland. Het regenseizoen is kort en loopt van september tot december. Dit maakt Whale Island een uitstekende keuze voor wie tijdens de zomervakantie naar Vietnam wilt reizen. Een periode waarin de andere populaire eilanden in het zuiden verschrikkelijk slecht weer hebben.

Lees ook: Dit zijn de mooiste eilanden van Vietnam

Het strand op Palmeneiland

Duiken en snorkelen

Whale Island staat bekend als één van de beste plekken om te duiken in Vietnam. Elk jaar tussen april en juli komen er walvishaaien naar deze regio om zich tegoed te doen aan de grote hoeveelheden plankton in het water.

Whale Island is ook een goede plek om te snorkelen. Vanwege de verscholen ligging van het eiland kun je hier namelijk uitstekend vanaf de kant snorkelen. Je zwemt zo naar het koraal toe maar pas op dat je je niet bezeerd aan de scherpe punten of zee-egels.

Duikseizoen en duikspots

Het duikseizoen op Whale Island loopt van januari tot oktober. Hieronder zie je de bekende spots en wat er onderwater te zien is.

  • Hon Ong: Zeepaardjes en de plek om in de nacht te duiken
  • Hon Trau Nam: Op deze plek kun je grote roggen, koraal en grotten zien. Dit is volgens duikers de beste plek.
  • Hon Tai: Een groot koraal rif. Hier worden vaak haaien gespot
  • Bai Su: Een uitstekende plek om te duiken maar ook om te snorkelen. Het koraal ligt hier ondiep en bestaat uit kleurrijke soorten hard en zacht koraal.

Zijn er mooie stranden op Whale Island?

Ja zeg, niet normaal. Er zijn echter niet veel stranden omdat het een klein eilandje is en je geniet het beste van het strand bij het Whale Island Resort. Het water is super kalm, kraakhelder en heerlijk warm het hele jaar door.

Vanaf de kant kun je uitstekend snorkelen of je kunt lekker rondvaren in een kajak.

De zee op Palmeneiland

Het water is kraakhelder hier.

Ook leuk is om een wandeling over het eiland te maken. Zo kom je ook bij andere kleine strandjes terecht. Het duurt ongeveer twee uur om rond het eiland te lopen en de paden staan goed aangegeven. Ik zou er wel langer voor uittrekken zodat je lekker de tijd hebt om ook van het uitzicht te kunnen genieten.

Lees ook: Dit zijn de 15 mooiste stranden van Vietnam

Het Whale Island Resort

Er is op Hong On slechts één resort. Het Whale Island Resort werd in 1997 gebouwd en bestaat uit simpele maar mooi in de natuur opgaande bungalows. Vanwege de monopolistische positie zijn de prijzen niet in verhouding met vergelijkbare accommodatie op het vasteland. Ook de maaltijden en drankjes zijn duurder. Dat is verder niet zo’n ramp want deze plek is wel echt bijzonder maar je moet er wel rekening mee houden.

Het ontbijt is inbegrepen. Lunch en diner hebben een vaste prijs van $14 per persoon per maaltijd.

Hoe je er komt

Whale Island ligt op 90km van Nha Trang en je moet zo’n 2 uur uittrekken voor de rit. Houd er rekening mee dat als je met een binnenlandse vlucht aankomt je in Cam Ranh land. Vanuit daar moet je er nog een uur bij optellen.

Het beste maak je gebruik van de shuttlebus van het resort of huur een auto met privé chauffeur.

Om vervolgens op het eiland te komen moet je naar Ben Tau Dam Mon. Dit is een kleine haven op het Hon Gom Schiereiland van waaruit de boot naar Whale Island vertrekt.

Moet je dit mooie palmeneiland wel opnemen in je reisroute?

Dat is een goede vraag en ik zal proberen hem te beantwoorden.

Whale Island is een interessante bestemming als je:

  • In de maanden juni tot september reist
  • genoeg tijd hebt om dit eiland te combineren met andere bestemmingen
  • ok bent met de extra kosten die je moet maken voor een extra binnenlandse vlucht en transfer kosten.
  • Het gebrek aan restaurants en bars voor lief neemt
  • Specifiek komt om te duiken

In de meeste gevallen zou ik zeggen, sla het over. Vietnam heeft zoveel mooie plekken die op een meer logische manier met elkaar te verbinden zijn.

Meer leuke tips:

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.